Φωτογραφικό υλικό από τη γιορτή της ΣΤ τάξης για την επέτειο της Εθνικής μας εορτής!Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά μας!!!
Μήνας: Μάρτιος 2023
Παρακολουθήστε το βίντεο με τις αναλυτικές οδηγίες για το μάθημα της κολύμβησης της Γ΄ τάξης που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 30 Μαρτίου.
Τη Δευτέρα 20/3/23 και ώρα 23:24 στην Ελλάδα σημειώθηκε η Εαρινή Ισημερία για το έτος 2023 ( η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια )που σημαίνει και επίσημα τον ερχομό της άνοιξης.
Εαρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανήκει και η χώρα μας και σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της άνοιξης.Στη συνέχεια,η μέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει ,ώσπου η μέρα να φτάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.
Αντίθετα ,στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του Φθινοπώρου ,γι΄αυτό και καλείται φθινοπωρινή.
Οι μαθητές/τριες της ΣΤ τάξης χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους και την προσωπική τους τεχνική και δημιούργησαν τα έργα τους για τον ερχομό της άνοιξης και επίσημα πια.
Στις 21 του Μάρτη -εαρινή ισημερία- γιορτάσαμε τον ερχομό της άνοιξης τραγουδώντας τα χελιδονίσματα ή αλλιώς τα κάλαντα του Μάρτη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της άνοιξης, στο οποίο παιδιά σχολικής ηλικίας κρατώντας στα χέρια τους ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού με κουδουνάκια κρεμασμένα στον λαιμό του,(εμείς φτιάξαμε χελιδονάκι από χαρτόνι) γυρίζουν το πρωί αυτής της ημέρας τα σπίτια και τραγουδούν τον ερχομό της άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.
Τα σημερινά χελιδονίσματα είναι συνέχεια από τα χελιδονίσματα των αρχαίων Ελλήνων, από τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς που τότε γιορταζόταν την 1η Μαρτίου.
Οι απαρχές του εθίμου αυτού είναι οι προϊστορικοί χρόνοι και οι ρίζες του καθαρά ελληνικές. Τα παλαιότερα καταγεγραμμένα Χελιδονίσματα ήταν της Ρόδου. Το χελιδόνισμα της Ρόδου είναι ένα ανώνυμο άσμα, που καταγράφηκε από τον Αθήναιο περίπου το 200 μ.Χ. Το άσμα είναι πιθανώς πολύ παλαιότερο, ενδεχομένως παλαιότερο και από τον 5ο αι. π.Χ., αφού ο Αριστοφάνης φαίνεται να έχει υπόψη του κάποιο χελιδόνισμα.
Το τραγουδούσαν παιδιά που πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι τον μήνα Βοηδρομιώνα (περ. 15 Φεβρουαρίου-15 Mαρτίου), δηλαδή όταν έρχονταν τα χελιδόνια. Τα παιδιά που τραγουδούσαν τα χελιδονίσματα λέγονταν χελιδονισταί και οι νοικοκυρές τους έδιναν γλυκίσματα, άλλα φαγώσιμα ή ακόμη και κρασί. Μάλιστα οι μικροί χελιδονιστές απαιτούσαν από τους νοικοκύρηδες γενναίο κέρασμα, αλλιώς θα το άρπαζαν μόνοι τους. Το χελιδόνισμα αυτό ξεκινούσε έτσι:
«Ήλθε ήλθε χελιδών
καλάς ώρας άγουσα
και καλούς ενιαυτούς
επί γαστέρα λευκά
επί νώτα μέλανα»…
Ακριβώς όπως και το σημερινό «Ήρθε, ήρθε χελιδόνι, ήρθε κι άλλη μεληδόνα…»
Σήμερα τα χελιδονίσματα επιβιώνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας μας με μικρές παραλλαγές στο τραγουδάκι. Εμείς διαλέξαμε και παρουσιάσουμε ένα χελιδόνισμα από την περιοχή της Ρόδου, για να τιμήσουμε το αρχαίο εκείνο πρώτο σωζόμενο χελιδόνισμα.
Χελιδόνι πέταξε, ήβρε πύργο κι έκατσε
και χαμοκελάδησε: Μάρτη, Μάρτη μου καλέ
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ και Απρίλη θαυμαστέ
Ως ημείς οι μαθηταί μαθημένοι είμαστε
ν’ αγοράζωμεν εφτά, να πωλούμε δεκαεφτά
το κρασί μες στο ποτήρι και τα σύκα στο μαντήλι
και τα σύκα στο μαντήλι και τ’ αυγά μες το καλάθι.
Δώστε μας την όρνιθά σας, μη μας δείρει ο δάσκαλός μας
κι έχετε το κρίμα σας και την αμαρτία μας.
Πάνω απ’ το κατώφλι σας έχει μία περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε καλημέρα.
Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα ποίησης και την τιμήσαμε απαγγέλλοντας τρία ποιήματα με θέμα τα χελιδόνια. Επίσης μάθαμε για τα χελιδόνια στη τέχνη των αρχαίων Ελλήνων και “ζωντανέψαμε” με τον δικό μας τρόπο τρία χαρακτηριστικά έργα της αρχαιότητας.
Ιστορία Στ τάξης: Η μεγάλη Επανάσταση
Αφού τελειώσαμε την ενότητα της Μεγάλης Επανάστασης ,μιλήσαμε για τη συμβολή της Ζακύνθου σε αυτήν .Διαβάσαμε έργα του Δ. Σολωμού, όπως Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι ,Ο Ύμνος στην Ελευθερία, Η Καταστροφή των Ψαρών .
Συζητήσαμε για την διαφυγή του Θ. Κολοκοτρώνη στο νησί μας ,για τη μύησή του ,όπως και άλλων ηρώων και Ζακυνθινών στη Φιλική Εταιρεία και για τα χρόνια που έμεινε στο νησί με την οικογένειά του καταστρώνοντας τα σχέδιά του και αγναντεύοντας από το Κάστρο τη μεγάλη του αγάπη ,την Πελοπόννησο.
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη σφαγή Ζακυνθινών από τους φιλότουρκους Άγγλους, όταν οι πρώτοι ‘ορμησαν σε φλεγόμενο τούρκικο πλοίο ,στη θέση Υψόλιθος στο Καλαμάκι Ζακύνθου.Εκεί ήρθαν και σε εμπλοκή με Άγγλους και σκότωσαν 3 στρατιώτες.
Ορμώμενοι από όλες αυτές τις πληροφορίες ,πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Λόφο του Στράνη, στο εκκλησάκι του αι-Γιώργη των Φιλικών και στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.
Στην ενότητα “Η ελιά” της του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας είδαμε εικαστικά έργα με θέμα την ελιά από τις αρχαίες τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσού των Μινωικών χρόνων μέχρι και την εποχή μας. Τα παιδιά με πολύ χαρά δημιούργησαν τη δική τους ελιά χρησιμοποιώντας γυαλιστερά χαρτόνια και με τα έργα τους αυτά διακοσμήσαμε την τάξη μας.
Στην 7η ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας μας που είχε ως θέμα την ελιά, μάθαμε τον αόριστο της παθητικής φωνής των ρημάτων μέσα από ένα είδος επικοινωνιακού κειμένου, τη συνταγή. Στο κεφάλαιο “Μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο” υπήρχε η συνταγή για κουλουράκια λαδιού κι εμείς δεν τη μελετήσαμε μόνο γραμματικά και δομικά αλλά προχωρήσαμε σε πρακτική εφαρμογή. Τα παιδιά ανέλαβαν τα υλικά, η δασκάλα τα απαιτούμενα σκεύη, η κυρία Χρυσούλα το ψήσιμο και όλοι μαζί το κέφι και το μεράκι μας και φτιάξαμε τα νοστιμότερα λαδοκούλουρα!