Ένα αποκριάτικο έθιμο που διαδραματίζεται, κυρίως, στη Μακεδονία και στην Ήπειρο ζωντανέψαμε φέτος στην τάξη μας. Πρόκειται για το έθιμο του “χάσκα” που που γίνεται το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Το έθιμο έχει πάρει το όνομά του από το ρήμα “χάσκω” που σημαίνει μένω πολλή ώρα με ανοιχτό το στόμα. Ένα καλοβρασμένο και ξεφλουδισμένο αβγό δένεται στην άκρη μιας κλωστής και το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο της οικογένειας ή της παρέας το κουνάει σαν εκκρεμές μπροστά από το πρόσωπο του εκάστοτε “χάσκα”, ο οποίος προσπαθεί χρησιμοποιώντας μόνο το ανοιχτό στόμα του να το πιάσει. Το  αβγό γλιστράει και χτυπιέται στο πρόσωπο του “χάσκα” προκαλώντας το γέλιο στην ομήγυρη. Σε πολλές περιπτώσεις όταν ο “χάσκας πιάσει το αβγό λέει: Με αβγό κλείνω απόψε το στόμα μου, με αβγό θα το ξανανοίξω το βράδυ της Ανάστασης, αφού κατά την περίοδο της Σαρακοστής που ακολουθεί το αβγό είναι από της μη επιτρεπόμενες τροφές.

Τα υλικά, λοιπόν, είναι απλά: καλοβρασμένα αβγά (που με προθυμία μας έφερε η Ανδριανή) και μια κλωστή. Η συνταγή πανεύκολη: κέφι και διάθεση. Το αποτέλεσμα βέβαιο: γέλιο και χαρά!  Καλή Σαρακοστή!

image4image2image3 image9image1image0