Ένα ξεχωριστό δεκατιανό

Το δεκατιανό ήταν υπέροχο σήμερα. Και ξεχωριστό και φανταστικό και υπερ-σούπερ σύμφωνα με τα λόγια των μικρών μαθητών της Α΄τάξης. Περιελάμβανε ψωμί τύπου Brios που μας έφερε ο Χάρης από το φούρνο της οικογένειάς του. Εκλεκτό λάδι που μας έφερε η Αντιγόνη από την παραγωγή της οικογένειάς της. Αλάτι από τη Μάνη που φτιάχνει ο μπαμπάς της Θεοδώρας. Ρίγανη από τον Ταϋγετο που μας έφεραν η Μαρία και η Ευαγγελία. Αγγουράκια που μας έφερε ο Πέτρος αλλά και μαρουλάκια δικής μας παραγωγής. Τα έχουμε φυτέψει στο παρτέρι του σχολείου μας. Θα το επαναλάβουμε.Είναι μια προσπάθεια για να υιοθετήσουν οι μαθητές μας υγιεινό τρόπο διατροφής. Και σήμερα η προσπάθειά μας είχε αποτέλεσμα. Όλοι οι μαθητές ετοίμασαν οι ίδιοι και έφαγαν το σάντουιτς. Ζητούσαν κι άλλο. Στη συνέχεια το εκμεταλλευτήκαμε και οι μικροί μας έγραψαν  ωραίες προτασούλες για τη σημερινή δράση στα τετράδιά τους στο μάθημα της Γλώσσας. Μπράβο παιδιά.

 

 

 

……απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρίς

Με ένα υπέροχο αφιέρωμα στην Εθνική μας επέτειο για την έναρξη επανάστασης του 1821 οι μαθητές των μεγάλων τάξεων μας ταξίδεψαν στις μέρες που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της Καλαμάτας. Μας παρουσίασαν τους πρωτεργάτες και μας χόρεψαν Δημοτικούς χορούς της πατρίδας μας. Οι μαθητές συγκίνησαν όλους μας και εισέπραξαν γιαυτό επευφημίες και χειροκροτήματα από όλους όσους παραβρέθηκαν στην όμορφη γιορτή μας που πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών κας Ανδριάνας Αδαμοπούλου και Χρύσας Σάπικα. Χρόνια πολλά και ειρηνικά με υγεία και πρόοδο σε όλους τους μαθητές μας , στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας στις οικογένειές τους

 


Καλώς μας ήρθες άνοιξη


Μια υπέροχη έκπληξη μας είχαν ετοιμάσει οι μαθητές της Γ΄τάξης του σχολείου μας με την καθοδήγηση της δασκάλα τους της μουσικής κας Γιώτας Δημητροπούλου. Μας τραγούδησαν τρία υπέροχα τραγούδια και καλωσόρισαν για όλους μας την άνοιξη που επιτέλους ήρθε και τυπικά και ουσιαστικά από την 20 η Μαρτίου. Μπράβο στα παιδιά και τη δασκάλα τους.

 

 

Υπέροχοι συνομιλητές


Στο σχολείο μας σήμερα, 20 Μαρτίου, βρέθηκε η κα Ελένη Βλαχάβα, ψυχολόγος του ΚΕΠΕΨΥ κατόπιν προσκλήσεώς μας. Η εκπρόσωπος του ΚΕΠΕΨΥ συνεργάστηκε με τους μαθητές της Β΄τάξης και τη δασκάλα τους κα Παπαδοπούλου Πολυξένη. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας για την ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές με σκοπό την ενημέρωσή τους για τους τρόπους αντιμετώπισης πιθανού προβλήματος βίας εναντίον τους. Οι μαθητές κατονόμασαν τους όρους Θύμα και Θύτης και παρ΄ όλο το νεαρό της ηλικίας τους αποδείχθηκαν θαυμάσιοι συνομιλητές της ψυχολόγου. Το βασικό μήνυμα ήταν “Μιλώ στους δικούς μου ανθρώπους όταν αισθανθώ απειλή της προσωπικότητας και της ύπαρξής μου”.

Έπαινοι

Στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης του εμβληματικού Προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» και του Διαγωνισμού Ζωγραφικής με θέμα «Καλαμάτα 1821 – Ήρωες του Χθες και του Σήμερα» χθες 19 Μαρτίου δόθηκαν οι Έπαινοι Διάκρισης καθώς και τα αντίστοιχα βραβεία των μαθητών που διακρίθηκαν   στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας κατά τα εγκαίνια της Έκθεσης των έργων ζωγραφικής του Διαγωνισμού.
Η έκθεση θα παραμείνει διαθέσιμη στο Πνευματικό κέντρο από 19 έως 31 Μαρτίου 2019. Το σχολείο μας πήρε 2 Έπαινους διακρίσεων
1ος έπαινος στο μαθητή της Δ΄τάξης, Θεόφιλο Γεωργόπουλο
2ος έπαινος στο μαθητή της Δ΄τάξης, Πέτρο Λιτσάι. Μπράβο στους μαθητές που διακρίθηκαν αλλά και σε όλους  τους υπόλοιπους που συμμετείχαν. O έπαινος συνοδεύεται από 5μηνη συνδρομή για δωρεάν μαθήματα στο Εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Καλαμάτας.

Γονείς σε δράση

Το Σάββατο 16 Μαρτίου , οι γονείς του σχολείου μας, παππούδες αλλά και μικροί μαθητές πήραν τα πινέλα και τις βούρτσες ανά χείρας, καθάρισαν, έβαψαν και έκαναν  ακόμα πιο όμορφο το σχολείο μας. Τους ευχαριστούμε πολύ για όλα.

 

                                  

Ταυτότητες

Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας με τους μαθητές της Α΄τάξης μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις ταυτότητες και τη χρησιμότητά τους. Στο τέλος φτιάξαμε και τις ταυτότητες μας. Οι μαθητές έγραψαν τα στοιχεία τους, κόλλησαν τη φωτογραφία τους και υπέγραψαν τις ταυτότητές τους.

 

 

 

Η κυρά Σαρακοστή

 

Ξεκίνησε η Αγία και  Μεγάλη και Τεσσαρακοστή και πιστοί στις Χριστιανικές μας παραδόσεις μιλήσαμε για την περίοδο αυτή και τις συνήθειες του λαού μας. Γεμίσαμε τα σακουλάκια της δικιά μας κυρα -Σαρακοστής με όσπρια και αναμένουμε τις Παρασκευές για να αφαιρούμε ένα -ένα πλησιάζοντας πιο κοντά στο Άγιο Πάσχα. Οι μικροί μαθητές ζωγράφισαν στα δικά τους χαρτονάκια τη σοβαρή κυρά Σαρακοστή και τα πήραν για να στολίσουν το δωμάτιό τους.

Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε το παραμύθι “Η κυρά Σαρακοστή και τα 7 ποδαράκια της”

Επίσης στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε γιαυτό το παμπάλαιο έθιμο και τη συνταγή για να την φτιάξετε.

https://www.argiro.gr/2019/03/kura-sarakosti-pampalaio-ethimo-kai-suntagi/

 

Καλή επιτυχία! Καλή Σαρακοστή σε όλους μας!

Σαν τον χαρταετό ψηλά η καρδιά μας.

Εργαστήρι χαρταετού στο προαύλιο του σχολείου μας και φέτος με τη συμπαράσταση του Συλλόγου γονέων .

Η περσινή μας εμπειρία ήταν πολύ όμορφη γιαυτό και φέτος φτιάξαμε πάλι τους χαρταετούς μας, κάναμε και μερικές χαμηλές πτήσεις με έναν από αυτούς και στο τέλος τους χαρίσαμε μετά από κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές κάθε τάξης.

Ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Τον 4ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός και αρχιμηχανικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.), από τον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, καλός φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό και λέγεται ότι  είναι ο  εφευρέτης του.

Και το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.

Επίσης οι χαρταετοί ήταν κομμάτι της πίστης των λαών της ανατολής. Οι λαοί αυτοί στόλιζαν τους χαρταετούς με ευχές και επιθυμίες, και πετώντας τους τις έστελναν όσο πιο κοντά μπορούσαν  στο θεό.

Μια πιθανή εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για εξύψωση πνευματική και ψυχική.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στον ουρανό και το σκίρτημα χαράς που νιώθουμε, όταν καταφέρνουμε να τον δούμε να πετάει ψηλά, είναι πολύ μεγάλο.

Ίσως γιατί κατά βάθος ευχόμαστε να μπορούσαμε να βρεθούμε κι εμείς μαζί του εκεί ψηλά. Όποιος δεν πέταξε ποτέ χαρταετό, δεν έστρεψε το βλέμμα όσο ψηλά χρειάζεται…

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός συμβολισμός του, το βέβαιο είναι ότι προσφέρει χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

Αμόλα καλούμπα λοιπόν και μακριά από τα καλώδια της ΔΕΗ…

Καλή Σαρακοστή