«

»

Φεβ 23

Επίσκεψη στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 12 Φεβρουαρίου 2020 οι μαθητές και μαθήτριες της Ε τάξης και του Στ2 τμήματος επισκέφτηκαν το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (ή Σιδηροδρομικό Μουσείο Ελευθερίου Κορδελιού) που εγκαινιάστηκε το 2001 και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του 1894 στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού, την ιστορική «Στρατιωτική Στάση», ενός μικρού Σιδηροδρομικού Σταθμού.


Το γραφικό αυτό κτίριο, ένα πανομοιότυπό του αποτελεί και την στρατιωτική στάση της Αλεξανδρούπολης, είναι η έδρα του Μουσείου, αλλά και της Λέσχης του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Στον περίβολό του σταθμεύει ένα από τα πιο διάσημα βαγόνια του «Orient Express». Πρόκειται για ένα βαγόνι-ρεστοράν του «Orient Express», αγγλικής κατασκευής και χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Οι μαθητές μπήκαν και ξεναγήθηκαν στο θρυλικό βαγόνι, βγήκαν φωτογραφίες και κάθισαν στα καθίσματα όπου κάθονταν κάποτε οι πιο σπουδαίοι ή οι πιο πλούσιοι του κόσμου. Νιώσαμε την ατμόφαιρα εκείνης της εποχής και φανταστήκαμε την πολυτέλεια. Θαυμάσαμε το πώς εκείνοι οι μικροσκοπικοί χώροι μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες του τρένου.

Στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Κορδελιού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το παρελθόν να αναβιώνει μέσα από χάρτες, σάλπιγγες μετάδοσης ακουστικών σημάτων, σήμαντρα ακύρωσης εισιτηρίων, μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, σημάνσεις και ό,τι άλλο έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα μέλη του Μουσείου. Μεταξύ αυτών και ένα έπιπλο-νιπτήρα από τον «βασιλικό συρμό», ένα από τα λίγα αντικείμενα του «βασιλικού τρένου» που διασώθηκαν.


Στην αυλή του μουσείου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το τρένο και οι δάσκαλοι είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν πώς οι νόμοι της φυσικής εφαρμόζονται στην πράξη. Επίσης, είδαν από μακριά σύγχρονες αμαξοστοιχίες (εμπορικές και επιβατικές) να περνούν.


Ενθουσιασμένοι αναχώρησαν από το σημείο με σπουδαίες αναμνήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων