28η Οκτωβρίου: Εορτασμός μέσα στις τάξεις χωρίς παρελάσεις

Αξιότιμοι Γονείς και Κηδεμόνες ,

Στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής μας γιορτής και λαμβάνοντας υπόψη την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σας ενημερώνουμε ότι στο σχολείο μας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις  με ευθύνη του κάθε τμήματος μέσα στις τάξεις από τις 09:00΄ π.μ. μέχρι τις 11:00΄ π.μ.

Οι μαθητές και μαθήτριες  που μετακινούνται με τα  σχολικά λεωφορεία θα  μπορούν να κάνουν χρήση των μέσων με ώρα αναχώρησης   08:30΄ – 08:40΄ π.μ. από το γνωστό σημείο επιβίβασης και για την επιστροφή τους  μετά τη λήξη των εκδηλώσεων     11:00΄π.μ.  περίπου.

 

Ακολουθεί  η  εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου :

Εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει όλα τα σχολεία για τα εξής:

 1. Διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου

Στα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιείται η διαδικασία επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου.

 1. Εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου

α. Σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται εκδηλώσεις. Για το σχολικό έτος 2020-21, οι εν λόγω εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 και θα πραγματοποιηθούν εντός του κάθε τμήματος. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον δύο (2) διδακτικών ωρών.

β. Η παράδοση της σημαίας από τον Διευθυντή/ντρια των Δημοτικών Σχολείων στον/στη σημαιοφόρο θα πραγματοποιηθεί παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

γ. Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές.

δ. Με ευθύνη του Διευθυντή/ντριας και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο.

 1. Μη πραγματοποίηση Μαθητικών Παρελάσεων

Λαμβάνοντας υπόψη την με αρ. πρωτ. 67269/13-10-2020(ΑΔΑ:65ΑΟ46ΜΤΛ6-ΘΕΩ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρεται στη μη πραγματοποίηση των μαθητικών παρελάσεων για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, απορρέει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προετοιμασίες επιλογής μαθητών/τριών για τη συγκρότηση των τμημάτων παρέλασης.

Όσον αφορά την εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (Δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.α.), θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID – 19 καθώς και την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.64450 (ΦΕΚ 4484 Β’/11-10-2020) που φέρει τίτλο: « Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα στο σύνολο της Επικράτειας προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19.»

 

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 28η Οκτωβρίου: Εορτασμός μέσα στις τάξεις χωρίς παρελάσεις

Παροχή προσωπικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στους μαθητές της Α’ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (20/3/2020) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να αποκτήσουν λογαριασμό πρόσβασης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.), μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του ΠΣΔ (https://www.sch.gr/services).

Παρακαλούνται τα σχολεία να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών μαθητές των Νηπιαγωγείων και της Α’ τάξης Δημοτικού Σχολείου, αλλά και κάθε μαθητή/τριας που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει λογαριασμό πρόσβασης το ΠΣΔ ότι μπορούν να φροντίσουν για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) στο σύνδεσμο: https://register.sch.gr/students/

Για τη διαδικασία εγγραφής επισημαίνουμε τα ακόλουθα σημεία:

 • Οι γονείς/κηδεμόνες  θα πρέπει  να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η εγγραφή.
 • Κατά την εγγραφή  θα ζητηθεί ο Α.Μ. (αριθμός μητρώου) του/της μαθητή/τριας. Είναι αυτός που αναγράφεται στους Ελέγχους Προόδου των προηγούμενων ετών.
 • Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και των Α’ και Β’ Τάξεων Δημοτικού Σχολείου που πιθανόν δεν γνωρίζουν τον ΑΜ του μαθητή μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο για να τον πληροφορηθούν.
 • Είναι αναγκαία η ορθή αναγραφή της διεύθυνσης email του  και του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε να είναι εύκολη η ανάκτηση των στοιχείων μαθητικού λογαριασμού σε περίπτωση που αυτά ξεχαστούν.
 • Στο πεδίο «Τμήμα» αν υπάρχει μόνο ένα τμήμα, πρέπει να οριστεί ο αριθμός 1.
 • Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας αποστέλλεται  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (e-mail), στη διεύθυνση e-mail που δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας, με τα στοιχεία εγγραφής.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία και  υποστήριξή σας στην εγγραφή των μαθητών/τριών σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Σας ευχόμαστε καλή Σχολική Χρονιά και καλή επιτυχία στο έργο σας !

Με εκτίμηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παροχή προσωπικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στους μαθητές της Α’ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

Φ1/104795/ΓΔ4/10-8-2020 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ..

         Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους/τις μαθητές/τριες (άρ.16, παρ.2 του Συντάγματος) και διδάσκεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα, ακολουθεί τους γενικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και απευθύνεται σε όλους τους/τις μαθητές/τριες. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα σε μη Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές/τριες, δηλαδή αλλόθρησκους ή ετερόδοξους ή άθρησκους, που επικαλούνται λόγους θρησκευτικής συνείδησης, να απαλλαγούν από την
παρακολούθησή του.

       Συνεπώς, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών παρέχεται νόμιμα, όταν αφορά την προάσπιση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και περιγράφεται στους οικείους νόμους, στις αποφάσεις των διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων (βλ. ΕΔΔΑ 31.10.2019, Παπαγεωργίου κ.α. κατά Ελλάδος, Ολ.ΣτΕ 1749/2019 και 1750/2019) και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (βλ. απόφαση 28/2019 της Αρχής).

      Η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα και με το με αρ. 37/23-7-
2020 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., χορηγείται ύστερα από Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, του/της ίδιου/ας του/της μαθητή/τριας (αν είναι ενήλικος/η) ή και των δύο γονέων του/της (αν είναι ανήλικος/η), στην οποία θα αναφέρεται το εξής : «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών» (βλ. Ολ.ΣτΕ 1749/2019 και 1750/2019)

         Η παραπάνω Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986, με βεβαιωμένο το γνήσιο της
υπογραφής του/της ίδιου/ας μαθητή/τριας (αν είναι ενήλικος/η) ή και των δύο γονέων
του/της (αν είναι ανήλικος/η), παραλαμβάνεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου εντός αποκλειστικής χρονικής προθεσμίας που διαρκεί από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τη 14η Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους *.

*Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου και λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ. πρωτ 114932/ΓΔ4/03-09-2020 (Β΄3710) Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία ως ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων για το σχολικό έτος 2020-21 ορίζεται η 14η Σεπτεμβρίου 2020, σας ενημερώνουμε ότι ειδικά και αποκλειστικά για το σχολικό έτος 2020-21 η Υπεύθυνη Δήλωση για χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να υποβληθεί έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.                                                                                                                                               Κατά τα λοιπά ισχύει η ανωτέρω αναφερόμενη εγκύκλιος.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

 

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

Οδηγίες για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2020-21

Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Όλως εξαιρετικά, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι σχολικές μονάδες της Π/θμιας και της Δ/θμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως  εκπαίδευση σε μαθητές/τριες, που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία, την εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με την από 10-09-2020 εισήγηση του ΙΕΠ, η διάρκεια του εξ αποστάσεως μαθήματος συνιστάται να είναι από 30 έως και 45 λεπτά, ενώ ο αριθμός μαθητών/τριών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό φυσικού τμήματος που προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις.

2. Σε ποιες περιπτώσεις παρέχεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρέχεται:

(α) Στους μαθητές/τριες τμημάτων σχολικών μονάδων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων
που τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, ως
μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 και για όσο χρονικό διάστημα
παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
(β) Στους μαθητές/τριες τμημάτων σχολικών μονάδων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων
που λειτουργούν κανονικά, ήτοι δεν τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή
απαγόρευσης λειτουργίας, οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική
παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, καθώς:
(i) ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου του άρθρου 8 της υπό στοιχεία
Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/20-8-9-2020 (ΦΕΚ 3780 τΒ΄) ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης,
Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και
Μεταφορών,
(ii) συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό COVID-19,
(iii) νοσούν οι ίδιοι από κορωνοϊό COVID-19
(iv) έχουν υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19
και για όσο χρόνο αναμένουν την έκδοση του αποτελέσματος.

3. Με ποιον τρόπο εφαρμόζεται η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση:

Μαθητές/τριες της περίπτωσης (2α)
Στους μαθητές/τριες της περίπτωσης αυτής, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως
εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν
αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα της
σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη
τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του Υπουργείου Παιδείας και
Θρησκευμάτων και κοινοποιείται στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Μαθητές/τριες της περίπτωσης (2β)
Στους μαθητές/τριες της περίπτωσης αυτής, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ
αποστάσεως εκπαίδευση, υπό τη μορφή ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές/τριες,
οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές/τριες οι
οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική
διαδικασία. Το πρόγραμμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθορίζεται
από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον οικείο
Σύλλογο Διδασκόντων, με ανάλογη τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών οδηγιών του
Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ειδικά για τους μαθητές που θα απουσιάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων
μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19 (περίπτωση 2β.i) και εφόσον η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας καθίσταται
δυσχερής, κατόπιν αιτιολογημένης αποφάσεως του Διευθυντή της σχολικής μονάδας,
παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού τμημάτων, στα οποία τόσο ο
εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην
εκπαιδευτική διαδικασία («διαδικτυακά τμήματα»). Στα διαδικτυακά τμήματα ο
ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός μαθητών καθορίζονται βάσει των κείμενων
διατάξεων.

4. Παρακολούθηση μαθημάτων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για τους
μαθητές/τριες που ανήκουν στις περιπτώσεις α και βi, βii της παραγράφου 2. Η ύλη θα καλύπτεται κανονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ. Ο εκπαιδευτικός καταγράφει τη διδαχθείσα ύλη και ενημερώνει ηλεκτρονικά σε εβδομαδιαία βάση τον έχοντα συγκροτήσει το τμήμα στο οποίο διδάσκει.

5. Βάσει των ανωτέρω και με στόχο τον προγραμματισμό, τη διαμόρφωση των
αντίστοιχων προγραμμάτων και την άμεση έναρξη υλοποίησης της σύγχρονης εξ
αποστάσεως εκπαίδευσης είναι απαραίτητη η καταγραφή των μαθητών/τριών οι
οποίοι/ες δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική
διαδικασία.

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! ! ! ! !

Για το λόγο αυτό, καλούνται οι  γονείς/κηδεμόνες των  μαθητών/τριών να προσκομίσουν στο σχολείο  από Τετάρτη 16-09-2020 έως και Τετάρτη  23-09-2020  τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που βεβαιώνουν ότι εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρου 8*της υπό  στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55339/20-8-9-2020 (ΦΕΚ 3780 τΒ΄) ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης, Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

* Άρθρο 8

1.Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

1.Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της.

ii.Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.

iii.Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.

iv.Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

ν. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HlV και CD4 <500).

vi.Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone >20ης/μέρα).

vii.Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.

viii.Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.

ix.Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.

χ. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

γ) Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2020-21

Eφαρμογή Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 («ΓΚΠΔ») και του Ν. 4624/2019

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ Ή ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Κατ’ εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679
(«ΓΚΠΔ») και του Ν. 4624/2019, σας ενημερώνουμε σχετικά με την επεξεργασία των
προσωπικών σας δεδομένων στο πλαίσιο της διαδικασίας σύγχρονης εξ αποστάσεως
εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων («ΥΠΑΙΘ»), ως Υπεύθυνο
Επεξεργασίας.

Τα προσωπικά σας δεδομένα (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός τηλεφώνου
επικοινωνίας) αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από το ΥΠΑΙΘ και την εκάστοτε σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών κατ’ εντολή του. Σκοπός της επεξεργασίας είναι η επικοινωνία των εκπαιδευτικών μαζί σας και ο συντονισμός της διαδικασίας της παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους 2020-2021 και εφόσον παραμένει ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Κατά τη συμμετοχή σας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (οι μαθητές/τριες) εισάγετε στηνειδικά παραμετροποιημένη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης συνεργαζόμενου με το ΥΠΑΙΘ  παρόχου υπηρεσιών πληροφορικής και διαδικτυακού χώρου, κατ’ επιλογήν σας, όνομα ή όνομα χρήστη, τα οποία μπορεί να είναι τυχαία- εικονικά, αποκλειστικά προκειμένου να καταστεί τεχνικά δυνατή η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω της σχετικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. Συστήνεται να συνδέεστε μέσω λογισμικού πλοήγησης (browser) και όχι μέσω εφαρμογής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι συλλέγονται μόνο τα συγκεκριμένα προσωπικά σας δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος συλλέγονται μεταδεδομένα, τα οποία
παράγονται κατά τη χρήση της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και είναι απαραίτητα για τη
διάγνωση των τεχνικών ζητημάτων που ανακύπτουν και συνακόλουθα την τεχνική υποστήριξη της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Tα μεταδεδομένα αυτά περιλαμβάνουν:

α) τη διεύθυνση IP,

β) το αναγνωριστικό «User Agent»,

γ) τον τύπο υλικού,

δ) τον τύπο και την έκδοση λειτουργικού συστήματος,

ε) την έκδοση διακομιστή-πελάτη,

στ) τη διεύθυνση Mac (κατάπερίπτωση),

ζ) την έκδοση εφαρμογής,

η) τις υλοποιηθείσες ενέργειες (είσοδος, έξοδος, κοκ),

θ) τις πληροφορίες σύσκεψης: i) τίτλος, ii) ημερομηνία και ώρα, iii) συχνότητα, iv) μέση καιπραγματική συχνότητα, v) ποιότητα, vi) ποσότητα, vii) δραστηριότητα δικτύου και viii)συνδεσιμότητα.

Νομική βάση της επεξεργασίας είναι η εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το
δημόσιο συμφέρον (άρ. 6 §1 περ. ε΄ ΓΚΠΔ), δηλαδή το δημόσιο αγαθό της παροχής
εκπαίδευσης υπό καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνδυαστικά με την εκπλήρωση έννομηςυποχρέωση του Υπευθύνου Επεξεργασίας (άρ. 6 §1 περ. γ΄ ΓΚΠΔ), η οποία προβλέπεται στο 63 του Ν. 4686/2020. Ειδικά όσον αφορά στα μεταδεδομένα, χρησιμοποιούνται περαιτέρω για σκοπούς αποκλειστικά ερευνητικούς ή/ και στατιστικούς, αφού προηγουμένως ανωνυμοποιηθούν. Νομική βάση της εν λόγω επεξεργασίας είναι η συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του Υπευθύνου Επεξεργασίας (αρ. 6 παρ. 1 περ. γ ΓΚΠΔ), όπως αυτή τίθεται από τη διάταξη του αρ. 1 πδ 18/2018, δηλαδή η διενέργεια στατιστικών αναλύσεων-ερευνών στο πλαίσιο της αποστολής του να αναπτύσσει και να αναβαθμίζει συνεχώς την παιδεία.

Τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να λειτουργήσει η πλατφόρμα
τηλεκπαίδευσης θα διαγραφούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19. Τα προσωπικά σας δεδομένα που είναι ήδη αποθηκευμένα στα
συστήματα του ΥΠΑΙΘ λόγω της ιδιότητάς σας ως μαθητών ή γονέων/ κηδεμόνων θα
διατηρηθούν όπως ορίζεται στις σχετικές Πολιτικές του ΥΠΑΙΘ. Τα μεταδεδομένα που
δημιουργούνται διαγράφονται μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του
κορωνοϊού COVID-19 κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2020-2021.

Εφόσον έχετε καταχωρίσει τα πραγματικά σας στοιχεία (διεύθυνση ηλεκτρονικού
ταχυδρομείου και ονοματεπώνυμο) στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, έτσι ώστε να μπορείτε να ταυτοποιηθείτε), μπορείτε να ασκήσετε το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων και εναντίωσης στην επεξεργασία αυτών (μόνο όσον αφορά στα μεταδεδομένα) με υποβολή αίτησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου dpo@minedu.gov.gr. Σε περίπτωση που θεωρείτε ότιδεν ικανοποιήθηκε κάποιο αίτημά σας, έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (http://www.dpa.gr), Λ. Κηφισίας αρ. 1-3, ΤΚ 115 23, Αθήνα, τηλ. +30-210 6475600, φαξ +30-210 6475628.

Για οποιοδήποτε σχετικό ζήτημα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Υπεύθυνο Προστασίας
Δεδομένων του ΥΠΑΙΘ (ΥΠΔ/DPO) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
dpo@minedu.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η καταγραφή της εικόνας ή της ομιλίας άλλου προσώπου κατά τη διάρκεια των δικτυακών μαθημάτων είναι παράνομη και επισύρει αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Eφαρμογή Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 («ΓΚΠΔ») και του Ν. 4624/2019

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΛΟΗΜΕΡΟ…συνέχεια

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η ! ! !

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ , 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ .

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ!!! Το φαγητό που θα έχουν  μαζί τους τα παιδιά για το ολοήμερο ,  θα πρέπει να είναι έτοιμο για κατανάλωση χωρίς  να χρειάζεται  ψυγείο για συντήρηση  ή φούρνο  για ζέσταμα .

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΟΛΟΗΜΕΡΟ…συνέχεια

ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ…ΔΙΟΡΘΩΣΗ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΣΑΡΡΗΣ

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 4                     ώρα αναχ.  07:45΄ π.μ.

 

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 3                    ώρα αναχ.  07:50΄ π.μ.

 

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 1                     ώρα αναχ. 07:55΄ π.μ.

 

THIAMIS TOURS  :

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 2                        ώρα αναχ. 08:00΄ π.μ.
Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΧΟΛΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ…ΔΙΟΡΘΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ(ΑΔΥΜ)…ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΥΓΕΙΑΣ(ΑΔΥΜ)…ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΣΧΟΛΙΚΆ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

      Υπενθυμίζουμε ότι από αύριο Τρίτη , 15 Σεπτεμβρίου ,  η μετακίνηση των μαθητριών και μαθητών θα γίνεται με τα σχολικά λεωφορεία.

      Οι  ώρες  αναχώρησης των λεωφορείων είναι οι  ίδιες με την προηγούμενη χρονιά και είναι διαθέσιμες στη διπλανή μπάρα  ενημέρωσης , του ιστολογίου.

 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

ΣΑΡΡΗΣ & THIAMIS TOURS

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 4                     ώρα αναχ.  07:45΄ π.μ.

 

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 3                    ώρα αναχ.  07:50΄ π.μ.

 

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 2                     ώρα αναχ. 07:55΄ π.μ.

 

THIAMIS TOURS  :

 • ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Νο 1                        ώρα αναχ. 07:45΄ π.μ.

 

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ , ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ   ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟ . ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΧΟΛΙΚΆ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ

 

         Αύριο θα λειτουργήσει το ολοήμερο τμήμα μόνο με τους μαθητές και τις μαθήτριες    της Α΄ τάξης .

 

   Το φαγητό που θα έχουν  μαζί τους τα παιδιά για το ολοήμερο ,  θα πρέπει να είναι έτοιμο για κατανάλωση χωρίς τη χρήση ψυγείου ή φούρνου από το σχολείο.

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021

Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως για την έναρξη της  σχολικής χρονιάς 2020-2021

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους!

Μια νέα χρονιά ξεκινά γεμάτη όρεξη για μάθηση, ελπίδες, προσδοκίες, αλλά και με τις
ιδιαιτερότητες μίας νέας κανονικότητας.
Οι προτεραιότητές μας είναι δύο: αφ’ ενός να συνεχίσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τηναπαραίτητη για όλους εκπαιδευτική διαδικασία, αφ’ ετέρου να προστατεύσουμε την
πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών μας.
Τους περασμένους μήνες δοκιμαστήκαμε πολύ. Όμως προσαρμοστήκαμε, αλλάξαμε τις
συνήθειές μας και βγήκαμε νικητές. Έτσι και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι.
Επιστρέφουμε λοιπόν στα θρανία, τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους δασκάλους και τουςκαθηγητές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. #Μαθαίνουμε Ασφαλείς.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ… διευκρινιστικές οδηγίες

Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες ,

       Σύμφωνα με σημερινές  διευκρινιστικές οδηγίες του  Υ.ΠΑΙ.Θ. ( Φ7/ 119778/Δ1/11-09-2020 )  σχετικά με την  πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων , η ώρα προσέλευσης  των παιδιών  θα είναι στις 08:15΄ π.μ. και η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί  αμέσως μετά τον αγιασμό . Ο αγιασμός στο σχολείο μας θα γίνει  στις 12:10΄ , οπότε η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 12:30΄ μ.μ.  με 12:40΄ μ.μ. 

      Παρακαλούμε τους γονείς και κηδεμόνες  να φροντίσουν  ,  ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να έχουν μαζί τους  κασετίνα ,  πρόχειρο τετράδιο  και μπλοκ ζωγραφικής  κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου.

Ακολουθούν οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.ΘΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ… διευκρινιστικές οδηγίες

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες,

       Με την έναρξη της νέας  σχολικής  χρονιάς , καλωσορίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες μας στο σχολείο , τους ευχόμαστε να  ζήσουν χαρούμενες στιγμές και  να περάσουν  μια δημιουργική χρονιά.

    Η καθυστερημένη   ενημέρωσή σας για την έναρξη και τη λειτουργία του σχολείου , οφείλεται στο γεγονός  ότι και εμείς περιμέναμε  διευκρινιστικές οδηγίες από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ( όπως το ίδιο  είχε ανακοινώσει) για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς . Η σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε  χθες Τετάρτη , 9 Σεπτεμβρίου .

      Η ασφαλής λειτουργία του  σχολείου μας  έχει θεμελιώδη σημασία για εμάς και όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν   οι απαραίτητες εργασίες καθαριότητας των χώρων όπως και η  αποψίλωση, απολύμανση και απεντόμωση από εξειδικευμένα συνεργεία,  ώστε να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς το οποίο  θα χτυπήσει τη Δευτέρα , 14 Σεπτεμβρίου 2020  στις 10:30΄ π.μ. ( όχι νωρίτερα ) μέχρι τις 12:30 μ.μ. Η προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών, την πρώτη μέρα ,  θα γίνει με ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων . Τα σχολικά λεωφορεία θα είναι στη διάθεσή μας  από Τρίτη , 15 Σεπτεμβρίου 2020  με σημείο επιβίβασης και αποβίβασης   την  Ελευθερίου Βενιζέλου , έξω από το παλιό μας  σχολείο.

 • Την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου ( 10:30΄- 12:30΄ ) θα δοθούν οδηγίες στα παιδιά σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης , θα πάρουν το προσωρινό πρόγραμμα, τα παγουρίνο  και τα βιβλία τους.

 

 • Από Τρίτη , 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα (  έναρξη  μαθημάτων  στις 08:15΄ και  λήξη στις 13:15΄).

 

 • Για τη λειτουργία του  των  ολοήμερων τμημάτων θα υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετική ανακοίνωση ( πόσα και ποια τμήματα θα λειτουργήσουν από Τρίτη , 15 Σεπτεμβρίου )

 

 • Υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες, θα πρέπει  υποχρεωτικά να φορούν μάσκες κατά την είσοδο στο  σχολικό χώρο ( επειδή στα διαλείμματα θα μπορούν να βγάζουν τη μάσκα , θα ήταν φρόνιμο το κάθε παιδί να έχει μαζί του και ένα πλαστικό σακουλάκι για να την τοποθετεί μέσα ).

 

 • Τα διαλείμματα έχουν αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. έτσι ώστε να μη βγαίνουν όλα τα παιδιά μαζί στον προαύλιο χώρο.

 

 • . Σύσταση Τμημάτων –   Κατανομή  Τάξεων:
ΤΑΞΗ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ
Α1 Γκιόκα Ιφιγένεια
Α2 Αργυριάδου Ανδριανή
Β1 Παναγάκου Μάρθα
Β2 Μακρυδάκης Σπυρίδων
Γ1 Σαρδέλης Ιωάννης
Γ2 Μενδωνίδου Ολυμπία
Δ1 Καραλή Αικατερίνη
Δ2 Κανελλόπουλος Κανέλλος
Ε1 Μακρής Κωνσταντίνος
Ε2 Χατζηλάμπρου Κωνσταντίνος
ΣΤ1 Στεργιάκη Καλομοίρα
ΣΤ2 Χαχάμη Χρυσούλα
Τμήμα  Ένταξης Ανδρικοπούλου Κάλλια
Ολοήμερο Γιανναρέα Αναστασία
Ολοήμερο Ψειροπούλου Ευσταθία

 

 Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ  Ε Σ

ΑΓΓΛΙΚΩΝ  ΠΕ06 Γεωργαλή    Δήμητρα
ΦΥΣ.  ΑΓΩΓ  ΠΕ11 Πέτρου    Σπυριδούλα
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕ16 Βελιανίτης  Παναγιώτης
ΦΥΣ.  ΑΓΩΓ  ΠΕ11 Βλάχος   Ιωάννης
ΑΓΓΛΙΚΩΝ  ΠΕ 06 Γεωργαλή    Δήμητρα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕ 08 Συμεωνίδη Αγγελική
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΕ86 Τζενάκη  Χρύσα
ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ  ΠΕ 91.01 Δρίβα  Ελένη

Αξιότιμοι γονείς και κηδεμόνες ,

   Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει και τι επιπτώσεις θα αφήσει. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε  τη ζωή μας κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες ,  ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών  . Καλούμαστε όλοι ,  να συνεργαστούμε μεθοδικά και οργανωμένα, για να μπορέσουμε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας κρίσης να απολαύσουμε  με τις λιγότερες απώλειες , τους καρπούς των προσπαθειών μας.

              Καλή χρονιά, υγεία και δύναμη σε όλους μας

      Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΡΙΧΩΒΙΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Προκήρυξη θέσης σχολικού τροχονόμου για το σχολικό έτος 2020-21Λήψη αρχείουΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προκήρυξη θέσης σχολικού τροχονόμου για το σχολικό έτος 2020-21

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείωνΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Οδηγίες για λήψη μέτρων προστασίας από τον COVID 19Λήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οδηγίες για λήψη μέτρων προστασίας από τον COVID 19

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία - Επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία για τη σχολική χρονιά 2020-2021, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη τύπου του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, η υπουργός κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν άμεσα από τις διακοπές τους στα αστικά κέντρα, ώστε να εξασφαλιστεί ένα απαραίτητο διάστημα προσαρμογής και απομόνωσης, ώστε οι μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις σχολικές αίθουσες.Η υπουργός δήλωσε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν ξανά, με τα τμήματα να λειτουργούν με όλους τους μαθητές τους και ενισχυμένα μέτρα προστασίας. Εξήγησε πως τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών και επικαιροποιούνται συνεχώς, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τόνισε, δεν θα διστάσει να αυστηροποιήσει ή να χαλαρώσει τα μέτρα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποδείξεις των ειδικών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε την ολοκλήρωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών νωρίτερα από ποτέ, ενώ απλοποίησε την διαδικασία για την ανάληψη υπηρεσίας, καθώς δεν απαιτείται η παρουσία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η δημόσια εκπαίδευση ενισχύεται με 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ έχουν καταρτιστεί οι προσωρινοί πίνακες για 10.500 μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση.Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας παρέθεσε τα βασικά μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων με ασφάλεια:

 1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

 

3. ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

7. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Εντός κάθε σχολικού τμήματος.

9. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

10. ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

11. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. ΑΘΛΗΜΑΤΑ

– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

– Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και

 • Καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ / ΝΕΡΟ

Παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού, δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

 

Παράλληλα, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες μαθητών

1.    Γενικά εξαιρούνται:

•    Παιδιά́ με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς
•    Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό́ ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

2.    Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

•        Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του

•    Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή

•    Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Οι απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προσμετρώνται, για τις παρακάτω περιπτώσεις

•    Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του

•    Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή

•    Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει των εισηγήσεων των ειδικών

 1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της
 2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες
 3. Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες
 4. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία
 5. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)
 6. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)
 7. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
 8. Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια
 9. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου
 10. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

 

Πρόσθετες προσλήψεις αναπληρωτών

Η υπουργός ανακοίνωσε πως κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ θα χορηγηθεί για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να απασχολούνται με μελέτη και δημιουργικές δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας, φυσικής αγωγής, πληροφορικής και ξένων γλωσσών, καθώς  και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με πρόσωπα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Για την κάλυψη των κενώ από τις απουσίες εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα υπάρξουν επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών, όπως επίσης για την ενίσχυση των προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των ολοήμερων σχολείων.

Ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών

Από την πλευρά του, ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδορικάκος ανακοίνωσε πως 6 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν προς τους δήμους, ώστε το σύνολο του εκπαιδευτικού και μαθητικού πληθυσμού να προμηθευτεί από 2 μάσκες πολλαπλών χρήσεων.

Παράλληλα, για την καθαριότητα των σχολείων θα προσληφθούν 5.000 εργαζόμενοι πλήρους ωραρίου και 4.500 μειωμένου ωραρίου, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για τις μετακινήσεις 240.000 μαθητών σε όλη την επικράτεια, θα χορηγηθούν 175 εκ. ευρώ. Επίσης, 128 εκ. ευρώ θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές των δήμων για την επισκευή των σχολικών κτιρίων.

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Καλό μήνα!

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καλό μήνα!

Αναλυτικά όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Κυρίες και κύριοι,

Σχολεία: Μέτρα πρόληψης και Προφύλαξης

Η έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών προβλέπεται με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι το παρόν σχέδιο λειτουργίας βασίζεται στην εισήγηση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία έλαβε υπόψιν τα τελευταία επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την πολύτιμη καθοδήγηση της Επιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία κατάσταση δυναμική: οι αποφάσεις έχουν ληφθεί βάσει των συνθηκών που ισχύουν σήμερα. Στην πορεία, κάθε βήμα θα αξιολογείται και θα επικαιροποιείται – αν χρειαστεί– στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης έχουμε τονίσει από την αρχή της πανδημίας.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Ξεκινώντας από τις σχολικές δομές όλων των βαθμίδων – Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής:

Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους, και τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσουν τα μαθήματα, μια εβδομάδα νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Παρότι η έναρξη μαθημάτων είναι προγραμματισμένη για τις 7/9, ενδέχεται να υπάρξει κάποια παράταση. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων για να περιοριστεί η τυχόν μετάδοση από ασυμπτωματικούς.

Θα ήθελα όμως εκ μέρους της Κυβέρνησης να απευθύνω μία έκκληση προς τους γονείς: να επιστρέψουν οι οικογένειες μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων, και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1/9.

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων θα είναι με όλους τους μαθητές σε καθημερινή βάση – Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη στην Επικράτεια είναι 17 μαθητές.

Η λειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, τα οποία θα ελέγχονται αυστηρά για το καλό όλων μας και πρωτίστως των παιδιών μας.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα σχολεία – από νηπιαγωγεία έως λύκεια, ολοήμερα, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Έρχομαι στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης:

Χρήση μάσκας στα σχολεία – Τι ισχύει

 • Χρήση μάσκας ΠΟΥ;

– Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).

– Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.

– Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

 • Χρήση μάσκας στα σχολεία ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

⁃ Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.

– Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα

Η Κυβέρνηση θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

2) Ενημέρωση και οδηγίες:

Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τα αναγκαία μέτρα πρόληψης:

Ειδικές οδηγίες για τη χρήση της μάσκας,

Ενημερωτικές συνεδρίες σε μαθητές από εκπαιδευτικούς για τα μέτρα – Αλλά και από γιατρούς, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

•Ενημερωτικά βίντεο για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς.

Άλλα θέματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων

3) Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

4) Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

5) Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

6) Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

7) Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

8) Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

9) Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

10) Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

11) Όσον αφορά τα αθλήματα:

⁃ Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

⁃ Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους.

Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

12) Εργαστήρια:

⁃ Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας.

⁃ Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

13) Στις αίθουσες Πληροφορικής:

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

14) Για τα Μουσικά Όργανα:

⁃ Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων.

⁃ Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

15) Εκφράζουμε ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού ή ατομικού νερού. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, το Υπ. Παιδείας συνεργάζεται με το Κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, το οποίο θα δωρίσει από ένα παγούρι σε όλους τους μαθητές δημοτικού της χώρας. Πρόκειται για λύση που και εξυπηρετεί τους αναγκαίους όρους υγιεινής αλλά είναι και ωφέλιμη για το περιβάλλον. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιόδωρη αυτή προσφορά.

Απουσίες Μαθητών και Εκπαιδευτικών

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα απουσιών, Μαθητών και Εκπαιδευτικών.

Εφεξής οι απουσίες σχετικά με τον κορονοϊό δικαιολογούνται:

Πρώτον, αν νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Δεύτερον, αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως θα οριστεί από την Επιτροπή. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Τρίτον, αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Απαραίτητη θα είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από το θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας, και στην περίπτωση αυτή θα παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι.

Τηλεκπαίδευση

Για τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που μόλις περιέγραψα, προβλέπεται η διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης. Και αντίστοιχα για τους μαθητές που θα απουσιάζουν, η παρακολούθηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ενώ έχουμε  εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν.

⁃ Για τους εργαζόμενους γονείς και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.

Ολοήμερα σχολεία και άλλες δομές

Για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Θα ήθελα εδώ να απευθύνω μία θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο. Και το λέω αυτό και για παιδαγωγικούς λόγους και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Έχουμε εξασφαλίσει πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. ευρώ, για να είμαστε σε θέση να προβούμε σε αυτήν την επέκταση. Και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τη σημαντική αυτή δυνατότητα.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας ενός τμήματος ή μίας σχολικής μονάδας, η εκπαιδευτική διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Τηλεκπαίδευση – Διευκρινήσεις

Ως προς την τηλεκπαίδευση, είναι έτοιμες πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας.

 • Για τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση, έχει πραγματοποιηθεί συνεργασία μεταξύ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και της εταιρείας CISCO για τους σκοπούς της τηλεκπαίδευσης, πάντοτε δίχως ουδεμία χρέωση προς το Δημόσιο. Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία για τη συνεχιζόμενη στήριξη. Η σύνδεση των μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνεται με το ΠΣΔ.
 • Έχουν ήδη ενισχυθεί όλα τα σχετικά δημόσια δίκτυα, και υποδομές ΠΣΔ, e-class, e-me.
 • Έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο – και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και τον ΣΕΠΕ.
 • Έχουμε εξασφαλίσει την ενίσχυση του εξοπλισμού των σχολείων με πάνω από 70.000 φορητές συσκευές, από 4.500 περίπου που υπήρχαν όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση.

⁃ Δημιουργήσαμε, και υπάρχουν έτοιμα, σειρά μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές Δημοτικού, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επέκταση αυτών.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κάλυψη της ύλης.

⁃ Έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση – είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ – και τα έχει ήδη παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ενώ ακολουθεί και άλλο πρόγραμμα ταχύρρυθμης επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 

πηγή :

Δημοσιεύθηκε στη Αρθρα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναλυτικά όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων