Κορονοϊός

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το πρώτο θέμα με το οποίο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε, λόγω της καθημερινότητας που ζούμε, είναι « Τα μικρόβια» και κατ΄επέκταση «Ο κορονοϊός». Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να διαβάσετε μαζί με τα παιδιά τα παρακάτω σχετικά διαδικτυακά παραμύθια. Κάτω από το κάθε παραμύθι προτείνονται και τρόποι επεξεργασίας τους. Το πρώτο παραμύθι έχει τίτλο «Ένας ιός με κορώνα» , είναι δημιουργία της κ. Χαράς Πάτρα και θα το βρείτε εδώ: Δραστηριότητες:

1.Αφού διαβάσετε το παραμύθι δείχνοντας παράλληλα και τις εικόνες μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου, όπως «Τι έκανε στην αρχή ο κορονοϊός; Τι έγινε μετά; Γιατί είχε 3 τρίγωνα στην κορώνα του; Πως έχασε τα τρίγωνα αυτά; Τι έγινε στο τέλος;» και άλλες.

2.Μπορείτε να επεξεργαστείτε και να αναλύσετε τα συναισθήματα των ηρώων με ερωτήσεις όπως «Πως αισθανόταν στην αρχή ο κορονοϊός; Πως αισθανόταν η γρίπη και ο βήχας όταν έλεγε ότι ήθελε να αρρωστήσει όλα τα παιδάκια; Πως αισθάνθηκε όταν έχασε όλα τα τριγωνάκια από την κορώνα του; Εσύ πως ένιωσες όταν τελικά ο κορονοϊός δεν κατάφερε να κάνει αυτό που ήθελε;» και άλλες, δείχνοντας παράλληλα και τις εκφράσεις των προσώπων στις εικόνες.

3.Μια άλλη πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα είναι να παίξετε με τις σύνθετες λέξεις. Γιατί ονομάστηκε «κορονοϊός»; Από τις λέξεις «κορώνα + ιός» αφού είναι ένας ιός με κορώνα. Πως θα λεγόταν αν ήταν ένας ιός με παντόφλες; – παντοφλοϊός, ή με μολύβια – μολυβοϊός κοκ. Και έτσι φτιάξτε μια λίστα με όλους αυτούς τους ιούς που μπορεί να προκύψουν γράφοντάς τους σε ένα χαρτί.

Το δεύτερο παραμύθι έχει τίτλο «Η άγνωστη κυρά», είναι δημιουργία της κ. Δέσποινας Χριστοφορίδου και θα το βρείτε εδώ:

Δραστηριότητες:

1.Αφού κάνετε μια πρώτη ανάγνωση του παραμυθιού μπορεί το παιδί να συμπληρώσει σε δικό του χαρτί (καθώς δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα για εκτύπωση στο σπίτι) τις δραστηριότητες που το ίδιο το παραμύθι προτείνει σε κάποιες σελίδες του.

2. Μία πολύ ωραία εξάσκηση φωνολογικής ενημερότητας είναι οι ομοιοκαταληξία. Αυτό το παραμύθι είναι γραμμένο σε ρίμες. Αφού κάνετε μια πρώτη ανάγνωση, συνεχίστε σε μια δεύτερη ανάγνωση στην οποία θα διαβάζετε τον πρώτο στίχο αλλά θα παραλείπετε την τελευταία λέξη του επόμενου στίχου.Για παράδειγμα διαβάζετε « Ήταν άρρωστη βαριά και τρομάξαν τα ……………». Αφήστε το παιδί να μαντέψει τη λέξη που είχε ακούσει ή ακόμα και να βρει μια δικιά του που να ομοιοκαταληκτεί. Θα προκύψουν πολύ ωραίες νέες δημιουργίες.

Παιχνίδι: Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά στο σπίτι είναι να ζωγραφίσετε μικρόβια σε μικρό μέγεθος. Έπειτα να τα κολλήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού που αποτελούν πηγές μικροβίων όπως το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, τα πόμολα, οι διακόπτες κά. Τέλος μεταμορφωθείτε σε εξολοθρευτές μικροβίων και με την λήξη του χρονομέτρου, δείτε ποιος βρήκε τα περισσότερα!!!! Αυτά είναι μερικά μικρόβια που ζωγραφίσαμε εμείς!!

  Καλή διασκέδαση!!!!

Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να εξολοθρεύσουμε αυτά τα μικρόβια;;; Μα φυσικά να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά με σαπούνι και νερό. Και για να δούμε πώς το σαπούνι απομακρύνει τα μικρόβια ας κάνουμε ένα εύκολο πείραμα στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστούμε: 

ένα ρηχό πιάτο (κατά προτίμηση λευκό)

λίγο νερό

πιπέρι

υγρό σαπούνι

Διαδικασία: Βάζουμε στο πιάτο λίγο νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο του πιάτου. Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι, που σχεδόν να μαυρίσει όλη η επιφάνεια του νερού. Παρομοιάζουμε τους κόκκους του πιπεριού με τα μικρόβια και βουτάμε το δαχτυλάκι μας μέσα. Τι παρατηρούμε; Το δάχτυλό μας γεμίζει πιπέρι δηλαδή μικρόβια! Τώρα βάζουμε λίγο σαπούνι στο δάχτυλό μας και το βουτάμε άλλη μία φορά… Το πιπέρι απομακρύνεται!!! Φοβερό; Εξηγούμε στα παιδιά ότι κάπως έτσι το σαπούνι διώχνει τα μικρόβια από τα χέρια μας γι΄αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα πλένουμε καλά και συχνά. Δείτε και το βίντεο που ετοιμάσαμε.

Αν έχετε πρόσβαση σε εκτυπωτή μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να κάνουν τα παρακάτω φύλλα εργασίας:

Για το τέλος σας κρατήσαμε ένα μικρό  αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι. Χρωματίστε το, πάρτε πιόνια και ζάρι και διασκεδάστε!

Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική Τάξη. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.