Αξιολόγηση σχολικής μονάδας 2022-23. Σχέδιο δράσης

Το σχέδιο δράσης της φετινής χρονιάς έχει τίτλο” Οι γονείς ρωτούν, οι ειδικοί απαντούν”



Λήψη αρχείου

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ημέρα μνήμης, ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για τους Έλληνες που υψώνοντας το παράστημά τους στάθηκαν ατρόμητοι μπροστά σε «γίγαντες» παλεύοντας για το δίκιο, για την ελευθερία, κερδίζοντας το θαυμασμό όλου του κόσμου.

Τα ιστορικά γεγονότα αναπτύχθηκαν μέσα από ψηφιακό και έντυπο υλικό, δίνοντας την ευκαιρία να σχολιάσουμε τον άνισο αγώνα των Ελλήνων απέναντι στους κατακτητές, το θάρρος τους, τον πατριωτισμό, την αυτοθυσία τους αλλά και να εκτιμήσουμε το «δώρο» της ειρήνης που όλοι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε.

Το ηρωικό «ΟΧΙ» της  Ελλάδας απέναντι στην Ιταλία πρωταγωνίστησε σε όλες μας τις δραστηριότητες.

Αρχικά, δημιουργήσαμε μία ιστοριογραμμή για την εξιστόρηση των γεγονότων.

received 1224211808305168

Έπειτα, μιλήσαμε για την ιστορία του “ΟΧΙ” και πώς αυτή η μικρή λέξη στάθηκε το εφαλτήριο της αντίστασης των Ελλήνων κατά των κατακτητών.

Συνθέσαμε με το σώμα μας το “ΟΧΙ”.

841748 amorim fellos a4 3mm 4tmx copy

Αποτυπώσαμε το “ΟΧΙ” μέσα από σχετικά φύλλα εργασίας.

received 836016014487451

Δε παραλείψαμε να συνθέσουμε το “ΟΧΙ” και μέσα από σχετικές εικαστικές δημιουργίες.
Polish 20221024 181151574
Polish 20221024 165940268

Μιλώντας για τα γεγονότα της Κατοχής, δε παραλείψαμε να αναφέρουμε τον τορπιλισμό της Έλλης.

received 710504900443622

Έπειτα, διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Γίγαντας και ο Νάνος”, συζητήσαμε για το νόημα της ιστορίας και το εικονογραφήσαμε.

Γνωρίζοντας πτυχές του ελληνοϊταλικού πολέμου σταθήκαμε στο ρόλο των γυναικών, ενώ ακούσαμε τραγούδια από τη Σοφία Βέμπο, την εθνική φωνή που εμψύχωνε τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο. Μάθαμε όμως κι εμείς τραγούδια, όπως το “Ντούτσε”, “Γαλονόλευκη Σημαία”, “Σαν σήμερα παιδιά” και φυσικά τον Εθνικό μας ύμνο. Κάναμε παρέλαση, με τη συνοδεία στρατιωτικών εμβατηρίων.

Στη συνέχεια, διαβάσαμε την ιστορία “Ο μικρός στρατιώτης”, και αναφερθήκαμε στις δύσκολες εκείνες στιγμές του πολέμου, αλλά και τις όμορφες πτυχές της ειρήνης. Μιλήσαμε για τα δικά μας “ΟΧΙ” της καθημερινότητας και το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, ζώντας σε μία χώρα που γεύεται την ειρήνη.

Αποτυπώσαμε μία σκηνή πολέμου και μία ειρήνης και επιλέξαμε αυτή μέσα στην οποία θα θέλαμε να ζούμε.

Polish 20221024 170311684

Φυσικά, δε παραλείψαμε να αναφερθούμε και στη ΣΗΜΑΙΑ μας. Η Σημαία μας στη μουσική, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στην τέχνη. Καθώς παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου γιορτάζουμε και τιμούμε την ένδοξη ελληνική σημαία, μιλήσαμε για το συμβολισμό των χρωμάτων της, για την ιστορία της. Μετρήσαμε τις κυανόλευκες γραμμές της που αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος» αλλά και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία».

Φυσικά, ζωγραφίσαμε και τις δικές μας ελληνικές σημαίες.

Polish 20221024 172129575 1

Εστιάσαμε και την λέξη “Αέρα” και το θάρρος, την τόλμη που αυτή προσέφερε στους Έλληνες αγωνιστές. Συνθέσαμε τις δικές μας ηρωικές εικόνες με τους φαντάρους να ορμούν στη μάχη, φωνάζοντας “Αέρα”.

Polish 20221024 170032509 1

Σε μια χώρα που έχει πόλεμο, το περιστέρι στο διάβα του, αρχίζει και ομορφαίνει ότι παίρνει μαζί του. Και κάπως έτσι αρχίσαμε να μιλάμε για τη “δύναμη” που έχει η ειρήνη στη ζωή όλων μας. Δημιουργήσαμε τα δικά μας βιτρό, με το λευκό περιστέρι στη μέση, οδηγό των αξιών μας.

Polish 20221024 172053944

Συζητήσαμε για τα πόσα πολλά μπορεί να μας στερήσει ένας πόλεμος και για τα πράγματα που κάνουμε την περίοδο της ειρήνης και τα απεικονήσαμε.

Polish 20221029 111928660

Δεν παραλείψαμε να συμπεριλάβουμε στις δραστηριότητές μας και την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

1

Φυσικά, προετοιμαστήκαμε και για την γιορτή μας, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Κάθε παιδί έλαβε το ποίημά του και το σκηνικό μας πλαισιώθηκε από τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών μας.

Polish 20221029 112008577

received 755239499453652 1

Τα παιδιά είπαν τα ποιήματά τους, τραγούδησαν και απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο. Έπειτα, κάναμε παρέλαση στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.

“Χρόνια Πολλά” Ελλάδα!

Φθινοπωρινά Παιχνιδίσματα

Για να υποδεχτούμε την εποχή του φθινοπώρου, διαβάσαμε πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα μας.

Ένα από τα αγαπημένα μας ήταν το “ΜΑΤΙΣ, Η μαγική διαδρομή”, που στάθηκε αφορμή για να δημιουργήσουμε τα δικά μας μοναδικά σαλιγκάρια.

Polish 20221015 191744109

“Το φύλλο που δεν ήθελε να πέσει” ήταν ένα ακόμη βιβλίο που μας ευχαρίστησε πολύ. Μιλήσαμε για τα χρώματα του φθινοπώρου, τα θερμά και τα ψυχρά χρώματα, τις αλλαγές στη φύση αλλά και τις εργασίες των ανθρώπων. Παράλληλα, δημιουργήσαμε τα δικά μας έργα τέχνης για το Φθινόπωρο.

Polish 20221024 173259983

“Τα παιδιά του Φθινοπώρου” αλλά και το “Πέφτει, πέφτει η σταγόνα”, αποτέλεσαν έναυσμα για την ενασχόλησή μας με πολλές γλωσσικές δραστηριότητες. Συνθέσαμε τη λέξη “Φθινόπωρο”, μετρήσαμε τα γράμματα από τα οποία αποτελείται. Τη γράψαμε, βρήκαμε λέξεις που προκύπτουν από κάθε της γραμματάκι.

Polish 20221024 173339188

Τέλος, διαβάσαμε, εικονογραφήσαμε και δραματοποιήσαμε το ποίημα της Ρ. Καρθαίου “Ο Σεπτέμβρης είναι αγόρι”.

Polish 20221024 173417508

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα (3)

Σε συνέχεια του προγράμματός μας, ασχοληθήκαμε με τα υγιή πράγματα που κάνουμε (ή είναι καλό να εφαρμόζουμε) αλλά και τις επικίνδυνες συνήθειες που μπορεί να έχουμε εμείς ή οι γύρω μας και τις συνέπειές τους.

Έτσι, δημιουργήσαμε δύο στήλες επιλογών (ασφαλείς και επικίνδυνες) στις οποίες τα παιδιά έπρεπε να επιλέξουν τυχαία μία κάρτα και να την τοποθετήσουν στην κατάλληλη στήλη.

Polish 20221013 172428221

Στην επόμενη συνάντησή μας, και αφού ήδη άρχισαν να καταφθάνουν πολλά από τα αγαπημένα μας αντικείμενα στα σακουλάκια, συζητήσαμε για τον εαυτό μας και τις αγαπημένες μας συνήθειες. Ζωγραφίσαμε τί μας αρέσει να κάνουμε, φτιάξαμε ένα σχέδιο με το αγαπημένο μας χρώμα,παρουσιάσαμε την οικογένειά μας, δείξαμε πώς είμαστε, τί λατρεύουμε να τρώμε και φυσικά αποτυπώσαμε και τις μασκότ του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, τον Πυξιδούλη και την Πυξιδούλα.

Polish 20221013 172830341

Στο τέλος, συνθέσαμε το υλικό μας σε ένα ατομικό βιβλιαράκι με θέμα το ουράνιο τόξο που αγαπάμε πολύ.

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Η 4η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια μέρα των ζώων.

Τα ζώα αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα προς επεξεργασία για τα παιδιά και τα ίδια είναι πάντα πρόθυμα να μιλήσουν για αυτά.
Πολλά από τα παιδιά της τάξης μας συζήτησαν για το ζωάκι που έχουν στο σπίτι τους. Πώς το φροντίζουν και το μεταχειρίζονται.

Αναφερθήκαμε ωστόσο και στα ζωάκια που δεν έχουν οικογένεια και βρίσκονται στο δρόμο, στις ανάγκες τους, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι τους, αλλά και στο τί πρέπει να γίνει, ώστε όλα τα ζώα να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Στη συνέχεια, δείξαμε διάφορους πίνακες ζωγραφικής με θέμα τα ζώα, ενώ αναφερθήκαμε στον ζωγράφο Πητ Μοντριάν και στην ιδιαίτερη τεχνική του. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε τους δικούς μας εικαστικούς πίνακες με ζωάκια που αγαπάμε, ακολουθώντας το στυλ του παραπάνω ζωγράφου.

Polish 20221009 115848505

 

Το ταμπλό μας, στολίστηκε με υπέροχες εικαστικές δημιουργίες, φιλοτεχνημένες από μικρά αλλά θαυματουργά χεράκια!


IMG 20221005 153837 copy

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα (2)

Συνεχίζοντας τις δραστηριότητές μας στο πλαίσιο του Προγράμματος Δεξιοτήτων: Ο Πυξιδούλης και η Πυξιδούλα, παρουσιάσαμε  την “Μαγική Κουβέρτα”.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομαδούλες και η κάθεμία επέλεξε ένα όνομα που την αντιπροσωπεύει. Έτσι, κάθε ομάδα έπρεπε να μπει κάτω από την μαγική κουβέρτα και μόλις την αφαιρούσαμε, θα έπρεπε να συνεργαστούν ώστε να μεταμορφωθούν σε ένα ζωάκι (με τις αντίστοιχες κινήσεις και ήχους). Ολοκληρώσαμε το παιχνίδι μας, καθισμένοι σε ένα κύκλο, μιλώντας για τις εντυπώσεις μας, όταν έκαναν τα ζώα που τους λέγαμε εμείς αλλά και πιο ζώο επέλεξαν μόνα τους και γιατί. Πώς ήταν να είναι όλοι μαζί παρέα κάτω από την κουβέρτα; Πώς ήταν που έπαιζαν σε ομάδες; Πώς ήταν που ο καθένας ήταν ένα
διαφορετικό ζώο;

1 1

Στη συνέχεια, παίξαμε τον “Χορό της βροχής”. Με τη συνεργασία όλων των παιδιών δημιουργήσαμε μία σειρά κινήσεων (και ήχων) που αντιπροσώπευε την βροχή. Το κάθε παιδί έπρεπε να δείξει μία κίνηση στον διπλανό του, την οποία έπρεπε να ακολουθήσει και έπειτα όλοι μαζί συγχρονιστήκαμε για να δημιουργήσουμε ένα μουσικό μοτίβο.

Συνεχίζοντας στον παρόν εργαστήριο, μιλήσαμε για τον εαυτό μας και την ατομικότητά μας. Σχεδιάσαμε τον εαυτό μας και συνθέσαμε μία ομαδική εργασία τονίζοτας τη σημασία του κάθε μέλους της ομάδας μας, καθώς και τη δυναμική της.

Polish 20221009 115157059

Παράλληλα, μοιράσαμε σακουλάκια (2-3 κάθε μέρα) ώστε κάθε παιδί να επιλέξει ένα αγαπημένο αντικείμενο από το σπίτι του και να μας το παρουσιάσει στην τάξη. Παράλληλα, να εξηγήσει στην ολομέλεια τον λόγο επιλογής του συγκεκριμένου αντικειμένου καθώς και τη σχέση του με αυτό.

1 2

Τα πρώτα σακουλάκια ήδη κατέφθασαν στο Νηπιαγωγείο μας!

Ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ημέρας σχολικού αθλητισμού τα παιδιά παίξανε στην αυλή το παραδοσιακό παιχνίδι ” Το μαντηλάκι” και επιδόθηκαν σε δρομικά παιχνίδια. Στο τέλος τους απονεμήθηκε βραβείο .

αθλητισμού αθλητισμού1

Τα παιδιά έμαθαν ένα μικρό δίστιχο  για την αξία του αθλητισμού

                                  Τρέχω παίζω στη αυλή 

                                 και αθλούμαι στην στιγμή 

1 Εργαστήριο δεξιοτήτων: Ο πυξιδούλης και η πυξιδούλα

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων από την θεματική ενότητα ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ και την υποκατηγορία Υγεία: Διατροφή- Αυτομέριμνα, Ασφάλεια επιλέχθηκε το πρόγραμμα “Ο πυξιδούλης και η πυξιδούλα”.Το πρόγραμμα προσφέρει τρόπους ανάπτυξης συγκεκριμένων θεμάτων, που αφορούν στην καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών (επικοινωνία, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης).Στη αρχή λοιπόν τέθηκαν οι κανόνες του νηπιαγωγείου έπειτα από συζήτηση με τα παιδιά. Χωριστήκαμε σε 4 ομάδες και κάθε ομάδα διακόσμησε τους κανόνες που ήταν γραμμένοι με λέξεις  μέσα σε σύννεφα.

Kανόνες Ομαδική δουλειά

Διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο “Του σχοινιού τα μανταλάκια”

σχοινιού τα μανταλάκια

και δραματοποιήσαμε μια σκηνή του παραμυθιού, μέσα από την οποία τα παιδιά κατάλαβαν ότι στα δύσκολα πρέπει να δρούμε ομαδικά για να τα καταφέρουμε.


IMG 20220926 105840

Στα πλαίσια δραστηριοτήτων που βλάπτουν ή που βοηθούν τα παιδιά επιλέγοντας εικόνες, την απέδιδαν με παντομίμα. Τα παιδιά μάντευαν την δραστηριότητα και συζητούσαμε αν αυτή ήταν βοηθητική ή βλαπτική.

.jpg