Με απόλυτη επιτυχία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας στον Διαγωνισμό Μαθηματικών Ικανοτήτων “Πυθαγόρας” για παιδιά από Β΄ έως ΣΤ’ Δημοτικού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024. Σήμερα έγινε μια μικρή τελετή απονομής βραβείων στους/στις δύο πρώτους/ες επιτυχόντες/επιτυχούσες κάθε τμήματος μετά την πρωινή προσευχή στον χώρο συγκέντρωσης του σχολείου μας. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδάκια για την προσπάθειά τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Μήνας: Μάρτιος 2024 Σελίδα 1 από 2
Στην ενότητα της Γλώσσας “Μικρομαγειρέματα” μαθαίνουμε την Προστακτική Ενεστώτα και Αορίστου ενεργητικής φωνής των ρημάτων και τα χρονικά και τροπικά επιρρήματα μέσα από συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Μία από τις συνταγές του βιβλίου μας ήταν οι τρουφομπαλίτσες και δε αφήσαμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Φέραμε στην τάξη τα υλικά της συνταγής και ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες εκτέλεσης. Τελικά, ακόμα κι αν δε μάθουμε καλά τα γραμματικά φαινόμενα της ενότητας, τουλάχιστον θα ξέρουμε να φτιάχνουμε τρουφομπαλίτσες!
Αντιπροσωπεία από τους μαθητές της ΣΤ τάξης, με τη σημαία, παρακολούθησαν την Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ,στον ιερό ναό της Φανερωμένης Βανάτου. Ακολούθησε και η προβλεπόμενη Δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Μετά τη δοξολογία μαθητές, γονείς ,εκπαιδευτικοί και αρχές του τόπου μετέβησαν στην πλατεία Λάμπρου Ζήβα ,όπου εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφανιών στο ηρώο των πεσόντων.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης ,τίμησαν σήμερα όλους εκείνους που δικαίως χαρακτηρίστηκαν ήρωες στην Επανάσταση του 1821.
Παρουσίασαν το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 1821 ,δραματοποίησαν τον όρκο του Κολοκοτρώνη στη Φιλική Εταιρία ,τραγούδησαν ,απήγγειλαν απόσπασμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους καθώς και τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου ..
Τα παιδιά ντυμένα σε μπλε- άσπρο αλλά και με στολές της εποχής ,έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και στάθηκαν με σεβασμό και ωριμότητα απέναντι στην ιστορία του τόπου μας.. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!!!!
Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21/3 στο σχολείο μας η < Γιορτή της Πρώτης Ανάγνωσης > ,μια γιορτή που επιβραβεύει τα πρωτάκια μας για την κατάκτηση της γραφής και της ανάγνωσης. Οι μικροί μας μαθητές τραγούδησαν ,χόρεψαν, είπαν τα κειμενάκια που είχαν και το καταχάρηκαν… Περισσότερο όμως το χάρηκαν οι γονείς τους, που συγκινημένοι τα καμάρωναν και τα χειροκροτούσαν…
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη γιορτή ,έλαβε χώρα για πρώτη φορά ,πανελλαδικά στο δικό μας σχολείο, το 2002 και από τότε έγινε διάχυση από δασκάλους-ες σε όλη την Ελλάδα.!!!!
Μπράβο στα πρωτάκια μας και στις δασκάλες τους!!!
Η άνοιξη ξεκίνησε και επίσημα στις 20 Μαρτίου στη χώρα μας, από τις 05:06 το πρωί ,και το γεγονός σηματοδοτεί η εαρινή ισημερία. Πρόκειται για αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.
Στην τάξη μας ,με αφορμή το φαινόμενο αυτό, γνωρίσαμε και μιλήσαμε για έναν από τους πιο φημισμένους πίνακες της Πρώιμης Αναγέννησης ,την < ΑΝΟΙΞΗ > ή αλλιώς < Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ > του Σάντρο Μποτιτσέλι. Ο πίνακας αυτός χρονολογείται ανάμεσα στο 1477 και το 1482 και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πίνακες όλων των εποχών.
Σε αυτόν απεικονίζονται μυθολογικές φιγούρες σε έναν πολύχρωμο και ανθισμένο κήπο. Από τα αριστερά βλέπουμε τον θεό Ερμή και δίπλα του οι τρεις Χάριτες. Στο κέντρο η Αφροδίτη, η διάσημη μούσα του Μποτιτσέλι ,και από πάνω της ο θεός του έρωτα.
Στα δεξιά είναι ο Ζέφυρος, ο δυτικός άνεμος, που κυνηγά μια νύμφη με όνομα Χλωρίδα, που μεταμορφώνεται στην Φλόρα ,τη θεά της Άνοιξης.
Οι περισσότεροι κριτικοί συμφωνούν πως ο πίνακας αυτός είναι < μια περίτεχνη μυθολογική αλληγορία για τη γονιμότητα του κόσμου>
21η Μαρτίου: εαρινή ισημερία και γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης και των μικρών αγγελιοφόρων της, των χελιδονιών, τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους. Τα παιδιά της Γ΄τάξης τίμησαν τη μέρα αυτή τραγουδώντας τα χελιδονίσματα ή αλλιώς κάλαντα της άνοιξης, ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη της ιστορίας και της παράδοσης. Τα κορίτσια φορούσαν λουλουδένια στεφάνια στα μαλλιά και τα αγόρια κρατούσαν χάρτινα ομοιώματα χελιδονιών και όλα μαζί με τις γλυκές φωνούλες τους και τη συνοδεία του δασκάλου της Μουσικής, στην είσοδο του σχολείου, μπροστά σε όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους σκόρπισαν ευχές και χαρούμενες μελωδίες.
Η ημέρα αυτή, όμως, έχει καθιερωθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και η Ισαβέλλα με την Ηλέκτρα απήγγειλαν δυο ποιήματα που έγραψαν οι ίδιες με θέμα την άνοιξη.
Ένα αποκριάτικο έθιμο που διαδραματίζεται, κυρίως, στη Μακεδονία και στην Ήπειρο ζωντανέψαμε φέτος στην τάξη μας. Πρόκειται για το έθιμο του “χάσκα” που που γίνεται το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Το έθιμο έχει πάρει το όνομά του από το ρήμα “χάσκω” που σημαίνει μένω πολλή ώρα με ανοιχτό το στόμα. Ένα καλοβρασμένο και ξεφλουδισμένο αβγό δένεται στην άκρη μιας κλωστής και το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο της οικογένειας ή της παρέας το κουνάει σαν εκκρεμές μπροστά από το πρόσωπο του εκάστοτε “χάσκα”, ο οποίος προσπαθεί χρησιμοποιώντας μόνο το ανοιχτό στόμα του να το πιάσει. Το αβγό γλιστράει και χτυπιέται στο πρόσωπο του “χάσκα” προκαλώντας το γέλιο στην ομήγυρη. Σε πολλές περιπτώσεις όταν ο “χάσκας πιάσει το αβγό λέει: Με αβγό κλείνω απόψε το στόμα μου, με αβγό θα το ξανανοίξω το βράδυ της Ανάστασης, αφού κατά την περίοδο της Σαρακοστής που ακολουθεί το αβγό είναι από της μη επιτρεπόμενες τροφές.
Τα υλικά, λοιπόν, είναι απλά: καλοβρασμένα αβγά (που με προθυμία μας έφερε η Ανδριανή) και μια κλωστή. Η συνταγή πανεύκολη: κέφι και διάθεση. Το αποτέλεσμα βέβαιο: γέλιο και χαρά! Καλή Σαρακοστή!