Στη Μελέτη Περιβάλλοντος μελετήσαμε ένα από τα φυτά του τόπου μας, την ελιά και εξετάσαμε τον ρόλο και  τη σημασία των καρπών της στη μεσογειακή διατροφή και στην προαγωγή της καλής μας υγείας. Αφήσαμε στην άκρη τις αγριελιές και τις ελιές που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή λαδιού και επικεντρωθήκαμε στις βρώσιμες ελιές. Ακολουθήσαμε στην πράξη όλη τη διαδικασία από το κλαδί μέχρι το πιάτο μας.

Στο τέλος  ακούστηκε μια φωνούλα από ένα μισομπουκωμένο στοματάκι:”Ζωάρα!” ή αλλιώς, όπως το είχε γράψει ο Οδυσσέας Ελύτης Πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος 

 

SAM 6602

Τα παιδιά έφεραν στην τάξη κλαδιά με ελιές

SAM 6605

Μαζέψαμε τις ελιές…

SAM 6604

…τις χαράξαμε με ξυράφι…

SAM 6689

…τις βάλαμε σ΄ένα βάζο με νερό…

SAM 6650

…αλλάζαμε καθημερινά σχεδόν το νερό τους

SAM 6708

Έπειτα από δεκατρείς μέρες τις στραγγίσαμε και τις αλατίσαμε

SAM 6709

Τη δέκατη τέταρτη μέρα στρώσαμε τραπέζι

SAM 6712

Φέραμε ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνοφουρνο της γειτονιάς και ντομάτες από τον κήπο μας

SAM 6710

Είχαμε και ντόπιο λαδάκι, παλιότερο και νιόβγαλτο (“νιο λάδι”, όπως το λένε στη Ζάκυνθο)

SAM 6711

Γεμίσαμε τα πιάτα μας…

SAM 6714

… και τα αδειάσαμε με μεγάλη ευχαρίστηση

SAM 6715

 “Ζωάρα!”