Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης
Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης:
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Δράση 2: Εορτασμός Παγκόσμιων Ημερών (Σύνδεση με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο)
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα |
Βασικό Θεματικό Πεδίο:
Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία
Α. 1. Γλώσσα- Α.1.2 Γραπτή Επικοινωνία
Α. 1. Γλώσσα- Α.1.1 Προφορική Επικοινωνία |
ΓΝΩΣΕΙΣ |
- Να γνωρίζουν τα υλικά και τα μέσα που είναι απαραίτητα για τη γραφή στην καθημερινότητα. (Α.1.2. ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να αναγνωρίζουν σε ένα κείμενο τους σημειωτικούς τρόπους που συνεργούν για τη δημιουργία νοήματος. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να παρατηρούν τη φορά ανάγνωσης σε γραπτά κείμενα. (Α.1.2. iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να διακρίνουν τα όρια της λέξης και της πρότασης σε κείμενα. (Α.1.2. iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία στίξης. (Α.1.2. iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να αναγνωρίζουν έννοιες και χαρακτηριστικά των έντυπων κειμένων- βιβλίων (τίτλος, συγγραφέας, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο). (Α.1.2. iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
- Να περιγράφουν τη βασική ιδέα του γραπτού κειμένου συνοψίζοντας πληροφορίες ή συνάγοντας αποτελέσματα. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να ερμηνεύουν πληροφορίες στα κείμενα με βάση τις δικές τους ιδέες και τα προσωπικά τους βιώματα. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να τοποθετούν σωστά το σώμα τους και να χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο τα μέσα και τα υλικά για να παράγουν γραφή. (Α.1.2. ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να παράγουν γραπτά κείμενα αξιοποιώντας είδη γραφής και διάφορους σημειωτικούς τρόπου. (Α.1.2. ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να προβλέπουν το περιεχόμενο του κειμένου και να ζητούν διευκρινήσεις για σημεία που δεν κατανοούν. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
- Να απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να θεωρούν την αφήγηση γραπτών κειμένων ως ένα μέσο ερμηνείας του κοινωνικού περιβάλλοντος. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να επιδίδονται σε πρακτικές συμμετοχικής ανάγνωσης. (Α.1.2. i. Κατανόηση γραπτών κειμένων και εμπλοκή σε πρακτικές ανάγνωσης)
- Να σέβονται την προσπάθεια εμπλοκής σε πράξεις γραφής με όποιον τρόπο γίνεται. (Α.1.2. ii. Εμπλοκή σε πράξεις γραφής)
- Να εκτιμούν τη χρησιμότητα των διαφόρων σημειωτικών τρόπων για την παραγωγή γραπτού κειμένου και να αξιολογούν τη “μονιμότητα” του γραπτού κειμένου στο χρόνο. (Α.1.2. iii. Έννοιες και συμβάσεις γραπτού κειμένου)
- Να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. (Α. 1.1. i. Κατανόηση και παραγωγή προφορικών κειμένων)
|
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα |
Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία:
Δ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση
Δ. 2. Τέχνες – Δ.2.1. Εικαστικές Τέχνες
Β΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Εαυτός και Κοινωνία
Β. 1. Προσωπική και Κοινωνικο-συναισθηματική Ανάπτυξη – Β. 1.2. Συναισθηματική Επίγνωση, Β. 1.3. Διαπροσωπικές Σχέσεις
|
ΓΝΩΣΕΙΣ |
- Να διακρίνουν χρώματα, είδη γραμμών και σχημάτων στις εικόνες των βιβλίων. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να διακρίνουν τα μέσα που τους είναι χρήσιμα για τη σύνθεση μιας εικαστικής δημιουργίας. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να προσδιορίζουν διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες δημιουργίας έργων τέχνης. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να αναγνωρίζουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. (Β. 1.2. i. Αντίληψη συναισθημάτων)
- Να διακρίνουν καταστάσεις που μπορεί να τους δημιουργούν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. (Β. 1.2. i. Αντίληψη συναισθημάτων)
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
- Να δημιουργούν πρωτότυπα έργα ως απόκριση σε ένα ερέθισμα. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να περιγράφουν υλικά και μέσα που χρησιμοποιούν και τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου τέχνης. (Δ.2.1. ii. Εικαστικό περιεχόμενο)
- Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λεξιλόγιο για να περιγράψουν τα συναισθήματα και να εξηγούν μια συναισθηματική κατάσταση. (Β. 1.2. ii. Έκφραση συναισθημάτων)
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
- Να αντιμετωπίζουν με φαντασία και δημιουργικότητα τη διαδικασία σύνθεσης ενός έργου τέχνης. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να υιοθετούν σταδιακά το προσωπικό τους στιλ καλλιτεχνικής έκφρασης. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνήματος. (Δ.2.1. i. Εικαστική μορφή και σύνθεση)
- Να συνεργάζονται για την αναβάθμιση της αισθητικής ποιότητας του άμεσου περιβάλλοντός τους . (Δ.2.1. iii. Εικαστικός χώρος και παρουσίαση)
- Να απολαμβάνουν τη συναναστροφή και τη συνεργασία με τα άλλα παιδιά. (Β. 1.3. ii. Ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων)
- Να διαθέτουν ομαδικότητα, ανοχή και σεβασμό στις ανάγκες των άλλων. (Β. 1.3. ii. Ανάπτυξη και διατήρηση σχέσεων)
|
Περιγραφή δραστηριοτήτων:
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το θέμα της υγιεινής διατροφής, που είναι πάντα επίκαιρο και σημαντικό θέμα συζήτησης στο σχολείο! Συνδέσαμε έτσι τις αφιερωμένες δράσεις στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με το Σχέδιο Δράσης του νηπιαγωγείου μας, με στόχο την ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της αγάπης για το βιβλίο, προσκαλώντας στην τάξη μας για τον σκοπό αυτό έναν ειδικό στο θέμα – Διαιτολόγο/Διατροφολόγο σε ρόλο αφηγητή, ο οποίος με μεγάλη χαρά μας διάβασε το παραμύθι «Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική!» της Λητούς Τσακίρη Παπαθανασίου , συνοδευόμενος και από την φίλη του “την κυρία Διατροφή” ηρωίδα του παραμυθιού (κούκλα σύντροφος στην ανάγνωση). Τόσο κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου όσο και μετά πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής και κατ’ επέκταση της καλής υγείας, ενώ τα παιδιά ενθαρρύνονταν συνεχώς να συνδέουν το θέμα με τα προσωπικά τους βιώματα και να προβαίνουν σε καταιγισμό ιδεών αναφέροντας λέξεις σχετικές με το θέμα. Φυσικά ακολούθησαν δημιουργικές δραστηριότητες εικαστικών και γραφής, ομαδικές και ατομικές, όπως η ομαδική κατασκευή αφίσας και οι ατομικές χειροτεχνίες “μήλα” με το σύνθημα “ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα”, το οποίο κάθε παιδί έγραψε όπως μπορούσε και έπειτα επαναλάβαμε όλοι μαζί πολλές φορές και το αποστηθίσαμε!
Στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά, όχι μόνο για την υγεία του σώματός μας, αλλά και για την υγεία της ψυχής μας, που εξίσου οφείλουμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να προσέχουμε! Η ενασχόληση με το θέμα των συναισθημάτων προέκυψε μετά από παρότρυνση του «Ντίνου» του αγαπημένου μας βιβλιοθηκάριου, ο οποίος φρόντισε να έχει τη βιβλιοθήκη μας γεμάτη βιβλία που μιλούν για τα συναισθήματα! Μας πρότεινε λοιπόν να επισκεφτούμε τη γωνιά της βιβλιοθήκης μας, να δούμε και να ξεφυλλίσουμε τα βιβλία που με αγάπη τοποθέτησε εκεί για να τιμήσει τη συγκεκριμένη ημέρα! Τα παιδιά με ενθουσιασμό, ξεφυλλίσαν τα βιβλία ένα προς ένα, εντόπισαν πολλά συναισθήματα στις μαγκιές τους εικόνες, άλλα γνώριμα και αλλά όχι, σχολίασαν το γεγονός ότι οι εικόνες αναπαριστούσαν και συμπλήρωναν το κείμενο κάνοντας πολλές φορές υποθέσεις σε σχέση με την πλοκή και τα συναισθήματα των ηρώων και έπειτα επιλέξαμε το βιβλίο που διαβάσαμε όλοι μαζί και αυτό δεν ήταν άλλο από την «Παλέτα των συναισθημάτων» της Έρας Μουλάκη! Κατά τη διάρκεια της αφήγησης τα παιδιά ενθαρρύνονταν να σχολιάζουν, να διατυπώνουν ερωτήσεις και να εκφράζουν προσωπικές τους εμπειρίες και συναισθηματικές καταστάσεις. Φυσικά, μετά την ψυχαγωγία της ανάγνωσης και της αναδυόμενης συζήτησης γύρω από το θέμα, ακολούθησε εικαστική δημιουργία, με αποτέλεσμα τη δίκη μας παλέτα συναισθημάτων με χρώματα που προέκυψαν από τις απόψεις των παιδιών για την αντιστοίχιση χρωμάτων και συναισθημάτων, φατσούλες- μάσκες που απεικόνιζαν διάφορα συναισθήματα και μια ομαδική αφίσα με το σύνθημα “Στο σχολείο είμαστε χαρούμενοι”!
Αξιολόγηση δράσης
Για την αξιολόγηση της δράσης χρησιμοποιήθηκαν, σχετικά με τους στόχους του σχεδίου δράσης και τα επιμέρους προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
- Ατομικά φύλλα δραστηριότητας
- Παρατήρηση δράσης στο φυσικό μαθησιακό πλαίσιο (οργανωμένες και ελεύθερες δραστηριότητες)
- Φωτογραφίες
- Σχόλια των μαθητών καθόλη τη διάρκεια της δράσης

Φωτογραφικό Υλικό

Ο “Ντίνος, ο βιβλιοθηκάριος της τάξης μας” μας προτείνει βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής”

“Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική!”

Ο διαιτολόγος- φίλος της τάξης μας σε ρόλο αφηγητή

Η κούκλα “Κυρία Διατροφή” ηρωίδα του βιβλίου ως σύντροφος στην ανάγνωση



















