Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα, οπότε αρχίζει και η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.
Επειδή κρατούν 3 εβδομάδες , για αυτό το λόγο η περίοδος αυτή ονομάζεται Τριώδιο.
Οι Απόκριες είναι από τις πιο αγαπημένες γιορτές των μικρών αλλά και των μεγάλων!! Έτσι, κι εμείς στο νηπιαγωγείο μας γιορτάσαμε, παίξαμε και διασκεδάσαμε με την ψυχή μας όλες αυτές τις μέρες!!! Μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης , της Αποκριάς και της “Καθαράς” Δευτέρας. Ακόμα, μάθαμε για την Σαρακοστή και για την νηστεία!!Όλες αυτές τις ημέρες διαβάσαμε πολλά βιβλία και φτιάξαμε πολλές αποκριάτικές κατασκευές, που μας γέμισαν χαρά και δημιουργικότητα!!
Ταξιδεύοντας στα σοκάκια της Βενετίας και μαθαίνοντας για το Βενετσιάνικο καρναβάλι, οι μαθητές έμαθαν για την ιστορία ενός αγοριού που ενώ αγαπούσε το καρναβάλι και τον χορό δεν είχε αποκριάτικη στολή. Το αγόρι δεν ήταν άλλο από τον Αρλεκίνο, τον πρωταγωνιστή στην ιστορία της Σαρή Ζωρζ.
Φτιάξαμε τους “δικούς” μας χαρταετούς για να τους πετάξουμε ψηλά την “Καθαρά” Δευτέρα!! Πρώτα πρώτα όμως τους δοκιμάσαμε στην αυλή του σχολείου μας για να δούμε αν πετάνε!
Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής, καθώς συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.
Οι χαρταετοί μας ,σύμβολα ψυχικής και πνευματικής εξύψωσης, είναι και φέτος έτοιμοι να πετάξουν ψηλά σκορπίζοντας ελπίδες ,όνειρα και παιδικά χαμόγελα!