Με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών των Νηπιαγωγείων της Μεγαλόπολης συγκροτήθηκε Δίκτυο σχολείων με θέμα τη φιλαναγνωσία και την εκπαιδευτική ρομποτική. Το Δίκτυο θα αποτελέσει την αφορμή για τη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών και την εξωστρέφεια των σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν και από κοινού σχεδιάζουν τις δράσεις του Δικτύου. Ανταλλάσσουν ιδέες και γνώσεις και εμπλουτίζουν το διδακτικό τους έργο.
Στόχος του Δικτύου «Bee-blio_παίζοντας, μαθαίνουμε!» είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά. Μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες τα παιδιά θα αποκτήσουν μια θετική σχέση με το βιβλίο, θα εμπλακούν σε πρακτικές ανάγνωσης και κατανόησης κειμένων ώστε να θέσουν τα θεμέλια για:
- την ανάπτυξη των ικανοτήτων που αφορούν την κατανόηση γραπτών κειμένων και στην εμπλοκή των παιδιών σε πρακτικές ανάγνωσης (Π.Σ.Νηπ/γείου, 2022)
- στην κατάκτηση των εννοιών και των συμβάσεων των γραπτών κειμένων από τα παιδιά. (Π.Σ.Νηπ/γείου, 2022)
Στο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν οι δραστηριότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής. Αξιοποιώντας τα κιτ ρομποτικής που διαθέτουν τα Νηπιαγωγεία τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό με απλά παιχνίδια (απτικός προγραμματισμός) ή σε περιβάλλοντα προγραμματισμού στον υπολογιστή ή άλλες συσκευές (οπτικός προγραμματισμός).
Πιο συγκεκριμένα τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα είναι:
Ως προς τις γνώσεις:
- Να αναγνωρίζουν σε ένα γραπτό κείμενο τους σημειωτικούς τρόπους που συνενεργούν για τη δημιουργία νοήματος.
- Να γνωρίζουν σημαντικούς συγγραφείς και ποιητές (παιδική λογοτεχνία και ποίηση).
- Να αναγνωρίζουν έννοιες και χαρακτηριστικά των έντυπων ή ψηφιακών κειμένων και βιβλίων (π.χ. τίτλος, συγγραφέας, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο.
Ως προς τις δεξιότητες:
- Να περιγράφουν τη βασική ιδέα του γραπτού κειμένου συνοψίζοντας πληροφορίες ή συνάγοντας συμπεράσματα.
- Να προβλέπουν το περιεχόμενο του κειμένου και να ζητούν διευκρινίσεις για σημεία που δεν κατανοούν.
- Να αναλύουν τις ιστορίες και τα ποιήματα δημιουργώντας «εικόνες» και διατυπώνοντας κρίσεις για τους ήρωες και την πλοκή.
- Να ερμηνεύουν πληροφορίες στα κείμενα με βάση τις δικές τους ιδέες και τα προσωπικά τους βιώματα.
- Να διακρίνουν τις βασικές εντολές προγραμματισμού, προγραμματιζόμενων παιχνιδιών (π.χ. εντολές κίνησης μπροστά-πίσω αριστερά-δεξιά) .
- Να αναγνωρίζουν βασικές δομές του προγραμματισμού (ακολουθία, επανάληψη, επιλογή).
Ως προς τις δεξιότητες:
- Να χρησιμοποιούν τις βασικές εντολές προγραμματισμού (π.χ. εντολές κίνησης μπροστά πίσω-αριστερά-δεξιά) .
- Να σχεδιάζουν απλούς αλγορίθμους (με ακολουθία και επανάληψη) για να λύσουν προβλήματα (χρησιμοποιώντας το σώμα τους και παιχνίδια, προγραμματιζόμενα ή μη).
- Να δημιουργούν, να εκτελούν και να διορθώνουν (εκσφαλμάτωση) προγράμματα απτικού (προγραμματισμός ρομπότ) και οπτικού προγραμματισμού (προγραμματισμός στον υπολογιστή).
- Να δημιουργούν πλαίσια επίλυσης προβλημάτων προγραμματισμού μέσα και έξω από την τάξη.
Ως προς τις στάσεις:
- Να απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων και διαφορετικών γραπτών κειμένων.
- Να θεωρούν την αφήγηση και τα άλλα είδη γραπτών κειμένων ως μέσο προσωπικής έκφρασης και ερμηνείας του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλον.
- Να υιοθετούν κριτική στάση στο περιεχόμενο των γραπτών κειμένων
- .Να συνεργάζονται για να επιλύσουν προβλήματα προγραμματισμού και να δημιουργήσουν περιβάλλοντα παιχνιδιού
Σχεδιασμός δράσης:
Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του δικτύου επιλέγουν τα βιβλία και προτείνουν δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Ετοιμάζεται το υλικό που θα συνοδεύει το βιβλίο. Το υλικό μπορεί να περιλαμβάνει ομαδικές εργασίες, παιχνίδια με τον τίτλο του βιβλίου και παιχνίδια προγραμματισμού του επιδαπέδιου ρομπότ Beebot. Κάθε μήνα το βιβλίο θα ταξιδεύει στα συμμετέχοντα Νηπιαγωγεία. Το βιβλίο με το συνοδευτικό του υλικό θα παραμένει σε κάθε σχολείο μία εβδομάδα και ύστερα θα συνεχίζει στο επόμενο σχολείο. Όταν όλα τα Νηπιαγωγεία θα έχουν ολοκληρώσει τις δραστηριότητες του βιβλίου θα ετοιμάζεται μια ψηφιακή εφημερίδα με φωτογραφίες από τις δράσεις και θα αποστέλλεται στους γονείς ή θα δημοσιεύεται στα ιστολόγια των σχολείων.
Το βιβλίο του Νοεμβρίου που δουλέψαμε στο δίκτυο ήταν το “Το τερατάκι των χρωμάτων” της Anna Llenas από τις εκδόσεις Πατάκη.