Η ζωή του Χριστού μέσα από τα μάτια του El Greco

 

Αγαπημένα μας παιδιά, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι μας λείπετε πολύ. Προκειμένου να μην χάσουμε την επαφή μας, θα επικοινωνούμε, για λίγο, μέσω του blog μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια και να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στο Νηπιαγωγείο μας.
Αυτή την εβδομάδα το θέμα μας θα είναι το Πάσχα. Θα ξεκινήσουμε με μία μικρή επανάληψη όσων μάθαμε, αρχίζοντας από την χαρμόσυνη είδηση της γέννησης για να καταλήξουμε στην Ανάσταση. Πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας και είχαμε δει πίνακες σπουδαίων ζωγράφων. Σκεφτήκαμε λοιπόν να παρακολουθήσουμε την πορεία της ζωής του Χριστού στη γη, μέσα από τα μάτια και τους πίνακες ενός μεγάλου ΄Ελληνα ζωγράφου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ

Λίγα λόγια για το μεγάλο ζωγράφο γνωστό σ’όλο τον κόσμο ως “Ελ Γκρέκο”. Ο Δομήνικος γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης όπου έμαθε αγιογραφία (δηλαδή να ζωγραφίζει πίνακες αγίων) συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, αργότερα πήγε στην Ισπανία όπου και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Οι πίνακες του θεωρούνται αριστουργήματα.
Ας δούμε λοιπόν τον πρώτο πίνακα με το όνομα Ευαγγελισμός. Θυμόσαστε που είχαμε πει, πως ο άγγελος Γαβριήλ είχε φέρει την είδηση στην Παναγία μας πως θα γίνει μητέρα του Χριστού.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Ο δεύτερος πίνακας αναφέρεται στη Γέννηση. Η Παναγία μας ύστερα από ένα μεγάλο ταξίδι από την Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ θα γεννήσει τον Χριστούλη μας στη φάτνη. Άγγελοι ψέλνουν στον ουρανό και βοσκοί προσφέρουν τα προβατάκια τους.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ

Τρίτος πίνακας με το όνομα Βάπτιση. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος θα βαπτίσει τον Χριστό μας στον Ιορδάνη ποταμό.

Η ΒΑΠΤΙΣΗ

Ο τέταρτος πίνακας μας δείχνει μια σκηνή από την καθημερινή ζωή του Ιησού. Ο Χριστός ήταν σπουδαίος δάσκαλος που δίδασκε την αγάπη και την πίστη, μέσα από παραβολές (μικρές ιστορίες που αφηγούνταν) και θαύματα που έκανε, για να δείξει το μεγαλείο και την αγάπη Του Θεού. Ένα από αυτά ήταν ότι θεράπευσε έναν τυφλό βοηθώντας τον να βρει ξανά το φως του.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΟΝ ΤΥΦΛΟ

Ο πέμπτος πίνακας αναπαριστά τον Μυστικό Δείπνο. Ο Χριστός μαζεύτηκε για τελευταία φορά με τους μαθητές Του για να φάνε μαζί. Θέλει να τους δείξει την αγάπη του. Τούτο το ψωμί που τους δίνει απόψε είναι κάτι άλλο. Είναι το σώμα Του ,και τούτο το ποτήρι που υψώνει για να τους κεράσει , περιέχει κάτι άλλο . Είναι το αίμα Του. Η γλυκύτερη τροφή που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς κάθε φορά που γίνεται θεία Λειτουργία. Η θεία Λειτουργία είναι η επανάληψη του Μυστικού Δείπνου. Αυτό ήταν η κορύφωση της αγάπης.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΙΠΝΟ

Έκτος πίνακας με το όνομα Πορεία προς τον Γολγοθά. Ο Χριστός αποσύρθηκε με τους μαθητές ΤΟΥ στο κήπο της Γεσθημανής. Μέσα στην νύχτα ακούστηκαν άγριες φωνές, ο Ιούδας ένας από τους μαθητές του πλησιάζει και φιλάει τον δάσκαλο του .
-Με φίλημα, Ιούδα, με προδίδεις; Ύστερα στρέφεται σε αυτούς που συνοδεύουν τον Ιούδα και τους ρωτά ποιόν ψάχνουν .Αυτοί τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν προς το ν Αρχιερέα και την επόμενη μέρα στο Ρωμαίο Διοικητή για να τον δικάσουν. Ο Πόντιος Πιλάτος κάτω από τις πιέσεις των Εβραίων θα καταδικάσει τον Χριστό. Θα διατάξει να τον μαστιγώσουν να του βάλουν στεφάνι από αγκάθια. Οι στρατιώτες θα του πάρουν τα ρούχα και θα αρχίσουν να τον κοροϊδεύουν .Θα του δώσουν το σταυρό και θα αρχίσει η πορεία προς τον Γολγοθά, όπου θα τον σταυρώσουν.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΟΛΓΟΘΑ

Έβδομος πίνακας με το όνομα Σταύρωση. Κάποια στιγμή ο Ιησούς αισθάνθηκε μεγάλη δίψα. Τότε ένας στρατιώτης, πήρε ένα σφουγγάρι το έριξε στο ξύδι, το στήριξε σε ένα καλάμι και το έφερε στο στόμα του Χριστού.
– Πατέρα στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα Μου.  Με αυτά τα λόγια ξεψύχησε. Ήταν Παρασκευή. Μεγάλη Παρασκευή.

ΣΤΑΥΡΩΣΗ

Όγδοος πίνακας με το όνομα Αποκαθήλωση. Δύο μαθητές Του κρυφοί ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος , πήραν την άδεια από τον Πιλάτο να θάψουν το Σώμα Του. Κατέβασαν από τον Σταυρό με μεγάλη προσοχή το Άγιο Σώμα.

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Ένατος πίνακας με το όνομα Ταφή. Οι μαθητές τοποθέτησαν το Σώμα Του σε ένα καινούργιο μνήμα.

ΤΑΦΗ

Δέκατος πίνακας με το όνομα Ανάσταση. Την επόμενη μέρα του Σαββάτου, η Μαρία η Μαγδαληνή μαζί με άλλες γυναίκες, αφού πήραν μαζί τους αρώματα, πήγαν στο τάφο. Όταν έφτασαν εκεί ,βρήκαν την πέτρα που έκλεινε τον τάφο, κυλισμένη μακριά.. Μπήκαν μέσα και δεν βρήκαν το σώμα του. Είδαν όμως ένα άγγελο να κάθεται στα δεξιά. Φοβήθηκαν. Αυτός όμως τους είπε: -Μην φοβάστε. Ο Ιησούς, δεν είναι εδώ, Αναστήθηκε.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Τώρα μπορείτε να παρακολουθήσετε και  στο βίντεο που ετοιμάσαμε, τους πίνακες και την αφήγηση για τα πιο σπουδαία σημεία της ζωής του Χριστού.

Θα προσπαθήσετε τώρα να βάλετε στη σειρά τους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ξεκινώντας από τον Ευαγγελισμό; Σημειώστε στα κουτάκια τους αριθμούς από το 1 έως το 9 για να δείξετε με ποια σειρά έγιναν τα γεγονότα της ζωής του Χριστού. (Εκτυπώστε ακόμη και ασπρόμαυρο το φύλλο εργασίας ή αν δεν υπάρχει εκτυπωτής ζητήστε από το παιδί να σας τα πει προφορικά)

Εκτύπωσε το Φύλλο εργασίας

Μήπως τώρα θα θέλατε να ζωγραφίσετε όπως ο Ελ Γκρέκο μία από τις σκηνές που είδατε; Προσπαθήστε να γίνετε μικροί ζωγράφοι, φωτογραφίστε και στείλτε τη ζωγραφιά σας στην κυρία σας (Μόνο το έργο του παιδιού, όχι το πρόσωπό του). Εμείς θα δημοσιεύσουμε τα έργα σας!