Μαθαίνω σερφάροντας.

Τις προτάσεις της έκανε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου μας Νικολέττα Δημοπούλου, ως συνέχεια της εισήγησης που παρουσίασε στην ενημερωτική εκδήλωση του σχολείου μας με θέμα :<<Εκπαιδεύοντας τους γονείς μας>> στη σωστή χρήση του διαδικτύου από τους ίδιους και τα παιδιά τους.

  1. Όχι μόνο παίζω αλλά και μαθαίνω στο διαδίκτυο…

Μας προτρέπει η κα Νικολέττα Δημοπούλου, να επισκεφτούμε τους παρακάτω συνδέσμους κάθε φορά που θέλουμε μεν να παίξουμε αλλά και να μάθουμε.

  1. http://ebooks.edu.gr/new/

  2. http://ts.sch.gr/software

  3. http://photodentro.edu.gr/aggregator/

  4. http://www.edutv.gr/index.php/protobathmia

  5. http://www.mikrapaidia.gr/ccsintro/   

  6. http://www.jele.gr/

Και συνεχίζει να μας κατευθύνει ώστε να νιώθουμε ασφαλής στις διαδικτυακές μας περιηγήσεις επισκεπτόμενοι τους παρακάτω συνδέσμους προς ενημέρωσή μας.

2. Νιώσε ασφαλής στο Διαδίκτυο…

  1. https://saferinternet4kids.gr/
  2. http://internet-safety.sch.gr/
  3. http://saferinternet.gr/
  4. http://www.cyberkid.gov.gr/
  5. http://www.dpa.gr/

 

Και αν βαρεθήκαμε τα τετριμένα …..παραμύθια σε όλες τις γλώσσες του κόσμου

3. ΄Ωρα για παραμύθια…

Οι όμορφες ιστορίες γίνονται ακαταμάχητες όταν ζωντανεύουν στα χείλη χαρισματικών αναγνωστών. Σε αυτή την ενότητα, μπορείς να ακούσεις αποσπάσματα ή ολόκληρες ιστορίες αγαπημένων συγγραφέων διαβασμένες από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, ενώ εσύ τις διαβάζεις παράλληλα γυρνώντας τις σελίδες του ψηφιακού βιβλίου!

  1. http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria.asp
  2. http://www.bedtimestoriescollection.com/

ΒΙΤΑΜΙΝΟΥΧΕΣ ΙΔΕΕΣ

Μετά την επιτυχημένη ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την περασμένη Τετάρτη 23 Μαϊου, με θέμα “ Εκπαιδεύοντας τους γονείς μας στη σωστή χρήση του διαδικτύου από τους ίδιους και τα παιδιά τους”, θεωρούμε σωστό να προβούμε σε μια ανατροφοδότηση των όσων ειπώθηκαν και να ενημερώσουμε με αυτόν τον τρόπο και όσους από τους γονείς δεν κατάφεραν να παραβρεθούν. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές συμβουλές που δίνει η κα Αγγελική Ρουμελιώτου ως προς τη σωστή διαχείριση του διαδικτύου.

  1. Δεν «προσλαμβάνουμε» τάμπλετ για νταντά σε παιδιά νηπιαγωγείου. Μήτε πανάκριβα κινητά με σύνδεση διαδικτύου σε παιδιά Δημοτικού. Τους εξηγούμε ήρεμα και σταθερά τους λόγους που δεν το κάνουμε και ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου που ο συμμαθητής τους κυκλοφορεί με τελευταίας τεχνολογίας κινητό.

  2. Αν έχουμε υπολογιστή είναι καλό να τον τοποθετήσουμε σε κοινόχρηστους χώρους. Και φυσικά ρίχνουμε συχνά ματιές στο τι κάνει ο μικρός θαμώνας σερφάροντας.

  3. Κάνουμε ένα «συμβόλαιο», μια «συμφωνία», για το πόση ώρα μπορεί να παίξει και σε ποιες σελίδες μπορεί να μπει. Του εξηγούμε τους λόγους.

  4. Αν διαπιστώσουμε ότι έχει μπει σε παιγνίδια, δεν μαλώνουμε με φωνές, υστερίες και κρίσεις. Γιατί, ακόμη και αν πιέσουμε ένα παιδί ή έναν έφηβο για τα παιγνίδια, θα βρει τρόπο να το κάνει κρυφά, χωρίς να το ξέρουμε.

  5. Είναι καλύτερα να ξέρουμε τι παίζει. Πώς; Σε μια καλή στιγμή ρωτάμε φιλικά τι είναι αυτό το παιγνίδι. Τα παιδιά τρελαίνονται να περιγράφουν. Ας τον αφήσουμε να μας εξηγήσει πώς παίρνει πόντους, πώς περνάει πίστες, με ποιους παίζει. Φανταστείτε πόσο σοβαρά πράγματα έχουμε να συζητήσουμε αν μάθουμε ότι παίζει με αγνώστους. Ή ότι δίνει και παίρνει χρήματα. Ή ότι έχει δώσει τα προσωπικά του στοιχεία.

  6. Ας ψάξουμε μαζί το σύστημα PEGI ώστε να γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά, την κατάλληλη ηλικία, τους κινδύνους του συγκεκριμένου παιγνιδιού. Να μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ότι ξέρουμε και εμείς από αυτά!

  7. Επειδή συνήθως παίζει γιατί βαριέται, μπορούμε να βρούμε μαζί πράγματα που του αρέσουν για να γεμίσει το χρόνο του. Ξέρετε ότι ένα ποδήλατο, ένα ζωάκι, ένας σύλλογος μπάσκετ, μια ομάδα ποδοσφαίρου μπορούν να τον γεμίσουν με χαρά και ενδιαφέρον; Ξέρετε ότι ένα καλό φιλαράκι μπορεί να γεμίσει το χρόνο του; Αλλά κι εμείς, ας παίξουμε μαζί τους, ας μιλήσουμε, ας μαγειρέψουμε, ας πάμε βόλτα, ας φυτέψουμε μαρούλια. Αληθινά, όχι διαδικτυακής φάρμας.

  8. Ας γίνουμε το παράδειγμα. Δεν μπορούμε να απαιτούμε να μην παίζει και εμείς να είμαστε μόνιμοι θαμώνες των social media.

  9. Δεν χρειάζεται πανικός αλλά ψυχραιμία και ήρεμοι χειρισμοί. Το κάθε παιδί που κολλάει στο διαδίκτυο έχει τους λόγους του. Αυτούς τους λόγους χρειάζεται να καταλάβουμε για να βρούμε τις λύσεις. Γι΄ αυτό και αρκετά παιδιά «ξεκολλάνε» μόνα τους ή το ελέγχουν μόλις το βαρεθούν ή βρουν κάτι πιο ενδιαφέρον. Κρατήστε το αυτό, το «πιο ενδιαφέρον»!

  10. Υπάρχουν όμως και τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι που δυσκολεύονται να το διακόψουν έστω και για μια μέρα ή που έχουν συμπεριφορές που μοιάζουν με εξάρτηση.Πιθανόν, πρόκειται για παιδιά με βαθύτερους και αθέατους λόγους, που μπορεί κατά περίπτωση να αισθάνονται μοναξιά, να δυσκολεύονται να εκφραστούν, να νιώθουν ότι υπάρχουν γύρω τους τεράστιες σκιές και προβλήματα ή την καθημερινότητα να τα πλακώνει, να μην μπορούν να κάνουν φίλους, να μην έχουν μάθει να βρίσκουν ενδιαφέροντα γύρω τους, να είναι απομονωμένα, να πλήττουν αφόρητα, να νιώθουν γύρω τους εχθρικότητα ή ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει και τίποτε δεν μπορεί να τα κάνει χαρούμενα. Κάθε παιδί με έντονες συμπεριφορές εξάρτησης έχει τους δικούς του προσωπικούς και ιδιαίτερους λόγους και για να ξεφύγει προτιμά να ξεχνιέται μέσα από παιγνίδια. Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία που θα βοηθήσει να δουν οι γονείς τα πράγματα πιο ξεκάθαρα ώστε να μπορέσουν να τα αλλάξουν.

  11. Κλείνοντας  και μια βιταμίνη που κάνει για όλες τις δυσκολίες. Κάτι σαν πολυβιταμίνη!

    Χρειάζεται να μπαίνουμε στη θέση των παιδιών, να περπατάμε με τα παπούτσια τους ακόμη κι αν μας πέφτουν στενά, να βλέπουμε τα πράγματα με τα μάτια τους, να προσπαθούμε να σκεφτούμε με το δικό τους τρόπο και να λέμε αυτό που θα είχαμε ανάγκη να ακούσουμε ΑΝ ήμασταν εμείς τα παιδιά.

    Να γίνουμε δηλαδή οι γονείς που θα θέλαμε να είχαμε.

    Πιάνει πάντα! Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις!

    Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων

    (αρχική δημοσίευση στην «Πρέσσα», http://stinpressa.blogspot.gr/)

Κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινή χεριών

Κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής χεριών παρουσίασαν οι επισκέπτριες υγείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας στους μαθητές μας, σήμερα.

 

 

 

Αρχικά έγινε μέσω διαδραστικής παρουσίασης. Στη συνέχεια έμαθαν όλοι μαζί τραγούδια σχετικά με την υγιεινή των χεριών και στο τέλος έκαναν πειράματα με φυσικά υλικά  προκειμένου να διαπιστώσουν την ευκολία με την οποία τα μικρόβια εγκαθίστανται στα χέρια μας και να κατανοήσουν καλύτερα την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής του σώματός μας. 

 

Ενημερωτική συνάντηση” Εκπαιδεύοντας τους γονείς μας”

Προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση για γονείς πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο σχολείο μας . Εισήγησεις παρουσίασαν: Η κα Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια ανηλίκων, η κα Θεοδώρα Νικολοπούλου Aρχ. της Υποδ/νσης Ασφάλειας Καλαμάτας, ο κος Τσιούτσιας Βασίλειος, Aνθ. της Υποδ/νσης Ασφάλειας Καλαμάτας και η κα Νικολέττα Δημοπούλου, εκπαιδευτικός της Πληροφορικής του σχολείου μας.

Οι εισηγήσεις τους εστιάστηκαν στην πρόληψη που πρέπει να αναπτύξουμε ως ενήλικες και ως γονείς προκειμένου οι συμπεριφορές μας, που σχετίζονται με το διαδίκτυο, να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα μίμησης για τα παιδιά μας.

Οι εκπρόσωποι της Υποδ/νσης Ασφάλειας Καλαμάτας, εξήγησαν τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς προκειμένου να καταγγείλουν περιστατικά cyberbulling.

Και η εκπαιδευτικός του σχολείου μας καθοδήγησε τους γονείς σε πρακτικά θέματα που βοηθούν την γονική μέριμνα στο διαδίκτυο και πως θα προτείνουν εκπαιδευτικούς διαδικτυακούς αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέροντες ιστοχώρους στα παιδιά τους

http://messinia24.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B9/

https://www.messinialive.gr/enimerotiki-ekdilosi-gia-tous-goneis-kai-tin-chrisi-tou-diadiktyou-sto-17o-dimotiko-scholeio/

 

Ο παγωτατζής

Ο παγωτατζής ήρθε στο σχολείο μας!!!!!!!!

Με περίτεχνη διάθεση και επιμέλεια η κα Χρύσα έφτιαξε για τους μαθητές μας ένα κανονικό καρότσι παγωτατζή. Όλα αυτά στα πλαίσια του προγράμματος Παραδοσιακά επαγγέλματα που εκπονούν με την καθοδήγησή της οι μαθητές της.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να φτιάξουμε  παγωτό και να το γευτούμε

ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Τη Δευτέρα 21 Μαϊου οι μαθητές των 2 μικρότερων τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν το 1ο Νηπιαγωγείο της πόλης μας ανταποδίδοντας την επίσκεψη των νηπίων. Η συνεργασία στηρίχθηκε στο πρόγραμμα ¨Ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό¨, και στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος με θέμα “Παραδοσιακά παιχνίδια”, που εκπονείται από τις 2 τάξεις μας στην τρέχουσα σχολική χρονιά.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και για τα δωράκια που μας ΄είχαν ετοιμάσει

Εκπαιδεύοντας τους γονείς μας.

Θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδί να τριγυρνά μόνο του σε μία λεωφόρο; Θα δίνατε τη συγκατάθεσή σας να μπει σε ένα κλαμπ για ενηλίκους; Θα συμφωνούσατε να τρώει τρεις σοκολάτες κάθε μέρα; Πιθανότατα η απάντηση σε όλες τις παραπάνω «ρητορικές» ερωτήσεις είναι «όχι» και μάλιστα κατηγορηματικά. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι καμία από αυτές τις πρακτικές δε θεωρείται παιδαγωγικά ή ηθικά σωστή. Πρόκειται για κανόνες απαράβατους! Ή μήπως όχι;

Σε ποιο βαθμό τηρούμε τους ίδιους κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και πόσο διαφορετικές είναι οι συνέπειες όταν… επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να «τριγυρνά» μόνο του στα ιντερνετικά μονοπάτια, να παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στη χρονολογική του ηλικία, να σερφάρει για ώρες ανεξέλεγκτο; Και πόσο ηθικά σωστό είναι εμείς οι ενήλικες να τριγυρνάμε τις ίδιες ώρες σε παράλληλες διαδικτυακές διαδρομές ? Τι παράδειγμα δίνουμε?

Σας περιμένουμε την Τετάρτη 23 Μαϊου 2018, στις 7.30 το απόγευμα στο σχολείο μας, στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα: ” Εκπαιδεύοντας τους γονείς μας”, στην ορθή χρήση του Διαδικτύου από τους ίδιους και από τα παιδιά τους.

Πρώτες βοήθειες, β΄μέρος

Το δεύτερο μέρος επιμορφωτικού σεμιναρίου σχετικό με Πρώτες βοήθειες, παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας , χθες Πέμπτη 7.30 μμ-10.00μμ.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Α/θμια Εκπ/ση και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παράρτημα Καλαμάτας. Την παρουσίαση έκαναν οι επίσης εκπαιδευτικοί, Αθ . Μπάλτας και ΧΡ. Κέης, μέλη της Ομάδας Διάσωσης.

Πολύτιμες οι οδηγίες και οι συμβουλές τους

Τους ευχαριστούμε!

Μάθε τέχνη κι αστηνε….και αν…

.
Την ευκαιρία να γνωρίσουν το Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας κι να επισκεφτούν παραδοσιακά καταστήματα είχαν οι μικροί μας μαθητές.”Έγιναν ” για λίγο καπελάδες, τσαγκάρηδες, μπαρμπέρηδες-κουρείς, καλαθάδες κι έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο. Έμαθαν για τα επαγγέλματα που χάνονται με το πέρασμα του χρόνου και συνομίλησαν με τους επαγγελματίες μαθαίνοντας αρκετά για την τέχνη τους.
Με αυτή μας τη βόλτα ανασύραμε  ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μας παράδοσης. Οι μαθητές μας επωφελήθηκαν από αυτή τη δραστηριότητα γιατί εμπλούτισαν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, αλλά έμαθαν και καινούρια πράγματα σχετικά με τις ασχολίες των ανθρώπων σε περασμένες εποχές.
Και όλα αυτά ως μια βιωματική επαφή με τα Παραδοσιακά επαγγέλματα με τα οποία ασχολήθηκαν όλη τη χρόνια στο πολιτιστικό πρόγραμμα που σχεδίασαν και εκπόνησαν.
https://www.facebook.com/paidikamasgr-819155491515238/

Ένα μικρό-μεγάλο- τεράστιο “ευχαριστώ”

Γιορτή-αφιέρωμα στη Μάνα πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας με σκοπό να πούμε ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο πρόσωπο που μας έφερε στον κόσμο και φρόντισε και φροντίζει πάντα για μας.

 

 

 

 

Τη γιορτούλα μας παρακολούθησαν οι μαμάδες των μαθητών μας, δυο εκ των οποίων είχαν γίνει πρόσφατα για 2η φορά μαμάδες και είχαν μαζί τους και τα νεογέννητα μωράκια τους. Αλλά προς  έκπληξή μας και   μπαμπάδες!!!!!!! και μητέρες από το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο της πόλης μας.

Η γιορτή μας περιείχε απ΄όλα. Τραγούδια, ποιήματα, αποφθέγματα αφιερωμένα από τους μαθητές μας στις μητέρες τους. Αλλά και συγκινήσεις! Οι μαθητές μας χάρισαν καρτούλες δωράκια στις μαμάδες τους που είχαν ετοιμάσει με την επιμέλεια των δασκάλων τους.

Η ημέρα της μητέρας ή όπως έχουμε συνηθίσει να την λέμε «γιορτή της μητέρας» είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τις μανούλες όλου του κόσμου. Φυσικά τους γονείς μας τους τιμούμε και τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου αλλά οι παγκόσμιες ημέρες αυτές μας δίνουν τη ευκαιρία να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε!

Αν περιμένετε να ακούσετε πως η γιορτή της μητέρας ξεκινάει από τους Έλληνες και την αρχαία Ελλάδα δεν θα σας απογοητεύσουμε! Φυσικά αντίστοιχες εορτές και τιμές προς τη μητέρα γίνονταν σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε την μητέρα Γη, την πρώτη μητέρα, που λατρεύονταν σαν θεότητα. Η μητέρα Γη ήταν για τους αρχαίους Έλληνες η προσωποποίηση της φύσης και μητέρα των πάντων.

Η μικρασιατική θεότητα Κυβέλη, γνωστή στους Έλληνες ως Ρέα λατρεύονταν ως θεά της γης, της άγριας φύσης και της γονιμότητας. Σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία ήταν η πρώτη γυναίκα που γέννησε με τοκετό και μεγάλωσε με το μητρικό της γάλα τα παιδιά της.

Ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 υπό την Άνν Τζάρβις κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865). Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες ακτιβιστές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου όπως ο αγώνας για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας» για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις  θέλοντας να  τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή τηςΥπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει”, με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες . Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Χρόνια πολλά στις μανούλες σε ολον τον κόσμο!