Σας καλοσωρίζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας
Το ιστολόγιο του 1ου νηπιαγωγείου Φαλάνης δημιουργήθηκε με σκοπό να παρακολουθείτε μαζί μας τις δρατηριότητες των μαθητών μας, να ενημερώνεστε για εκπαιδευτικά προγράμματα που ενδιαφέρουν τα παιδιά και για τις δράσεις που υλοποιεί το νηπιαγωγείο μας.
Καλή περιήγηση!
Νηπιαγωγός: Το πιο υπεύθυνο επάγγελμα
«Για μένα, ενώπιον του Θεού, το πιο υπεύθυνο επάγγελμα, που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι νηπιαγωγός. Αλλά και το πιο δύσκολο, γιατί πλάθει ψυχές. Και πλάθοντας ψυχές, πλάθεις ανθρώπους, οι οποίοι είναι κατ’ εικόνα του Θεού πλασμένοι. Και έτσι γίνεσαι συνεργός του Θεού, όπως γίνονται και οι γονείς, όταν τεκνοποιούν». Και συνέχισε: «Αν δεν έχεις τα κότσια να γίνεις νηπιαγωγός, να γίνεις δάσκαλος. Είναι το ίδιο υπεύθυνο. Κι αν δεν μπορείς ούτε δάσκαλος, τότε να γίνεις καθηγητής»! Πηγή: ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ – Μαρτυρίες προσκυνητών
Η Ανάσταση του Χριστού είναι η πιο μεγάλη και χαρούμενη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Είναι η στιγμή που ο Χριστός νικά τον θάνατο και φέρνει την ελπίδα, τη χαρά και το φως σε όλο τον κόσμο. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη κατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα και προετοιμάζονται για το Άγιο Πάσχα.
Η Ανάσταση του Χριστού μας υπενθυμίζει πως, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, το φως και η αγάπη νικούν πάντα. Ευχόμαστε σε όλους Καλή Ανάσταση και Χριστός Ανέστη!
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY).
Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αναλαμβάνει να δημιουργήσει το μήνυμα και την αφίσα της Ημέρας, τα οποία διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό να αναδείξουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, καθώς και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την προώθηση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2025
Η γλώσσα των εικόνων Rian Visser / Ριν Φίσερ
Μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι για τα λόγια και για τα πράγματα που λέω;
Μετά να ζωγραφίσεις ένα κενό στην ημέρα, το κρύο, τον αέρα, έναν κόμπο στον λαιμό ή μια ώρα κακή,
τον βήχα και τον αναστεναγμό, τη μυρωδιά απ’ το ζεστό ψωμί, τον χρόνο, μια στιγμή, το τέλος μα και του ονείρου την αρχή
τον τόπο όπου κάποτε, τον τόπο όπου ποτέ, τον τόπο όπου σύντομα κάτι μεγάλο θα συμβεί,
τον πόνο από μια πληγή, της θάλασσας τη γεύση αλμυρή.
Είναι πολλά, πάρα πολλά, αυτά που θα ήθελα να δω, τον έρωτα, μια μέρα που θα ’ρθει κάποτε, μπορεί.
Φτιάξε εικόνες από το ποίημά μου, ελεύθερα να αισθανθείς, κι αν από εμένα προέρχονται τα λόγια αυτά είναι δικά σου τώρα πια.
Ένα καλό παιδικό βιβλίο μπορεί να εμπνεύσει, να διαμορφώσει χαρακτήρες και να καλλιεργήσει την αγάπη για τη μάθηση. Στο σχολείο μας μιλήσαμε για την αξία των βιβλίων, δημιουργήσαμε την αφίσα μας και την κατασκευή μας. Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, διαβάζοντας ένα αγαπημένο βιβλίο μαζί με τα παιδιά!
Το νηπιαγωγείο μας έχει μία πλούσια βιβλιοθήκη με παραμύθια,αγαπάει τα παιδικά βιβλία και προσπαθεί να εμφυσήσει την ίδια αγάπη και στους μαθητές του. Ψάχνουμε λοιπόν κάθε ευκαιρία να περάσουμε μηνύματα φιλαναγνωσίας σε μαθητές και γονείς.
Γονείς, να διαβάζετε καθημερινά στα παιδιά σας παιδικά βιβλία…
…και αν δεν σας έχουμε πείσει ακόμα, φτιάξαμε 2 αφίσες για εσάς.
Γνωμικά για τα βιβλία…
Ένα καλό βιβλίο είναι ένας καλός φίλος.
Τα βιβλία είναι ακοίμητες λαμπάδες της συγκεντρωμένης σοφίας. Τα βιβλία είναι τα παιδιά του ανθρώπινου νου. Τα βιβλία είναι μια μοναδική, φορητή μαγεία.
Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται.
Θες το παιδί σου να αγαπάει το διάβασμα και τα βιβλία, όπως κάθε γονιός άλλωστε. Θέλεις να μάθει πώς εκεί μέσα κρύβονται εκπληκτικές λέξεις. Και πως υπάρχουν πιο όμορφοι «κόσμοι» από ότι αυτοί που παρουσιάζονται στην τηλεόραση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη φιλαναγνωσία.
Ο όρος «φιλαναγνωσία» παραπέμπει στη φιλική σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο. Στόχος όμως δεν είναι μόνο η εξοικείωση του παιδιού με το βιβλίο. Είναι και η θετική του στάση απέναντι σε αυτό για αισθητική απόλαυση, συναισθηματική και γλωσσική καλλιέργεια, ενίσχυση της φαντασίας και της κριτικής σκέψης. Είναι κρίσιμο να αισθανθούν τα παιδιά ότι η ώρα της ανάγνωσης μάλιστα είναι μια διαφορετική στιγμή στη ζωή τους. Είναι μια ζώνη ελευθερίας, στην οποία μπορούν να εκφράσουν επιθυμίες, τάσεις, σκέψεις που σε άλλες ώρες ίσως είναι περισσότερο δύσκολο.
Σημαντικό είναι επίσης, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά, να έρχονται σε επαφή με βιβλία. Να τα πιάνουν, να τα ξεφυλλίζουν, να μαθαίνουν, να αντλούν πληροφορίες από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Έτσι θα ξέρουν πώς να διαλέξουν βιβλία σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη.
Πώς μπορείς να καλλιεργήσεις τη φιλαναγνωσία
Ξεκίνα από μικρή ηλικία
Διαβάζοντας στα παιδιά παραμύθια από μικρή ηλικία, θα τους μάθεις να αγαπήσουν το διάβασμα. Έτσι θα χτίσεις αρχικά τη συνήθεια ώστε όταν μεγαλώσουν να το αναζητούν. Ακόμη και σε βρεφικές ηλικίες, οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να διαβάζουν στα παιδιά, ενώ εκείνα ψηλαφίζουν τα γράμματα και κοιτούν τις εικόνες. Επίσης, καλή ιδέα θα ήταν, όταν μαγειρεύεις να του προτείνεις να σου διαβάζει δυνατά τη συνταγή. Ή, να αναζητήσει αυτό από τα βιβλία μαγειρικής την αγαπημένη του συνταγή για να του την φτιάξεις.
Επέλεξε βιβλία με θέματα που το ενδιαφέρουν
Αν στο παιδί σου αρέσουν οι δεινόσαυροι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να αγοράσεις βιβλία με δεινόσαυρους. Αν ενδιαφέρεται για κάποιο θέμα, άφησέ το να μάθει τα πάντα για αυτό! Οφείλεις να του παραχωρήσεις το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Άλλωστε αναμφίβολα θα το απολαύσει περισσότερο όταν το έχει διαλέξει το ίδιο το παιδί.
Δώσε πρώτος το παράδειγμα
Κάνε τη φιλαναγνωσία πράξη. Βλέποντάς σε το παιδί να διαβάζεις κι να απολαμβάνεις την παρέα ενός βιβλίου, θα εντυπωθεί η εικόνα αυτή στην μνήμη του. Θα το θεωρήσει φυσικό και θα το κάνει και το ίδιο. Μπορείτε να ορίσετε κάποια ώρα μέσα στη μέρα, που θα είναι για χαλάρωση με ένα αγαπημένο βιβλίο. Όσο κουρασμένο κι αν είναι, στο μυαλό του θα έχει πως αυτός είναι όντως ένας τρόπος για να αποφορτιστεί.
Μαντέψτε μαζί τα περιεχόμενα των βιβλίων
Σίγουρα έχεις σπίτι βιβλία που εσύ ή το παιδί σου δεν έχετε ανοίξει ποτέ. Πάρτε λοιπόν ένα από αυτά και προσπαθήστε να μαζί να φανταστείτε το περιεχόμενο βλέποντας απλά το εξώφυλλο ή την περίληψη του βιβλίου. Ρωτήστε το πώς περιμένει φαντάζεται το τέλος ή τους ήρωες. Αυτό μπορεί να γίνει και στο βιβλιοπωλείο. Είναι πολύ πιθανό έτσι να του κινήσεις το ενδιαφέρον και την περιέργεια να το διαβάσει.
Διαβάστε το βιβλίο και μετά δείτε την ταινία
Βρείτε ένα βιβλίο που έχει γίνει ταινία ή προβάλλεται στο σινεμά και διαβάστε το μαζί ή ο καθένας χωριστά. Σκοπός σας είναι να δείτε έπειτα την ταινία και να κρίνετε/ συγκρίνετε. Λίγα λίγα κεφάλαια τη φορά και σε περίπτωση που το κάνετε χώρια, μπορείτε να το συζητάτε. Το παιδί θα έχει ένα ισχυρό κίνητρο να τελειώσει γρήγορα το βιβλίο και θα μάθει να κρίνει και να εκφράζει και τη γνώμη του πάνω σε τέχνες, όπως λογοτεχνία, κινηματογράφος.
Χρησιμοποίησε τα βιβλία ως ανταμοιβή ή επιβράβευση
Σίγουρα είναι ωραίο να ανταμείβονται τα παιδιά και να επιβραβεύονται οι προσπάθειές τους. Εάν, δε, το συνδυάσες με τις καλές του ενέργειες και σαν ‘’βραβείο’’, τότε και το ίδιο θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να το κερδίσει.
Πήγαινε μαζί του σε μια βιβλιοθήκη
Οι βιβλιοθήκες αποτελούν εύκολο και δωρεάν τρόπο για να βρεις πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία, αλλά κυρίως για να έρθεις σε επαφή με αυτά. Η παιδική ηλικία είναι κατεξοχήν η φάση της εξερεύνησης και της αναζήτησης. Γιατί λοιπόν να μην ικανοποιηθεί η τάση αυτή σαν έναν χώρο τόσο επιμορφωτικό και γεμάτο ερεθίσματα που θα οξύνουν νου και φαντασία στο παιδί;
Μην το πιέσεις να διαβάσει
Μην πιέζεις το παιδί σου όσον αφορά την ανάγνωση. Η πίεση μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει. Η επιβολή της ανάγνωσης θα οδηγήσει στην αποστροφή του διαβάσματος. Μην ξεχνάς μάλιστα, πως το ρήμα ‘’διαβάζω’’, όπως το αγαπώ και το ονειρεύομαι, δεν παίρνουν προστακτική.
Η Πρωταπριλιά είναι μια ημέρα γεμάτη γέλιο και παιγνίδι, όπου οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πουν αθώα ψέματα για διασκέδαση. Είναι μια ημέρα που οι φάρσες και τα “ψέματα” γίνονται αποδεκτά και συχνά προκαλούν γέλιο. Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
Με τα παιδιά, αφού είπαμε και δεχτήκαμε, μικρά αθώα ψέματα και πειράματα, γνωρίσαμε μέσα από τον κόσμο του Παραμυθιού, τους δύο ήρωες που έλεγαν ψέματα!
Ο ψεύτης βοσκός από την ελληνική παράδοση μας διδάσκει πως το ψέμα, ακόμη και για πλάκα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αφού ο βοσκός φώναξε “λύκος” για να προκαλέσει ενθουσιασμό, όταν τελικά ήρθε ο πραγματικός λύκος, κανείς δεν τον πίστεψε. Αυτή η ιστορία μας θυμίζει τη σημασία της ειλικρίνειας και του να μην καταχρώμαστε την εμπιστοσύνη των άλλων.
Από την άλλη πλευρά, ο Πινόκιο είναι ένα κλασικό παραμύθι που υπογραμμίζει τις συνέπειες του ψέματος με έναν πιο μαγικό και συμβολικό τρόπο. Κάθε φορά που ο Πινόκιο λέει ψέματα, η μύτη του μεγαλώνει, κάτι που αναδεικνύει την αλήθεια της ανθρώπινης φύσης: τα ψέματα πάντα οδηγούν σε αναγκαίες αλήθειες.
Αυτές οι ιστορίες, σε συνδυασμό με την παράδοση της Πρωταπριλιάς, μας προσκαλούν να σκεφτούμε τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του αθώου παιχνιδιού και των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει η παραπλάνηση. Έτσι, την ημέρα αυτή, είναι καλό να θυμόμαστε να διασκεδάζουμε με μέτρο και να κρατάμε τη διασκέδαση που προσφέρει η φάρσα χωρίς να πονέσουμε ή να βλάψουμε τους γύρω μας.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου αποδώσαμε τις πρέπουσες τιμές με κατάθεση στεφάνου και παρέλαση. Νεανικά χαμόγελα, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια γέμισε το χωριό μας από τα παιδιά που πήραν μέρος στη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με τα εμβατήρια να ακούγονται από τα μεγάφωνα της κοινότητάς μας οι μαθητές και οι μαθήτριες τίμησαν για άλλη μια φορά τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Μικροί και μεγάλοι παρακολουθήσαμε με υπερηφάνεια και συγκίνηση τα παιδιά μας!!!
Ήταν οι μικρότεροι συμμετέχοντες και απέσπασαν θερμότατα χειροκροτήματα μαζί με ζεστά χαμόγελα από γονείς, συγγενείς και φίλους.
Η 25 Μαρτίου αποτελεί ένα ταξίδι στην Ιστορία. Με τα παιδιά “γυρίσαμε” έναν αιώνα πίσω τονίζοντας τη σημασία της 25ης Μαρτίου ως διπλής γιορτής: θρησκευτικής (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου) και εθνικής (έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης). Εξήγησα στα παιδιά τη σημασία της επανάστασης και την αξία της ελευθερίας.
Την Πέμπτη λοιπόν 20 Μαρτίου 2025 το Νηπιαγωγείο μας, τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 με μια γιορτή που ετοιμάστηκε με πολύ κέφι και μεράκι. Χίλια μπράβο σε όλους τους μαθητές μας!
Οι υπέροχοι μαθητές μας , έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό!
Τα σκηνικά μας.
Είπαμε πολλά τραγούδια και τελειώσαμε τη γιορτή μας με το τραγούδι Ο ταμένος, βροντοφωνάζοντας όλα μαζί τα παιδιά Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΤΡΕΛΛΟΥΣ!
Το απροκόκκινοστολίδι του Μαρτιού που συμβολίζει την αγάπη και την αθωότητα!
Κάθε 1η Μαρτίου, πολλοί από εμάς, βάζουν στο χέρι τον «Μάρτη», το βραχιολάκι με τη λευκή και κόκκινη κλωστή και το κρατάμε για ολόκληρο τον μήνα.
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες.
Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε πανελληνίως ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση.
Έτσι αυτή την εβδομάδα μιλήσαμε με τα παιδιά για τη σχολική βία, ενημερώθηκαν για το πώς πρέπει όλοι να ενεργούμε και για το τι πρέπει να αποφεύγουμε. Μέσα από συζήτηση και αφού είδαμε εκπαιδευτικά βίντεο , μάθαμε ότι πρέπει να λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ , ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ!! Ότι πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας , να τον προσέχουμε και να μην αφήνουμε κανέναν να μας πληγώνει!! Ότι πρέπει να φεύγουμε από όπου μας στενοχωρούν , να λέμε ΟΧΙ και ΣΤΑΜΑΤΑ και να μην κρατάμε μυστικά που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα !! Ότι πρέπει να μοιραζόμαστε ότι μας απασχολεί με την οικογένειά μας, τις δασκάλες μας και τους φίλους μας!! Και κυρίως ότι ποτέ δεν κάνουμε στους άλλους ότι δε θέλουμε να κάνουν σε μας οι άλλοι!!
Γιατί το σχολείο μας είναι ενάντια σε κάθε μορφή βίας!
Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-2026
Αγαπητοί γονείς,
οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2025-2026 θα πραγματοποιηθούν από 5 έως 24 Μαρτίου 2025. Εγγραφές μετά την 24η Μαρτίου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/8-5-2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ, οι εγγραφές στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Την Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες στο Νηπιαγωγείο που ανήκει το νήπιο-προνήπιο, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr/.
Σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία χρήσης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας η αίτηση εγγραφής μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία στο νηπιαγωγείο αφού προηγουμένως επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου.
Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-26, μαθητές/τριες γεννημένοι/ες το 2021.
Για τα παιδιά που είναι ήδη εγγεγραμμένα, η εγγραφή τους ανανεώνεται αυτόματα στο σύστημα.
Πληροφορίες θα δίνονται καθημερινά από τις 8:15π.μ.-13:00μ.μ.
Στις Εκκλησίες διαβάζεται, σήμερα κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία, η περικοπή του Ευαγγελίου του Ματθαίου, που αναφέρεται στην αξία της συγχώρεσης και της νηστείας. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ψάλλεται ο κατανυκτικός εσπερινός της συγγνώμης, κατά τον οποίο ιερείς και πιστοί αλληλοασπάζονται, ζητώντας συγχώρεση ο ένας από τον άλλο, εν όψει της επερχόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η συγγνώμη αποτελεί έκφραση μετάνοιας ή ένδειξη μεταμέλειας του ατόμου για μια πράξη του. Με άλλα λόγια, αποτελεί «ανάγκη» του ανθρώπου να αντιμετωπιστεί με ανοχή και επιείκεια, καθώς αναγνωρίζει πως κάποια πράξη του ή μια συμπεριφορά του ήταν άστοχη, απρεπής και είχε αρνητικό ψυχολογικό αντίκτυπο για το άλλο άτομο. Συνεπώς, είναι πολλά παραπάνω από μια λέξη.
Εν κατακλείδι, η αξία της συγγνώμης δεν έγκειται αποκλειστικά και μόνο στην έκφραση της. Κρύβεται στη συμπεριφορά μας αφού την ζητήσουμε. Άλλωστε, ποιο είναι το νόημα αν ξανά κάνουμε τα ίδια λάθη;
Η συγγνώμη και η συγχώρεση είναι δυο διαφορετικές αλλά αλληλένδετες έννοιες. Η συγχώρεση αποτελεί μια εξίσου σημαντική αλλά δύσκολη διαδικασία. Μπορεί να οριστεί ως «η διαδικασία μέσω της οποίας επιτρέπουμε σε κάποιον να ξανα μπεί στην καρδιά μας». Με άλλα λόγια, είναι μια ακόμα προσπάθεια να επενδύσουμε συναισθηματικά σε κάποιο άτομο που μας πλήγωσε.
Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι να υπάρχει η καλή πρόθεση να συγχωρέσουμε αλλά και να ζητήσουμε συγγνώμη. Βασική προϋπόθεση και στις δυο πλευρές είναι η επιθυμία να δείξουμε ότι εκτιμάμε τους ανθρώπους που μας πλήγωσαν και που πληγώσαμε. Η συγγνώμη μπορεί να κάνει λίγο καλύτερο το άτομο που τη ζητάει και να γιατρέψει το άτομο που τη δέχεται.
Αποτελεί δείγμα δύναμης από όποια σκοπιά και να το δεις. Πόσα περισσότερα ευχάριστα συναισθήματα θα νιώθουμε αν αφήσουμε στο παρελθόν εγωισμό, πικρία και εικασίες ότι δεν θα μας συγχωρέσουν; Εφόσον η ζωή μας ανήκει, ας κάνουμε χώρο μέσα μας για να βιώσουμε περισσότερη αγάπη, χαρά και ικανοποίηση.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή