ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2024-2025

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο (1ος Κύκλος)-2024-2025

Το πρόγραμμα με τίτλο “Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο” περιλαμβάνεται στον κύκλο “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”. Συγκεκριμένα, ανήκει στην επιμέρους θεματική ενότητα που στοχεύει στην καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας. Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει το σεβασμό στον Εαυτό και στον Άλλον, καθώς και την έννοια και  αξία της διαφορετικότητας.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος:

  • Να αναπτύξουν τα παιδιά θετική αυτοεικόνα
  • Να απαριθμούν θετικές ιδιότητες ως χαρακτήρες και δεξιότητες που έχουν τα ίδια
  • Να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστό άτομο
  • Να παρατηρούν και να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές στο περιβάλλον μέσα από φωτογραφίες ζώων ή φυτών
  • Να παρατηρούν και να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους
  • Να αναγνωρίζουν την αξία της διαφορετικότητας
  • Να υιοθετήσουν θετική στάση και ανοχή απέναντι στο διαφορετικό
  • Να αξιολογήσουν τη δράση τους

 

1ο  Εργαστήριο «Ας γνωριστούμε-ποιοι είμαστε»

Υλοποιούνται αισθητικοκινητικές δράσεις, παιχνίδια συγκρότησης της ομάδας και το δέσιμο αυτής. Μετά το «ζέσταμα», αναπτύσσεται θεατρικό παιχνίδι, με το σώμα ως εκφραστικό μέσο και την επικοινωνία των μαθητών  μέσα από την κίνηση και τα μη λεκτικά νοήματα. Ακολουθεί «το δέντρο της ομάδας μας», δραστηριότητα στην ολομέλεια με κατασκευή και κολλάζ. Το τελικό προϊόν είναι ένα δέντρο που αποτελείται από το περίγραμμα των χεριών των μαθητών, το οποίο  έχουν αρχικά σχεδιάσει, κόψει, ζωγραφίζει και δημιουργήσει τελικά ένα δέντρο, «το δέντρο της ομάδας μας».

εργαστηριο 1αεργαστηρι 1β

 

εργαστηρι 1γ

 

2ο Εργαστήριο: «Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας μας »

Αναπτύσσεται μια συζήτηση, με τη μορφή ιδεοθύελλας, όπου ζητούμενο είναι οι μαθητές να προτείνουν κανόνες για την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της ομάδας μας. Οι όροι καταγράφονται, αποτυπώνονται σε χαρτί από τους μαθητές, διαβάζονται ξανά, συμφωνούνται και στο τέλος υπογράφονται από την ολομέλεια (με το δακτυλικό αποτύπωμα).

εργαστηριο 2

«Χαρίζω στον εαυτό μου και τον άλλον κάτι θετικό»

Μέσα από κινητικά παιχνίδια οι μαθητές εκφράζουν θετικές ιδιότητες που διαθέτουν οι ίδιοι, ως χαρακτήρες και ως δεξιότητες, αλλά και αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία που διαπιστώνουν και θαυμάζουν στους άλλους. Το εργαστήριο κλείνει με την αλυσίδα της τάξης μας, όπου δημιουργείται τελικά μια αλυσίδα χάρτινη, στους κρίκους  της οποίας προστίθενται επιπλέον κανόνες, που αφορούν την ανεκτικότητα, την αποδοχή του άλλου και τη συνεργασία.

      ΚΙΝΗΤΙΚΟ εργαστηριο 2β

Εργαστήριο 3ο -«Οι αρχικές μας ιδέες»

Ζητείται από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό, στο άκουσμα της λέξης διαφορετικότητα. Στην παρουσίαση των ιχνογραφημάτων στην ολομέλεια όλοι αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα ως ένα πλήθος διαφορετικών πραγμάτων.

εργαστηρι 3

Εργαστήριο  4ο -Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον (φύση και ζώα)

Μέσα από ψηφιακό υλικό και φωτογραφίες από τη φύση, τα ζώα, τα δέντρα, τα λουλούδια, επεξεργαστήκαμε και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές στο φυσικό περιβάλλον. Διαβάσαμε την ιστορία του Έλμερ, του παρδαλού ελέφαντα και την  δραματοποιήσαμε.

Εργαστήριο 5ο -Ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους

Στην δράση αυτή οι μαθητές ενθαρρύνονται να εκφράσουν ομοιότητες και διαφορές που εντοπίζουν στον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους. Αρχικά παρατηρούν τον εαυτό τους και εντοπίζουν κοινά και διαφορετικά  στοιχεία στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία, η διαδικασία εμπλουτίζεται με τα ενδιαφέρονται του καθενός και τα  αγαπημένα του αντικείμενα, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές, όχι μόνο σε αυτά που φαίνονται, αλλά και σ αυτά που σκεφτόμαστε και μας ενδιαφέρουν -χόμπι. Μέσα από κινητικά παιχνίδια επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες που απεικονίζουν πίνακες του Picasso και της Μ. Κιν. Με αφορμή τα έργα της δεύτερης επεξεργαστήκαμε τα  συναισθήματα μας διαπιστώνοντας και στο σημείο αυτό ομοιότητες και διαφορές σε καταστάσεις που μας δημιουργούν ίδια συναισθήματα.Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με χαρτοκολλητική, όπου οι μαθητές φτιάχνουν τη δική τους προσωπογραφία.

 

agaphmena paixnidia to kati allo εργαστηρι 0

ergasthrio 5 ergasthrio 5.2

ποζεσ 

 

 

Εργαστήριο 6ο -Η αξία της διαφορετικότητας

Στη φάση αυτή, έγινε ανάγνωση, επεξεργασία  και δραματοποίηση του παραμυθιού «Το κάτι άλλο». Οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν για τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας, πως ένιωσαν, τι έκαναν, τι θα γινόταν αν εμείς…Επεξεργαστήκαμε πίνακες του Γ.  Γαΐτη και φανταστήκαμε πως θα ήταν έναν κόσμος όπου όλα είναι ίδια μεταξύ τους.

Το κάτι άλλο download πινακας

Εργαστήριο7ο-Τελικές ιδέες παιδιών για τη διαφορετικότητα-Αξιολόγηση

Διαβάστηκε στη ολομέλεια η ιστορία του Θοδωρή Τσεκούρα «Τα μαλλιά του Όλιβερ», έγινε δραματοποίηση αυτής και έπειτα δόθηκε ένα χαρτί στα παιδιά να αποτυπώσουν την έννοια της διαφορετικότητας  μετά από όλες αυτές τις δράσεις που προηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Το ιχνογράφημα του κάθε παιδιού παρουσιάστηκε στην ολομέλεια. Οι μαθητές εντοπίζουν τη διαφορετικότητα αναφορικά με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή, τα ενδιαφέρονται, τις ανάγκες κτλ. Ακολουθεί ατομικό φύλλο αξιολόγησης όπου ο κάθε μαθητής δηλώνει τον βαθμό κατάκτησης μιας  δεξιότητας.

μαρια ολιερ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *