Οι «Χάρτινοι Πιλότοι» του Ε’1

1698605436821831 1Μόλις κυκλοφόρησε το περιοδικό του Ε’1, Paper Airplanes [Τεύχος 1, Οκτ. – Νοέ. 2023]!

Στις σελίδες του θα βρείτε κριτικές βιβλίων, ταινιών, καθώς και προτάσεις gaming!

Πατήστε την εικόνα για να το διαβάσετε!

Αξίζει να το ξεφυλλίσετε!

“Μεγαλώνοντας παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή”

387505354 994592361762627 7303773220448270442 n

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΣΕ:

Γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Γνώσεις, ταχύτητα, «επικοινωνία», αλλεπάλληλα ερεθίσματα, φαντασία, επιλογές, αλλά και… κίνδυνοι. Το «σερφάρισμα» στην εικονική πραγματικότητα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει στον ψηφιακό κόσμο των παιδιών; Πώς πλοηγούνται στο διαδίκτυο, ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν, τι αναζητούν και σε τι κινδύνους εκτίθενται; Πώς ένας γονέας μεγαλώνει με ασφάλεια το παιδί του στην ψηφιακή εποχή;

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά σήμερα είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και μαθαίνουν από νωρίς να πλοηγούνται στο διαδίκτυο. Smartphones, tablets και άλλες συσκευές με σύνδεση στο διαδίκτυο είναι τα σύγχρονα παιχνίδια, μέσα από τα οποία ανακαλύπτουν έναν ολόκληρο ψηφιακό κόσμο με «απεριόριστες δυνατότητες».

Όμως, το υπέροχο αυτό μέσο εξερεύνησης, μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο μέρος, αν δεν είναι γνωστοί οι τρόποι με τους οποίους παιδιά και γονείς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια!

Με στόχο οι «μεγάλοι» να κατανοήσουν τον ψηφιακό κόσμο των «μικρών», μειώνοντας έτσι το «ψηφιακό χάσμα γενεών», αλλά και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο εργαστηρίων, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν καίρια ερωτήματα όπως: Πόσες ώρες βρίσκονται τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη; Τι είναι τα online challenges; Πώς επηρεάζεται η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους και την ψυχική τους υγεία; Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελέσει μέσο παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι σημαίνουν οι όροι cyberbullying, sextortion και online grooming;

Με έναν μοναδικό, βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο θα ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο και την τεχνολογία υπεύθυνα και με ασφάλεια.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ

ΗΜΕΡΑ: Τρίτες 7, 14, 28 Νοεμβρίου & 5, 12, 19 Δεκεμβρίου 2023
            Τρίτες, 9, 16, 23 και 30 Ιανουαρίου 2024
ΩΡΑ: 17:00 – 19:00
ΧΩΡΟΣ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

120 λεπτά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

H ηλεκτρονική αίτηση ενδιαφέροντος θα αναρτηθεί σύντομα. Η συμπλήρωση της αίτησης δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τ.: 210 3713000

Email: education@onassis.org

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
385514935 898301755269573 8180389381630774884 n

«Μεγαλώνω και Αλλάζω, Στηρίζομαι και Ωριμάζω»

Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με επίκεντρο την ομαλή μετάβαση

από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο για παιδιά ΣΤ’ δημοτικού

βφ

Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας, θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με επίκεντρο τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Η παρέμβαση αποτελείται από 7 δίωρες συναντήσεις (1 δίωρη / εβδομάδα) για κάθε τμήμα  της Στ΄ τάξης ξεχωριστά. Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κυρία Νικολιδάκη Ειρήνη, Κοινωνιολόγος – Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «Άρηξις».

Στόχοι παρέμβασης:

  • Η στήριξη των παιδιών για τη ομαλή μετάβαση από την παιδική ηλικία στην εφηβεία
  • Η διερεύνηση της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της αλλαγής
  • Η εξοικείωση με λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και ενσυναίσθησης
  • Η κατανόηση της έννοιας της επιρροής και η εκμάθηση δεξιοτήτων αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων
  • Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων.

Μεθοδολογία:

Η μάθηση στα πλαίσια των εργαστηρίων πραγματοποιείται με την παρουσία του/της δασκάλου/ας του τμήματος και στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δραστηριότητες. Εκτός από τη συζήτηση, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργικό παιχνίδι και κίνηση.

Θεματολογία:

  • Εισαγωγή στην ομάδα
  • Εγώ και οι φίλοι μου
  • Οι αλλαγές στη ζωή μου και πώς τις αντιμετωπίζω
  • Λήψη αποφάσεων και αντίσταση στις επιρροές
  • Πώς διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου
  • Μπροστά στο Γυμνάσιο

Η προληπτική παρέμβαση σε παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού πραγματοποιείται προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία  να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν ως μια φυσική διαδικασία που μας αφορά όλους. Να αναγνωρίσουν ότι όλα τα ανθρώπινα όντα αλλάζουν με διαφορετικό ρυθμό και να μπορέσουν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που συνοδεύουν αυτήν τη διαδικασία μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ηλικία.

Πληροφορίες για το «Άρηξις»

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Άρηξις» είναι ένας φορέας που δημιουργήθηκε από τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Πρόκειται για έναν φορέα που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για συστηματική οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της τοπικής κοινότητας. Το Κέντρο στελεχώνεται από ειδικευμένο, σε θέματα εξάρτησης και αγωγής υγείας, επιστημονικό προσωπικό.

Υπάρχει συνεργασία του Κέντρου, όπως και όλων των Κέντρων Πρόληψης, με το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με στόχο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού (ΦΕΚ Β/434/17-03-2011).

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν.

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Άρηξις»
         Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου Σμύρνης 28, Αιγάλεω
            τηλ.210 5313243,e-mail: kp.arixis@yahoo.gr,facebook:kp.arixis, instagram:@kparixis
Άρηξις Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας | Athens