ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ & ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ…
Θέλοντας να ξεφύγουμε από τον αποσπασματικό χαρακτήρα του μαθήματος της ΝΕ Λογοτεχνίας και σε μια προσπάθεια ταυτόχρονα να το συνδέσουμε με το μάθημα της ΝΕ Γλώσσας (συγκεκριμένα με την ενότητα της περίληψης) προτείναμε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου να διαβάσουν ένα μυθιστόρημα ή μια νουβέλα*, να γράψουν την περίληψη του βιβλίου (αλλά και τις κριτικές τους απόψεις) και εν συνεχεία να μιλήσουμε για όλα αυτά μέσα στην τάξη. Η ανταπόκρισή τους ήταν μεγάλη και τα κείμενά τους πραγματικά ενδιαφέροντα. Σας δίνουμε μια μικρή γεύση της δουλειάς τους…
Οι καθηγήτριες
Έλ. Κελεσίδου
Β. Πεπέ

*Διαβάστηκαν τα βιβλία:

1) Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Σπίτι για πέντε.

2) Ζωρζ Σαρή, Το ψέμα.

3) Λίτσα Ψαραύτη, Το φιλί της ζωής.

4) Αντουάν Ντε-Σαιντ Εξυπερύ, Ο Mικρός Πρίγκιπας.

  • «ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ»

Το βιβλίο της Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου «Σπίτι για πέντε» είναι ένα μυθιστόρημα που με ευχάριστο τρόπο διηγείται τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια. Για την ακρίβεια περιγράφει την ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Ο καθένας τους «καταγράφει» την καθημερινότητα αλλά και την συγκατοίκηση είτε είναι ευχάριστη είτε είναι δυσάρεστη. Αυτό φυσικά μας βοηθά στο να αντιληφθούμε την διαφορετικότητα των χαρακτήρων, καθώς και τις καταστάσεις από διαφορετική οπτική γωνία.
Η ιστορία ξεκινά με την πρώτη ηχογράφηση του δωδεκάχρονου Φίλιππου. Ο Φίλιππος είναι γιος της Άννας. Η Άννα είναι χωρισμένη και ξαναπαντρεύεται τον Ορέστη ο οποίος είναι χήρος και έχει ένα γιο, τον εννιάχρονο Άρη, από τον προηγούμενο γάμο του. Ο Φίλιππος έχει ένα μαγνητόφωνο, τον Φιλοκτήτη, και ηχογραφεί καθημερινά σ’ αυτό το προφορικό ημερολόγιο τα προβλήματά του. Ο Άρης μάταια προσπαθεί να τον μιμηθεί και να ‘ρθει πιο κοντά του, αφού εκείνος είναι «αιώνια» θυμωμένος με τον Άρη και τον θεωρεί «τέρας»!
Η Άννα είναι προβληματισμένη για τον γάμο και κατ’ επέκταση τη συμβίωση, ενώ ο Ορέστης καταβάλει προσπάθειες για την αποφυγή καυγάδων. Τα δύο αγόρια κάνουν φιλίες με άλλα παιδιά. Όλα αλλάζουν, όταν ένα ατύχημα φέρνει τον Άρη στο νοσοκομείο με κίνδυνο της ζωής του. Εκείνο το διάστημα που ο Άρης βρίσκεται στο νοσοκομείο, ο Φίλιππος καταλαβαίνει την αγάπη του για τον αδερφό του και η Άννα γεννάει το πέμπτο μέλος της οικογένειας. Η συμβίωση καταλήγει τόσο όμορφα που επιτέλους μοιάζουν με οικογένεια!
Άννα ΖΑΡΤΑΛΟΥΔΗ

Στο Σπίτι για πέντε, ένα βιβλίο της Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, ο Φίλιππος είναι ένα παιδί δώδεκα χρονών. Οι γονείς του χώρισαν, όταν αυτός ήταν στην πρώτη δημοτικού. Η μητέρα του, Άννα, ξαναπαντρεύεται, αυτήν τη φορά τον Ορέστη, πατέρα του Άρη, ενός παιδιού της τετάρτης δημοτικού. Η συμβίωση του Φίλιππου με τον Άρη δεν είναι εύκολη. Η Άννα υπενθυμίζει συχνά στο Φίλιππο τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασε ο νέος του αδερφός, όταν ήταν μικρός, καθώς έχασε τη μητέρα του σε πολύ μικρή ηλικία. Ο καλύτερος φίλος του Φίλιππου μέχρι να πάει στο Γυμνάσιο φαίνεται να είναι ο Φιλοκτήτης. Ένα μαγνητόφωνο το οποίο ο Φίλιππος χρησιμοποιεί ως προφορικό ημερολόγιο. Η Άννα στέλνει γράμματα στην αδερφή της στην Κρήτη και ο Ορέστης μιλάει στο τηλέφωνο με τον καλύτερό του φίλο. Σύντομα στο Γυμνάσιο, ο Φίλιππος θα γνωριστεί με την «κοκκινομαγουλίτσα», τη μελλοντική του κολλητή. Κάνει κι άλλους φίλους, όπως τον Ξι και το Χρήστο. Η μητέρα του γρήγορα μένει έγκυος και ο Φίλιππος θα αντιληφθεί πόσο αγαπάει τον αδελφό του, όταν σ’ ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα απειλείται η ζωή του Άρη και στην αναζήτηση αίματος καταλαβαίνει ότι έχουν την ίδια ομάδα αίματος. Ο Άρης σώζεται, το μωρό (κοριτσάκι) της Άννας και του Ορέστη γεννιέται και ζουν ευτυχισμένοι. Καιρός είναι, όμως, για το Φίλιππο να πάει στη μακρινή Γερμανία να δει τον πατέρα του και τα «άγνωστα» ετεροθαλή αδέρφια του…
Θανάσης ΜΠΟΥΛΜΠΟΣ


  • «ΤΟ ΨΕΜΑ»

Η συγγραφέας Ζωρζ Σαρή στο βιβλίο της «Το ψέμα» διηγείται την ιστορία της Χριστίνας, ενός κοριτσιού που πρόσφατα χωρίζουν οι γονείς της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετακομίσει με την μητέρα της στην Αθήνα. Η μητέρα της, η κυρία Ελευθερία, δουλεύει ως θυρωρός και μοδίστρα. Οι συμμαθητές της, όταν την γνωρίζουν για πρώτη φορά, πιστεύουν ότι είναι ένα υπερήφανο πλουσιοκόριτσο. Δεν αποκαλύπτει σε κανέναν την οικογενειακή της κατάσταση. Αυτό είναι και το μυστικό της. Κάνει μια πολύ καλή φίλη, τη Μαρία. Όλοι οι συμμαθητές της είναι παιδιά πλουσίων, έτσι η Χριστίνα αναγκάζεται να πει ένα ψέμα: ότι ο πατέρας της είναι επιχειρηματίας στο εξωτερικό. Σ’ ένα διαγώνισμα μαθηματικών, χάνεται απ’ την έδρα το χαρτί με τις λύσεις του διαγωνίσματος. Όλοι θεωρούν ένοχη τη Μαρία, διότι έγραψε «άριστα», αν και κακή μαθήτρια. Η Χριστίνα από ένα τυχαίο γεγονός ανακαλύπτει ότι «ο πραγματικός ένοχος» είναι η Τάνια και εξαιτίας των υπονοούμενων που αφήνει για την ενοχή της καυγαδίζουν. Ο Αλέξης, ο κολλητός της, την προσκαλεί στο σπίτι του για να μάθει την αιτία του καυγά. Εκεί η Χριστίνα του αποκαλύπτει την αλήθεια για την Τάνια αλλά και το μυστικό της. Εκπλήσσεται, όταν βλέπει πως οι συμμαθητές της, μαθαίνοντας το μυστικό της, αλλάζουν γνώμη γι’ αυτήν και γίνονται φίλοι της.
Κρυσταλλένια ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Το ψέμα» είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή, η οποία το έγραψε το 1970. «Το ψέμα» εκδόθηκε πρώτη φορά το 1970 από τις εκδόσεις Περγαμηνή και ύστερα το 1992 από τις εκδόσεις Πατάκη.
Το βιβλίο μιλάει για τη ζωή της 15χρονης έφηβης Χριστίνας, η οποία μετακομίζει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εξαιτίας του πατέρα της ο οποίος εγκαταλείπει εκείνη και τη μητέρα της μεταναστεύοντας στη Γερμανία κυνηγώντας τον πλούτο. Φτάνοντας στην Αθήνα μας μιλάει για τα πρώτα βιώματά της, την πρώτη μέρα στο καινούργιο της σχολείο και τα παιδιά που της γνώρισε η ξαδέλφη της η Ρέα, η οποία μένει μόνιμα στην Αθήνα. Όμως έρχεται σε δύσκολη θέση, όταν οι νέοι της φίλοι τη ρωτούν για τον πατέρα της. Εκείνη τους λέει ψέματα για αυτόν και αυτό το ψέμα θα είναι η πρώτη πέτρα από το τεράστιο τείχος ψεμάτων που θα υψώσει η Χριστίνα προκειμένου να προστατευτεί ψυχικά και κοινωνικά. Κάποια στιγμή το κορίτσι με το οποίο ήρθε πιο κοντά στην τάξη κατηγορείται από τους συμμαθητές της ότι έκλεψε σε ένα τεστ μαθηματικών (κι αυτό γιατί είναι η πιο «κακή» μαθήτρια). Όμως αποδείξεις που την αθωώνουν πέφτουν τυχαία στα χέρια της Χριστίνας, αλλά άμα αποκαλύψει τα στοιχεία που φανερώνουν τον ένοχο, τότε θα φανερωθούν τα ψέματά της. Τότε έρχεται σε ένα τεράστιο δίλημμα…
Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα εμάς τους εφήβους να δούμε ότι πολλές φορές δημιουργούμε πολλούς τρόπους για να προστατευτούμε ψυχικά και σωματικά. Το θέμα είναι πως δεν χρειάζεται πάντα να αμυνόμαστε, αλλά να αντεπιτεθούμε και να δείξουμε σ’ αυτόν που προσπαθεί να μας παγιδεύσει με ερωτήσεις πως για ό,τι και να κάνουμε είμαστε περήφανοι, να μην φοβηθούμε κλείνοντας τους εαυτούς μας σε «κελύφη» φτιαγμένα από φτηνές δικαιολογίες και ψέματα.
Η γνώμη μου είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι έρχονται σε εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στην εσωτερική αλήθεια και την αλήθεια της πραγματικότητας τους…
Γιώργος ΜΠΟΝΤΟΛΑΣ


  • «ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» (της Λίτσας Ψαραύτη)

Η Ιφιγένεια μετά από άσχημες πράξεις του πατριού της απέναντί της αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Γεμάτη πίκρα και αδικία, φεύγει κρυφά για την Αθήνα. Η μόνη της παρηγοριά είναι ο σκύλος της, ο οποίος της κάνει συντροφιά όπου κι αν πάνε. Στην Αθήνα η Ιφιγένεια ζει δύσκολες στιγμές, κοιμάται στα παγκάκια ή όπου αλλού βρει και τρώει τα αποφάγια από ένα φαστφουντάδικο. Ξαφνικά μια υπάλληλος στο φάστφουντ, η Δανάη, ανακαλύπτει την Ιφιγένεια κι από τότε η ζωή της αλλάζει. Η Δανάη της προσφέρει ό,τι της είχε λείψει, αγάπη, στοργή, φαγητό, ενδυμασία και στέγη. Επίσης τη βοηθά να ξεπεράσει όλα όσα έγιναν ανάμεσα σ’ αυτή και τον πατριό της. Ώσπου ένα ξαφνικό και απροσδόκητο γεγονός κάνει την Ιφιγένεια να πάρει το δρόμο της επιστροφής. Στο σπίτι της συγχωρεί τον πατριό της και κάτι απρόσμενο την κάνει πολύ χαρούμενη.
Δημήτρης ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ


  • «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» (του Αντουάν Ντε Σαιντ-Εξυπερύ)

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ο μοναδικός κάτοικος του αστεροειδούς Β612 και μοναδική του συντροφιά είναι ένα τριαντάφυλλο, το οποίο είναι αρκετά απαιτητικό. Κάποια στιγμή ο πρίγκιπας αποφασίζει να γνωρίσει φίλους και αρχίζει την περιπλάνησή του στο σύμπαν.
Αρχικά, έφτασε στον πλανήτη ενός βασιλιά που κυβερνούσε το τίποτα. Ο βασιλιάς ένιωθε μόνος, όμως, επειδή ήταν πολύ περήφανος για να του ζητήσει να μείνει, τον διέταζε και τον δωροδοκούσε για να μείνει, αλλά ο πρίγκιπάς μας βιαζόταν να γνωρίσει τον κόσμο. Στη συνέχεια, βρέθηκε στον πλανήτη ενός ματαιόδοξου και ενώ στην αρχή βρήκε διασκεδαστικές τις φανφάρες του, σύντομα τον βαρέθηκε. Ύστερα επισκέφτηκε έναν πλανήτη στον οποίο κατοικούσε ένας επιχειρηματίας που νόμιζε ότι του ανήκαν τ’ αστέρια και ότι κέρδιζε χρήματα καταγράφοντάς τα και έτσι ο ήρωας αποφάσισε ότι δεν άξιζε τον κόπο να μείνει παραπάνω. Στον επόμενο πλανήτη εργαζόταν ένα φαρανάφτης. Ο μικρός πρίγκιπας τον συμπάθησε, γιατί ήταν ο μόνος που δεν νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του. Όταν όμως κάποια στιγμή κατάλαβε ότι η μέρα και η νύχτα διαρκούν από ένα λεπτό η κάθε μια, δεν θέλησε να σταματήσει την περιπλάνησή του. Τέλος, επισκέφτηκε έναν γεωγράφο που δεν είχε καμιά καταγραφή σχετικά με τον πλανήτη απ’ όπου προερχόταν (Β612) και ο οποίος του πρότεινε να επισκεφτεί τη γη.
Έτσι, ο μικρός πρίγκιπας έπεσε στη Σαχάρα και έπιασε φιλίες μ’ ένα φίδι, το οποίο του είπε πως, αν ποτέ ήθελε βοήθεια για να πάει πίσω στον πλανήτη του, αυτό μπορούσε να τον βοηθήσει. Στη συνέχεια, αφού περιπλανήθηκε πολύ, έφτασε σ’ έναν κήπο με τριαντάφυλλα. Κανένα όμως από αυτά, αν και του θύμισαν το υπερήφανο λουλούδι του, δεν ήταν σαν αυτό. Κάποια στιγμή γνώρισε μια αλεπού, η οποία του πρότεινε να την εξημερώσει. Έτσι κι έγινε. Όμως, κάποτε, ήρθε η ώρα να φύγει. Η σκηνή του αποχωρισμού ήταν πικρή και δύσκολη. Ο μικρός πρίγκιπας, ένα χρόνο αργότερα, γύρισε στην έρημο, όπου συνάντησε τον αφηγητή μας. Είχε πέσει στη Σαχάρα, όταν χάλασε ο κινητήρας του αεροπλάνου του. Έγιναν φίλοι με μια πολύ παράξενη αφορμή… όταν ο μικρός πρίγκιπας του ζήτησε να του ζωγραφίσει ένα αρνί! Στη συνέχεια ο πρίγκιπας του μιλούσε συχνά για τον πλανήτη του αλλά και τις περιπέτειές του στο διάστημα. Κάποια στιγμή, όταν ο πλανήτης του ήταν ακριβώς από πάνω τους, με τη «βοήθεια» του φιδιού, ο ήρωάς μας «επέστρεψε» στο μοναδικό και αγαπημένο του τριαντάφυλλο…
Στέφη ΠΑΠΑΜΕΤΗ

Ένας πιλότος αναγκάζεται να προσγειωθεί στην έρημο της Σαχάρας, λόγω βλάβης του αεροπλάνου του. Εκεί, με λιγοστά τρόφιμα και νερό που φτάνουν για 8 μέρες, προσπαθεί να βρει μια λύση στο πρόβλημά του. Στην περιοχή αυτή συναντά το μικρό πρίγκιπα, ένα όμορφο αγόρι από άλλο πλανήτη με όνειρα και περίεργο τρόπο σκέψης. Πολύ γρήγορα γίνονται φίλοι και ο μικρός πρίγκιπας ξετυλίγει μπροστά στα μάτια του πιλότου όλα τα άσχημα και τα όμορφα των ανθρώπων. Η συνάντησή τους εξελίσσεται σε μια ιστορία αγάπης και φιλίας που δυστυχώς έχει ένα τέλος. Ο αποχωρισμός τους θα είναι δύσκολος. Ο μικρός πρίγκιπας φεύγει για τον πλανήτη του, αλλά χαρίζει στον πιλότο πλούσια γνώση για τη ζωή, γεμάτη αγάπη, ομορφιά και αισιοδοξία. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει την προσωπική φιλοσοφία του Αντουάν Nτε Σαιντ-Εξυπερύ.
Βασίλης ΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση