Πανελλήνια σχολική ημέρα κατά της βίας στο σχολείο
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια σχολική ημέρα κατά της βίας στο σχολείο.
Έτσι και εμείς αφιερώσαμε χρόνο στην τάξη μας σχετικά με το θέμα αυτό.Είδαμε βιντεάκια λανθασμένων συμπεριφορών ,περιγράψαμε εικόνες που αποτελούν παραδείγματα σχολικής βίας και μιλήσαμε για την λεκτική βία,τη σωματική βία,τη βία στο διαδίκτυο.
Διαβάσαμε το παραμύθι “Η μέρα που έγινα και εγώ” λύκος” των Amelie Janaux και Annick Masson των εκδόσεων Δεσύλλα σε απόδοση Αντώνη Παπαθεοδούλου.
Στο σχολείο η Σάρλοτ έχει μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσει.Η συμμαθήτριά της η Άγκνες μιλάει με λέξεις που γίνονται σαν κοφτερά δόντια και στα μάτια της Σάρλοτ παίρνει τη μορφή του κακού λύκου,ενός λύκου που γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο τρομακτικός.Έτσι η ηρωίδα της ιστορίας αρχίζει να μην θέλει να πάει σχολείο ,νιώθει άρρωστη ,δεν γελάει,δεν παίζει,δεν έχει φίλους.Κάποια στιγμή αποφασίζει να γίνει και εκείνη λύκος για να προκαλέσει την προσοχή και στρέφεται εναντίον του Σάιμον, τον οποίο τρομοκρατεί.Όμως γρήγορα το μετανιώνει ,γυρίζει στο σπίτι ,κλαίει και μοιράζεται όσα νιώθει με τη μητέρα της.
Η συζήτηση την βοηθάει .Επιστρέφει στο σχολείο και αποφασίζει να αδιαφορήσει για όλους τους κακούς λύκους και να κάνει φίλους όσους συμπεριφέρονται όμορφα.
Συζητήσαμε για το πόσο σημαντικό είναι να μοιραζόμαστε αυτό που μας στεναχωρεί και να βρίσκουμε λύση αλλά και να μπορούμε να απορρίπτουμε λανθασμένες συμπεριφορές.
Στα συνέχεια, με βάση τα είδη της βίας και του εκφοβισμού, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια αφίσα και να δημιουργήσουμε σκίτσα για το καθένα από αυτά με το σύνθημα “STOP στον ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ”