Ας πειραματιστούμε!

Άνοιξη ! Η φύση γέμισε χρώματα και αρώματα !

Πόσο μας αρέσει αυτή η εποχή!Λουλούδια πολύχρωμα απλώνονται παντού!Λουλούδια μυρωδάτα, λουλούδια μες στο χρώμα!

Κόκκινα , κίτρινα , μοβ ,πορτοκαλί όλα τα υπέροχα χρώματα στήσανε χορό στο χαλί της Άνοιξης !

 

 

Εμείς θέλουμε να παίξουμε λιγάκι με τα χρώματα  και σκεφτήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνουμε κάτι που σας αρέσει πολύ!!!

 

 

Για σκεφτείτε…..μπορείτε να μαντέψετε;

 

 

 

Κάτι που όταν σας το λέμε ότι θα ασχοληθούμε με αυτό,φωνάζετε : ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ

 

 

 

 

ΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΜΑΝΤΕΨΑΤΕ!!!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!

Αλλά πριν ξεκινήσουμε ας δούμε μερικά στοιχεία για τα λουλούδια !

θα δούμε πρώτα, τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα λουλούδι.

Με τις ρίζες, το λουλούδι, απορροφά νερό από το έδαφος.

Με τα φύλλα, παίρνει το διοξείδιο του άνθρακα που δεν το χρειαζόμαστε και απελευθερώνει οξυγόνο, το οποίο το θέλουμε για να μπορέσουμε να ανασαίνουμε.

Στα πέταλα, γίνεται η αναπαραγωγή και βγαίνει έτσι το μπουμπουκάκι.

Ο μίσχος μεταφέρει τα πάντα από  τις ρίζες, στα φύλλα(αλλιώς λέγεται βλαστός ή κοτσάνι).

Ο σπόρος, είναι ένα μικρό σαν «φασολάκι», που είναι μέσα στις ρίζες και το ρίχνουμε στην αρχή για να φυτέψουμε το λουλούδι μας.

Η γύρη, είναι η ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη του λουλουδιού και τη μεταφέρουν στις κυψέλες τους, όπου και την αποθηκεύουν.

 
Αν έχετε στο σπίτι ή στον κήπο σας λουλούδια μπορείτε να τα παρατηρήσετε και να γνωρίσετε τα μέρη τους από κοντά! 
 
Αφού παρατηρήσετε λοιπόν τα μέρη από τα οποία αποτελείται ένα λουλουδάκι( πιο πάνω στον πίνακα αναφοράς-εικόνα), θα είστε έτοιμοι να παίξετε ένα παιχνίδι που ετοιμάσαμε για σας! 

 

 

 

Λουλούδια μαγικά!

Και τώρα ας πειραματιστούμε με τα χρώματα και τα λουλούδια!
θα ξεκινήσουμε με ένα πείραμα με λουλούδια ,λουλούδια που θα φανταστούμε ότι έχασαν το χρώμα τους και εμείς θα τους το ξαναδώσουμε!
Γνωρίζοντας τα μέρη των λουλουδιών και ειδικότερα για τις ρίζες και τον μίσχο τους και πώς αυτός λειτουργεί επάνω στα λουλούδια, μπορούμε να κάνουμε ένα πείραμα με το χρωματιστό νερό.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε για το πείραμα μας:
1. Μερικά άσπρα χρυσάνθεμα, άσπρα τριαντάφυλλα, μαργαρίτες ή ακόμα και φύλλα λάχανου
2. Βαζάκια με νερό
3. Χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή χρώμα από τέμπερα!

Οδηγίες:

Συμπληρώστε σε κάθε βάζο νερό.

Προσθέστε ποσότητα χρώματος (10 έως 20 σταγόνες) ή περισσότερο.

Βάλτε ένα λουλούδι σε κάθε βάζο και αφήστε το να καθίσει για μια ημέρα.

Ελέγξτε μετά από  λίγες ώρες τι συμβαίνει.Τα λουλούδια όταν κόβονται, δεν έχουν πια τις ρίζες τους. 

Όμως, ο βλαστός εξακολουθεί να  παρέχει νερό στα φύλλα και στα πέταλα. Έτσι το χρώμα που βάλαμε μεταφέρεται στα υπόλοιπα μέρη του φυτού! 

 

 

 

 

 

 

Εδώ θα βρείτε ένα βιντεο με το πείραμα
Πηγή: http://mikapanteleon.blogspot.com/2012/04/blog-post_28.html?m=1
https://mysweetkindergarten.blogspot.com/2018/05/blog-post_70.html?m=1

 

 

 

 

 

Λουλούδια  κλεισμένα σε πάγο!

Υλικά:

Νερό,γλαστράκια πλαστικά μικρά (ακόμα και μικρά κύπελλα εαν ενδεχομένως θέλουμε να κάνουμε

περισσότερα, ή αν δεν έχουμε χώρο στην κατάψυξη )και φυσικά, λουλούδια που να μας αρέσουν !

Τοποθετήστε τα λουλούδια στο γλαστράκι ή στο κυπελάκι και προσθέστε το νερό .Επειδή τα λουλούδια επιπλέουν χρησιμοποιήστε αρκετά για να μην καταλήξουν όλα στο κάτω μέρος. Όχι ότι πειράζει,απλάεαν  βρίσκονται μοιρασμένα θα είναι πιο όμορφα!

Τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για  μία μέρα.Το μόνο που έχετε να κάνετε στη συνέχεια είναι να τοποθετήσετε το πλαστικό κάτω απο ζεστό νερό έως ότου βγει ενιαίος ο πάγος με τα λουλούδια (Φυσικά αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει υπο την επίβλεψη ενος ενήλικα).

Μπορείτε αρχικά να θαυμάσετε  το αποτέλεσμα και στη συνέχεια να  περιεργαστείτε  με ένα μεγεθυντικό φακό τον πάγο καθώς λιώνει,καθώς και τα λουλούδια που σιγά σιγα απελευθερώνονται.

 

 

 

Αντίστροφα,πριν παγώσετε τα λουλούδια μπορείτε να τα περιεργαστείτε. Παρατηρήστε τους  μίσχους,τα πέταλα,τους στήμονες και τη γύρη.Πιάστε τα με μια τσιμπίδα και προσπαθήστε να τα μεταφέρετε στο αντικείμενο μέσα στο οποίο θα τα παγώσετε.Δείτε πως επιπλέουν,παίξτε,και στη συνέχεια παγώστε τα!

Πηγή :https://www.craftsonsea.co.uk

 

 

Θέλετε να κάνουμε ένα ουράνιο τόξο ;

Ακολουθήστε τις οδηγίες !

Υλικά:
πολύχρωμα κουφετάκια (ότι μάρκα θέλετε)
1 πιάτο βαθύ
Εκτέλεση:
– βάζουμε τα κουφετάκια γύρω γύρω στο πιάτο ανά χρώμα
-ρίχνουμε νερό στο κέντρο του πιάτου μέχρι να καλυφθούν τα κουφετάκια
-το χρώμα θα αρχίσει να διαλύεται σχηματίζοντας ουράνιο τόξο στη μέση του πιάτου
-αν κουνήσουμε σιγά σιγά το πιάτο τα χρώματα ενώνονται

 

 

 

Και τώρα …θα κάνουμε ένα ¨διαφορετικό¨ουράνιο τόξο με νερό , ζάχαρη και χρώματα !

 

Θα βάλουμε σε ποτήρια ζεστό νερό ( ίση ποσότητα ) και θα προσθέσουμε  στο πρώτο 2 κουταλάκια ζάχαρη , στο δεύτερο 4 , στο τρίτο 6 και στο τέταρτο 8 και ανακατεύουμε .(Όσα ποτήρια θέλουμε χρησιμοποιούμε αλλά με διαφορετική ποσότητα ζάχαρης και θα προσθέσουμε άλλο χρώμα)

Το κάθε ποτήρι με το νερό και τη ζάχαρη τα χρωματίζουμε ότι χρώμα θέλουμε Πχ κόκκινιο το πρώτο , μπλέ το δεύτερο, κίτρινο το τρίτο κλπ .

 

Στη συνέχεια θα ρίξουμε προσεκτικά σε ένα βάζο πρώτα το ποτήρι με το νερό που έχει την περισσότερη ζάχαρη ( εσείς ξέρετε τι χρώμα το βάψατε) , μετά με την αμέσως λιγότερη κλπ στο τέλος το ποτήρι με τα 2 κουταλάκια ζάχαρη .Τότε θα παρατηρήσουμε ότι τα χρώματα δεν αναμείχθηκαν μεταξύ τους γιατί τα υγρά απέκτησαν διαφορετική πυκνότητα με την προσθήκη της ζάχαρης και αυτό που είχε περισσότερη ζάχαρη έμεινε κάτω κάτω και αυτά με τη λιγότερη , άρα με τη μικρότερη πυκνότητα, ακολούθησαν πιο πάνω με τη σειρά .Έτσι, ανάλογα με τα χρώματα που θέλουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε  και διάφορους συνδυασμούς!

ΠΡΟΣΟΧΗ:για να πετύχει το πείραμα δεν ρίχνουμε με φόρα το υγρό .Το ρίχνουμε πολύ αργά και απαλά μέσα στο βάζο , ώστε να καθήσει επάνω από το προηγούμενο χρώμα και να μην μπερδευτούν και χαλάσει το πείραμα .(ΠΗΓΗ:https://www.youtube.com/watch?v=6sJelJipRnQ)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διάφορά άλλα υλικά με διαφορετική πυκνότητα πχ μέλι , σαπούνι πιάτων, νερό,  λάδι κλπ.Με τον ίδιο τρόπο χρωματίζετε το καθένα και τα τοποθετείτε πάλι πολύ σιγά με την ίδια σειρά .Δηλαδή ξεκινήστε με το μέλι και συνεχίστε με σαπούνι πιάτων, νερό, λάδι κλπ. Χρησιμοποιήστε μια καλή ποσότητα για να σχηματίσουν ένα καλό στρώμα.

 

 

Σε περίπτωση που έχετε μερικά βασικά χρώματα ζαχαροπλαστικής  , σας θυμίζουμε πως τα αναμειγνύουμε για να πάρουμε ένα νέο χρώμα!

 

 

Και ένα τραγουδάκι πολύ όμορφο για τα χρώματα!

 

 

 

 

Καλή επιτυχία μικροί μας επιστήμονες!!!

 

Περιμένουμε με αγωνία στο e-mail του σχολείου (mail@1nip-kastor.kas.sch.gr)  τα πειράματά σας!

 

Σας φιλούμε ( εξ αποστάσεως) !!!

Οι κυρίες σας!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Άννη μας έστειλε φωτογραφίες από το πείραμα που έκανε με τις χρωματιστές καραμελίτσες !

Μπράβο σου Άννη !!!Τέλειο έγινε!!!!

 

 

 

 

Επίσης η Άννη πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το πείραμα με τα λευκά λουλούδια! Τα έβαψε μια χαρά!!!!

Συγχαρητήρια Άννη!!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *