Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών – Λέλα Καραγιάννη, Κυποστηρίζει το έργο της UNICEF και βρίσκεται κοντά μας, πιστός συμπαραστάτης σε κάθε δράση μας. Αυτή τη φορά τα παιδιά με την αμέριστη συμπαράσταση της Διευθύντριας του Σχολείου κας Χαλκιά Ιωάννας, αφού ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στα θέματα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, έγιναν μικροί δημοσιογράφοι και προσπάθησαν να αποτυπώσουν σε μια πολυθεματική και ενδιαφέρουσα εφημερίδα όλα όσα έμαθαν.
Τα παιδιά ενημερώνουν τους αναγνώστες για την πείνα που υπάρχει στον κόσμο μέσα από διάφορα άρθρα και αληθινές ιστορίες παιδιών, καθώς επίσης την προσπάθεια της UNICEF και άλλων οργανώσεων να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που δυστυχώς συναντάται με ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οι μαθητές συνεργάστηκαν, θέτοντας στόχους για το κοινό καλό και θέλοντας να μεταδώσουν ένα μήνυμα ελπίδας σε όσους περισσότερους μπορούν. Έκαναν τα δικαιώματά τους παιχνίδι και τραγούδησαν γι’ αυτά με ουσιαστικό σκοπό αφενός να διασκεδάσουν, αφετέρου να μάθουν, να εξασκηθούν και να εκπαιδευτούν σε ένα τόσο ιδιαίτερο και γεμάτο ενδιαφέρον θέμα, όπως αυτό των δικαιωμάτων του παιδιού.
Παρακάτω ακολουθεί ο απολογισμός όλων των δράσεων του σχολείου
εν’ όψει του προγράμματος «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών»:
«Οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας με τις δασκάλες Δόλια Μαίρη και Παγώνη Ηλέκτρα πραγματοποίησαν διαθεματικό project στα πλαίσια ευαισθητοποίησης των παιδιών αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως με το σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού. Μέσα από ποικίλες διαθεματικές δραστηριότητες τέθηκαν αρκετοί στόχοι στα πλαίσια γνωστικών αντικειμένων του σχολικού προγράμματος και όχι μόνο.
Οι μαθητές μας είναι ευαισθητοποιημένοι αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων τους σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι όλα τα παιδιά της γης έχουν τις ίδιες ανάγκες, αναπτύχθηκαν δεξιότητες, γνώσεις, στάσεις σε θέματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αλληλοκατανόησης. Τα παιδιά επικοινώνησαν, μοιράστηκαν ιδέες και συνθήματα με σεβασμό. Ανέπτυξαν δεξιότητες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, επικοινωνίας και συνεργασίας.
Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές μας είχαν κατά βάση βιωματικό χαρακτήρα: παρακολούθηση video της UNICEF, αναζήτηση στο διαδίκτυο δράσεων – οργανώσεων που στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επίσκεψη και γνωριμία με ανθρώπους της UNICEF. Τραγουδήσαμε τραγούδια που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αναζητήσαμε πληροφορίες για το μεγάλο πρόβλημα της πείνας στον κόσμο, κάναμε δραστηριότητες που προάγουν την ενσυναίσθηση, κολλάζ, ζωγραφική, ενημερώσαμε τη σχολική κοινότητα για τη δράση της UNICEF κλπ.
Θεωρούμε ότι το σχολείο δεν πρέπει να αποτελεί μόνο χώρο μετάδοσης γνώσεων αλλά να αποτελεί παράλληλα και ένα πλαίσιο στο οποίο οι μαθητές θα αναπτύσσουν στάσεις υπευθυνότητας, θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται με απώτερο στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους. Μέσα από την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων ερχόμαστε πιο κοντά σε τέτοιους στόχους για να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.»
http://www.unicef.gr/schools/2013/s130416.php