Διδακτική Επίσκεψη στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στις 6 Μαρτίου 2015, η Γ΄ τάξη του σχολείου μας το μουσείο Ορυκτολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

1170

Οι συλλογές του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της Φυσιογραφικής Εταιρείας, που ιδρύθηκε το έτος 1835. Το Πανεπιστήμιο περιέλαβε τις συλλογές στους χώρους χρήσης του από την ίδρυση του, το 1837. Το 1908 δημιουργήθηκε το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας, και από τότε λειτουργεί ως ανεξάρτητο παράρτημα.

Σήμερα οι συλλογές των δειγμάτων του Μουσείου εκτίθενται σε ανεξάρτητο χώρο 1100 m2 μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Πρόκειται όχι μόνο για την παλαιότερη ορυκτολογική – πετρογραφική συλλογή στην Ελλάδα αλλά επίσης για μία συλλογή διεθνούς εμβέλειας.

Η έκθεση των συλλογών γίνεται σε τρεις αίθουσες, ενώ η τέταρτη είναι αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και διαλέξεων.

Στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζονται δείγματα ορυκτών υψηλής αισθητικής, μερικά από τα οποία συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κάθε είδους, που είναι τοποθετημένα σε επτά σύγχρονες κρυστάλλινες προθήκες, εσωτερικά φωτισμένες, ώστε να δημιουργούν στον επισκέπτη ένα αίσθημα θαυμασμού.

Η δεύτερη αίθουσα έχει κυρίως διδακτικό χαρακτήρα. Σε τρεις εντοιχισμένες προθήκες παρουσιάζονται δείγματα και επεξηγηματικά κείμενα για την κατανόηση της έννοιας των ορυκτών, των πετρωμάτων, των μεταλλευμάτων και των βιομηχανικών ορυκτών. Στην ειδική προθήκη που είναι αφιερωμένη στους μετεωρίτες, εκτίθεται δείγμα σιδηρομετεωρίτη από την Αργεντινή.

Σε ειδικό σκοτεινό θάλαμο βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή ίσως προθήκη του Μουσείου, στην οποία εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή, με φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά.

Στην τρίτη αίθουσα ο επισκέπτης συναντά τις βαριές, ξύλινες προθήκες του 19ου αιώνα, που περιλαμβάνουν  τη συστηματική συλλογή ορυκτών, συλλογές πολύτιμων λίθων, πετρογραφικές και κοιτασματολογικές συλλογές και ένα αφιέρωμα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Στο κέντρο της τρίτης αίθουσας δεσπόζουν πέντε προθήκες με πολύτιμους λίθους ακατέργαστους και επεξεργασμένους, αντίγραφα σφραγιδολίθων διαφόρων εποχών, καθώς και αποτυπώματά τους σε καθαρό άργυρο και ένα μοναδικό δείγμα χαλαζία (ποικιλία καπνίας) με μορφή σκήπτρου.

Quartz_AmethystΑμέθυστος

Ορυκτό, Αζουρίτης με ΜαλαχίτηΑζουρίτης με Μαλαχίτη

Υπεύθυνη εκδρομής: Σώτηρα Κωνσταντίνα

Συνοδοί καθηγητές: Ζέμπη Άννα, Μπολάκης Σπυρίδων,

Ζουμπογιάννη Βασιλική, Μήτσος Παναγιώτης