ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΤΕΡΙΑΝΤ”-ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ Α.Π.Θ.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της ΝΕ Λογοτεχνίας Β΄ γυμνασίου και της διδακτικής ενότητας (αφιερώματος) με τίτλο: «Ο υπερρεαλισμός στη λογοτεχνία & τις εικαστικές τέχνες», οι μαθητές-τριες επισκέφτηκαν, στις 18/2/2015, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. την έκθεση με τίτλο «Τιμή στον Τεριάντ». Στο πλαίσιο της επίσκεψης παρακολούθησαν -χωρισμένοι σε 2 ομάδες- οργανωμένη (από το Ίδρυμα) περιήγηση διάρκειας 1 ώρας.
Στη συνέχεια, μέσα στην τάξη, ακολούθησε συζήτηση όπου οι μαθητές-τριες προσπάθησαν να ανακαλέσουν και να αναστοχαστούν πάνω σε πληροφορίες-στοιχεία για
• τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, του πρωτοπόρου και διάσημου αυτού δημιουργού του 20ου αι.
• το έργο του ως τεχνοκριτικού, συλλέκτη & εκδότη βιβλίων τέχνης, κυρίως του καλλιτεχνικού περιοδικού VEVRE* και των 27 «Μεγάλων βιβλίων» όπου διάφοροι καλλιτέχνες εικονογραφούσαν κείμενα άλλων ή και δικά τους, τα οποία εκτυπώνονταν στη χειρόγραφη μορφή τους και για τα οποία έγινε εκτενής λόγος στην ξενάγηση,
• τη συνεργασία του με υπερρεαλιστές καλλιτέχνες, όπως ο Σαγκάλ («Δάφνις και Χλόη», «Το τσίρκο»), ο Χουάν Μιρό («Βασιλιάς Υμπύ», «Ο Υμπύ στις Βαλεαρίδες», «Η Παιδική Ηλικία του Υμπύ»), ο Τζιακομέτι κ.ά.
• & γενικότερα το ρόλο του ως υπερασπιστή του υπερρεαλισμού αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του σουρεαλιστικού καλλιτεχνικού περιοδικού «Μινώταυρος», όπου αρθρογραφούν για πρώτη φορά οι υπερρεαλιστές Μπρετόν, Περέ, Τζαρά…
• τέλος, τη σχέση του με τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο Θεόφιλο, τον οποίο έκανε γνωστό στο διεθνές κοινό και έργα του οποίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μαθητές-τριες στην προαναφερθείσα έκθεση.

*οίστρος, έμπνευση

Υπεύθυνη καθηγήτρια

Έλ. Κελεσίδου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση