Hμέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες 3/12/2024
Η Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας είναι μια μέρα για να διδάξουμε στα παιδιά την σημασία της συμπερίληψης και της αποδοχής ,ενισχύοντας την ενσυναίσθηση και την κατανόηση διαφορών, τον σεβασμό και την αγάπη για όλους τους ανθρώπους.
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία. Όταν αναφερόμαστε σε αναπηρία εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρήζει ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητές του και να ενταχθεί στην κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα), νοητική αναπηρία, χρωμοσωμικά σύνδρομα, αναπτυξιακές διαταραχές (Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, κα).
Στα πλαίσια της παγκόσμια ημέρας ατόμων με αναπηρία και αφού διαβάσαμε το παραμύθι “Η Αργυρώ γελάει” και κάναμε μια γενική συζήτηση σχετικά με το θέμα, ασχολήθηκαμε κυρίως με την τύφλωση. Έτσι τα παιδιά μας έκλεισαν τα ματάκια τους και χρησιμοποίησαν μπαστούνι ώστε να δουν και τα ίδια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με δυσκολίες στην όραση.
Στη συνέχεια μιλήσαμε για το σύστημα braille, το σύστημα δηλαδή γραφής και ανάγνωσης ανθρώπων με δυσκολίες στην όραση.
Ο Λουδοβίκοs Μπράιγ, είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος γιατί το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».
To αλφάβητο για κωφάλαλους
Παιδικά βιβλία με θέμα τη διαφορετικότητα
- Σισούντο ένα ασπρομαυρο μουσικό παραμύθι (για τη διαφορετικότητα) (Αντώνης Παπαθεοδούλου)
- Το ασχημόπαπο (Χανς Κρίστιαν Άντερσεν)
- Το κάτι άλλο (Cave Kathryn)
- Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας (David McKee)
- Ρόζα το τερατάκι (De Dios Olga)
- Παίζοντας με τον Αισωπο, μια διασκευή του μύθου ο Λαγός και η Χελώνα (Πένυ Τοπιντζή, Κωνσταντίνα Κούκη)
- Ο καλόκαρδος λύκος (Pennart Geoffroy)
- Ένας για όλους και όλοι για έναν (Weninger Brigitte)
- Ιησούς Μπέτς (Bernard Fred)
- Η Αργυρώ γελάει (Willis Jeanne)
- Ένα πουλί στον ώμο μου (Delacroix Sibylle)
- Τί θα πει παιδί (Alemagna Beatrice)
- Η ζωή μέσα από τα μάτια μου (Ελένη Καζάρα- Χρυσάνθη Βασιλείου)
- Η απόσταση ανάμεσα σε μένα και την κερασιά (Peretti Paola)
- Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους (Mazzariol Giacomo)
- Οδός Αλκυόνης (Γιαγκαζόγλου-Παπούδα Βούλα)
- Ο μεγάλος λύκος και η κόκκινη νεράιδα (Cauchy Veronique)
- Όλες μου οι ρίγες, μια ιστορία για τον αυτισμό (Rudolph Shaina, Royer Danielle)
- Η Χαρά χορεύει (Lozano Luciano)
- Ο παράταιρος ο Τέρης και ο φίλος του ο Αστέρης (Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη