Tα διδακτικά βιβλία στο σχολείο

Σύμφωνα με τη νέα  Υπουργική Απόφαση 217785/Δ1/18-12-18 (ΦΕΚ 6014/18, τ.Β)  με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων καθορίζονται τουλάχιστον δύο (2) Σαββατοκύριακα για κάθε μήνα του διδακτικού έτους, κατά τα οποία τα διδακτικά βιβλία των μαθητών παραμένουν στο σχολείο.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, αφού έλαβε υπόψη τις κείμενες διατάξεις για το θέμα, μετά από διαλογική συζήτηση α π ο φ α σ ί ζ ε ι   ο μ ό φ ω ν α την παραμονή των διδακτικών βιβλίων  στο σχολείο  για το υπόλοιπο του σχ. έτους 2018-2019 ως εξής:

 1. Παρασκευή :08/02/2018 και 22/02/2019
 2. Παρασκευή :08/03/2018 και Πέμπτη 21/03/2019
 3. Παρασκευή :05/04/2018
 4. Παρασκευή :10/05/2019
 5. Παρασκευή :07/06/2019

 

Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη στο σχολικό περιβάλλον

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚ. & ΘΡΑΚΗΣ –ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΜΕΡΙΜΝΑΣ-Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα των ιών της γρίπης.  Αρκετά περιστατικά νόσησης  έχουν αναφερθεί την Περιφέρειά μας, αυξάνοντας την ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας αλλά και τις απουσίες παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Αν και η δραστηριότητα αυτή παρατηρείται σε μια εποχή όπου οι εξάρσεις γρίπης δεν είναι ασυνήθιστες, σας ενημερώνουμε για τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού νόσησης από γρίπη στο σχολικό περιβάλλον:

 1. Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών  των παιδιών και των εργαζομένων με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα και αποφυγή επαφής τους με στόμα, μύτη, μάτια. Το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί 15-20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Τα  παιδιά και οι εργαζόμενοι στην εκπαιδευτική μονάδα  μπορούν εναλλακτικά να χρησιμοποιούν υγρό αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αντισηπτικό. Συνιστάται καλό τρίψιμο των χεριών, για 30 δευτερόλεπτα τουλάχιστον,  μέχρι το αντισηπτικό να στεγνώσει τελείως. Τα χέρια πρέπει επίσης να πλένονται καλά οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής. Επισημαίνεται ότι, η χρήση αντισηπτικών δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι.  Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και ταυτόχρονα να φροντίζουν ώστε οι οδηγίες αυτές να τηρούνται και από τα παιδιά.
 2. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες  στις τουαλέτες και στο προαύλιο  να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται  σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.
 3. Χρήση χαρτομάντιλου στον βήχα ή το φτέρνισμα.
 4. Αποφυγή  κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 5. Καλός αερισμός των χώρων, αλλά ταυτόχρονα διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας σ΄ αυτούς.
 6. Τοποθέτηση των θρανίων και των καθισμάτων στις  αίθουσες διδασκαλίας  με τρόπο που κάθε παιδί να τηρεί τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα παρακείμενά του, όσο αυτό είναι εφικτό.
 7. Παραμονή στο σπίτι μέχρι πλήρους ανάρρωσης σε περίπτωση γρίπης, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού. Τα παιδιά και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης (πυρετό βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, πονοκέφαλο, ρίγος, και αίσθημα κόπωσης) δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο. Η κατ’ οίκον παραμονή είναι υποχρεωτική για όσες μέρες  διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων. Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν τους γονείς και τα άτομα που ασχολούνται με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης κάθε πρωί, πριν τα στείλουν στο σχολείο και εάν εμφανίζουν συμπτώματα να μην τα στέλνουν.
 8. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, επιβάλλεται προσεκτικός και συχνός καθαρισμός λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά. Ο καθαρισμός των αντικειμένων που δεν είναι εμφανώς λερωμένα μπορεί να γίνει με ένα αντισηπτικό όπως οινόπνευμα. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες κ.α.). Κοινά καθαριστικά, δηλ. υγρό σαπούνι και νερό ή αλκοολούχα αρκούν για τον καθαρισμό, ενώ εάν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανση  για την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού). Οι  οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από το προσωπικό των κυλικείων.

Οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας των Π.Ε. αλλά και η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Π.Α.Μ.Θ. παραμένουν στην διάθεση σας για οτιδήποτε περαιτέρω.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΛΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΥ

 

 

.

 

 

 

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Αγαπητοί γονείς σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 30/01/2019, γιορτή των Τριών Ιεραρχών, τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν , σύμφωνα με τον Ν.4521/2018 όπου το άρθρο 32 παρ. 3α αντικαθιστά την περίπτωση ια΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/2017 «Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις», .

Η δ/ντρια –Το εκπ/κό προσωπικό

                                                                                                                                       ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ 

Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος».

ΔΩΡΕΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ International Foundation for Greece

Η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς του σχολείου μας εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο International Foundation for Greece, που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για δωρεά πετρελαίου θέρμανσης  την Παρασκευή 18/01/2019,  παρουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ασπασία Λεβέντη και τον Πρέσβη Καλής Θελήσεως   κ. Βασίλη Λέκκα που μας τίμησαν  με την παρουσία τους.

ΔΩΡΕΑ Η/Υ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ

Η διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας ευχαριστούμε θερμά το ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημά μας για εξοπλισμό του Εργαστηρίου ΤΠΕ με σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 21/12/2018

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 έγινε η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας.
Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης μας παρουσίασαν πολύ όμορφα θεατρικά και τραγούδια βάζοντάς μας στο πνεύμα των ημερών!
Καλές γιορτές!

KΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 08/01/2019

Αύριο Τρίτη 08/01/2019 τα σχολεία του Δήμου Ορεστιάδας δε θα λειτουργήσουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος η Εβδομάδα Αλληλεγγύης – Συγκέντρωσης Τροφίμων-Εφοδίων στο σχολείο μας. Μια  κοινή δράση που συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π/θμιας Εκπ/σης , τη Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, την Ένωση Γονέων και το τοπικό τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και  η οποία εκτός από τον άμεσο στόχο, που είναι η  συγκέντρωση τροφίμων και εφοδίων, αποτελεί  και ερέθισμα προβληματισμού των  παιδιών πάνω σε αξίες όπως είναι η φιλανθρωπία, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, η καλοσύνη.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του σχολείου μας που ανταποκρίθηκαν και φέτος, ώστε να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός εφοδίων, τα οποία παραδόθηκαν στο γραφείο του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ για την ενίσχυση των συμπολιτών μας, που έχουν μεγάλη ανάγκη.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Σήμερα 19/12/2018 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/12/2018

Αγαπητοί γονείς σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 21/12/2018 όλοι οι μαθητές θα προσέλθουν το πρωί κανονικά. Η χριστουγεννιάτικη γιορτή των Α΄, Β΄ τάξεων θα αρχίσει γύρω στις 10.00΄ και θα τελειώσει στις 11.00΄. Μετά το τέλος της γιορτής το πρόγραμμα του σχολείου θα συνεχιστεί κανονικά και οι μαθητές θα σχολάσουν στις 13.15΄. Το Ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά.  Σας ευχόμαστε καλές γιορτές.

         Η δ/ντρια-το διδ/κό προσωπικό