Πασχαλινές δημιουργίες…από μικρά χεράκια!
Α’ Τμήμα-Ολοήμερο Τμήμα
Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης Ενέργειες & χρονοδιάγραμμα υλοποίησης: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ Δράση 17: Λειτουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης «Η σχολική μας βιβλιοθήκη, ένα ορυχείο χρυσού για μικρά παιδιά!» υλοποιήθηκε από τον Ιανουάριο και για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, όπως και κάθε χρόνο, η δράση λειτουργίας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο σχολείο μας. Οι στόχοι Συνεχίστε την ανάγνωση →
Αυτή η συλλογή περιέχει 35 φωτογραφίες.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Βασικό Θεματικό Πεδίο:
Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία Α. 2. Τεχνολογίες της επικοινωνίας και πληροφορίας(ΤΠΕ) – Α.2.1 Γνωριμία και Επικοινωνία με τις ΤΠΕ |
ΓΝΩΣΕΙΣ |
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
|
Περιγραφή δραστηριοτήτων: Δημιουργία ψηφιακών βιβλίων με τη βοήθεια του προγράμματος Story Jumper – Α΄ Τμήμα
Σαν επέκταση της δράσης δημιουργίας των δύο “παραμυθοσαλατών” , “Ο Πινόκιο και η μαγική άρπα” και “Ο κύκνος της βασίλισσας Χιονάτης”, τα παιδιά με τη δική μας ενθάρρυνση προχώρησαν στη μετατροπή των “Μικρών Βιβλίων” τους σε “ψηφιακά βιβλία” με το πρόγραμμα storyjumper, ανακαλύπτοντας τα οφέλη μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης και γενικότερα τη χρησιμότητα της τεχνολογίας. Τα παιδιά στο ρόλο του συγγραφέα, του εικονογράφου ( στις δράσεις που προηγήθηκαν) και του ψηφιακού δημιουργού (τοποθέτηση εικόνων στις ψηφιακές σελίδες, τοποθέτηση έτοιμων αυτοκόλλητων μέσω της εφαρμογής και γραφή του κειμένου) συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των ψηφιακών βιβλίων! Τα δύο ψηφιακά μας βιβλία κοινοποιήθηκαν σε γονείς και φίλους, μέσω της ιστοσελίδας μας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό τη διάχυση της δράσης στο κοινό.
Αξιολόγηση δράσης
Για την αξιολόγηση της δράσης χρησιμοποιήθηκαν, σχετικά με τους στόχους του σχεδίου δράσης και τα επιμέρους προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Φωτογραφικό Υλικό – Α΄ Τμήμα
Περιγραφή δραστηριοτήτων: Δημιουργία ψηφιακών βιβλίων με τη βοήθεια του προγράμματος Story Jumper – Β΄ Τμήμα
Ψηφιακό βιβλίο με τις ζωγραφιές των παιδιών και αινίγματα από κλασσικά παραμύθια. Τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών, που τα γνωρίζαμε πολύ καλά ,τα διηγηθήκαμε ,τα παίξαμε, ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε – προσπαθώντας να βρούμε τι χαρακτηρίζει το κάθε παραμύθι φτιάξαμε αινίγματα που μας εντυπωσίασαν πολύ!
Φωτογραφικό Υλικό – Β΄ Τμήμα
Περιγραφή δραστηριοτήτων:
Η δημιουργία ιστορίας από τα παιδιά αποτελεί μια βασική δραστηριότητα ανάπτυξης του προφορικού λόγου, λεξιλογίου και γενικότερα δόμησης δημιουργικά της σκέψης μας προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα στην ιστορία με ΑΡΧΗ – ΜΕΣΗ- ΤΕΛΟΣ . Ο Ρώσος ακαδημαϊκός Προπ μελετώντας το λαϊκό παραμύθι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα παραμύθια υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, οι οποίες καθορίζουν τη δράση των δρώντων. Ζωγραφίσαμε τις καρτέλες με βάση τα στοιχεία που προτείναμε και συνθέσαμε την ιστορία βάζοντας τις καρτέλες σε σειρά αλλά και αλλάζοντας ανάλογα με την ιστορία κάθε φορά. Με αφορμή τον Προπ και τις λειτουργίες του, αλλά και τη «Γραμματική της Φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες καρτέλες αναπαραγωγής παραμυθιακού λόγου, και γίναμε εν δυνάμει συγγραφείς και όχι μόνο.
Φωτογραφικό Υλικό
Όλη την εβδομάδα πριν το Πάσχα τα βιβλία μας κράτησαν συντροφιά και διαβάσαμε τα γεγονότα με τα Πάθη του Χριστού και άλλες πασχαλινές ιστορίες. Αποδόσαμε εικαστικά τι μας θυμίζει η λέξη Πάσχα.
Τα αβγά μας φέτος τα βάψαμε με γκοφρέ χαρτί σε ότι χρώμα θέλαμε και να το αποτέλεσμα, μας εντυπωσίασε που βγήκαν χρωματιστά.
Η ιστορία με τα Πάθη του Χριστού σε παιχνίδι με καρτέλες.Ποιός θυμάται τη σωστή σειρά;
ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ : story jumper
Τα αγαπημένα μας παραμύθια που τα γνωρίζαμε πολύ καλά ,τα διηγηθήκαμε ,τα παίξαμε, ζωγραφίσαμε ότι μας άρεσε – προσπαθώντας να βρούμε τι χαρακτηρίζει το κάθε παραμύθι φτιάξαμε αινίγματα που μας εντυπωσίασαν πολύ – μπορείτε να τα απολαύσετε!!
ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ FRENE
Η δημιουργία ιστορίας από τα παιδιά αποτελεί μια βασική δραστηριότητα ανάπτυξης του προφορικού λόγου, λεξιλογίου και γενικότερα δόμησης δημιουργικά της σκέψης μας προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα στην ιστορία με ΑΡΧΗ – ΜΕΣΗ- ΤΕΛΟΣ . Ο Ρώσος ακαδημαϊκός Προπ μελετώντας το λαϊκό παραμύθι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε όλα τα παραμύθια υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, οι οποίες καθορίζουν τη δράση των δρώντων.
Ζωγραφίσαμε τις καρτέλες με βάση τα στοιχεία που προτείναμε και συνθέσαμε την ιστορία βάζοντας τις καρτέλες σε σειρά αλλά και αλλάζοντας ανάλογα με την ιστορία κάθε φορά.
Με αφορμή τον Προπ και τις λειτουργίες του, αλλά και τη «Γραμματική της Φαντασίας» του Τζάνι Ροντάρι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες καρτέλες αναπαραγωγής παραμυθιακού λόγου, και γίναμε εν δυνάμει συγγραφείς και όχι μόνο.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Βασικό Θεματικό Πεδίο:
Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία Α. 1. Γλώσσα- Α.1.1 Προφορική Επικοινωνία |
ΓΝΩΣΕΙΣ |
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
|
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα | Εμπλεκόμενα Θεματικά Πεδία:
Δ΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί, Σώμα, Δημιουργία και Έκφραση Δ. 2. Τέχνες – Δ.2.1. Εικαστικές Τέχνες Α΄ Θεματικό Πεδίο: Παιδί και Επικοινωνία Α. 2. Τεχνολογίες της επικοινωνίας και πληροφορίας(ΤΠΕ) – Α.2.1 Γνωριμία και Επικοινωνία με τις ΤΠΕ |
ΓΝΩΣΕΙΣ |
|
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ |
|
ΣΤΑΣΕΙΣ |
|
Περιγραφή δραστηριοτήτων: Δημιουργία “Μικρών Βιβλίων” – Παιδαγωγικές αρχές Célestin Freinet -Α΄ Τμήμα
H δράση δημιουργίας των δικών μας “Μικρών Βιβλίων”:
• προάγει τη μάθηση μέσω εμπειρίας (βιωματική μάθηση)
• καλλιεργεί την ελεύθερη έκφραση των μαθητών
• ενισχύει το πνεύμα της συνεργασίας και το κίνητρο για μάθηση
• αναπτύσσει κριτικό πνεύμα στους μαθητές και δημοκρατικό κλίμα στην τάξη.
Τα στάδια εφαρμογής της δράσης ήταν τα παρακάτω:
• Συζήτηση για τη δράση, εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους μαθητές – Παρότι η δράση δημιουργίας Μικρών Βιβλίων ήταν μέρος του προγραμματισμού του Σχεδίου Δράσης μας, από την αρχή της σχολικής χρόνιας, η υλοποίησή της περίμενε την κατάλληλη στιγμή, η οποία θα προέκυπτε, όπως είχαμε υποθέσει, όταν τα παιδιά θα είχαν αναπτύξει σε ένα βαθμό δεξιότητες προφορικής και γραπτής επικοινωνίας και έκφρασης, όπως και θα είχε καλλιεργηθεί η αγάπη για το βιβλίο. Όντως, αυτή η στιγμή προέκυψε από το ενδιαφέρον των ίδιων των παιδιών και με αφορμή την γνωριμία με τον συγγραφέα, ο οποίος ενέπνευσε τα παιδιά για τη δημιουργία των δικών τους βιβλίων.
• Επιλογή των θεμάτων από δύο ομάδες των έξι μαθητών – Η επιλογή του θέματος προέκυψε από τα ίδια τα παιδιά με αφορμή μια ταινία που είδαμε κάποια στιγμή και είχαμε συζητήσει. Η ταινία ήταν μια “παραμυθοσαλάτα”, ο “Σρεκ” που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στα παιδιά, καθώς πρωταγωνιστούσαν ήρωες πολλών παραμυθιών, γεγονός που έκανε την ιστορία μια παραμυθοσαλάτα. Στα πλαίσια της συζήτησης σχετικά με τα θέματα των ιστοριών που θα έπλαθαν οι μικροί συγγραφείς, ένα παιδί σκέφτηκε τη δημιουργία της παραμυθοσαλάτας, με τη βοήθεια και των παραμυθοκαρτών που είχαμε στη διάθεση των παιδιών με ήρωες από διάφορα παραμύθια.
• Συνεργασία στις ομάδες για τη σύνταξη κειμένων και τη δημιουργία σχεδίων και εικονογράφησης – Τα παιδιά αφού επέλεξαν τις κάρτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν, συνεργαζόμενα στις ομάδες τους, ανέλαβαν αρχικά το ρόλο των συγγραφέων και έπειτα αφού αφηγήθηκαν την ιστορία που δημιουργήσαν στη νηπιαγωγό, η οποία την κατέγραψε, ανέλαβαν και το ρόλο των εικονογράφων, δημιουργώντας τις εικόνες για τις διάφορες σκηνές της ιστορίας.
• Πληκτρολόγηση των κειμένων στον υπολογιστή και σκανάρισμα των σχεδίων – Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις φάσεις δημιουργίας των “Μικρών Βιβλίων”, όπως στην πληκτρολόγηση του κειμένου στον υπολογιστή και στο σκανάρισμα των εικόνων που ζωγράφισαν, ώστε να τοποθετηθούν στις μικρές σελίδες των δύο βιβλίων που δημιουργήθηκαν.
• Δημοσίευση των μικρών βιβλίων – Οι δύο παραμυθοσαλάτες που δημιουργήθηκαν “Ο Πινόκιο και η μαγική άρπα” και “Ο κύκνος της βασίλισσας Χιονάτης”, δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του σχολείου μας, εκτυπώθηκαν και αφού έγιναν “Μικρά Βιβλία”, τοποθετήθηκαν στα ράφια της σχολικής μας βιβλιοθήκης, για να τα διαβάζουμε όποτε θέλουμε (και σε μορφή μεγάλων βιβλίων)
• Ανάγνωση στην τάξη από τις ομάδες – Οι δύο ομάδες παρουσίασαν τις ιστορίες τους στην τάξη, στους συμμαθητές του της άλλης ομάδας, αλλά και σε όσους έλειπαν κατά τη δημιουργία τους και μοίρασαν αντίτυπα των “Μικρών Βιβλίων” σε όλους τους μαθητές, για να τα έχουμε πάντα μαζί μας στην τσέπη μας, για στιγμές ανάγνωσης και εκτός τάξης.
• Έκθεση των βιβλίων στην εκδήλωση παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης “Η σχολική μας βιβλιοθήκη, ένα ορυχείο χρυσού για μικρά παιδιά!” στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ανοιχτής στο κοινό, με στόχο την διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινότητα.
Αξιολόγηση δράσης
Για την αξιολόγηση της δράσης χρησιμοποιήθηκαν, σχετικά με τους στόχους του σχεδίου δράσης και τα επιμέρους προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:
Φωτογραφικό Υλικό – Α΄ Τμήμα