Γιατί ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα; Τι συμβολίζει το πέταγμα του Χαρταετού;
Η έναρξη της σαρακοστής γιορτάζεται την Καθαρά Δευτέρα με τα «Κούλουμα» και το πέταγμα χαρταετού. Ποια η προέλευση και η σημασία αυτών των εορτασμών;
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας, δηλαδή την κάθαρση του ανθρώπου σωματικά και ψυχικά. Η αφετηρία της Σαρακοστής είναι για τη χώρα μας μια ιδιαίτερη μέρα και γιορτάζεται κατά κύριο λόγο με διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα, με την παραδοσιακή λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τις ελιές.
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι έργο του κορυφαίου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Λιτά και απέριττα απεικόνισε το 1950 πάνω στον καμβά το παραδοσιακό μας τραπέζι. Το στρογγυλό μεταλλικό τραπεζάκι καφενείου στρωμένο κι έτοιμο να υποδεχθεί τους αγαπημένους φίλους και να γιορτάσουμε μαζί τους την πρώτη μέρα της σαρακοστής. Φιλοξενεί πάνω του τα νηστίσιμα φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρή Δευτέρα: ελιές, ταραμάς, λαγάνα, θαλασσινά και ρετσίνα.
Παρατήρησε τον πίνακα…..πάρε χαρτί και μαρκαδόρους, ζωγράφισε τον δικό σου χαρταετό και στρώσε το τραπέζι με τα αγαπημένα σου σαρακοστιανά φαγητά!
Μια άλλη εκδοχή για την «Καθαρά Δευτέρα» είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς. Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα «Κούλουμα«, που είναι ο υπαίθριος πανηγυρισμός της Καθαράς Δευτέρας. Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα «κούλουμα» προέρχονται από τη λατινική λέξη «Culumus» που σημαίνει αφθονία, αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς. Ό,τι κι αν σημαίνει όμως, η λέξη αυτή στις μέρες μας παραπέμπει σε ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.
Ώρα να παίξουμε και να διασκεδάσουμε: Διαδραστικός πίνακας Καθαρή Δευτέρα – Σαρακοστή.
πηγές:monopoli.gr, prosholika.gr, dogma.gr.,mothersblog.gr.