8 Μαρτίου- Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου 2021 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται καθημερινά ενάντια  στη φτώχεια, στη βία ,στον πόλεμο και στις προκαταλήψεις

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις γυναίκες που βοήθησαν το γυναικείο κίνημα:
• Emmeline Pankhurst
(Έμελιν Πάνκχερστ – Βρετανίδα πολιτική ακτιβίστρια και ηγέτης του κινήματος Suffragettes – κίνημα υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών)
• Victoria Woodhull
(Βικτόρια Γούντχαλ – Αμερικανίδα ηγέτης του φεμινιστικού κινήματος, η πρώτη γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα του πρόεδρου των ΗΠΑ το 1872)
• Harriet Tabman
(Χάριετ Τάμπμαν – Αμερικανίδα πολίτης που αγωνίστηκε για την κατάργηση της δουλείας και την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες)
• Evita Peron
(Εβίτα Περόν – γνωστή για την εκστρατεία της για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στην Αργεντινή, την υποστήριξη των εργατικών συνδικάτων και των κατώτερων οικονομικά και κοινωνικά τάξεων)
• Simon de Beauvoir
(Σιμόν ντε Μποβουάρ : Γαλλίδα συγγραφέας, φεμινίστρια, με σημαντικό κοινωνικό και συγγραφικό έργο κατά της καταπίεσης των γυναικών)
• Αδερφές Bronte
(Έμιλι, Σάρλοτ, και Αν Μπροντέ : Αγγλίδες συγγραφείς που με το συγγραφικό έργο τους κατήγγειλαν την κοινωνική ανισότητα και το σεξισμό κατά των γυναικών)
• Malala Yousafzai
(Μαλάλα Γιουσαφζάι : νεαρή 23χρονη κοπέλα από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής των κοριτσιών στην εκπαίδευση της χώρας της – βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης)
• Helen Keller
(Έλεν Κέλερ – Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια, σουφραζέτα)
• Roza Parks
(Ρόζα Παρκς – ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων)

Μαθητικός Διαγωνισμός Αφίσας και Λογότυπου

7 Μαρτίου 2021 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο διαγωνισμό αφίσας και λογοτύπου με θέμα : »200 χρόνια παρελθόν, πόρος για το μέλλον» που προκηρύχθηκε από την Περιφερειακή  Δ/νση Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπ/σης Θεσσαλίας. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε από τις 15/01/2021 έως 19/02/2021 στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821

Οι μαθητές μας έδωσαν τη δική του προοπτική στης ‘καρδιάς το πύρωμα’ στον αγώνα για την ελευθερία, στη γένεση του Έθνους και στη δημοκρατία

Στους συνδέσμους που ακολουθούν θα δείτε τα έργα των μαθητών μας:

Φωτεινή (2)

Μαρισια (1)

Γιώργος και Αντρέας

Δέσποινα

Ευγενία

Γιώργος και Αργύρης

Μαρίλια

Παναγιώτα

Ελισάβετ

Εγγραφή μαθητών στην Α’ τάξη

2 Μαρτίου 2021 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι για το διδακτικό έτος 2021-22 οι εγγραφές της Α΄ τάξης θα γίνονται από την Δευτέρα 1/03/2021 έως και την Παρασκευή 19/03/2021 στο χώρο του σχολείου μας.

  1. Αίτηση εγγραφής(δίνεται από το Διευθυντή του Σχολείου )
  2. Πιστοποιητικό Γέννησης Δήμου ή Κοινότητας

(τελευταίου τριμήνου). Τα πιστοποιητικά γέννησης των μαθητών αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τους Διευθυντές

  1. Βιβλιάριο Υγείας του παιδιού. Σ’ αυτό ελέγχονται τα εμβόλια που προβλέπονται και είναι εντεταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών .
  2. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή Δημοτικού Σχολείου (Α.Δ.Υ.Μ.)(δίνεται από το Διευθυντή του Σχολείου και ισχύει για τρία χρόνια).
  3. Αποδεικτικό στοιχείο της διεύθυνσης κατοικίας(απόδειξη ΔΕΗ,ΔΕΥΑΜΒ κτλ)
  4. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου.
  5. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση
    Φοίτησης»

2.Tο Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων
(15 Ιουνίου 2021) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο εγγραφής
του μαθητή.

  1. Αίτηση για το Ολοήμερο (Δίνεται στους γονείς από το διευθυντή του Σχολείου)

Το Α.Δ.Υ.Μ. καταρτίζεται και συμπληρώνεται από ιατρούς των οικείων Μονάδων Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία κλπ) ή των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς (χωρίς σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία).

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται θα τα βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους

αιτηση εγγραφής α δημοτικού

ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

αίτηση ολοημέρου

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

22 Φεβρουαρίου 2021 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας σήμερα 21/02/2021 και γιορτάζουμε την Ελληνική με μερικές από τις ωραιότερες λέξεις.

                                        

Κοπή Βασιλόπιτας στο σχολείο μας

1 Φεβρουαρίου 2021 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Κάτω από διαφορετικές συνθήκες και φέτος κόψαμε την Πρωτοχροννιάτικη πίτα στο σχολείο μας

Τυχερή της χρονιάς η γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Αθηνά Κατή. Βασιλόπιτα σε όλα τα παιδιά και δώρα στους τυχερούς  μαθητές μοιράστηκαν από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε όλα τα παιδιά του σχολείου μας

   

Καλή τύχη σε όλους για τη νέα χρονιά

 

 

 

Η Διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή μας

31 Δεκεμβρίου 2020 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Φέτος το 15ο και 24ο ΔΣ Βόλου κόντρα στην πανδημία που θέλει τους μαθητές μακριά από τα σχολεία τους φέρνει τα παιδιά μας πιο κοντά στο σχολικό κλίμα με τη συνέχεια της περυσινής Χριστουγεννιάτικης γιορτής ‘’Ο Άγιος Βασίλης στη Φυλακή.’’

Μετά τις περιπέτειες που αντιμετώπισε πέρυσι ο Άγιος Βασίλης στην προσπάθεια του να φέρει τα Χριστουγεννιάτικα δώρα του στα παιδιά, ο άγιος εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος . Δεν φτάνει που του έκοψαν κλήση για παράνομη στάθμευση στο έλκηθρο, που του επιτέθηκαν φιλοζωικές οργανώσεις, που καταδιώχτηκε ως διαρρήκτης και τελικά κατέληξε στην φυλακή, φέτος έρχεται να αντιμέτωπος με ένα ισχυρότερο πρόβλημα. Την πανδημία του κορωνοϊού.

Θα καταφέρει  ο Άγιος να ξεπεράσει τους φόβους του και να αποφασίσει να μοιράσει και φέτος τα δώρα του? Αλλά και οι άνθρωποι πως θα τον δεχτούν? Θα έχουν μετανιώσει για τις πράξεις τους?

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Γαϊτανά για το σενάριο και τα μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας που μας προσέφερε και στους εκπαιδευτικούς που επιμελήθηκαν της γιορτής

Πολλά ευχαριστώ επίσης στους μαθητές που πήραν μέρος στην γιορτή αλλά και στους γονείς τους που υποστήριξαν την προσπάθεια

Την γιορτή μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο

Ηhttps://www.youtube.com/watch?v=JYTAfOAOpco&fbclid=IwAR1v02c45w-0Fqhm6i-yCus5JvPx6_0XZE5fE1XpDW1TDah0MceN6q7i3mg

Η Στ’ Τάξη στηρίζει τις προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία

28 Δεκεμβρίου 2020 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Τι γίνεται όταν ένα παιδί δεν ζητάει πια δώρα από τον Άγιο Βασίλη? Όταν αγωνιά για την παρουσία όλης της οικογένειας στο γιορτινό τραπέζι? Όταν πρώτη πρώτη στη λίστα με τις ευχές είναι η υγεία? Όταν τους μυθικούς σούπερ ήρωες αντικαθιστούν οι απλοί καθημερινοί γιατροί και νοσηλευτές? Όταν τα ρήματα: Συμπονώ, Συναισθάνομαι, Ευγνωμονώ και Ευχαριστώ αντικαθιστούν το ρήμα Θέλω?

Απαντήσεις στις προηγούμενες απορίες καλείται να δώσει  η προσπάθεια των μαθητών της έκτης τάξης μας  στέλνοντας τη συμπαράσταση τους προς όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές, που με δύναμη ψυχική και σωματική αγωνίζονται για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας ενάντια στον covid 19 αλλά και σε κάθε άλλη ασθένεια

Με τη βοήθεια της δασκάλας τους κ. Μουρτζίνου Αικατερίνης στέλνουν γιορτινές κάρτες στα νοσοκομεία με τις θερμότερες ευχές τους για υγεία, δύναμη και ελπίδα

δείτε τη δουλειά τους στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1zU_ykk5t077zbsRLQm-KrUODN04QO0ck

 

Ευχές από τον Σύλλογο Διδασκόντων και το κ. Διευθυντή του 15ου ΔΣ Βόλου

17 Δεκεμβρίου 2020 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του 15ου ΔΣ Βόλου, εύχονται σε όλους τους μαθητές και τους γονείς τους

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος

Χριστούγεννα στο (άδειο) σχολείο

16 Δεκεμβρίου 2020 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

       

Πόσο δύσκολο είναι να στολίζουμε το σχολείο χωρίς τη βοήθεια των μικρών μαθητών μας!!Πόσο δύσκολο να υποκρινόμαστε ότι όλα είναι μια χαρά και τίποτα δεν έχει αλλάξει!!Φέτος για πρώτη φορά οι δασκάλες μαζί με τις καθαρίστριες του σχολείου έβαλαν τα δυνατά τους να δώσουν τη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή στις σχολικές αίθουσες, τους χώρους και τον κήπο περνώντας το μήνυμα ότι η αγάπη , η ελπίδα και πάνω απ όλα η υγεία θα κυριαρχήσουν και ότι το σχολείο θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις ψυχούλες του

 

η Δύναμη της Αγάπης- The Power of Love

15 Δεκεμβρίου 2020 15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Mια ροκ εκδοχή της πιο όμορφης ιστορίας

Frankie Goes to Holywood: The Power of Love

https://www.youtube.com/watch?v=NyoTvgPn0rU