ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


«LIVE WITHOUT BULLYING»

από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ)

Το σεμινάριο «Σχολικός και Διαδικτυακός Εκφοβισμός: ένας Χρήσιμος Οδηγός για Γονείς» απευθύνεται σε γονείς μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αποτελείται από 5 κύριες εκπαιδευτικές βιντεοσκοπημένες ενότητες, τις οποίες οι γονείς μπορούν να παρακολουθήσουν εντός τριών εβδομάδων από την εγγραφή τους στο μάθημα στην εκπαιδευτική πλατφόρμα COEUS.

https://livewithoutbullying.com/trainings-parents-trainings/

Το «Live Without bullying» δημιουργήθηκε το 2015 από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying. Η συμβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται από την έμπειρη ομάδα των συμβούλων του Live Without Bullying (LWB) βασίζεται στην προσωποκεντρική και γνωσιακή συμπεριφορική προσέγγιση.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ, για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του Live Without Bullying στους αθλητικούς χώρους, καθώς και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, η COFACE Families Europe έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.

(από https://livewithoutbullying.com/ti-einai-to-live-without-bullying/, ανάκτηση στις 14/10/2023)


«Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου»  

 Το πρόγραμμα της Google Hellas για την online προστασία των παιδιών

Με αφορμή τον ευρωπαϊκό μήνα ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο η Google Hellas, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), υλοποιεί για δεύτερη χρονιά, το πρόγραμμα με τίτλο «Γίνε ήρωας του Διαδικτύου» για την ασφαλή online πλοήγηση των παιδιών.

Συγκεκριμένα για τους γονείς, μπορείτε να βρείτε σε ειδικό τμήμα της ιστοσελίδας για οικογένειες (https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/families)

α) έναν οδηγό με πλούσιο περιεχόμενο για οικογένειες προκειμένου να γίνει ευκολότερη η ενσωμάτωση και άσκηση καλών ψηφιακών πρακτικών στην καθημερινή σας ζωή.

β) έναν οδηγό για Ψηφιακή Ευεξία, που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες τεχνολογικές ερωτήσεις και να περιηγηθείτε στον ψηφιακό κόσμο ως οικογένεια και

γ) τον «όρκο» του Ήρωα του Διαδικτύου που αφορά στη δέσμευση όλων των μελών της οικογένειας για ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στο διαδίκτυο.

Τέλος, υπάρχει και το ‘Ιντερλαντ, ένα διαδικτυακό παιχνίδι που σκοπό έχει να κάνει την εκμάθηση των εννοιών της ψηφιακής ασφάλειας και ψηφιακής ιθαγένειας απλή και διαδραστική.

 

(από https://beinternetawesome.withgoogle.com/el_gr/,  ανάκτηση στις 14/10/2023)

 


«Μεγαλώνοντας παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή»,  Ίδρυμα Ωνάσης

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.onassis.org/el/whats-on/raising-children-in-the-digital-age

*Το σχολείο ενημερώνει σχετικά με  δωρεάν προγράμματα από έγκριτους φορείς για θέματα που αφορούν στην οικογένεια και στο σχολείο, δεν φέρει όμως καμία ευθύνη για το περιεχόμενό τους.

 


 

Tραυματικά Επίκαιρα Γεγονότα


Τις τελευταίες μέρες μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουμε γίνει όλοι, και εμείς και τα παιδιά μας, θεατές ψυχικά επώδυνων εικόνων και των σκηνών.

Ως Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής του σχολείου μας πήραμε την πρωτοβουλία να κοινοποιήσουμε σκέψεις και προτάσεις μας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν συναισθηματικά τα παιδιά, όσο αυτό είναι δυνατό.

Έχει παρατηρηθεί ότι, όταν τα παιδιά είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε σκληρές εικόνες και αφηγήσεις, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι σε ηλικία που δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες. Έτσι εμείς οι ενήλικες οφείλουμε να αφιερώσουμε χρόνο μαζί τους, να δείξουμε τρυφερότητα και ενσυναίσθηση και να τα αφήσουμε ελεύθερα να συζητήσουν μαζί μας και να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τους φόβους τους, προκειμένου να νιώσουν συναισθηματικά ασφαλή.

Κάποιες από τις προτάσεις μας είναι:

  • Να περιορίζετε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν στο γεγονός, όπως αυτές προέρχονται από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο. Ακόμη και από τις συζητήσεις που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.
  • Να δίνετε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Είναι σημαντικό να να διατηρήσετε την επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.
  • Να αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών, όταν τα παιδιά είναι παρόντα και να μη τα κατακλύζετε με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.
  • Να απαντάτε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.
  • Να προωθείτε τα νέα που θα τους καλλιεργήσουν αίσθημα ασφάλειας, όπως τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία, τους γιατρούς και όλους τους άλλους φορείς που έχουν αναλάβει τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη.

Οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής

Μ. Παπαδοπούλου, Β. Δεριζιώτη

 

Σχολικός Εκφοβισμός


Μπορείτε να βρείτε εδώ  ένα συνοπτικό εγχειρίδιο  Αντιμετώπισης Σχολικού Εκφοβισμού Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Μαθηματικό, Θεατρολόγο και Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, κ.Α. Καραβόλτσου, στο οποίο υπάρχουν  Γενικές Πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό, τα χαρακτηριστικά του στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά και οδηγίες αντιμετώπισης εκφοβισμού για γονείς.
Ευχαριστούμε την κ. Καραβόλτσου για την παραχώρηση του υλικού.

 

 

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο


Ο διαδικτυακός τόπος του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr) δίνει συμβουλές τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους για ασφαλές σερφάρισμα.

Κανόνας 1ος
Εάν πρόκειται να συναντήσετε άτομα που γνωρίσατε από το Διαδίκτυο, η συνάντηση πρέπει να πραγματοποιείται οπωσδήποτε σε δημόσιο χώρο και οι γονείς σας να είναι παρόντες.
Κανόνας 2ος
Δεν πρέπει να δίνετε μέσω του Διαδικτύου τη διεύθυνση της κατοικίας σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας, το όνομα του σχολείου σας ή τη φωτογραφία σας.
Κανόνας 3ος
Δεν πρέπει να δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού που έχετε στο Διαδίκτυο (διότι θα μπορούσαν να προφασιστούν ότι είστε εσείς ή να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά μηνύματά σας).
Κανόνας 4ος
Δεν πρέπει να δίνετε ποτέ τον κωδικό σας ή τον αριθμό πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού σε κανέναν, εάν οι γονείς σας δεν το γνωρίζουν, γιατί τα άτομα αυτά μπορεί να σας κλέψουν.
Κανόνας 5ος
Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Αυτό ισχύει ακόμη γι’ αυτούς με τους οποίους αλληλογραφείτε. Πιθανόν να θέλουν να σας εξαπατήσουν.
Κανόνας 6ος
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια συνομιλίας σε chat rooms. Χρησιμοποιείτε χώρους συνομιλίας που είναι μόνο για παιδιά της ηλικίας σας.
Κανόνας 7ος
Είναι καλό να θυμάστε ότι, εάν κάποιος σας προσφέρει κάτι που σας φαίνεται υπερβολικό για να είναι αλήθεια, ίσως να πρόκειται για κάποιο τέχνασμα!
Κανόνας 8ος
Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε τους κόμβους που είναι για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν για να σας προστατέψουν. Οι κόμβοι για τους ενήλικους μπορεί ορισμένες φορές να κοστίσουν πολύ ακριβά στον τηλεφωνικό λογαριασμό σας.
Κανόνας 9ος
Δεν πρέπει να ενεργοποιείτε τους συνδέσμους του Διαδικτύου που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μηνύματα ούτε να ανοίγετε τα προσαρτήματα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζετε ήδη και δεν εμπιστεύεστε.
Κανόνας 10ος
Το ίδιο ισχύει και για την λήψη αρχείων από κόμβους του Διαδικτύου. Δεν πρέπει να τα ανοίγετε, εκτός και εάν προέρχονται από κόσμο που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Πιθανόν να μεταδοθεί ιός στον υπολογιστή σας ή σε κάποιο άλλο αρχείο, που θα μπορούσε να τον βλάψει ή να τον καταστρέψει.
Κανόνας 11ος
Εάν κάποιος σας στείλει ένα απρεπές μήνυμα ή μια απρεπή εικόνα, σταματήστε αμέσως τη συνομιλία και αναφέρετε το γεγονός στους γονείς σας.
Κανόνας 12ος
Μην ανοίγετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από άτομα που δεν γνωρίζετε, γιατί μπορούν να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σας.
Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε τον Οδηγό Ασφαλούς Χρήσης Του Διαδικτύου ΕΔΩ

 

Χρήσιμες Πληροφορίες για το σχολείο


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ