Το βόλεϊ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η πετοσφαίριση (βόλεϊ) είναι άθλημα που απαιτεί και συνάμα καλλιεργεί πνευματικές, σωματικές και ψυχοκινητικές ικανότητες, ενώ ο ομαδικός του χαρακτήρας το καθιστά απαραίτητη δραστηριότητα για παιδιά προ-εφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Εκτός, όμως, από άθλημα το βόλεϊ είναι και παιχνίδι και γι’ αυτό, παράλληλα με την ψυχαγωγία που προσφέρει στους παίκτες γίνεται παιδαγωγικό «όπλο» στα χέρια του γυμναστή.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Πώς δημιουργήθηκαν οι αριθμοί;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το 1 είναι. “ένα”, το 2 είναι “δύο”, το 3 είναι “τρία” και ποιά είναι η προέλευση των αριθμών;
Οι αριθμοί που γράφουμε δημιουργήθηκαν με αλγόριθμους, (1, 2, 3, 4, κλπ) που ονομάζονται αραβικοί αλγόριθμοι, για να ξεχωρίζουν από τους ρωμαϊκούς αλγόριθμους (I, II, III, IV, κλπ) Οι Άραβες διέδωσαν τους συγκεκριμένους αλγορίθμους, ωστόσο η προέλευσή τους πηγαίνει πίσω στους εμπόρους, που τους χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν και να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους. Ποια λογική, λοιπόν, ισχύει στους αραβικούς αλγόριθμους; Η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή απ’ ότι φαντάζεστε, αφού για όλα ευθύνονται οι γωνίες! Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν και θα καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε.

Τα παιδιά ζωγραφίζουν στους τοίχους…..

Οι atenistas, η Ένωση Πολιτών πλατείας Καλλιγά, οι υπέροχοι καλλιτέχνες Fotizontas, SNRS, WD, Mora και Joad, δάσκαλοι, πολίτες και μαθητές γεμίσαμε τους γκρίζους τοίχους του σχολείου μας με φως, χρώματα, τέχνη, αισθητική και αγάπη. Το αποτέλεσμα γέμισε χαρά τα παιδιά και όλους όσους συμμετείχαμε.

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου από τους μαθητές της Στ΄τάξης

Με τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου μας, παραδοσιακούς χορούς και αναπαράσταση των σημαντικότερων γεγονότων μέχρι την έναρξη της επανάστασης, γιορτάστηκε η φετινή επέτειος από τους μαθητές της Στ΄τάξης.

Με «χελιδονίσματα» υποδέχτηκαν την άνοιξη οι μαθητές του σχολείου μας

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, επίσημη πρώτη μέρα της άνοιξης, οι μαθητές της Β΄και Γ΄τάξης τραγούδησαν τα χελιδονίσματα. Με τις χελιδόνες που έφτιαξαν με τους δασκάλους τους και με τη συνοδεία του παπα Γιώργη με τη φλογέρα του και της κ. Πετρούλας με την κιθάρα της, γύρισαν στη γειτονιά, στο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα (τόπος μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης) και στην πλατεία Καραμανλάκη (πλατεία Καλλιγά) τραγουδώντας το παρακάτω χελιδόνισμα:

Χελιδόνα έρχεται

Απ’ τη Μαύρη Θάλασσα
Θάλασσα να πέρασε
Έκατσε και λάλησε:
Μώρ’ καλή νοικοκυρά
Έβγα έβγα στο κελάρι
Φέρε αυγά σαρακοστιά
Και σκοινιά πεντηκοστά
Για να δέσουμε το Μάρτη
Πάνω σε μικρό κλαράκι
Κι αν δεν έχετε αυγά
Παίρνουμε την κλωσσαριά
Να γεννάει, να κλωσσάει
Και να σέρνει τα πουλιά.

Έθιμα της άνοιξης

Κάθε χρόνο οι μαθητές του σχολείου μας παρουσιάζουν έθιμα της άνοιξης από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Χελιδονίσματα, περπερούνα, πιπεριά, Ζαφείρης αλλά και αναβίωση των ανθεστηρίων, το έθιμο της αιώρας, τραγούδια της άνοιξης και δενδροφυτεύσεις. Δείτε την πολύ όμορφη παρουσίαση με τους μαθητές μας σε δράση

[ifilm
Click to launch the full edition in a new window
Online Publishing from YUDU]

«Η διδασκαλία στο πολυπολιτισμικό σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής μάθησης και επικοινωνίας»

Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία το δεύτερο εξ αποστάσεως σεμινάριο που γίνεται στα πλαίσια της δράσης “επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας” που πραγματοποιεί το τμήμα του ΑΠΘ “Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών”. Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου αφορούσε στις διδακτικές παρεμβάσεις με διαπολιτισμικό προσανατολισμό, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν και να οδηγήσουν στην αξιοποίηση της πολιτισμικής πολλαπλότητας της σχολικής τάξης, καθώς και στην εφαρμογή νέων διδακτικών προσεγγίσεων, όπως είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία και η βιωματική μάθηση. Το δεύτερο μέρος επικεντρώθηκε στη σχολική τάξη ως κοινωνική ομάδα, στη δομή και τη λειτουργία της, τους ρόλους που αναπτύσσονται σε αυτή αλλά και το πλέγμα των σχέσεων που διαμορφώνονται. Στα πλαίσια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας εφάρμοσαν στις τάξεις τους σχέδιο εργασίας με θέμα “ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ”

Η σελίδα του Τμήματος Ένταξης του 21ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών

Εξαιρετική η σελίδα της εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης Ηλέκτρας Παγώνη.

Χρήσιμες συνδέσεις, εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαίτερη αναφορά στον αυτισμό, τον τραυλισμό και τις μαθησιακές δυσκολίες.

Ένα εργαλείο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Για να μπείτε στη σελίδα, στην οριζόντια μπάρα πατήστε ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ

Ευρω..παιδι..καιώματα

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου, οι μαθητές της Ε1 τάξης παρουσίασαν τη δουλειά τους για τα δικαιώματα του παιδιού, που εκπονήθηκε στα πλαίσια της δράσης Teachers4Europe. Ομαδικές εργασίες, το αλφαβητάρι των δικαιωμάτων, προβολές, επιδαπέδια παιχνίδια και ενημερωτικά φυλλάδια για τα παιδιά. Ολόκληρο το σχέδιο εργασιάς θα το δείτε εδώ