Αρχική » It's Logical, dear Math! 2017 - 2020 » Κινητικότητα με μαθητές στο São João da Madeira της Πορτογαλίας

Κινητικότητα με μαθητές στο São João da Madeira της Πορτογαλίας

Πέντε μαθητές μας με συνοδούς εκπαιδευτικούς τον Ε. Κονδύλη και την Α. Κριεμάδη βρέθηκαν την Κυριακή 12 Μαίου 2019 στην Πορτογαλία στο πλαίσιο συνεργασίας με το σχολείο Agrupamento de Escolas Dr. Serafim Leite για το πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα τα Μαθηματικά και τη Λογική. Οι μαθητές μας αυτοί, όπως και από όλα τα σχολεία, είχαν επιλεγεί μετά από γραπτό διαγωνισμό στο σχολείο με θέμα τα Μαθηματικά κια τη Λογική, με θέματα που αποφασίστηκαν όπως και κάθε άλλη φορά από διεθνική επιτροπή όλων των σχολείων εταίρων.

Η Κυριακή ήταν ημέρα περιήγησης στο Πόρτο. Οι ομάδα του σχολείου μας επισκέφτηκε τα σημαντικά αξιοθέατα του Πόρτο: τη Βιβλιοθήκη Lello, τον Πύργο Clerigos, το Μέγαρο του Χρηματιστηρίου (Palácio da Bolsa), το Τελεφερίκ Guindais, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό S.Bento, τον Καθεδρικό του Πόρτο.

Η Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα στο σχολείο του Sao Joao da Madeira. Η υποδοχή ήταν πολύ θερμή! Οι οικοδεσπότες υποδέχθηκαν επίσημα τους φιλοξενούμενους παρουσία του Δημάρχου της πόλης και της Υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων του Δήμου. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές παρουσίασαν τις χώρες τους, τα σχολεία τους και τους εαυτούς τους. Έπειτα ακολούθησαν δραστηριότητες και παιχνίδια γνωριμίας για να γνωριστούν καλύτερα οι μαθητές. Το απόγευμα οι μαθητές και οι συνοδοί τους επισκέφτηκαν την ακτή του Ατλαντικού ωκεανού.

Η Τρίτη 14 Μαΐου ήταν η 3η ημέρα στην Πορτογαλία για τους μαθητές μας. Οι μαθητές το πρωί διαγωνίστηκαν για 2 ώρες σε θέματα των μαθηματικών και της λογικής. Από αυτό το διαγωνισμό θα προκριθούν οι 3 πρώτοι μαθητές και η χώρα με τα συνολικά καλύτερα αποτελέσματα. Το απόγευμα οι μαθητές επισκέφτηκαν τοπικές βιομηχανίες στο πλαίσιο του βιομηχανικού τουρισμού στον οποίο δραστηριοποιείται η περιοχή του Sao Joao da Madeira.

Η Τετάρτη 15 Μαΐου ήταν πολύ συναρπαστική για τα παιδιά στην Πορτογαλία γιατί όλη την ημέρα επισκέφτηκαν το γεωφυσικό πάρκο Arouca και έκαναν πεζοπορία. Η Arouca είναι μια εύφορη κοιλάδα, σχεδόν εξ ολοκλήρου περιφραγμένη με ένα ορεινό οροπέδιο, με μόνο το δυτικό άκρο ανοιχτό προς την υπόλοιπη χώρα. Η ύπαρξη ορυχείων βολφραμίου στην περιοχή αυτή, έχει προσελκύσει ιστορικά ξένες εταιρείες εξερεύνησης ορυκτών. Στις πόλεις Rio de Frades και Regoufe, μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λειτουργούσαν τόσο οι αγγλικές όσο και οι γερμανικές επιχειρήσεις εξόρυξης, οι οποίες συνέχισαν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες (αν και σε λιγότερο έντονες επίπεδα) μέχρι τη δεκαετία του 1960. Τα ερείπια αυτών των ορυχείων και των πολυάριθμων κοιλοτήτων είναι ορατά, μαρτυρία του αυθεντικού «χρυσού πυρετού» που σχετίζεται με την εξορυκτική βιομηχανία εδώ. Εκτός από τον γεωλογικό πλούτο της περιοχής είναι η εξαιρετική βιολογική ποικιλότητα. Στα βουνά και τους πρόποδες φύονται αρκετά ενδημικά είδη, που περιλαμβάνουν είδη καστανιάς, δρυός κ.α.

Η πέμπτη ημέρα των μαθητών μας στην Πορτογαλία Οι μαθητές είχαν ένα εκτενές μάθημα Origami στο σχολείο και μετά επισκέφτηκαν το Aveiro. Εκεί επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο γλυκισμάτων, έφτιαξαν γλυκίσματα και έπειτα έκαναν ταξίδι με πλοιάριο στα κανάλια του Aveiro. Η ημέρα έληξε με τιμητικό δείπνο, πάρτι και χορό όπου οι μαθητές αποχαιρετίστηκαν πολύ συγκινημένοι.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων