astra

Τα παιδιά μετράνε τ’ άστρα

Το 1ο Γυμνάσιο Πύργου με αφορμή τη σύσταση νέας ομάδας Αστρονομίας διοργάνωσε αστροπαρατήρηση. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης του Ηλίου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Σχολείου την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00 μ.μ.

Μερική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ Γης και Ήλιου, καλύπτοντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Υπάρχει μακρά ιστορία πολιτισμών προϊστορικών και αρχαίων λαών που πιστεύουν ότι οι εκλείψεις ήταν οιωνοί που προμήνυαν σημαντικά – συνήθως αρνητικά – γεγονότα. Η απερίγραπτη αίσθηση ότι το σύμπαν μας έχει ανατραπεί κατά τη διάρκεια αυτών των φυσικών γεγονότων ενέπνεε δέος και φόβο, ναι, αλλά συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση μιας επιστημονικής κατανόησης για το πώς λειτουργεί το σύμπαν μας.

hlios

Τελικά, οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι με την λαμπρή συμβολή τους έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη αστρονομία. Η έκλειψη ήταν ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας. Το φαινόμενο ξεκίνησε στις 12:36. Το μέγιστο της κάλυψης του ηλιακού δίσκου από την σκιά της Σελήνης (κατά 26,23%) πραγματοποιήθηκε στις 13:43. Η έκλειψη ολοκληρώθηκε στις 14:51.

Στο Σχολείο μας έγινε ενημέρωση και προβολή βίντεο για το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο από τους καθηγητές Μάλεση Σοφία, Μαθηματικό και Μπακόπουλο Διονύσιο, Φυσικό. Ακολούθησε παρατήρηση, με κατάλληλο και ασφαλή για την όρασή μας εξοπλισμό (τηλεσκόπιο, ηλιακό φίλτρο) που διέθεσε η Αστρονομική Εταιρία “ΒΕΓΑΣ“, την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Η παρατήρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και του Σχολικού Ομίλου Αστρονομίας: “Τα παιδιά μετράνε τ’ άστρα”, επιχειρώντας να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς