Στο κοινό μας σπίτι / το κοινό μας μέλλον-ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α1-ΣΤ2
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα “Το κοινό μας σπίτι / το κοινό μας μέλλον ” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και ως υλοποίηση καλών πρακτικών στη μαθησιακή διαδικασία κατά το σχολικό έτος 2021-2022. Συμμετείχαν οι μαθητές των Α1 2ου Δ.Σ. Ορεστιάδας – Στ2 2ου Δ. Σ. Ορεστιάδας, Α1- 31ου Δ.Σ. Ηρακλείου Κρήτης , Δ.Σ. Τελένδου τμημάτων. Μέσω της εφαρμογής του προγράμματος επιχειρήθηκε η απόκτηση γνώσεων από τους μαθητές αναφορικά με τη βιοποικιλότητα, κυρίως όμως η διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών τέτοιες που να προστατεύουν και να βελτιώνουν το φυσικό περιβάλλον που ζουν.
Επιπλέον, με τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών και σχολείων επιδιώχθηκε η συζήτηση μεταξύ των μαθητών, η ανταλλαγή απόψεων, βιωμάτων σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα, η συνειδητοποίηση ότι το θέμα αυτό δεν αφορά μια μικρή γεωγραφικά περιοχή αλλά αφορά όλους μας. Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεργασία με φορείς – τους Δήμους, τα ΜΜΕ, γεωπόνους, κτηνίατρους, αγρότες της περιοχές – για διεύρυνση των γνώσεων αλλά και τη διάχυση του μηνύματος για την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας στους μαθητές του ίδιου του σχολείου και την ευρύτερη κοινότητα.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι μαθητές απέκτησαν γνώσεις και εμπειρίες μέσα και έξω από την τάξη σχετικά με τα φυτά και τα ζώα, ενθουσιάστηκαν με το παιχνίδι της αναζήτησης διαφορετικών μορφών βιοποικιλότητας, φύλλων και ζώων, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αυτά που τους είπαν οι ειδικοί, διατύπωσαν τις απορίες τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Ταξίδεψαν στον χώρο με τις επισκέψεις μας σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και τον χρόνο με την αναζήτηση πληροφοριών για το χθες, το σήμερα και το μέλλον των ζωντανών οργανισμών είδη που εξαφανίστηκαν, είδη που απειλούνται με εξαφάνιση / στην αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους παλιά και τώρα . Είδαν και κατέγραψαν τα στάδια ανάπτυξης των φυτών που έσπειραν τα οποία περιποιήθηκαν με μεγάλη φροντίδα. Συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες: κατασκευές, δραματοποίηση, τηλεσυναντήσεις με τα άλλα σχολεία όπου αντάλλαξαν γνώσεις, εμπειρίες, υλικό, πήραν και έδωσαν ιδέες. Οι γονείς εξ αρχής έδειξαν ενδιαφέρον συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις δράσεις μας.
Αφήστε μια απάντηση