Μήνας: Νοέμβριος 2021
Στο πλαίσιο του μαθήματος των Φυσικών και με αφορμή το κεφάλαιο “Τήξη – Πήξη” , οργανώσαμε στην τάξη μας το πιο νόστιμο πείραμα!
Λιώσαμε σοκολάτα, προσθέσαμε και λίγα αμύγδαλα και φτιάξαμε τα πιο νόστιμα σοκολατάκια. Μελετήσαμε έτσι την τήξη ενός στερεού σώματος με την προσφορά θερμικής ενέργειας, αλλά και την πήξη του, όταν το αφήσαμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Εννοείται ότι στο τέλος τα δοκιμάσαμε και μείναμε τόσο ευχαριστημένοι που συμφωνήσαμε ότι θα τα ξαναφτιάξουμε!
Στο μάθημα των Φυσικών και στο Φύλλο Εργασίας “Πίεση” τα παιδιά απομυθοποίησαν το κρεβάτι του φακίρη. Έμαθαν βιωματικά ότι αν μοιράσεις το βάρος σου σε μεγάλη επιφάνεια, η πίεση που δημιουργείται μικραίνει κατά πολύ. Έτσι, ξάπλωσαν, με λίγους ενδοιασμούς στην αρχή, στο κρεβάτι του φακίρη που υπάρχει στο σχολείο μας με 2.000 καρφιά! Ένιωσαν και έμαθαν ότι τα 40 κιλά τους πχ (400 Newton) μοιράστηκαν σε μια μεγάλη επιφάνεια από 1.000 – 1.500 σουβλερά καρφιά και δεν έπαθαν κάτι φοβερό, όπως πίστευαν μερικά στην αρχή! Τελειώνοντας το μάθημα ήξεραν τη σχέση εξάρτησης: μεγάλη επιφάνεια > μικρή πίεση. Έτσι στο μέλλον κανένας φακίρης (τσαρλατάνος) δε θα τα ξεγελάει! Η επιστήμη μας ξεκαθαρίζει τις ιδέες μας.
Συγγαρητήρια στα θαρραλέα μας παιδιά: Βασίλη, Παναγιώτη, Κώστα, Δημήτρη, Διονύση, Μαρία, Γκρατσιέλα, Βανέσα, Αναστάση, Αλεξάνδρα, Άλεξ, Χαρά, Νεφέλη, Όλσι, Γεωργία, Οργκίτο, Θεοδώρα, Μαριάσνη, Φιλαρέτη,Μέισι, Αλέξη, Γιάννη Κατερίνα, Παναγιώτη, Νίκο, Γιώργο, Γιάννη, Ανδρέα, Κωνσταντίνα, Μαρία, Χάρη, Εργκίσα, Ιοκάστη Νεφέλη!
Από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 το Πρόγραμμα μαθημάτων του Γ΄2 ισχύει ως εξής:
Τα γενικά μαθήματα τα διδάσκει η Ελένη Τσίρου ΠΕ70
Τα Αγγλικά η Γεωργία Σπαθάτου ΠΕ06
Τη Φυσική Αγωγή ο Νίκος Γραμματικόπουλος ΠΕ11
Τη Μουσική η Αντιγόνη Μουρίκη ΠΕ79.01
Τα Εικαστικά η Μαρία Μπουρίκα ΠΕ08
Τη Θεατρική Αγωγή η Έφη Λάζου ΠΕ91.01
τις ΤΠΕ η Ναταλί Αποστολίδου ΠΕ86
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων ” Φυσικές Καταστροφές – Πολιτική προστασία”, καλέσαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου να επισκεφθεί το σχολείο μας.
Με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και επισκέφθηκαν το σχολείο μας 3 πυροσβέστες με ένα πυροσβεστικό όχημα. Αφού έδειξαν στους μαθητές μας τα εργαλεία και τον εξοπλισμό του οχήματος, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και έφυγαν αφήνοντας στα παιδιά τις καλύτερες εντυπώσεις.
Στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων της Ε τάξης με θέμα : Φυσικές καταστροφές – Πολιτική προστασία, επισκέφθηκε το σχολείο μας, ύστερα από πρόσκλησή μας, η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας του νομού Ζακύνθου , κ. Μαρία Μουζάκη.
Η κ. Μουζάκη μίλησε στους μαθητές και των 2 τμημάτων της Ε δημοτικού και τους έδειξε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Τους εξήγησε τι είναι η Πολιτική Προστασία, ποια είναι τα αίτια και τα αποτελέσματα των πυρκαγιών και τους μίλησε για την μεγάλη πυρκαγιά στο χωριό Κερί της Ζακύνθου.
Στο τέλος, είχε την ευγενική καλοσύνη να απαντήσει στις ερωτήσεις των παιδιών και να τους λύσει τις απορίες τους.
Συνέντευξη με την κ. Μαρία Μουζάκη, υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας νομού Ζακύνθου
- Πόσα χρόνια είστε σε αυτή τη θέση;
Δεν είμαι πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση, είμαι από το 2017. Ανέλαβα αυτή τη θέση μετά τον χαμό ενός νεαρού ανθρώπου στις καταστροφικές πλημμύρες του 2016.
- Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή που είχατε στη δουλειά σας;
Δεν ήταν μία, ήταν τρεις. Η μία αφορούσε εμένα που είχα εγκλωβιστεί στο χωριό Μαριές. Ήταν νύχτα, έπρεπε να εκκενώσουμε το χωριό, δεν είχα σήμα στο τηλέφωνο και έπρεπε να ειδοποιήσω όλες τις δυνάμεις – αστυνομία, πυροσβεστική κτλ- να εκκενώσουν το χωριό. Ενώ οδηγούσα, βρέθηκα στα στενά δρομάκια του χωριού, με περικύκλωσε η φωτιά και τελικά με τράβηξε η πυροσβεστική.
Μια άλλη στιγμή ήταν που με τσίμπησαν 28 μέλισσες, με είχαν ρίξει κάτω, πονούσα και παράλληλα κόντευα να εγκλωβιστώ στη φωτιά. Η τελευταία, ήταν φέτος το καλοκαίρι στο χωριό Κοιλιωμένος, όπου είχε πέσει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Έφτασα 1 λεπτό αφού είχε πέσει και εκεί ένιωσα να γερνάω τουλάχιστον 10 χρόνια από το άγχος, τον φόβο και την πίεση. Μόλις είδα τον πιλότο να βγαίνει από τα συντρίμμια, απλά κοίταξα στον ουρανό και είπα ότι οι προσευχές εισακούονται.
- Πώς νιώθετε όταν γυρνάτε σπίτι σας μετά από μια δύσκολη ημέρα;
Πέφτω και κοιμάμαι. Προσπαθώ να κοιμηθώ, όσο και δεν το πιστεύετε. Πέρα όμως από αυτό, με βοηθά να αποφορτιστώ πολύ η οικογένειά μου – τα παιδιά μου και ο σύζυγος μου.
- Ποιες άλλες φυσικές καταστροφές έχετε αντιμετωπίσει στη Ζάκυνθο;
Έχουμε αντιμετωπίσει πάρα πολλές. Πολλές πλημμύρες, ιδίως μετά τις φωτιές του 2017, έχουμε αντιμετωπίσει χιόνια και κάποια περίεργα φαινόμενα όπως οι κυκλώνες. Όμως, ένα κομμάτι της δουλειά μας, που δεν το ξέρει ο περισσότερος κόσμος είναι η υποδοχή και η φιλοξενία προσφύγων.
- Σας αρέσει η δουλειά που κάνετε;
Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν πρόκειται να το κάνεις καλά. Όταν μου ανέθεσαν τη θέση, δεν ήξερα και εγώ τη δουλεία θα ήταν αυτή. Δεν το επέλεξα, με επέλεξαν, αλλά μέσα από τη δουλειά αυτή έμαθα να αγαπώ τον τόπο μου με τον σωστό τρόπο. Και αυτό είναι που θέλω να μάθετε και εσείς. Γιατί είναι ωραίο να λέμε ότι δεν πρέπει να καίμε τα δάση, αλλά στην πράξη τι κάνουμε γι αυτό;
- Εμείς τα παιδιά τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύουμε τα δάση;
Πολλά. Όλα αυτά που συζητήσαμε σήμερα. Το κυριότερο, όμως, ξέρετε ποιο είναι; Να μιλάτε στους γονείς σας. Όλα αυτά που μαθαίνετε εσείς να τα μεταφέρετε στους γονείς σας.