Στα θεματική ενότητα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Δημιουργώ-καινοτομώ” και στην υποενότητα της Αγωγής σταδιοδρομίας-Γνωριμία με τα επαγγέλματα, επιλέξαμε να μελετήσουμε το επάγγελμα του φούρναρη και της φουρνάρισσας. Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και σε συνδυασμό με την ενότητα της ΓλώσσαςΤου κόσμου το ψωμί“οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στον  παραδοσιακό φούρνο με ξύλα “Βόσσος” στο Σαρακηνάδο. Εκεί με την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Μαρίας, της φουρνάρισσας, παρακολουθήσαμε όλα τα στάδια της παραγωγής του χωριάτικου ψωμιού  και μάθαμε για τις δυσκολίες αλλά και για τα ωραία του σημαντικού αυτού επαγγέλματος. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Μαρία, τον κύριο Σπύρο και τον γιο τους Χρήστο για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μοιράστηκαν μαζί μας καθώς και για  την απαράμιλλη φιλοξενία τους.

SAM 7793

Στην είσοδο του φούρνου

SAM 7797

Παρακολουθούμε το ζύμωμα του ψωμιού στο ζυμωτήριο

SAM 7799

Ο Χρήστος ανάβει τον μεγάλο ξυλόφουρνο

SAM 7803

Το ζυμάρι πλάθεται σε καρβέλια που τοποθετούνται στην πινακωτή μέχρι να φουσκώσουν

SAM 7806

Η κυρία Μαρία καθαρίζει τον φούρνο…

SAM 7807

…ετοιμάζει το ψωμί για φούρνισμα…

SAM 7810

… και … τζουμ-ταρατζούμ… το ξεφουρνίζει ροδοκόκκινο και μυρωδάτο

SAM 7813

Μπροστά από τον γεμάτο πάγκο με τα καλούδια που ετοίμασε για μας η κυρία Μαρία

ΦΟΥΡΝΟΣ 1 1