Ένα εναλλακτικό περιβάλλον μάθησης- ένα δυναμικό μέσο διδασκαλίας

Με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών  Υπεύθυνων των Σχολικών Βιβλιοθηκών των Δημοτικών σχολείων Μεσσηνίας Πραγματοποιήθηκε σήμερα , Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στο χώρο της Βιβλιοθήκης μας, επιμορφωτική συνάντηση με τίτλο :

«Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημοτικών Σχολείων: Ένα εναλλακτικό περιβάλλον μάθησης- ένα δυναμικό μέσο διδασκαλίας»

Συντονίστριες – εισηγήτριες ήταν οι κυρίες 1. Αθανασία Χρονοπούλου, Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου (ΠΕ-70) 5ης Ενότητας Δημοτικών Σχολείων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου και 2. Ελένη Σταυροπούλου, Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου (ΠΕ-70) 6ης Ενότητας Δημοτικών Σχολείων ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

Η συνάντηση  ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα λογοτέχνιδα, Άλκη Ζέη, που σε ηλικία 97 ετών, μας αποχαιρέτησε ξεκινώντας το ταξίδι προς την αιωνιότητα.

Η κα Νινέτα Σωτηράκη, Εκπαιδευτικός(ΠΕ-05), Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, καλεσμένη μας,  παρουσίασε εισήγηση με τίτλο:  «Στρατηγικές καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στη σχολική κοινότητα» και ανέπτυξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πρακτικές δημιουργίας και διαχείρισης σχολικής Βιβλιοθήκης καθώς και πολλές προτάσεις για την εμφύσηση της Φιλαναγνωσίας  στους μαθητές μας.

Ήταν πολύ επικοδομητική αυτή η συνάντηση και ιδιαίτερη για εμάς του 17ου που με πολύ μεράκι έχουμε δημιουργήσει στο σχολείο μας  τη σχολική Βιβλιοθήκη μας που φτιάχθηκε πριν 2,5 χρόνια και αποτελεί τον χώρο όπου εκφραζόμαστε καθημερινά μέσα από διάφορες δραστηριότητες  που έχουν να κάνουν με την αγάπη για το βιβλίο, για το θέατρο, για τη μουσική αλλά και για την αγάπη για την μάθηση γενικότερα.

Στο χώρο αυτό φιλοξενούνται δραστηριότητες φιλαναγνωσίας των μαθητών μας, συγγραφείς, θεατρικά δρώμενα, μουσικές δραστηριότητες, καθώς και μαθήματα από το γενικό πρόγραμμα μαθημάτων σε μια προσπάθεια για διαφοροποιημένη και διαθεματική διδασκαλία αυτών.

Ευχαριστούμε τις δυο κυρίες συντονίστριες εκπαίδευσης , κα Αθανασία Χρονοπούλου και κα Ελένη Σταυροπούλου καθώς και την κα Νινέτα Σωτηράκη, Δ/ντρια της Κεντρικής βιβλιοθήκης της πόλης μας γι΄αυτήν την όμορφη επιμορφωτική συνάντηση.


 

 

 

AΛΚΗ ΖΕΗ (1925-2020)

Η Άλκη Ζέη ήταν Ελληνίδα πεζογράφος και συγγραφέας, μία από τις σπουδαιότερες. Πολυβραβευμένη για το έργο της, τιμήθηκε μεταξύ άλλων από την Ακαδημία Αθηνών. Bιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Η ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ :
Πολλοί νομίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να γράψεις για παιδιά, και γράφουν πολλοί, αλλά είναι δύσκολο όταν προσπαθείς εσύ σαν μεγάλος να πεις πράγματα που θα έλεγε ένα παιδί. Θεωρώ ότι είναι σωστό ένα βιβλίο, όταν το γράφεις και ο μικρός, ο ήρωας του είναι δέκα χρονών, πρέπει να γίνεσαι εσύ αυτός ο ήρωας.

Εμένα, όταν τα παιδιά με ρωτάνε στα σχολεία τι χρειάζεται για να γίνει κανείς συγγραφέας, τους απαντάω τρία πράγματα: Πρώτον να διαβάζει βιβλία, δεύτερον να διαβάζει βιβλία, τρίτον να διαβάζει βιβλία. Αυτό έκανα εγώ από μικρή.

Αυτό που έχει σημασία και ανεβάζει το μάθημα και την τάξη είναι ο δάσκαλος. Όταν βρίσκει αφορμή από ένα απόσπασμα και αποφασίζει να μιλήσει στα παιδιά για το βιβλίο, τα κάνει να το αγαπήσουν. Όπου υπάρχει ένας τέτοιος δάσκαλος, όπου και να είναι είτε σε μικρή πόλη, είτε σε μεγάλη, ή σε συνοικία, τα παιδιά ξέρουν να εκφράζονται ξέρουν να γράφουνε, γιατί υπάρχει αυτός ο δάσκαλος. Είχα πάει σε ένα σχολείο και είδα ότι στους τοίχους είχαν γράψει στίχους από τον Ελύτη, τον Καβάφη. Μου λέει ο διευθυντής τους «Γράφανε στους τοίχους του σχολείου. Θέλετε να γράφετε στους τοίχους; Γράψτε ένα στίχο από εκεί.». Κι έτσι τους έκανε να μη γράφουν στους τοίχους του σχολείου αρλούμπες και να γράφουν στίχους. Πέρναγες από τους διαδρόμους και έβλεπες στίχους του Ελύτη. Μόνο και που περνάνε να τους βλέπουνε, τους μαθαίνουν.

Ανέκαθεν πίστευα πως στα παιδιά μπορείς να πεις τα πάντα, αρκεί να ξέρεις τον τρόπο. Όχι διδακτικά, γιατί θα κλωτσήσουν.

Οι νεότερες γενιές είναι μάλλον πιο καλομαθημένες. Όταν επέστρεψα στην Αθήνα, ύστερα από 10 χρόνια που ζούσα στη Σοβιετική Ένωση, μου έκανε τρομερή εντύπωση πώς μεγάλωναν τα Ελληνόπουλα. Δεν τους στερούσαν τίποτα οι γονείς τους, παιχνίδια, δώρα, ρούχα, τα πάντα συνεχώς. Συνήθισαν όλοι στην άνεση, ώσπου ξεκίνησε η κρίση.

Όταν επισκέπτομαι ένα σχολείο, συζητώ με τα παιδιά.
Δεν τα συμβουλεύω. Συχνά με ρωτούν αν η ζωή σήμερα μοιάζει με τις δυσκολίες που πέρασα εγώ μικρή. Ούτε να το ξαναπείτε τους λέω . Ούτε πόλεμο, ούτε κατοχή, ούτε πείνα έχουμε. Όσο άσχημες κι αν είναι οι συνθήκες, δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τις εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιά αποκτούν κι’ αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.

Πιστεύω ότι για να μεγαλώσει ένα παιδί σωστά χρειάζεται κυρίως να του φέρεσαι σαν να είναι ίσο με εσένα. Να το καταλαβαίνεις, να έρχεσαι στη θέση του».

Θα ήθελα να συμβουλεύσω τις μητέρες, ότι είναι καλύτερο να ανοίγουν πιο πολύ τα φύλλα ενός βιβλίου, παρά να πατούν το κουμπί της τηλεόρασης».

Σήμερα τα ζευγάρια χωρίζουν γιατί δεν ξέρουν τι θα πει συμβίωση.
Η συμβίωση είναι μια συνεχής αλληλοϋποχώρηση. Εάν δεν το έχεις καταλάβει αυτό, σίγουρα σε λίγο καιρό θα χωρίσεις. Δεν συμφωνώ βέβαια και με τις περιπτώσεις που μια γυναίκα παλιότερα ζούσε όλη της τη ζωή με έναν άντρα που δεν ήθελε. Όλοι είχαμε διαφωνίες, ακόμα και όσοι είχαμε έναν άντρα που τον θέλαμε, αλλά δεν χωρίζαμε τόσο εύκολα. Είναι σημαντικό να ψάχνουμε να βρούμε έναν κοινό παρανομαστή. Όσον αφορά τα διαζύγια, αν οι γονείς που χωρίζουν παραμείνουν φίλοι και τα παιδιά δεν αντιμετωπίσουν βίαιες καταστάσεις ή καυγάδες, δεν επηρεάζονται. Όταν όμως δεν υπάρχουν καλές σχέσεις ανάμεσα στους γονείς τότε επηρεάζονται και τα παιδιά.

Σαν τους χαρταετούς ψηλά..

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και με τη συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας του 17ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας, του σχολείου μας , πραγματοποιήσαμε ένα βιωματικό εργαστήρι . Αυτό που με τόση ευκολία και χαρά μπορεί να ενώσει πολλές διαφορετικές γενιές. Μαζευτήκαμε λοιπόν, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στο προαύλιο του σχολείου μας και κατασκευάσαμε χαρταετούς.

Τον πρώτο λόγο είχαν άραγε οι μπαμπάδες που ξαναθυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια ή οι μικροί  μαθητές που με υπέρμετρη χαρά συμμετείχαν στο έθιμο? Δεν είμαστε σίγουροι. Για εκείνο που είμαστε σίγουροι είναι πως στην αυλή του σχολείου μας, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, πόσο ωραία και δημιουργικά μπορούμε να εξομαλύνουμε το χάσμα των γενεών και και διασκεδάσουμε ανεβάζοντας την ψυχή μας στα ύψη παρέα με το χαρταετό μας. Και του χρόνου , με υγεία ψηλά , να το επαναλάβουμε . καλές Απόκριες σε όλους! Και ψηλά η ψυχή μαζί με τους χαρταετούς μας την Καθαρή Δευτέρα.

https://www.youtube.com/watch?v=csTvjhNdD_g

 


 

 

Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού.

Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της – τα λεγόμενα κούλουμα. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:

  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς

Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.(wikipedia)

Ο σκοπός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές τους που κρεμιόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει!

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό.

Για την ακρίβεια συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο.

Με άλλα λόγια θέλει να πει ότι ο προορισμός του πνεύματος του ανθρώπου είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του.

Το γεγονός ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής όπου οι χριστιανοί ξεκινούν την σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Έτσι, με τη νηστεία καθαρίζουμε το σώμα και την ψυχή μας και με το πέταγμα του χαρταετού ερχόμαστε έστω και νοητά πιο κοντά στον Θεό.

Εκτός όμως από τη θρησκευτική του διάσταση, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Επίσης, ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί!

Σήμερα πάντως έχει εξελιχθεί σε ένα ωραίο και διασκεδαστικό παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, όταν για μια μέρα έστω ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμες και φανταχτερές κατασκευές.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ ” ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”

ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΟΙ «ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν, την εβδομάδα που μας πέρασε, οι τρεις πρώτες διασχολικές βιωματικές συναντήσεις των μαθητών/τριών με τους εκπαιδευτικούς τους, από τα 1ο, 13ο, 17ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας, στο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για τη δράση τους «Δρόμοι Ελευθερίας», που συνδυάζει τους εκπαιδευτικούς στόχους των σχολείων με τη συγκυρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το διασχολικό πρόγραμμα «Δρόμοι Ελευθερίας» περιλαμβάνει ενδοσχολικές δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει από το τέλος του Ιανουαρίου. Οι δραστηριότητες στοχεύουν στην κατανόηση από τους μαθητές/τριες της έννοιας «Ελευθερία» σε διαχρονικό επίπεδο μέσα από διαθεματικές βιωματικές προσεγγίσεις που συνδυάζουν την κίνηση, το θέατρο, τη μουσική, τον προφορικό και γραπτό λόγο, με τρόπο συνεργατικό, ομαδοκεντρικό, εστιάζοντας στην κριτική και δημιουργική σκέψη.

Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί ενδοσχολικές βιωματικές επιμορφώσεις καθώς και σχετικές συναντήσεις εργασίας των εκπαιδευτικών, εστιάζοντας στη διαμόρφωση ενός δημιουργικού και καινοτόμου εκπαιδευτικού σχεδιασμού.

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες εντάσσονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλαμάτα 1821» που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και περιλαμβάνει συνεργασίες με σχολικές μονάδες, καθώς το διασχολικό πρόγραμμα «Δρόμοι Ελευθερίας» προέκυψε έπειτα από την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την γόνιμη συνεργασία που ακολούθησε. Οι δραστηριότητες στους χώρους της Καλαμάτας θα εστιάσουν στην επαφή σχολείου και τοπικής κοινωνίας μέσα από την καλλιέργεια του δημιουργικού εθελοντισμού και των παραστατικών δεξιοτήτων των μαθητών.

Το πρόγραμμα των υλοποιημένων συναντήσεων έχει ως εξής:
– Την Τρίτη 18/02 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Α΄ και Β΄ τάξεων,
– την Τετάρτη 19/02 η συνάντηση των Γ΄ και Δ΄ τάξεων και
– την Παρασκευή 21/02 η συνάντηση των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων.
Θα ακολουθήσει ένας ακόμη κύκλος συναντήσεων στις αρχές Μαρτίου.

Στη διασχολική συνεργασία για τους «Δρόμους Ελευθερίας» συμμετέχει και το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, με το οποίο επίσης θα πραγματοποιηθεί διασχολική συνάντηση. Το συντονισμό του προγράμματος και την εμψύχωση των εκπαιδευτικών τόσο στο επιμορφωτικό κομμάτι, όσο και στις δραστηριότητες με τους μαθητές έχει αναλάβει ο εκπαιδευτικός και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού του 13ου ΔΣ Καλαμάτας Παναγιώτης Κυρίτσης, ενώ η δράση υποστηρίζεται και από ομάδα εργασίας του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο της υποστήριξης από τη διοργάνωση «Καλαμάτα 1821», πολύτιμη συμβολή στο όλο εγχείρημα παρέχουν οι εθελόντριες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές φοιτήτριες με τις συντονίστριες του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθώς και εκπαιδευτικοί από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.

Εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό από το διασχολικό πρόγραμμα παρέχονται στον ιστότοπο   http://1821.mysch.gr.

( Από το Δελτίο τύπου που εξέδωσε το 13ο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας σε συνεργασία με το 1ο και το 17ο , Δημοτικά σχολεία)

Επιμορφωτική συνάντηση στη Βιβλιοθήκη μας

Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στο σχολείο μας και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της Βιβλιοθήκης μας, θα πραγματοποιηθεί Επιμορφωτική συνάντηση των Υπεύθυνων των Σχολικών Βιβλιοθηκών των Δημοτικών σχολείων Μεσσηνίας.

Η επιμόρφωση έχει τίτλο :

«Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών Δημοτικών Σχολείων: Ένα εναλλακτικό περιβάλλον μάθησης- ένα δυναμικό μέσο διδασκαλίας» 

και συντονίστριες – εισηγήτριες είναι οι κυρίες 1. Αθανασία Χρονοπούλου, Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου (ΠΕ-70) 5ης Ενότητας Δημοτικών Σχολείων ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου και 2. Ελένη Σταυροπούλου, Συντονίστρια Εκπ/κού Έργου (ΠΕ-70) 6ης Ενότητας Δημοτικών Σχολείων ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

Η κα Νινέτα Σωτηράκη, Εκπαιδευτικός(ΠΕ-05), Διευθύντρια Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, καλεσμένη μας, θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο:  «Στρατηγικές καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας στη σχολική κοινότητα»

Καλεσμένοι επίσης για να συμμετέχουν είναι εκπαιδευτικοί από 26 σχολεία της Μεσσηνίας.

 

Ελευθερία είναι……..

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές της Δ΄τάξης και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, οι μαθητές των Ε΄και Στ΄ τάξεων του σχολείου μας ,συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το 13ο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας στα πλαίσια του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας”. Είχαμε τη χαρά  να συμμετέχουμε, μικροί και μεγάλοι, σε παιχνίδια γνωριμίας υπό το γενικό πρόσταγμα του εκπαιδευτικού κου Παναγιώτη. Στη συνέχεια εκφραστήκαμε εικαστικά και περπατώντας στο δρόμο της ελευθερίας που χάραξαν οι πρόγονοί μας το 1821, σχεδιάσαμε τους δικούς μας δρόμους ελευθερίας,  αποτυπώνοντας με λέξεις , χρώματα και διάφορα υλικά  τι σημαίνει για τον καθένα μας ο όρος  ” ελευθερία”.

Οι δράσεις είναι μέρος του συνόλου των δράσεων που σχεδιάστηκαν και πραγματοποιούνται με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης και τελούν υπό την αιγίδα των ανάλογων δράσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οι δράσεις δεν σταματούν εδώ. Έχουν και συνέχεια. Σε αναμονή λοιπόν αυτής της συνέχειας.

 

 

Οι γραβάτες του κλόουν

Γραβάτες που θα ζήλευαν και οι κλόουν έφτιαξαν με τα χεράκια τους οι μαθητές της Α΄τάξης του σχολείου μας σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στα πλαίσια του μαθήματος της Θεατρικής αγωγής. Καλοφόρετες παιδιά τώρα την Αποκριά!

 

 

 

 

Δρόμοι ελευθερίας….Το 2021 στα χνάρια του 1821

Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας συμμετέχουν στον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Οι σχολικές μονάδες διοργανώνουν δράσεις που περιλαμβάνουν ενδοσχολικές επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς.

 

http://13.mysch.gr/el/k1821/

 

Σε ρυθμούς Αποκριάς

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας διοργανώνει για πρώτη φορά ,αποκριάτικο ξεφάντωμα και καλεί τα μέλη του με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Καλή επιτυχία και σε αυτό το εγχείρημα! Καλή διασκέδαση σε όλους