Η 6η Μαρτίου, καθιερώθηκε πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος ως ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της UNESCO κήρυξαν την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολείο -συμπεριλαμβανομένου του Κυβερνοεκφοβισμού – αναγνωρίζοντας ότι η σχολική βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ευημερία.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο εσκεμμένης, απρόκλητης, συστηματικής και επαναλαμβανόμενης άσκησης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών. Έχει διάφορες μορφές όπως λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός και διαδικτυακός εκφοβισμός, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου.
Σκοπός της σημερινής ημέρας είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών μέσω συζητήσεων, δράσεων, εκδηλώσεων και ημερίδων, από θύματα και άτομα που αποτέλεσαν παρατηρητές και γνώστες αυτών των φαινομένων είτε είναι μαθητές είτε ενήλικοι.
Στόχοι είναι:
- Η πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας και εκφοβισμού που ασκείται είτε στις σχολικές μονάδες είτε σε άλλους χώρους.
- Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των γονέων.
- Η επαγρύπνηση όλων των μελών των σχολικών κοινοτήτων για την έγκαιρη παρέμβαση.
- Η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων.
- Να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων.
- Να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις.
- Να μάθουν τα παιδιά να συνυπάρχουν και με άλλα άτομα διαφορετικά από αυτά.
Όλη την εβδομάδα δύναται να πραγματοποιούνται στις σχολικές μονάδες διάφορες δράσεις οι οποίες μπορεί είναι:
- Συζητήσεις ανάμεσα στους μαθητές στις τάξεις.
- Βιβλιοπαρουσιάσεις και συζητήσεις μεταξύ μαθητών, με αφορμή βιβλία που αναφέρονται στη σχολική βία.
- Προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας.
- Εικαστικά εργαστήρια με δημιουργίες των μαθητών σχετικά με τη βία.
- Παρουσιάσεις σχετικά με επιμέρους άξονες της θεματολογίας, από ομάδες μαθητών σχολείων, βασισμένες σε έρευνες.
- Θεατρικά, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, σε σχολικές μονάδες.
- Αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σε σχολικές ιστοσελίδες, αναφορικά με δράσεις και έρευνες σχετικά με το φαινόμενο.
- Συναντήσεις Σχολικών Συμβουλίων και Υπευθύνων Αγωγής Υγείας-Σχολικών δραστηριοτήτων με συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων, με θέμα τη βελτίωση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
- Πραγματοποίηση διαδραστικών ομιλιών και βιωματικών σεμιναρίων για το φαινόμενο από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δράσεις μέσα στις τάξεις, εκπαιδευτικοί και μαθητές συζήτησαν και ανέλυσαν το φαινόμενο της σχολικής βίας αλλά και τις μορφές που αυτή μπορεί να λάβει.
Δημιουργήσαμε αφίσες…
Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό…
Ενώ, για το τέλος το Γ’1 τμήμα του σχολείου μας είχε ετοιμάσει ένα μικρό θεατρικό δρώμενο “Το λιβάδι με τις μαργαρίτες”, παρμένο από το σχολικό τους εγχειρίδιο και με πολύ όμορφο τρόπο μας μίλησαν για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία της φιλίας, του σεβασμού και της αγάπης.