ΟΜΙΛΟΙ
Φέτος για πρώτη φορά (Υ.Α.102939/ΓΔ4/2022 – ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022) λειτούργησαν στο σχολείο μας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ. Η λειτουργία των ομίλων πραγματοποιείται εκτός σχολικού ωραρίου, συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη των μαθημάτων.
Ο μέγιστος αριθμός των μαθητών ανά όμιλο είναι 12, αν και σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής η διεύθυνση του σχολείου μπορεί να εγκρίνει και μεγαλύτερες ομάδες. Κατά την διάρκεια λειτουργίας των ομίλων, οι μαθητές δύνανται να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες/φορείς.
Για να θεωρηθεί επιτυχής η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε όμιλο, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, απαιτείται: α) συστηματική παρακολούθηση. Ο/Η μαθητής/τρια δεν μπορεί να απουσιάσει πάνω από οκτώ (8) διδακτικές ώρες ετησίως, β) εκπόνηση εργασιών ή και πραγματοποίηση οποιουδήποτε άλλου έργου τους ανατεθεί από τον/την υπεύθυνο/η του ομίλου. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της παρακολούθησης του ομίλου ο/η μαθητής/τρια λαμβάνει βεβαίωση επιτυχούς συμμετοχής σ’ αυτόν, την οποία υπογράφουν ο/η Διευθυντής/ντρια ή ο/η Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας και ο/η υπεύθυνος/η του ομίλου. Συγκεκριμένα λειτούργησαν στο σχολείο μας:
1.Όμιλος Φυσικής “Πειραματίζομαι και ανακαλύπτω”
Θεματική του ομίλου: Η διαπίστωση της μεγάλης αξίας της έρευνας για τη δημιουργία , εξέλιξη και προστασία του πλανήτη μας, μέσα από πειράματα, επιστημονικές κατασκευές και εθελοντισμό.
Στόχοι – προσδοκώμενα οφέλη: Οι μαθητές να είναι σε θέση να:
- εφαρμόζουν τον επιστημονικό τρόπο σκέψης
- χειρίζονται συσκευές
- χρησιμοποιούν υλικά
- ανταλάσσουν ιδέες
- δημιουργούν κατασκευές
- διαπιστώνουν την αξία της ομαδοσυνεργατικότητας
- συνεργάζονται με εξωτερικούς παράγοντες
- διαπιστώνουν την αξία της συνεργασίας αυτής
- περιγράφουν φυσικές έννοιες που σχετίζονται με την προστασία του πλανήτη μας
- αυτενεργούν μέσα από πειράματα
- περιγράφουν έννοιες για την προστασία του πλανήτη μας
- αξιοποιούν ήδη υπάρχουσες γνώσεις
- συνδέουν την φυσική με την καθημερινότητα
- εξοικειωθούν με τον εθελοντισμό
- περιγράφουν τα οφέλη της έρευνας στην ζωή μας.
2. Όμιλος “Ο Μαγικός κόσμος της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»
Υπεύθυνη η καθηγήτρια Πληροφορικής κ. Γαρδίκη, κάθε Παρασκευή και ώρα 13.20 – 14:50. Στόχος, η καλλιέργεια των ενδιαφερόντων των μαθητών μέσα από τη δημιουργική και συνεργατική τους ενασχόληση με τεχνολογίες αιχμής και την εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή. Μεταξύ άλλων, οι μαθητές:
- εξασκήθηκαν σε εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) δημιουργώντας τα δικά τους projects
- εξοικειώθηκαν με τα τρισδιάστατα αντικείμενα και τον 3d εκτυπωτή μας
- ασχολήθηκαν με τον προγραμματισμό (ScratchApp Inventor)
- κατασκεύασαν το δικό τους escape room!
- συμμετείχαν με εποτυχία στο Διαγωνισμό Πληροφορικής «Πιάσε τη Σημαία» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου.
- ασχολήθηκαν με την μηχανική μάθηση και σύγχρονες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν αμείωτο και η συμμετοχή τους εξαιρετική! Δείτε αναλυτικά τις δράσεις του ομίλου και το υλικό που αναπτύχθηκε στο βίντεο που ακολουθεί.
3. Όμιλος “Διπλώνω και δημιουργώ”
- αναγνωρίζουν τα είδη της τέχνης της χαρτοδιπλωτικής
- κατασκευάζουν συγκεκριμένες απλές μορφές δημιουργιών με χαρτί
- εφαρμόζουν οδηγίες για κατασκευές Origami και Kirigami
- ανταλλάσσουν ιδέες και αλληλοστηρίζονται
- δημιουργούν κατασκευές με παλιά βιβλία (Orimoto και Kirimoto)
- διαπιστώνουν την αξία της δημιουργίας
- συνεργάζονται με εξωτερικούς παράγοντες
- επαναχρησιμοποιούν παλιά αντικείμενα
- περιγράφουν τα οφέλη της χειροτεχνίας στη ζωή τους
Δείτε επισκόπηση του ομίλου παρακάτω:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
1. ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ : «Διαβάζουμε τους Μικρασιάτες Λογοτέχνες 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή» (κ.Παπαλάμπρου, κ.Λαμπροπούλου)
Οι μαθητές γνώρισαν και διάβασαν σημαντικά αποσπάσματα από το έργο όσων περισσοτέρων μικρασιατών λογοτεχνών γίνεται. Τα αποσπάσματα σχετίζονταν όσο το δυνατόν με τη ζωή στις χαμένες πατρίδες και την τραγωδία του μικρασιατικού ελληνισμού.
2. ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ: το πολύτιμο δάκρυ του Αιγαίου (κ.Χρυσούλη, κ.Γαρδίκη, κ.Βλαχονάσιου)
Ανάδειξη της παραγωγικής ιστορίας και της παραδοσιακής τεχνογνωσίας της καλλιέργειας της μαστίχας, που έχει ενταχθεί από την UNESCO στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Ενασχόληση με τις ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις της μαστίχας, την συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίησή της και τον ρόλο της στην οικονομία του νησιού. Μελέτη της ιστορίας και αρχιτεκτονικής των Μαστιχοχωρίων. Ταξίδι στην καθημερινότητα ενός παραδοσιακού χιώτικου οικισμού, μέσα από το λαογραφικό μουσείο στην Καλλιμασιά της Χίου. Προβολή της καλλιέργειας, της συλλογής και της διακίνησης των εσπεριδοειδών της Χίου, στοιχείου που προσδίδει, συμπληρωματικά της μαστίχας, οικονομική και πολιτιστική αξία στην περιοχή. Αναφορά στην έννοια του εναλλακτικού, οικολογικού τουρισμού. Πραγματοποιήθηκε εκδρομή στη Χίο, ώστε τα παιδιά να δουν από κοντά όλα όσα δουλέψαμε στο πρόγραμμα. και το πρόγραμμα έκλεισε με βραδυνό πικνίκ δίπλα στο κύμα, μετά το πέρας των εξετάσεων!
Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα και την εκδρομή, αντίστοιχα, στα βίντεο που ακολουθούν.
3. ΠΛΕΚΩ ΚΑΙ ΡΑΒΩ (κ.Μποκώρου. κ.Παλιάκη)
Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή, όλοι μαζί, με μια “άλλη, διαφορετική δραστηριότητα”. Πρότειναν τις δικές τους ιδέες, άκουσαν προσεκτικά τους άλλους, κατανόησαν και αποδέχτηκαν τη διαφορετικότητα και αναρωτήθηκαν: “ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ; ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ;” Υλοποιήθηκε κάθε Πέμπτη στη βιβλιοθήκη του σχολείου 6η και 7η σχολική ώρα. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε έκθεση των έργων των μαθητών:
και μονοήμερη επίσκεψη στην Αίγινα:
4. ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (κ.Δανιήλ, κ.Παπαδημητρίου, κ.Φιλάνδρα)
ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1. Το σχολείο μας συμμετέχει σε αδελφοποίηση με το Αlphington Grammar School, Κολλέγιο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (Γαρδίκη Ιωάννα, Μεθοδίου Αγγελική). Δείτε τις δράσεις του προγράμματος στο blog που φτιάχτηκε ειδικά για την συγκεκριμένη αδελφοποίηση εδώ: https://blogs.sch.gr/voulamelbourne/. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, τηλεδιασκέψεις μεταξύ των δύο σχολείων. Οι μαθητές ετοίμασαν βίντεο και παρουσιάσεις και συζήτησαν για το σχολείο, την εκπαίδευση, την πόλη και τα ενδιαφέροντά τους. Μέσω της δράσης, μαθητές και μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα μιας άλλη χώρας, την ελληνική ομογένεια και ταυτόχρονα εξασκήθηκαν στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, έδωσαν ραντεβού με το “αδελφό” σχολείο για το φθινόπωρο, οπότε και το Alphington θα επισκεφτεί την Ελλάδα.
2. Το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο» που αποτελεί θεσμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την Αειφορία. Υπεύθυνη καταγραφής δράσεων: κ. Μποκώρου.
Δείτε στο video που ακολουθεί τις φετινές δράσεις μας για την Κλιματική αλλαγή, όπως παρουσιάστηκαν στο 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου, που διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος, 3-6 Ιουλίου 2023, στην Αθήνα, με βασική θεματική “Κλιματική κρίση και Άστυ”.
3. Το σχολείο μας λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα «International Schoοl Awards», το οποίο υλοποιείται από το British Council σε συνεργασία με το ΥΠ.Π.Ε.Θ, έχοντας ήδη λάβει την Πλήρη Πιστοποίηση! (Υπεύθυνη Καταγραφής Δράσεων για την Πιστοποίηση: Μεθοδίου Αγγελική)