Πάσχα 2024!!!

Πασχαλινές Κινούμενες Εικόνες Τοπ(GIFs) - eikones top | Gifts

https://www.youtube.com/watch?v=-MmlbMuDCvk&ab_channel=%CE%99%CF%80%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%93%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%28FlyingLetters%29

 

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη θρησκευτική γιορτή της Χριστιανοσύνης. Λέγεται και αλλιώς «Λαμπρή». Οι διακοπές του Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες: 

Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην Ανάσταση Του Κυρίου, ενώ η δυτική στον θρήνο για τον θάνατό του. Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον ύμνο.

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών

θανάτω θάνατον πατήσας και

τους εν τοις μνήμασι ζωήν
χαρισάμενος!

Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν υπήρχαν, καθώς οι Χριστιανοί ήταν μια διωκόμενη μειονότητα. Όλα άλλαξαν τις ημέρες του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου και οι πρώτες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ.

Η λέξη Πάσχα είναι ελληνοποιημένη απόδοση του Πεσάχ και σημαίνει Διάβαση. Οι Εβραίοι γιορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη φαραωνική δουλεία. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, την Ανάσταση του Χριστού και την απελευθέρωσή τους από την αμαρτία και τον θάνατο. Ο Χριστιανισμός πήρε το Πάσχα από τους Εβραίους και του έδωσε νέο νόημα.

Τα παιδιά έμαθαν τα γεγονότα που αφορούν το Πάσχα, γνώρισαν τα έθιμα και διασκέδασαν με παραμύθια και πασχαλινές δραστηριότητες και κατασκευές.  Ζωγραφίσαμε τα αυγά με κηρομπογιές και έπειτα τα βάψαμε και φτιάξαμε τις πασχαλινές κατασκευές μας. Την τελευταία μέρα τα παιδιά τραγούδησαν  τα κάλαντα του Λαζάρου και ευχήθηκαν Καλό Πάσχα!

 

98 399 2

96 29 2

94 195 1

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αρωγός στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας,  ενόψει του Πάσχα. | Δήμος Θεσσαλονίκης

Οι Ευχές μας!!!! | 23ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ gif | Easter prints, Happy birthday  greetings friends, Jesus christ images

Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

Αγώνας δρόμου μνήμης 21 μαθητών-Μακροχώρι Ημαθίας!!!

Στις 12 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο μας αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού συλλόγου Μακροχωρίου Ημαθίας και μας πρόσφεραν υλικό για το νηπιαγωγείο, κουβέρτες, κρουασάν και φρουτοσαλάτες για  όλα τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας. Είχαν μάθει για το  χωριό μας ότι επλήγησε από τις πλημμύρες.

Μας  κάλεσαν τότε να επισκεφθούμε το Μακροχώρι στις 14 Απριλίου που θα γινόταν αγώνας μνήμης για τους 21 μαθητές .

Κυριακή 13 Απριλίου 2003, η σχολική εκδρομή της Α΄ λυκείου Μακροχωρίου που επέστρεφε από την Αθήνα συνάντησε τον θάνατο στα Τέμπη – Το δυστύχημα που πάγωσε τον χρόνο και συγκλόνισε τη χώρα.

Μας περίμεναν στην είσοδο του χωριού οι υπέροχοι αυτοί άνθρωποι και μας έκαναν να νιώσουμε κομμάτι του χωριού τους. Υπήρχε πολύ οργάνωση παντού μας είχαν τα νούμερα έτοιμα ανά κατηγορία, μας βράβευσαν  για την παρουσία μας, μας τίμησαν με το παραπάνω. Γνωρίσαμε και τη γλυκιά μανούλα του Ηλία Τσολερίδη την κ. Φωτεινή που μας συγκλόνισε με τα λόγια της. Εύγε στην υπέροχη αυτή ΚΥΡΙΑ!!!

Ότι και να πούμε είναι λίγο μπροστά στην μεγαλοψυχία τους και στα ευχαριστώ από όλους για την παρουσία μας.

11 212

1413

15 16

3 10

Τον αγώνα διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μακροχωρίου Ημαθίας «ΨΗΦΙΔΩΤΟ», σε συνεργασία με το Αθλητικό Tμήμα Δήμου Βέροιας και τον Λαογραφικό Σύλλογο Ντοπίων Μακροχωρίου & Περιχώρων.

Στον αγώνα δρόμου, αφιερωμένο στα 21 αγγελούδια που έχασαν τη ζωή τους πριν 21 χρόνια στο τροχαίο στα Τέμπη, συμμετείχαν 1.700 άτομα σε όλες τις κατηγορίες.

Την πρωτοβουλία της παρουσίας μας εκεί, είχε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Φαλάνης με παρουσία γονέων και μαθητών της έκτης και της πέμπτης τάξης του δημοτικού σχολείου.

Ραντεβού του χρόνου την Κυριακή 13 Απριλίου 2025!

 

Γενέθλια Στέλιου και Νεφέλης στις 2-04-2024

Τα γενέθλιά τους είχαν χθες 2 Απριλίου  ο Στέλιος και η Νεφέλη που θέλησαν να τα γιορτάσουν με τους συμμαθητές τους στο νηπιαγωγείο. Μας κέρασαν από τις τούρτες  τους κι εμείς τους δώσαμε τις καλύτερες ευχές για τα γενέθλιά τους. Τους ευχόμαστε να είναι γεροί, τυχεροί και να τους χαίρονται οι οικογένειές τους!

9 18 1

203

Χρόνια πολλά Στέλιο!!!

64

5

 

Χρόνια πολλά Νεφέλη!!!

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2024

” Να ζήσεις Βιβλίο και χρόνια πολλά
παντού να ταξιδεύω με τα δικά σου φτερά”

Η Ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, 2 Απριλίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα του Παιδικού βιβλίου.HCA by Thora Hallager 1869

Έτσι σήμερα στο σχολείο μας πρωταγωνιστής ήταν το παιδικό βιβλίο.Είδαμε και διαβάσαμε παραμύθια

Εξοικειωθήκαμε με λέξεις όπως “εξώφυλλο, οπισθόφυλλο, τίτλος, συγγραφέας, εικονογράφος, αναγνώστης…”

Μιλήσαμε για την χρησιμότητα της ανάγνωσης .Ο ετήσιος αυτός εορτασμός βοηθάει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.

Επειδή η μέρα αυτή είναι διεθνής, την γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Η αφίσα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024

2024 orig

Και διαβάσαμε το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που έγραψε η Γιαπωνέζα συγγραφέας
Eiko Kadono και είναι το παρακάτω

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω σε φτερά, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπο της καρδιάς σας.
Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει.
Πετάω παντού.
Με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, ή καμιά φορά και με τα μικροσκοπικά φτερά της άμμου. Πετάω, βέβαια, και με τα φτεράτ ων αποδημητικών πουλιών. Ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων.
Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις.
Θα σου άρεσε μια παράξενη και θεσπέσια ιστορία; Ή τι θα έλεγες για μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία;
Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θα θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις, έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου. Έχω τόσες ιστορίες να μοιραστώ!

Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που βαρέθηκε τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο;
Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια;
Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άι-Βασίλης.
Ω! Μπορώ ν’ ακούσω την καρδιά σου. Χτυπάει όλο και πιο γρήγορα. Ταπ ταπ, τίκι τακ, τικ τοκ, τικ τικ τακ!
Η ιστορία που ταξιδεύει πήδηξε μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία, ανοίγοντας τα φτερά σου να πετάξεις.

Και έτσι, μια ακόμα ιστορία που ταξιδεύει γεννιέται.

Πήραν όλα τα παιδιά στο σπίτι τα παρακάτω φύλλα.

9998 1

97 196 1

9511 1

99 198 2

789

Πρωταπριλιά 2024

Καλό μήνα με τον Απρίλη και ένα μικρό ψέμα στα χείλη.

pinocchio gif bg fond - GIF animate gratis - PicMix

Γιατί όμως λέμε ψέματα σήμερα, πως ξεκίνησε το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος?

Το έθιμο της πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές με τον χρόνο και τον τόπο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Μια εκδοχή είναι ότι ξεκίνησε από τους Κέλτες και μια δεύτερη ότι ξεκίνησε από τη Γάλλια. Το έθιμο ήρθε στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε. Λέμε μικρά ψεματάκια με σκοπό να ξεγελάσουμε τον άλλον και να υποδεχτούμε με χαμόγελο και πειράγματα τον Απρίλιο.

Παιχνίδι: Ο καθένας μας έλεγε και ένα ψεματάκι…..και η μύτη του Πινόκιο έγινε τεράστια!!!!

  • Αποκαλύπτουμε τα δικά μας ψέματα. Πότε τα είπαμε και γιατί? είναι όμορφο να λέμε ψέματα?
  • Διαβάζουμε τον Πινόκιο μιας και την ημέρα τούτη έχει την τιμητική του. Ζωγραφίζουμε εικόνες από το παραμύθι. Θα θέλαμε στα αλήθεια ένα φίλο σαν τον Πινόκιο? Το παραμύθι αυτό μας διδάσκει πως η ψευτιά κρυφή δε μένει πάντα ο ψεύτης την παθαίνει.
  • Λαϊκές εκφράσεις και παροιμίες για το ψέμα και την αλήθεια «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», «η αλήθεια και το λάδι βγαίνουν πάντα από πάνω», «όποιος μαγειρεύει ψέματα στο πιάτο του τα βρίσκει».
  • Ακούμε και χορεύουμε με το τραγούδι βατσιτσέλο βατσιτσό.
  • Επίσης εξαιρετικό παραμύθι Ο ΨΕΥΤΗΣ ΒΟΣΚΟΣ. Ένα ψέμα την ημέρα την αλήθεια κάνει περά και αν δε θέλεις σαν το ψεύτη βοσκό να την πατήσεις την αλήθεια να αγαπήσεις. Ζωγραφίζουμε τους ήρωες της ιστορίας.
  • Ζωγραφίζουμε το συναίσθημα μας πίσω από κάθε ψέμα που λέμε αλλά και πίσω από κάθε ψέμα που μας λένε.
  • Πως νοιώθουμε όταν μας λένε ψέματα. Ζωγραφίζουμε μια λυπημένη καρδιά. Τι παθαίνει η καρδιά μας από τα ψέματα ? Και πως μπορούμε να την γιατρέψουμε? Ο γιατρός έχει το φάρμακο. Να η συνταγή του «με γλυκά καραμελάκια αληθείας, ένεση γέλιου και δυνατά χαμόγελα»
  • Τέλος ας μη ξεχάσουμε πως υπάρχουν και τα μικρά καλά ψεματάκια που έχουν δύναμη να γιατρεύουν από τον πόνο… Έχετε πει τέτοια ψεματάκια?

Καλή πρωταπριλιά ……και μη ξεχάσετε άλλαξε ο μήνας… βγάζουμε και κρεμάμε το μαρτάκι μας στα κλαδιά των δέντρων!!!!!

000112

00 109

1011

0706

0408

113114

9893

9794

96000 1

Η Νατα...Λίνα στο Νηπιαγωγείο: ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ | Personagens disney, Pinóquio, Animação