Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών – 9 Μαΐου 2020

Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά;
Με τον ερχομό του χειμώνα, η εύρεση τροφής (σπόροι, έντομα κ.α.) γίνεται πολύ δύσκολη και για το λόγο αυτό ορισμένα είδη πουλιών αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε πιο θερμά κλίματα όπου η τροφή είναι άφθονη. Την άνοιξη πραγματοποιούν το αντίθετο δρομολόγιο και επιστρέφουν πάλι πίσω στο σπίτι τους.
Πώς ξέρουν πού πάνε;
Τα αποδημητικά πουλιά έχουν διάφορους τρόπους για να μη χάνουν ποτέ τον προσανατολισμό τους. Βασίζονται στο ένστικτό τους, το οποίο τους οδηγεί στο σωστό προορισμό, στην όσφρησή τους, αλλά και στην ικανότητά τους να «διαβάζουν» το χάρτη του ουρανού σαν τους παλιούς ναυτικούς, ακολουθώντας τα αστέρια, τον ήλιο και τη σελήνη.
Τα αποδημητικά πουλιά συνήθως ταξιδεύουν το πρωί και το βράδυ σταματούν για να φάνε και να ξεκουραστούν. Υπάρχουν όμως και πτηνά που ταξιδεύουν ασταμάτητα όλη μέρα και νύχτα. Αυτά έχουν την ικανότητα να τρώνε και να κοιμούνται στον αέρα. Κατά την θερινή περίοδο τρώνε αρκετά, με σκοπό να αποθηκεύσουν λίπος κάτω από τα φτερά τους.
Τα πιο γνωστά αποδημητικά πτηνά είναι….
Τα χελιδόνια, που τα έχουμε συνδυάσει με τον ερχομό της άνοιξης, Ξεκινούν σε μεγάλα σμήνη από την υποσαχάρια Αφρική, για να έρθουν εδώ την άνοιξη. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο όταν φεύγουν από την Ελλάδα.




Διαδικασία
– Κόβουμε με το ψαλίδι μια τρύπα στο μπροστινό μέρος του κουτιού, σε τέτοιο μέγεθος ώστε να μπορεί να τρυπώσει το πτηνό.
-Βάζουμε μέσα την τροφή.
– Με το ψαλίδι κάνουμε μια τρύπα στο καπάκι και περνάμε το σπάγκο (όπως στα στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο).
-Βιδώνουμε το καπάκι και κρεμάμε την ταΐστρα σε κάποιο κλαδί δέντρου.
– Για να στηρίζονται τα πουλιά καθώς τρώνε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξυλάκια ή ξύλινα κουτάλια.
