Ζούμε στη χώρα που γεννήθηκε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… Τα σχολικά εγχειρίδια αναφέρονται συχνά στο πολίτευμα αυτό που δίνει την εξουσία στον λαό και προάγει την ελευθερία της έκφρασης. Ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα στο δημοκρατικό πολίτευμα είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Για να βιώσουν στην πράξη οι μαθητές μας αυτό τους το δικαίωμα, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε εκλογές στον χώρο του σχολείου μας για την ανάδειξη πενταμελών συμβουλίων ανά τάξη και ανά τμήμα. Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων (Δ’, Ε’, Στ’ τάξη). Τις προηγούμενες μέρες δήλωσαν την επιθυμία τους όσοι μαθητές ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα και συζητήσαμε για τον ρόλο και τις υποχρεώσεις όσων εκλεχθούν.
Οι μαθητές παρατάχθηκαν ανά τάξη και ένας ένας μαθητής έπαιρνε από την εφορευτική επιτροπή τα ψηφοδέλτια, μπορούσε να βάλει έως τρεις σταυρούς και στη συνέχεια έριχνε το ψηφοδέλτιο στην αντίστοιχη κάλπη. Φυσικά μέσω της διαδικασίας διασφαλίστηκε η μυστικότητα της ψήφου.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ανυπομονούν για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα!
Οι μαθητές της Δ’ τάξης ολοκλήρωσαν το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων της χρονιάς με τίτλο «Το νησί μου ΑΓΑΠΩ, καθαρό το ΔΙΑΤΗΡΩ» που ανήκει στη θεματική «Φροντίζω το περιβάλλον». Το συγκεκριμένο εργαστήριο υλοποιήθηκε τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και τα βασικότερα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε ήταν:
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παίξαμε, κάναμε πειράματα, συμμετείχαμε σε παιχνίδια ρόλων και δραματοποίησης, ζωγραφίσαμε, παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα βίντεο, συζητήσαμε, καταγράψαμε και αλλάξαμε πολλές από τις συνήθειές μας και όλα αυτά με έναν κοινό σκοπό… να διατηρήσουμε το νησί μας ΚΑΘΑΡΟ!
Ώρα για ανακύκλωση!
Στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας υπάρχουν διαθέσιμοι μπλε κάδοι ανακύκλωσης και οι μαθητές στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν σωστά. Ωστόσο, τι γίνεται όταν θέλουμε να πετάξουμε κάποιο σκουπίδι στην τάξη; Η τάξη μας είχε μόνο ένα καλάθι σκουπιδιών με αποτέλεσμα ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα να τοποθετούνται στον ίδιο κάδο. Δουλέψαμε ομαδοσυνεργατικά και συναποφασίσαμε να διαμορφώσουμε μια γωνιά ανακύκλωσης μέσα στην τάξη μας! Ζωγραφίσαμε τον δικό μας μπλε κάδο, γράψαμε συνθήματα και τον τοποθετήσαμε κάτω από το δέντρο της γνώσης για να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που ανακυκλώνουμε κάτι, φροντίζουμε και δείχνουμε την αγάπη μας στο περιβάλλον!
Το εργαστήριο μας δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί καλύτερα, παρά με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του ΚΠΕ Λιθακιάς με τίτλο «Τα σκουπίδια μου ΜΕΙΩΝΩ, το νησί μου δεν ΛΕΡΩΝΩ!». Τον χώρο του σχολείου μας επισκέφτηκαν για κάθε τμήμα της Δ τάξης ξεχωριστά δύο εκπαιδευτικοί οι οποίοι μίλησαν στους μαθητές για το μέρος στο οποίο καταλήγουν τα απορρίμματα και τους προβληματισμούς μας γύρω από αυτούς τους χώρους (Χωματερές και ΧΥΤΑ). Στη συνέχεια, και μέσα από πολύ τραγούδι και παιχνίδι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βοηθήσουμε αν ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ τα απορρίμματά μας, αν τα ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ και αν τα ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ! Το μόνο σίγουρο είναι ότι για πολλές μέρες θα σιγοτραγουδάμε…
Χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, πλαστικό!
Οι εκπαιδευτικοί: Έξαρχος Χαράλαμπος (Δ΄2), Κατριμπούζα Διδάμη (Δ’1), Λιβέρη Αθηνά
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την ανάδειξη της αξίας της προσφοράς συμμετέχουμε στη δράση “Make a Wish” Ελλάδος, αγοράζοντας ένα αστεράκι ευχής, σύμβολο αλληλεγγύης και κατανόησης. Σχεδιάσαμε συλλογικά το δικό μας Αστέρι και ευχόμαστε να πραγματοποιηθούν οι ευχές όλων των παιδιών, που αγωνίζονται!
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η ημέρα αυτή γιορτάζεται παγκοσμίως, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και κατανόηση της αναπηρίας καθώς και την κοινωνική κινητοποίηση για την ένταξη των ατόμων αυτών σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
Οι δράσεις περιελάμβαναν συζήτηση με τα παιδιά και παρακολούθηση ολιγόλεπτων βίντεο, για να κατανοηθεί πλήρως η έννοια της αναπηρίας, της διαφορετικότητας και των ίσων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, κάναμε ένα κολαζ με ζωγραφιές και γράψαμε δύο πολύ ωραία μηνύματα: “όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι” και “είναι τέλειο να μην είσαι τέλειος”.
Ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τα παιδιά σχετικά με την αναπηρία, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αποδοχή, θα γίνουν ενσυνείδητοι πολίτες στο μέλλον.
Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων τα τμήματα Β1 και Β2 υλοποίησαν το πρόγραμμα “Δε μαλώνω, δε μαλώνω, αγκαλιά μεγάλη απλώνω” για τον θεματικό άξονα “Ευ Ζην”. Το παραπάνω εργαστήριο δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο με βασικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, την κακοποίηση και τη διαφορετικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλα τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και προστασία, θεωρείται πρωταρχικής σημασίας τα σχολεία να εφαρμόζουν με συστηματικό τρόπο πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Στο πρόγραμμα που αναπτύξαμε προτείνονται διαφορετικές προσεγγίσεις με σκοπό την πρόληψη περιστατικών σχολικής βίας καθώς και την σχολική πρόοδο και την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μαθητών.
Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, παίξαμε, ζωγραφίσαμε, χορέψαμε, τραγουδήσαμε, δραματοποιήσαμε, συνεργαστήκαμε, προβληματιστήκαμε και εν τέλει κατακτήσαμε σημαντικές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και στρατηγικές διαχείρισης περιστατικών σχολικού εκφοβισμού. Συνάμα, μάθαμε να σκεπτόμαστε κριτικά και με ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί μια βιωματική διαδικασία όπου το παιδί μαθαίνοντας τα δικά του συναισθήματα, θα μπορέσει να αναγνωρίσει και των άλλων.
Μέσα από τον πρώτο θεματικό κύκλο των εργαστηρίων μας επιτεύχθηκε η εκμάθηση δεξιοτήτων συναισθηματικής συμμετοχής, γεγονός υψίστης σημασίας καθώς αυτές τις δεξιότητες θα επιδείξουν τα παιδιά τελειώνοντας το σχολείο και όταν ως ενήλικες πλέον βγουν στην κοινωνία ως κριτικά σκεπτόμενα άτομα, με μεγάλα αποθέματα καλοσύνης και ευγένειας.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την πορεία του εργαστηρίου.
Οι δασκάλες των τάξεων: Ευαγγέλου Μαρία ( Β1) Γκαραβέλου Μαρία (Β2)
Ωρολόγιο Πρόγραμμα Μαθημάτων του Β΄1
Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 το Πρόγραμμα μαθημάτων του Β΄1 ισχύει ως εξής:
Τα γενικά μαθήματα τα διδάσκει η Μαρία Ευαγγέλου ΠΕ70
Τα Αγγλικά η Άσπα Λιβέρη ΠΕ06
Τη Φυσική Αγωγή ο Σπύρος Βράκας ΠΕ11
Τη Μουσική η Αντιγόνη Μουρίκη ΠΕ79.01
Τα Εικαστικά η Μαρία Μπουρίκα ΠΕ08
Τη Θεατρική Αγωγή η Έφη Λάζου ΠΕ91.01
Τις ΤΠΕ η Ναταλί Αποστολίδου ΠΕ86
Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén