ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!!!

ΜΕΛΙΣΣΕΣ, πολλές μέλισσες. Τι κάνουν στο λιβάδι; Γιατί είναι τόσες πολλές; Γιατί πετούν συνέχεια από λουλούδι σε λουλούδι; Που πάνε όταν φύγουν από εκεί; 

Μα και βέβαια στο σπιτάκι τους την κυψέλη! Υπάρχουν κυψέλες φυσικές που τις κατασκευάζουν οι μέλισσες μόνες τους αλλά υπάρχουν και οι τεχνητές που τις κατασκευάζει ο άνθρωπος. Μα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και γιατί φτιάχνει κυψέλες; Αυτός ο άνθρωπος λέγεται μελισσοκόμος και αυτή είναι η δουλειά του! Τώρα όμως θα μου πείτε δεν είναι επικίνδυνο αυτό το επάγγελμα, αφού ξέρουμε ότι οι μέλισσες τσιμπούν; Οι μελισσοκόμοι λατρεύουν τις μέλισσες και τις πλησιάζουν πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Άλλωστε οι μελισσούλες τους μέσα σε λίγο χρόνο τους αναγνωρίζουν και δεν τους επιτίθενται.

Ο Μελισσοκόμος ασχολείται με την εκτροφή μελισσών, τη συγκομιδή και πώληση του μελιού, του βασιλικού πολτού, της κερήθρας και των άλλων προϊόντων που παράγει η μέλισσα. Ειδικότερα, συντηρεί και επισκευάζει τις κυψέλες, αυξάνει τη χωρητικότητά τους, ή ακόμα τοποθετεί καινούργιες, όταν ο πληθυσμός των μελισσών γίνει ιδιαίτερα μεγάλος. Συλλέγει το μέλι και το βασιλικό πολτό σε τέτοιες ποσότητες, ώστε να μείνει τροφή για το σμήνος, βάζει πρόσθετη τροφή στις κυψέλες για να συντηρηθούν οι μέλισσες την περίοδο του χειμώνα, ελέγχει την υγεία του σμήνους και τοποθετεί τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν.

Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Έτσι, οι εποχές με τις περισσότερες εργασίες, είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου συνήθως γίνεται η συγκομιδή του μελιού. Το χειμώνα και το φθινόπωρο γίνονται συνήθως εργασίες συντήρησης και προστασίας του σμήνους, όπως παροχή τροφής και φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών και γενική επίβλεψη.

Εξοπλισμός και Μέσα:
Ο Μελισσοκόμος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για την προστασία από τα τσιμπήματα των μελισσών, όπως μάσκα και στολή, καθώς και ορισμένα όργανα για τη συγκομιδή, όπως ο μελιτοεξαγωγέας και το καπνιστήρι.

Για να δούμε τώρα πώς φτιάχνουν το μέλι οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη!

https://safeyoutube.net/w/UoNC

Ας ακούσουμε τώρα το παραμύθι “η μέλισσα Σουσού” και το παραμύθι“το πέταγμα της μέλισσας

Δυο παιχνίδια γνώσεων 

https://wordwall.net/play/2068/299/775?fbclid=IwAR3rgnzU24sVXWFXwMa-62ji03aqmPwO3OiGn8O_h1xYCI7XPWmTJ4Yf-40

 Ας κάνουμε και δυο πάζλ με την αγαπημένη μας μελισσούλα

Ας παρακολουθήσουμε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την μέλισσα στην Αρχαία Ελλάδα

Η  μέλισσα βέβαια πρωταγωνιστεί σε πολλούς μύθους και θρύλους!

Ο μύθος της Αγιάς Σοφιάς και η μέλισσα

Ο μύθος θέλει τον Aρχιμηχανικό να βρίσκει μέσα σε μια κυψέλη το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και να εμπνέεται.

Πέραν του μύθου υπάρχει όμως μια μεγάλη αλήθεια. Ναι. Τα έργα προχωρούσαν και η δουλειά έφτανε στο μεγάλο τρούλο.

Μεγάλος ο προβληματισμός….

Μεγάλη η διάμετρος – δύσκολος ο τρόπος στήριξης λόγω του μεγάλου βάρους και πάνω εκεί στα δύσκολα και στο μεγάλο προβληματισμό να σου η μέλισσα και τσακ δίνει τη λύση. Επισκέπτεται ο μηχανικός τα λίγα μελισσάκια του και εκεί που τα επιθεωρεί πιάνει στα χέρια του μια φρεσκοχτισμένη κερήθρα.

Εντυπωσιάζεται….

Πανάλαφρη – ανθεκτική – θα σηκώσει αρκετό μέλι με αρκετό βάρος.To μυαλό του παίρνει στροφές και τρέχει πανευτυχής στους συνεργάτες του.

Του ήρθε η έμπνευση. Αποφασίζουν λοιπόν να αντιγράψουν την κατασκευή της μέλισσας και για πρώτη φορά κατασκευάζεται τρύπιο τούβλο. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο το συμπαγές ρωμαϊκό.

Τρύπιο τούβλο = λιγότερο υλικό άρα λιγότερο βάρος και πιο ανθεκτικό λόγω των νεύρων. Μεγάλη επιτυχία. Λύθηκε το πρόβλημα του μεγάλου τρούλου από άποψη βάρους και αντοχής.

Και για την ιστορία:

Τότε δόθηκε εντολή στα κεραμοποιεία της Ρόδου και κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τα τρύπια τούβλα (για να δημιουργηθούν οι τρύπες βάζανε μέσα στον πυλό καλάμια όταν τον πλάθανε και όταν ψηνόταν στα καμίνια τα καλάμια καίγονταν και σχηματίζονταν οι τρύπες). Με τα καράβια τα μετέφεραν στην Πόλη και τέλειωσε το μεγάλο έργο που μένει στην ιστορία για αιώνες.

ΠΗΓΗ: Κόκκινη Μέλισσα

 

Ένας νεοελληνικός θρύλος μας πληροφορεί για το πως χτίσθηκε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 532 – 537 μ.χ.

Μας εξηγεί ότι το σχέδιο, για να κτισθεί η Αγιά Σοφιά, έγινε γνωστό με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μάθαμε από την ιστορία. . .

«Ήταν ο καιρός που ο βασιλιάς στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγιά Σοφιά. . .

Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάμει ένα, και ύστερα άλλο, και ύστερα άλλα σχέδια, πως να χτιστή η μεγάλη εκκλησιά.

Κανένα όμως δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας όλο και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάσει.

Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο βασιλιάς να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει χάμω.

Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μιά μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του βασιλιά.

Βγάζει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς, όσοι έχουνε μελίσσια να τ’ ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί.

Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του τα μελίσσια και τι βλέπει;

Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησιά πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλόπρεπη, που δεν είχε την όμοια της σ’ ολόκληρη την Οικουμένη δεί.

Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια, μέσα κι’ έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος, οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Άγια Τράπεζα τελειωμένη.

Την είχαν αποτελειώσει σ’ όλα της την εκκλησιά, και απάνω στην Άγια Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.

Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θάμαξε με το τέλειο σχέδιό της.
Την είδε κατόπι και ο βασιλιάς και έγινε όλος χαρά.

Το σχέδιο, που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγιά Σοφιά!!!».

Πηγή: melissocosmos.blogspot.com

Η μέλισσα κι ο Δίας

Η μέλισσα, που είναι η μητέρα των κεριών, ανέβηκε στους θεούς φέρνοντας κερήθρες και μέλι. Ευχαριστημένος ο Δίας από την προσφορά της μέλισσας διέταξε να της δώσουν ό,τι ζητήσει. Κι εκείνη είπε: Δώσε στη δούλη σου, ένα κεντρί για άμυνα των κόπων μου και φυλακή μου. Απορώντας ο Δίας μ’ αυτά που ζήτησε, επειδή αγαπούσε το γένος των ανθρώπων είπε στη μέλισσα· Δε θα γίνει όπως ζήτησες, αλλά αν έρθει κάποιος άνθρωπος να πάρει μέλι, και θέλεις ν’ αμυνθείς, να έχεις το κεντρί. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι, αν κάνεις κακό σε άνθρωπο, χτυπώντας τον με το κεντρί, αμέσως θα πεθάνεις· γιατί η ζωή σου είναι το κεντρί. Ο μύθος δηλώνει ότι στις προσευχές και στις παρακλήσεις κανένας δε ζητάει το κακό των εχθρών του.

 

Ο μεγάλος κλασικός συνθέτης Rimsky Korsakov εμπνεύστηκε από το πέταγμα της μέλισσας και συνέθεσε το ακόλουθο μουσικό έργο. Ακούστε το μουσικό κομμάτι και φανταστείτε ότι είστε και εσείς μελισσούλες σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι και πετάτε χαρούμενα από λουλούδι σε λουλούδι ζουζουνίζοντας!

Ακολουθούν δύο τραγουδάκια

Πόσο θα ήθελα να ήμουν μέλισσα

Να βομβίζω και να πετώ ψηλά.

Στα λουλουδάκια να χαμογελώ,

Να τα αγαπώ, νέκταρ να ρουφώ.

Πάνω απ’ τις πόλεις και από χωριά

Να πετώ ανάλαφρα.

 

Πόσο θα ήθελα να ήμουν μέλισσα

Να ζουζουνίζω και να πετώ ψηλά

Στα μεγάλα δέντρα να χαθώ

Να παίρνω το χυμό, από κάθε φυτό.

Πάνω απ’ τους κάμπους και απ’ τα βουνά

Να πετώ ανάλαφρα

Αχ μελισσούλα μελισσάκι

με το σπασμένο το φτερό

αχ μελισσούλα, μελισσάκι

πρέπει να πας στο γιατρό

 

Να στο κολλήσει με ζυμάρι

να ξαναρχίσεις να πετάς

κι από λουλούδι σε λουλούδι

να ζουζουνίζεις χαρωπά

 

Αχ μελισσούλα, μελισσάκι

από το χάραμα δουλειά

κι απ’ την πολλή την κούρασή σου

έχεις μπλεχτεί μες στα κλαδιά

 

Τώρα θα μείνεις στην κυψέλη

με τους κηφήνες τους χοντρούς

μέχρι να γιάνει το φτερό σου

θα βαρεθείς να τους ακούς

 

20 Μαΐου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Οι μέλισσες τα τελευταία χρόνια απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Θεωρούνται από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη και έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο (επικονίαση), οι μέλισσες επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατροφή, αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Μια βρετανική έρευνα πριν λίγα χρόνια έφερε στο φως μια εκπληκτική δυνατότητα των μελισσών. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα , ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που προηγουμένως έχουν ανακαλύψει με τυχαία σειρά

Οι μέλισσες μπορούν επίσης να κάνουν και βασικές αριθμητικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση, χρησιμοποιώντας αυτή την ικανότητα για να λύνουν πρακτικά προβλήματα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια άλλη, γαλλική αυτή τη φορά επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών είναι εφικτή από τις μέλισσες, παρότι ο εγκέφαλος τους δεν έχει ούτε ένα εκατομμύριο νευρώνες, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου

Στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και το θαυμαστό τους κόσμο, μαζί με όλα τα οφέλη που μας έχουν προσφέρει ανά τους αιώνες.

Ας τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας υιοθετώντας 3 απλές συνήθειες που βοηθούν το δύσκολο έργο αυτών των πλασμάτων:

  • Αφήστε τα αγριόχορτα να ανθίσουν. Αποτελούν τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες την άνοιξη.
  • Φυτέψτε μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη, όπως ρίγανη, μάραθο, θυμάρι, λεβάντα και άλλα.
  • Περιορίστε το κούρεμα του γκαζόν. Τo τριφύλλι θρέφει τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.

 

 

και τελειώνουμε με μερικές κατασκευές και εργασίες

Σας στέλνουμε πολλά μελένια φιλιά