Πρωταπριλιά! Καλό μήνα!

                                                               Είπαμε ψέματα πολλά,ας πούμε και μια αλήθεια!

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου σύμφωνα με ένα παγκόσμιο έθιμο συνηθίζουμε να λέμε  αθώα ψέματα.

Το έθιμο αυτό προέρχεται απο την Ευρώπη.

Σύμφωνα με μία εκδοχή,το έθιμο ξεκίνησε απο τους  αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωταπριλιά, που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά έλεγαν πολλά ψέματα σχετικά με την ποσότητα των ψαριών που είχαν πιάσει καθώς και για το πόσα μεγάλα ήταν αυτά!

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα!

Κάποιες απο τις   πρωταπριλιάτικες φάρσες που άφησαν εποχή…

Η επιτυχία μιας πρωταπριλιάτικης φάρσας εξαρτάται από το πόσο καλοστημένη είναι. Οι παρακάτω για παράδειγμα έγιναν πιστευτές  από χιλιάδες ή και εκατομμύρια κόσμου

Συγκομιδή σπαγγέτι

Την πρωταπριλιά του 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία κι έγινε πιστευτός!

Παγόβουνο καλοκαιριάτικα

Την Πρωταπριλιά του 1978 έκπληκτοι οι κάτοικοι του Σίδνεϊ είδαν ένα ρυμουλκό να μπαίνει στο λιμάνι, τραβώντας πίσω του ένα παγόβουνο. Η έκπληξή τους ήταν δικαιολογημένη, αφού στην Αυστραλία ήταν ακόμα καλοκαίρι. Το ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση, εξηγώντας τι συνέβαινε: Το παγόβουνο το είχε φέρει, λέει, ο αυστραλός εκατομμυριούχος Ντικ Σμιθ, για να το κόψει σε παγάκια και να τα πουλήσει προς 10 σεντς το ένα! Πολλοί ενδιαφέρθηκαν να μάθουν πού μπορούσαν να αγοράσουν τα συλλεκτικά παγάκια, ώσπου αποκαλύφθηκε η αλήθεια: Το παγόβουνο δεν ήταν παρά ένα άλλο πλοιάριο σκεπασμένο με λευκό κάλυμμα και πυροσβεστικό αφρό. Τη φάρσα την είχε όντως σκαρώσει ο Σμιθ, και μάλιστα του κόστισε πανάκριβα.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/431/408

 

 

Ψεματάκια όμως συναντάμε και στα παραμύθια! Για να δούμε ….

 

 

 

Ο Απρίλης αποκαλείται στις διάφορες ντοπιολαλιές Γρίλλης (γκρινιάρης), Αηγιωργίτης (λόγω της γιορτής του Αγίου Γεωργίου), Λαμπριάτης (λόγω της γιορτής του Πάσχα)

 

Ώρα για παιχνίδι !

Τον Πινόκιο όλοι τον γνωρίζουμε!

Μπορείτε να φτιάξετε τα παζλ; Τα εικονίδια κάτω αριστερά    θα σας βοηθήσουν να δείτε την εικόνα που πρέπει να εμφανιστεί!

 

 

 

 

 

Παιδιά ,θέλετε να μας πείτε ποιες φάρσες σας αρέσει να κάνετε ή ποιος σας ξεγέλασε και με ποια φάρσα ;Μπορείτε να πείτε αυτό που θέλετε και να μας το γράψουν οι γονείς σας  ή να το ζωγραφίσετε!

Μπορείτε να μας στείλετε στο mail  (για να προστεθεί στο τέλος του άρθρου)  ή να συπληρώσετε στα σχόλια στο τέλος του άρθρου !

 

 

 

Καλό μήνα σε όλους  ,με υγεία!

 

Μία σκέψη στο“Πρωταπριλιά! Καλό μήνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *