Εκδηλώσεις – Δράσεις – Συμμετοχές

14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-17

            Απόγευμα, ώρα 7.00, 14 Ιουνίου 2017. Ήταν μια βραδιά ξεχωριστή. Το Σχολείο μας γέμισε με γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, μικρά και μεγάλα αδερφάκια. Τα παιδιά μας με την αγωνία αλλά και το χαμόγελο στα μάτια περίμεναν να εκτελέσουν κατά τμήμα και τάξη τη δική τους παράσταση. Στην ψυχή μας βαθιά, όλοι είχαμε  τα παιδιά της Έκτης. Ήταν η τελευταία τους ημέρα ως μαθητές του Δημοτικού! Όλα κύλησαν υπέροχα, γιατί όλα ήταν σωστά οργανωμένα από το Σύλλογο Διδασκόντων, με κόπο και καλή διάθεση. Μουσικοχορευτικά δρώμενα, τραγούδια, δημοτικοί χοροί! Πολύ συγκινητική ήταν και η στιγμή που η Δ/ντρια, εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών αποχαιρέτησε τους μαθητές της ‘Εκτης λέγοντας μεταξύ των άλλων:

         Αγαπημένοι μας μαθητές της Έκτης τάξης, να αποχαιρετώ εσάς, νιώθω μια ιδιαίτερη συγκίνηση, γιατί μαζί ήρθαμε σ’ αυτό το σχολείο, πρίν έξι χρόνια. εγώ ως διευθύντρια και εσείς ως πρωτάκια. Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για σας. Κλείνει ένα κεφάλαιο της ζωής σας και αρχίζει ένα καινούριο, όπως τότε, πριν έξι χρόνια που άρχιζε το κεφάλαιο που τελειώνει σήμερα. Τότε που ως μικρά πιτσουνάκια που έχουν πρωτοανοίξει τα φτερά τους, με την καρδιά γεμάτα αγωνία και προσμονές, και τα μάτια γεμάτα όνειρα περιμένατε υπομονετικά, κρεμασμένα στο χέρι των γονιών για τον πρώτο αγιασμό. Τα χρόνια αυτά σας είδαμε να μεγαλώνετε, να ωριμάζετε, να αλλάζετε. Χρόνια γεμάτα χαρές, αγωνία και κόπο. Κόποι δικοί σας, κόποι έξι ολόκληρων χρόνων με στόχο την κατάκτηση της γνώσης για να γίνετε υπεύθυνοι και άξιοι πολίτες στην κοινωνία. Σας πιάσαμε το χέρι για τα πρώτα γράμματα, σας παρηγορήσαμε όταν κλάψατε, σας μιλήσαμε τρυφερά και σας ενθαρρύναμε στις άτυχες στιγμές. Νιώσαμε τις επιθυμίες σας, τις αγωνίες σας, αντιμετωπίσαμε τα ατοπήματά σας με την αγάπη αλλά και την αυστηρότητα του γονιού που θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Το σχολείο σας βοήθησε να αντιληφθείτε τα ιδιαίτερα ταλέντα σας, να αναπτύξετε την κοινωνικότητά σας, την έννοια της φιλίας, του σεβασμού στους  δάσκαλους ως μέντορές σας και στους γονείς σας που τόσο κοπιάζουν για σας. Η αίσθηση συμμετοχής μας στην κοινωνική και πνευματική σας ανάπτυξη είναι ακριβώς το γεγονός που μας γεμίζει συγκίνηση σήμερα. Στο Γυμνάσιο, πιο ώριμοι, με τα εφόδια που σας δώσαμε εμείς οι δάσκαλοί σας και οι γονείς σας, θα είστε ικανοί να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τις νέες δυσκολίες  και κακοτοπιές. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι όσο θα  μεγαλώνετε, τους δράκους δεν θα τους βρίσκετε πια  στις σπηλιές της Παραμυθοχώρας, αλλά στην πραγματική ζωή, με άλλη όψη, καμιά φορά ελκυστική. Και θα πρέπει να καταφεύγετε πάντα στους γονείς σας και στους εκπαιδευτικούς σας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες της ζωής από το μετερίζι των αξιών και των αρχών που εμείς σας δώσαμε, με το συναίσθημα και την ενσυναίσθηση που σας καλλιεργήσαμε και με το νου που σας οικοδομήσαμε, δηλαδή «με λογισμό και μ’ όνειρο», «και πάντα ανοιχτά, ορθάνοιχτα τα μάτια της ψυχής σας» όπως έγραψε και ο εθνικός μας ποιητής.

Καλό ταξίδι, ευχόμαστε κάθε προσωπική πρόοδο και ευτυχία στον καθένα σας ξεχωριστά, ώστε να βγείτε νικητές στο στίβο της ζωής.

        Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση εικαστικών έργων των μαθητών του σχολείου.

      Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Σύλλογο Γονέων του Σχολείου μας που μας διέθεσε το σύστημα ήχου για την εκδήλωση και διοργάνωσε το τσιμπούσι στο τέλος της γιορτής με  ωραιότατα εδέσματα και αναψυκτικά. Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αποχαιρέτησε το κάθε παιδί της Στ τάξης με ένα εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα ως ενθύμιο από τη σχολική ζωή.

       Και του χρόνου!

       26 Νοεμβρίου, 2016

ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Στις 26 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο επιδοθήκαμε σε περιβαλλοντικές δράσεις στο χώρο του σχολείου μας.  Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς πραγματοποιήσαμε δενδροφύτευση στο μεγάλο κεντρικό προαύλιο πίσω από τα παγκάκια.

Ο χώρος ετοιμάστηκε από την προηγούμενη με σκληρή δουλειά εκπαιδευτικών ώστε να είναι έτοιμος για φύτεμα. Απομακρύνθηκαν αγριόχορτα, πέτρες, σκουπίδια και κλαδεύτηκαν οι θάμνοι. Ένα μέρος των φυτών μας τα χάρισε το Τμήμα Κηποτεχνίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάποια τα έφεραν οι συμμετέχοντες στη δράση. Φυτέψαμε πικροδάφνες, ελιές, ιβίσκους, κ.ά. καλλωπιστικά φυτά. Μικροί και μεγάλοι, όλοι με τα φτυαράκια μας, συμμετείχαμε με σκάψιμο, πότισμα, φύτεμα.

Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτά δραστηριότητα στο χώρο του σχολείου μας βλέποντάς το και σαν παιχνίδι. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκαν και δράσεις ευπρεπισμού των τοίχων από συνθήματα κλπ. Όλα ήταν υπέροχα και δημιουργικά!

Παρουσίαση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ της ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ στο Σχολείο μας

Παρουσίαση της Ξιφασκίας

Την Παρασκευή 15 Απριλίου υποδεχτήκαμε στο χώρο του Σχολείου μας τον προπονητή ξιφασκίας κ. Παναγιώτη Αντωνίου, ο οποίος προσκλήθηκε για να μας παρουσιάσει το ολυμπιακό άθλημα της ξιφασκίας. Η παρουσίαση αυτη εντάχθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής και με αφορμή το γεγονός ότι το 2016 χαρακτηρίστηκε ως Ολυμπιακό Έτος. Η ξιφασκία ως ολυμπιακό άθλημα επιλέχθηκε από τους εκπαιδευτικούς της Φυσικής Αγωγής, επειδή είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, ευγενές, θεαματικό, αλλά και αρκετά άγνωστο άθλημα ως προς τις πτυχές του όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Την παρουσίαση παρακολούθησαν με τεράστιο ενδιαφέρον οι μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και Στ’ τάξεων. Ο προπονητής, ο οποίος είναι και ο αδελφός της μαθήτριας του σχολείου μας Θεοδώρας Αντωνίου (η οποία είναι επίσης αθλήτρια της ξιφασκίας), μαζί με την αδελφή του μας έκαναν μια πλήρη παρουσίαση και επίδειξη της ξιφασκίας. Αναλυτικά, μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι ένα ευγενές άθλημα, τη φιλοσοφία, τους κανόνες του και μας έδειξε με λεπτομέρεια τα μέρη της στολής. Κατόπιν, έγινε επίδειξη των σπαθιών, κατά την οποία τα παιδιά είχαν την δυνατότητα και την ευκαιρία να τα αγγίξουν και να διαπιστώσουν μόνα τους πόσο ασφαλή είναι. Ο κ. Αντωνίου αφού έδειξε με την αδελφή του κάποιες κινήσεις του αθλήματος, ήταν πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών που ήταν τυχεροί-ές να είναι παρόντες και παρούσες. Είναι θαυμάσιο να πραγματοποιούνται στο σχολείο μας τόσο ωραίες και σημαντικές δραστηριότητες. Έτσι, εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική δράση και ενισχύεται η παιδαγωγική αξία των διδακτικών αντικειμένων, στην προκειμένη περίπτωση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αντωνίου και τη μαθήτριά μας που χάρισαν στο σχολείο μας ένα υπέροχο και πολύ ενδιαφέρον πρωινό.

11-12 Απριλίου 2016 – Έκθεση παιδικού βιβλίου στo πλαίσιo της Δράσης
«Με ένα βιβλίο ονειρεύομαι, ταξιδεύω, μαθαίνω τη ζωή»

ΈκθεσηΒιβλίου2016-Β ΈκθεσηΒιβλίου2016-Α

Στο πλαίσιο της δράσης «Με ένα βιβλίο ονειρεύομαι, ταξιδεύω, μαθαίνω τη ζωή», πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και η έκθεση παιδικού βιβλίου στις 11 και 12 Απριλίου 2016. 350 τίτλοι παιδικών βιβλίων κάθε είδους, όπως παραμύθια κλασικά και σύγχρονα, μυθιστορήματα, μικρές ιστορίες, βιβλία γνώσεων, εικονογραφημένα, κλπ. από τα καλύτερα των Ελλήνων και ξένων συγγραφέων εκτέθηκαν στο θέατρο του σχολείου μας.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο γεγονός με ενθουσιασμό που μας εξέπληξε όλους. Δεν ήξεραν πιο να πρωτοδιαλέξουν. Ξεφύλλιζαν τα βιβλία, διάβαζαν το πισώφυλλο, όπως θα έκανε και ένας ενήλικας, παρατηρούσαν την εικονογράφηση, συζητούσαν με τους δασκάλους τους που τα συνόδευαν για τις προτιμήσεις τους, αντάλλασσαν γνώμες, ρωτούσαν για τις τιμές, έκαναν τις απαραίτητες προσθαφαιρέσεις και προχωρούσαν στις παραγγελίες. 272 βιβλία παραγγέλθηκαν, τα οποία τα παιδιά θα αξιοποιήσουν και στο μάθημα της φιλαναγνωσίας.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ στο σχολείο μας
με προσκαλεσμένους συγγραφείς,
επ’ αφορμή της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου.

Η Σοφία Μαντούβαλου με τα παιδιά του Γ2
SofiaMantoubalou-1 SofiaMantoubalou-4
Ευχές για έναν κόσμο ειρηνικό για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη. Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 στο Σχολείο μας, σε μια αίθουσα όπου οι μαθητές είχαν από πριν διακοσμήσει με ζωγραφιές σχετικές με το θέμα του βιβλίου Το φουστάνι με τις πεταλούδες το οποίο είχαν διαβάσει μαζί με τους δασκάλους.
Ήταν δύο διδακτικές ώρες με τη Σοφία Μαντουβάλου πολύ δημιουργικές.
Η συγγραφέας μας μετέδωσε το κέφι της, τη ζωντάνια  της και τη δημιουργικότητά της.
SofiaMantoubalou-2 Το βιβλίο ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικού Παιδικού Βιβλίου 2014 και αφηγείται μια ιστορία με φόντο ένα φουστάνι με πεταλούδες που έρχονται από κάθε γωνιά της γης και συνοδεύουν μια κοπέλα σε ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στις διάφορες χώρες και στις συνήθειες των κατοίκων τους, αποκαλύπτοντάς της την αξία της διαφορετικότητας αλλά και της ειρηνικής και φιλικής συνύπαρξης των λαών.
SofiaMantoubalou-3 Ένα μεγάλο φουστάνι με τόσο διαφορετικές πεταλούδες αλλά και τόσο ίδιες. Πεταλούδες με ευχές και μηνύματα πανανθρώπινα.
Τα παιδιά της Γ΄τάξης συζήτησαν  με τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου για τη διαφορετικότητα  και εκφράστηκαν εικαστικά κατασκευάζοντας το φουστάνι της φωτογραφίας με τις πεταλούδες γεμάτες ευχές.

 Τα παιδιά του Ε2 συναντήθηκαν με την Άλκη Ζέη

Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΑΛΚΗ_ΖΕΗ Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΑΛΚΗ_ΖΕΗ1 Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΑΛΚΗ_ΖΕΗ3
Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΑΛΚΗ_ΖΕΗ2 Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΑΛΚΗ_ΖΕΗ4

Την Πέμπτη 7 Απριλίου το τμήμα Ε2 συμμετέχοντας στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης που οργάνωσαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, επισκέφθηκαν τον πολυχώρο των Εκδόσεων και συνάντησαν την αγαπημένη συγγραφέα όλων των παιδιών, την πολυβραβευμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη και μεταφρασμένη, την Άλκη Ζέη. Οι μαθητές είχαν διαβάσει κατά ομάδες τα μυθιστορήματά της
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Η μοβ ομπρέλα, Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο ψεύτης παππούς,
Ο θείος Πλάτων και συζήτησαν με τη συγγραφέα τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους.
Η εμπειρία ήταν πράγματι ενδιαφέρουσα και παρακίνησε τα παιδιά ώστε να προμηθευτούν και άλλα λογοτεχνικά της έργα για να τα διαβάσουν τα οποία η συγγραφέας υπέγραψε. Επιπλέον, επιδόθηκαν και σε ευχάριστη εικαστική δραστηριότητα φτιάχνοντας κολάζ με ζωγραφιές που εμπνεύστηκαν από τα βιβλία της Άλκης Ζέη. Ήταν μία ακόμα ευχάριστη φιλαναγνωστική δραστηριότητα του Σχολείου μας με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τα παιδιά της Β΄τάξης με την Αγγελική Βαρελλά

Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΒΑΡΕΛΛΑ Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΒΑΡΕΛΛΑ2

 Δευτέρα 4 Απριλίου, η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά ήρθε ακόμη μια φορά (υπήρξαν άλλες τρεις στο πρόσφατο παρελθόν), στο σχολείο μας. Αυτή τη φορά επρόκειτο για συνάντηση με τα παιδιά της Β΄ τάξης για συζήτηση γύρω από το βιβλίο της Ταξίδι χωρίς βαλίτσα. Τα παιδιά την περίμεναν με αγωνία, γιατί είχαν διαβάσει με αφηγήτρια τη δασκάλα τους το βιβλίο της συγγραφέως και εκείνη τα αντάμειψε με το πλατύ της χαμόγελο, την ανεξάντλητη διάθεσή της για κουβέντα και με τη ζεστασιά που πάντοτε αποπνέει, και ιδιαίτερα, όταν είναι ανάμεσα σε παιδιά. Οι μαθητές απόλαυσαν το χιούμορ της και όλοι κάτι ήθελαν να τη ρωτήσουν για να δώσουν τη δική τους απάντηση στο ερώτημα του οπισθόφυλλου του βιβλίου της συγγραφέως.

 Τα παιδιά της Α΄ τάξης συνομιλούν με τη Νινέττα Βολουδάκη

Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ Εβδομάδα φιλαναγνωσίας-2016-ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ2

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου επισκέφθηκε την Α΄τάξη του σχολείου μας η συγγραφέας Νινέττα Βολουδάκη και συνομίλησε με τους μικρούς μαθητές. Τα παιδιά, στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας, είχαν διαβάσει το παραμύθι της συγγραφέως Το λαγουδάκι που δεν έμοιαζε με τα άλλα. Η ανάγνωση αυτή προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των παιδιών και έδωσε το έναυσμα ώστε να συζητηθούν οι έννοιες της διαφορετικότητας και της ισότητας. Η κυρία Βολουδάκη, η οποία είναι και γιαγιά τριών παιδιών που φοιτούν στο σχολείο μας, ενθάρρυνε τη συμμετοχή των μαθητών στο διάλογο, έτσι ώστε τα παιδιά εξέφρασαν τις απόψεις τους, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε ζητήματα που προωθούν το σεβασμό των συνανθρώπων μας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
ΔΙΑΛΕΞΗ επ’ αφορμή του εορτασμού της
Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2016.

 Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου-2016-Α

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης» πραγματοποιήθηκε διάλεξη επ’ αφορμή του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2016.

Οι ομιλητές και τα θέματα που αναφέρθηκαν έχουν ως εξής:

  • Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγνωση και τη φιλαναγνωσία στο σχολείο, θέμα που απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς.

  • Ο Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οποίος μίλησε για το Το παιδί, το βιβλίο και την οικογένεια και επικέντρωσε κυρίως σε χρήσιμες πρακτικές των γονέων αλλά και του σχολείου οι οποίες οικοδομούν συνείδηση αναγνώστη στον μαθητή.

  • Η Μπαμπέτα Ιωάννα, Συγγραφέας και Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς η οποία μίλησε με θέμα Τα τι, τα πώς και τα γιατί του βιβλίου και έδωσε απτά παραδείγματα δράσεων και φιλανωγνωστικών πρακτικών όπως τις απεκόμισε από την επαφή της με τα παιδιά των σχολείων που επισκέπτεται.

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος με το κοινό των εκπαιδευτικών και των γονέων. Τέθηκαν ερωτήματα και ακούστηκαν πολλές απόψεις για το παιδικό βιβλίο σήμερα και τις φιλαναγνωστικές πρακτικές στο σπίτι και το σχολείο. Η συζήτηση ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που κράτησε ως τις 9.30 το βράδυ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σχολικός Σύμβουλος Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Κοντογιάννης, οποίος αναφέρθηκε στο διδακτικό αντικείμενο της Φιλαναγνωσίας μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου, για την καθιέρωση του οποίου ο ίδιος εργάστηκε ως Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας την περίοδο 2010-11. Επίσης μας τίμησε με την παρουσία του και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πήλιουρας.

11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 

ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

11-2-2016 ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ  11-2-2016 ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 11-2-2016 ΑΠΟΚΡΙΕΣ 214
11-2-2016 ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 11-2-2016 ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ 11-2-2016 ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Τελικά η γιορτή της Αποκριάς την Παρασκευή 11 Μαρτίου υπήρξε απολύτως επιτυχής. Και τι δεν είχε το πρόγραμμα!
Γαϊτανάκι, λαχειοφόρο αγορά, θεατρικό δρώμενο, πολύ καλά ηχητικά, καλό φαγητό και… πολύ-πολύ χορό και κέφι. Τα παιδιά μας το χάρηκαν πραγματικά, αλλά και οι ενήλικες επίσης, άφησαν να βγει στην επιφάνεια το παιδί που κρύβουν μέσα τους και το κέφι ξεχείλισε από παντού.

Οι κανόνες που είχαμε θέσει ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, τηρήθηκαν από όλους και έτσι το χαρήκαμε ακόμη περισσότερο.  Στο τέλος με τη βοήθεια εθελοντών γονέων τακτοποιήθηκε άριστα ο χώρος και τίποτε δεν θύμιζε το ξέφρενο πάρτι. Η πρωτοβουλία των γονέων για τη διοργάνωση αυτή είναι αξιέπαινη! Και του χρόνου!!!

12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 6.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας εκδήλωση με θέμα

«Τη Βία και το Σχολικό Εκφοβισμό» (Bullying). Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Οι γονείς που ανταποκρίθηκαν ήταν αρκετοί και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε μετά την εμπεριστατωμένη διάλεξη του Σχολικού Συμβούλου κ. Μιχάλη Κοντογιάννη, δείχνει το ζωηρό ενδιαφέρον για το θέμα.

Η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλη ιδιαίτερα μετά την υπόθεση σχολικού εκφοβισμού που συνέβαλε στην απώλεια της ζωής ενός αθώου παιδιού. Στόχος του Σχολείου μας είναι η ευαισθητοποίηση αυτή να αγγίξει όλους τους γονείς, ώστε εμείς οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία μαζί τους να ανταποκριθούμε στο καθήκον της αντιμετώπισης του προβλήματος. Ένα καθήκον που το θέτουμε ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, ώστε το Σχολείο μας να αποτελεί περιβάλλον ασφάλειας και βιωμένης ευτυχίας για όλα τα παιδιά.

6  ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου ήταν «η Μέρα κατά της Βίας στο Σχολείο» και αφιερώθηκαν σε αυτήν ποικίλα δρώμενα!

Το πρωινό, μετά την προσευχή, η κ. Διευθύντρια του σχολείου μας κάνοντας μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, μίλησε στους μαθητές όλων των τάξεων προβάλλοντας το μήνυμα αυτής της μέρας, τη σημαντικότητά της και τους λόγους για τους οποίους τη γιορτάζουμε στα σχολεία.

Κατόπιν, οι μαθητές της Δ΄ Τάξης μαζί με τη δασκάλα της μουσικής, που τους συνόδευε με το αρμόνιο, μας τραγούδησαν ένα υπέροχο τραγούδι, που μας μετέδωσε μόνο θετικές σκέψεις και όμορφα μηνύματα. Ήταν ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσει η μέρα μας, με αισιοδοξία και ωραίους ήχους!

Στη συνέχεια, η Α’ Τάξη δημιούργησε αφίσες με θέμα τη «Φιλία» και με συνθήματα όπως: «Όχι στη βία». Επιπλέον, τα παιδιά έφτιαξαν ένα αλφαβητάρι για τη φιλία με πολλές λέξεις σχετικές με το θέμα!

Το αλφαβητάρι  της φιλίας
20150306_101335c

Για τη δημιουργία όλων αυτών των δράσεων υπήρξε η ανάλογη προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα. Οι μαθητές ζωγράφισαν σε ομάδες, αφού είχε προηγηθεί συζήτηση με θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις της βίας. Επίσης, πρότειναν λέξεις που θεώρησαν ότι εκφράζουν μόνο όμορφα πράγματα στη ζωή και με αυτές δημιούργησαν το «Το Αλφαβητάρι της Φιλίας». Τις αφίσες και «Το Αλφαβητάρι της Φιλίας», μοίρασαν οι μαθητές σε όλες τις τάξεις του σχολείου, ως δώρο προς αυτές, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της αγάπης.

Στην αίθουσα προβολών του σχολείου μας, οι εκπαιδευτικοί πρόβαλλαν και παρακολούθησαν με τους μαθητές ταινίες, οι οποίες είχαν ως κυρίαρχο θέμα τη «Σχολική βία». Ακολούθησαν εποικοδομητικοί διάλογοι μεταξύ των μαθητών με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, εκδηλώθηκαν πολλές γνώμες για το φαινόμενο αυτό, ακούστηκαν προβληματισμοί και εξηγήθηκαν οι απορίες των παιδιών σχετικά με το θέμα της ημέρας. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία των εννοιών: «Φιλία, Συνεργασία, Αλληλοβοήθεια, Σεβασμός». Οι μαθητές έθεσαν αρκετά θέματα προς συζήτηση, αντάλλαξαν απόψεις, αναγνώρισαν και επέκριναν τις μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Μετά από όλες τις εκδηλώσεις … Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι: «Eίναι πολύ σημαντικό να είμαστε αγαπημένοι, να σεβόμαστε την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, να συμπεριφερόμαστε με τρόπο που δεν πληγώνει κανέναν και φυσικά να μη φερόμαστε σε καμία περίπτωση με βίαιο τρόπο».

Εν κατακλείδι, μέρες όπως η 6η Μαρτίου είναι πολύ σημαντικές για την εκπαιδευτική πράξη. Διαδραματίζουν σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο καθώς θέτουν προβληματισμούς και καλλιεργούν αισθήματα μέσω των κατάλληλων εκδηλώσεων. Αυτές πραγματοποιούνται στοχεύοντας στον προβληματισμό, την ευαισθητοποίηση, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και την ανάδειξη ιδεών και σκέψεων των παιδιών. Βοηθούν τους μαθητές να κατανοούν πράγματα, που σχετίζονται με την καθημερινότητα και με κοινωνικά φαινόμενα που υφίστανται γύρω τους και είναι καλό να γνωρίζουν.

Ήταν μια εποικοδομητική ημέρα για το σχολείο μας, διότι οι μαθητές μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη σε ό,τι έκαναν!

 

2 ΙΟΥΝΙΟΥ και 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Οι μαθητές του Ε2 του 14ου Δημ. Σχ. Αθηνών «Δημήτρης Πικιώνης»

παρουσίασαν το δρώμενο «Μπάλες Ψάρια, Ψάρια Μπάλες»

στο 135ο Δημ. Σχολ. και στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Οι μαθητές του Ε2 τμήματος του Σχολείου μας παρουσίασαν το πολιτιστικό – περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Άσε το γόνο να γίνει γονιός» και αντάλλαξαν ιδέες και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με τους μαθητές της Ε΄ τάξης του 135ο Δημ. Σχ. Αθηνών. Η επαφή έγινε με πρωτοβουλία του Σχολείου μας στα πλαίσια της προσπάθειας για διασχολική επικοινωνία. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το 135ο Δημοτικό και παρουσίασαν δρώμενο στους μαθητές του 135ου Δημ. Σχ. το οποίο σχεδίασαν και πραγματοποίησαν με την εκπαιδευτικό Ελισάβετ Σταυρίδου στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής.  Το ίδιο δρώμενο το παρουσίασαν και στο Γαλλικό Ιστιτούτο την Παγκόσμια Ημέρα  Περιβάλλοντος και οι εντυπώσεις που άφησαν ήταν εξαιρετικές.

Λίγα λόγια για το δρώμενο.

Η μπάλα είναι το πιο κοινό και αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών. Στο σχολείο τις αποθηκεύουμε σε μεγάλα δίχτυα, ανάλογα με τις διαστάσεις τους. Απ’ αυτήν την εικόνα προέκυψε ο παραλληλισμός της μπάλας με τα ψάρια.

Οι κάτοικοι ενός τόπου αγοράζουν ψάρια σαν να ήταν μπάλες, ζητάνε όλο και περισσότερα, οι ψαράδες-μπαλαδόροι φέρνουν όλο και περισσότερες, ζητάνε μικρά μπαλάκια, εύχρηστα και χαριτωμένα ώσπου στο τέλος τελειώνουν και αυτά. Οι ίδιοι «οι ψαράδες-ηθοποιοί» δίνουν το μήνυμα: τα ψάρια δεν είναι μπάλες να κατασκευάζονται, γεννιούνται και γεννάνε, άφησε το γόνο να γίνει γονιός, μάθε τη θάλασσα να αγαπάς και τη ζωή να μη χαλάς!

8 ΜΑΪΟΥ 2014

Εθελοντικές δράσεις εκπαιδευτικών και πάλι στο «Σχολείο του Πικιώνη»

 

Μετά τους βανδαλισμούς που επανειλημμένα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο και οι οποίοι είχαν ως συνέπεια σοβαρές καταστροφές στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Σχολείου μας, την περασμένη εβδομάδα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, οι εκπαιδευτικοί με την ευαισθησία που τους διακρίνει για ένα σχολικό περιβάλλον που αρμόζει στα παιδιά μας, αλλά και με τη αγάπη και την έγνοια που τους διακατέχει για την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Σχολείου μας, αποφάσισαν να δράσουν και πάλι. Επειδή οι υπηρεσίες του Δήμου, δυστυχώς, με πολύ μεγάλη δυσκολία καλύπτουν τέτοιες ανάγκες, οι δάσκαλοι, πήραν την υπόθεση της αποκατάστασης στα χέρια τους. Πήραν χρώματα, ρολά και πινέλα, και έκαναν πάλι το θαύμα τους. Η εικόνα του χώρου άλλαξε και πάλι…

Πριν δύο μήνες, γονείς και εκπαιδευτικοί, επίσης ευπρέπισαν και έβαψαν αίθουσα του σχολείου η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε χώρο προβολών…

                                                                                               21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

                Το σχολείο μας έλαβε μέρος στην περικύκλωση της Ακρόπολης, μία εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εκτός από το το αντιρατσιστικό περιεχόμενο έθετε και το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.  2500 παιδιά από σχολεία της Αθήνας σχημάτισαν μια αλυσίδα και ύψωσαν 2500 μπαλόνια στην πανηγυρική αυτή τελετή. Τα παιδιά της Ε΄τάξης που συμμετείχαν, κουράστηκαν λιγάκι, αλλά η εμπειρία της συμμετοχής και το μήνυμα που αποκόμισαν άξιζε τον κόπο.

6  ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

μέρα ενάντια στη βία και στον εκφοβισμό στο σχολείο

                      Οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης συμμετείχαν σε εικαστικό διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό στο Σχολείο». Τα παιδιά ζωγράφισαν με μεράκι και φαντασία. Δημιούργησαν ωραιότατα έργα. Δυστυχώς έπρεπε να επιλεγεί μόνο ένα για να αποσταλεί στην Δ/νση Π.Ε. της Α΄Αθήνας. Η τριμελής επιτροπή των εκπαιδευτικών βασανίστηκε πραγματικά για να επιλέξει το καλύτερο ανάμεσα σε πολλά. Τελικά, επέλεξε την καταπληκτική δημιουργία του Οδυσσέα, μαθητή της Ε2 τάξης. Μπράβο στον Οδυσσέα και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν!!!

 

Ενάντια στη Βία και στον Εκφοβισμό στο Σχολείο
Δείτε το στο slideshare.net

                   Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 6ης Μαρτίου, οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης πραγματοποίησαν σχετική δράση στο χώρο του Σχολείου μας. Εκδώσαμε σε αφίσες τις δημιουργίες των μαθητών που συμμετείχαν στον εικαστικό διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας με σχετικό θέμα και τα παιδιά πραγματοποίησαν πικετοφορία και επισκέψεις στις μαθητικές τάξεις για να μεταδώσουν το μήνυμα ενός σχολείου αγάπης, συνεργασίας, κατανόησης και φιλίας για όλα τα παιδιά. Σε κάθε τάξη χάρισαν δύο από δημιουργίες τους με τη μορφή της αφίσας για ανάρτηση και μοίρασαν καραμέλες στους συμμαθητές τους για να μεταδώσουν το μήνυμα. Με συνθήματα όπως: «Η βία δεν είναι δύναμη», «Η παρεξήγηση λύνεται με συζήτηση», «Μη σφίγγεις το χέρι σου, άπλωσέ το», «Φιλία όχι βία», «Στοπ στη βία» κλπ, το μήνυμα που έδωσαν ήταν πολύ ισχυρό…

                                                            7   ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

    8ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά»

            Οι μαθητές της Ε΄και Στ΄τάξης του Σχολείου μας συμμετείχαν τον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διενεργεί κάθε χρόνο η Μαθηματική Εταιρεία Ελλάδας. Τα παιδιά μας πήγαν πολύ καλά, και μάλιστα, είχαμε και δύο Άριστα, δηλαδή βαθμολογία 100 στα 100! Μπράβο παιδιά σε όλους για τη συμμετοχή σας!

Εκδήλωση “Δημήτρης Πικιώνης” (2013-03-12)

Εκδηλώσεις Σχολικού Έτους 2012-2013

Εκδηλώσεις Σχολικού Έτους 2011-2012

  • Εορταστικές εκδηλώσεις λήξης σχολικής χρονιάς (13-06-2012) – ΠρόγραμμαΑφίσα
  • Γιορτή 25ης Μαρτίου – Πρόγραμμα
  • Γιορτή 17ης Νοεμβρίου
  • Γιορτή 28ης Οκτωβρίου