Στα πλαίσια δράσεων για τον εμπλουτισμό του αύλειου χώρου του Νηπιαγωγείου με παιχνίδια που σκοπό έχουν την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών του νηπιαγωγείου, πραγματοποιήθηκε δωρεά από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό “ΔΕΣΜΟ για τα σχολεία”. Τα παιχνίδια έφτασαν πακεταρισμένα. Χωρίς την βοήθεια των γονέων τα παιχνίδια θα παρέμειναν αμπαλαρισμένα. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για τη συμβολή στο στήσιμο των παιχνιδιών στην αυλή του σχολείου κάτω από συνθήκες βροχής τους παρακάτω γονείς.
Από το 1 Νηπιαγωγείο τους:
Ασημώνη Γεώργιο (μπαμπάς της Ελπίδας και της Μαγδαλήνης)
Μπογιατζή Ιωάννη(μπαμπάς του Παναγιώτη)
Νικόπουλο Νικόλαο(μπαμπάς της Έρικας)
και από το 2 Νηπιαγωγείο τους :
Καρφαρίδα Τριαντάφυλλος (μπαμπάς του Ηλία)
Κουσούδη Νικόλαο (μπαμπάς του Μιχάλη)
Πεπούδη Βασίλειο (μπαμπάς του Κωνσταντίνου)
Μπουρτζούδης Γεώργιος (μπαμπάς της Παναγιώτας)
Οι γονείς αποτέλεσαν το καλύτερο πρότυπο για τα παιδιά τους αποδεικνύοντας αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ” η ισχύς εν τη ενώσει”
Τα παιδιά με αφορμή την εθνική επέτειο της 25 Μαρτίου ήρθαν σε επαφή με την ιστορία μέσα από τα γεγονότα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης μέχρι την επανάσταση του 1821.Στ ην προσπάθεια να μεταδώσουμε τα ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιήσαμε πίνακες ζωγραφικής, παραδοσιακά τραγούδια αλλά και παραμύθια. Ξεκινήσαμε από τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόφιλου για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Χρησιμοποιήθηκε η ρουτίνα σκέψης ” ΒΛΕΠΩ , ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ” με σκοπό να ενεργοποιήσουμε τις προηγούμενες γνώσεις των παιδιών, να αναπτύξουν την παρατηρητικότητα και την περιέργειά τους και να τους προετοιμάσουμε για την βαθύτερη γνώση.
Αναφέραμε έννοιες όπως: αυτοκράτορας γιαταγάνια , σημαία , Αγιά Σοφιά, χαράτσι, παιδομάζωμα, πασάς, κλεφτόπουλο.Μιλήσαμε για την Φιλική εταιρία , τους ήρωες που πολέμησαν αλλά και για τη συμβολή των γυναικών στην επανάσταση. Μέσα απο το παραδοσιακό τραγούδι ” Μαύρη ζωή των κλεφτών” κατανοήσαμε την ζωή που κάνανε οι κλέφτες και απο το Θούριο του Ρήγα αντιληφθήκαμε τις δυσκολίες που αυτοί αντιμετώπιζαν αλλά και την θέληση που είχαν για να ελευθερώσουν την πατρίδα από τον Τουρκικό ζυγό.
Διαβάσαμε το παραμύθι τα ” Τα Ελληνάκια” της Ευγενίας Φακίνου.
Με αφορμή το παραμύθι είχαμε την ευκαιρία να δούμε όμορφα κεντήματα σε σεντόνια προσόψια και μαξιλαροθήκες και να θαυμάσουμε τα σχέδια αλλά και τα χρώματα. Δημιουργήσαμε και εμείς τα δικά μας κεντήματα.
Γνωρίσαμε τους ήρωες του 1821. Για τις ανάγκες του σκηνικού κατασκευάσαμε ατομικά κάδρα με όλους τους ήρωες.
Έγινε αναφορά για τα ηρωίδες του Ζαλόγγου και το χορό τους. Είδαμε σε βίντεο το μνημείο και αναλογιστήκαμε τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες πραγματοποίησαν αυτή την πράξη τους.
Το κρυφό σχολείο ήταν αδύνατο να λείπει απο την περιήγηση μας στα ιστορικά γεγονότα του 1821. Τα παιδιά εντόπισαν την έλλειψη κοριτσιών στο κλασικό πίνακα ζωγραφικής του Νικολάου Γύζη.
Αποθανατίσαμε και εμείς με μοναδικό τρόπο το Κρυφό Σχολειό. Με την χρήση κώδικα ζωγραφίσαμε τσολιάδες.
Φυσικά αναφερθήκαμε και στη δεύτερη γιορτή αυτή του Ευαγγελισμού. Δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την βαθιά πίστη των υπόδουλων Ελλήνων η οποία τους κράτησε ενωμένους.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή