Η «Ζωγραφική της Κίνησης» δια χειρός των μαθητών μας

Ο Τζάκσον Πόλοκ (28 Ιανουαρίου 1912 – 11 Αυγούστου 1956) ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής.
Γυρνώντας την πλάτη του στο συμβατικό, ο Πόλοκ, απέρριψε τα παραδοσιακά μέσα ζωγραφικής και στράφηκε προς το περίπλοκο, το απροσδιόριστο, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσει ένα νέο και αντισυμβατικό τρόπο έκφρασης.
Το 1947 ο Τζάκσον Πόλοκ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την τεχνική του «σταξίματος», εγκαινιάζοντας αυτό που αργότερα θα γίνει γνωστό ως «Ζωγραφική της Κίνησης». 
Άπλωνε τον μουσαμά – χωρίς τελάρο – στο πάτωμα κι έσταζε πάνω του την μπογιά σε διαδοχικές στρώσεις με χαοτικό τρόπο. Πολλοί θεωρούν ότι οι πίνακες αυτής της περιόδου αποτελούν τα αριστουργήματα της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ1 και Γ2 τάξεων του σχολείου μας, στο μάθημα των Εικαστικών, βγήκαν έξω και έχοντας στο μυαλό τους τα έργα του Τζάκσον Πόλοκ δημιούργησαν πρωτότυπα έργα με την τεχνική του «σταξίματος» και το διασκέδασαν ιδιαίτερα! 
 Τζάκσον Πόλοκ 1Τζάκσον Πόλοκ 2

Οι Δ’ γνωρίζουν τον Κλοντ Μονέ

Ο Κλοντ Μονέ (14 Νοεμβρίου 1840 – 5 Δεκεμβρίου 1926) ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού.

Αν και οι πινελιές του έμοιαζαν ατσούμπαλες, αυθόρμητες και ίσως παιδικές, το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Χρησιμοποιώντας μόνο τα βασικά χρώματα, με απουσία του μαύρου, οι εικόνες μπερδεύονταν μεταξύ τους.
Από το σπίτι του στο Ζιβερνύ, ο Μονέ συνήθιζε να παρατηρεί κάθε μέρα τα νούφαρα στην λίμνη της περιοχής, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον μεγάλο κύκλο έργων που ξεκίνησε να δημιουργεί στα τέλη του 1890.
Ο Κλοντ Μονέ τα απεικόνισε σε πολλούς πίνακες και με αυτά άρχισε να δημιουργεί τεράστιες διακοσμήσεις με αποκορύφωμα τη σειρά των νούφαρων που του ανέθεσε η γαλλική κυβέρνηση για δύο οβάλ γκαλερί στο Orangerie.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης, στο μάθημα των Εικαστικών μελετώντας τα έργα του Μονέ με τα νούφαρα, δημιούργησαν τα δικά τους πανέμορφα έργα! 
Συλλογή Κλοντ Μονέ Δ΄

Εικονογράφηση του “Μάγειρα” – Γ’2

Οι μαθητές του Γ΄2 με αφορμή το μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων μίλησαν για τη σωστή διατροφή του ανθρώπου. Έτσι για την τελική τους γιορτή επέλεξαν να παρουσιάσουν σχετικό θεατρικό με τίτλο “Λαχανοφρουτοθεραπεία”. Σε αυτό θα μας τραγουδήσουν και τον Μάγειρα, μία συνεργασία του τενόρου Μάριου Φραγκούλη μαζί με τον γνωστό μάγειρα, Ηλία Μαμαλάκη.

Το τραγούδι αυτό οι μαθητές το εικονογράφησαν και σας το παρουσιάζουν!

Το έργο του Αλέξη Ακριθάκη

Συλλογή Ακριθάκη ΣΤ
«Από πολύ μικρός είχα το ψώνιο της ζωγραφικής. Ήμουνα σίγουρος πως μία μέρα θα γινόμουνα ζωγράφος. Όπως άλλα παιδιά φτιάχνουν ιστορίες με λέξεις, εγώ έφτιαχνα ιστορίες με εικόνες. Ευτυχώς, το ένστικτό μου δε λάθεψε…».

Ο Αλέξης Ακριθάκης (11 Μαϊου 1939 – 19 Σεπτεμβρίου 1994) ήταν Έλληνας ζωγράφος. Ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 20ου αιώνα και από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που η ζωή τους ανάμεσα στην τέχνη και την πραγματική ζωή έγιναν ένα.

Το καλλιτεχνικό του στυλ είναι έντονα αφηγηματικό, Χρησιμοποιεί συμβολικά μοτίβα, έντονα χρώματα και μαύρα περιγράμματα. Εκτός από πίνακες δημιουργεί κολλάζ, ξύλινες κατασκευές, έργα εικονογράφησης, σκηνικά και σχέδια αντικειμένων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν επιθυμούσε να ενταχθεί καλλιτεχνικά σε κανένα κίνημα, αναζητώντας διαρκώς μία προσωπική γλώσσα στη ζωγραφική του.
Ένα ταξίδι με τον Αλέξη Ακριθάκη έκαναν οι μαθητές της ΣΤ´ τάξης του σχολείου μας στο μάθημα των Εικαστικών, έμαθαν για τη ζωή και το έργο του και δημιούργησαν έργα ατομικά και ομαδικά με πολλή αγάπη χρώμα και φαντασία!

Το Όνειρο (Le Rêve – The Dream)

Ο Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου 1881 – 8 Απριλίου 1973) ήταν Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. 

Θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε από τον πατέρα του, ο οποίος δίδασκε σε διάφορες ακαδημαϊκές σχολές. Ο ίδιος ο Πικάσο ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε πολύ μικρή ηλικία και έδειξε από νωρίς δείγματα του ταλέντου του. 

Καλλιτεχνούσε συνεχώς και αδιαλείπτως μέχρι την ηλικία των 91 ετών όπου και πέθανε!
Ο πίνακας Το Όνειρο (Le Rêve – The Dream), που φιλοτέχνησε ο Πάμπλο Πικάσο το 1932, απεικονίζει την 22χρονη τότε Μαρί Τερέζ και λέγεται πως δημιουργήθηκε μέσα σε ένα μόνο απόγευμα (24 Ιανουαρίου), σε μία στιγμή μεγαλοφυούς έμπνευσης. Ανήκει στην περίοδο των διαταραγμένων απεικονίσεων του Picasso. Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από τα πολύ απλουστευμένα περιγράμματα και τις έντονες χρωματικές αντιθέσεις.
Στις 26 Μαρτίου 2013, ο πίνακας πουλήθηκε σε ιδιωτική πώληση για 155 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον ως έναν από τους πιο ακριβούς πίνακες που πουλήθηκαν ποτέ.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης στο μάθημα των Εικαστικών, εμπνευσμένοι από το έργο του Πάμπλο Πικάσο “Το Όνειρο” ζωγράφισαν τα δικά τους έργα με ενθουσιασμό και ζήλο όπως πάντα και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε!
Συλλογή Πικάσο Γ΄

Η «Έναστρη Νύχτα»

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (30 Μαρτίου 1853 – 29 Ιουλίου 1890) ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Ο πίνακας «Έναστρη Νύχτα» θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού.
Απεικονίζει μια νυχτερινή σκηνή με έντεκα δίνες αστεριών και ένα φωτεινό κίτρινο μισοφέγγαρο. Στο φόντο υπάρχουν λόφοι, στη μέση του εδάφους υπάρχει μια φεγγαρόλουστη πόλη με μια εκκλησία που έχει ένα επίμηκες καμπαναριό και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η σκούρα πράσινη σιλουέτα ενός κυπαρισσιού.
Οι μαθητές της Δ’ τάξης, στο μάθημα των Εικαστικών εμπνεύστηκαν από το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ζωγράφισαν την «Έναστρη Νύχτα» με διάφορους τρόπους και υλικά!
Συλλογή Βαν Γκόγκ Δ΄

Οι μαθητές του Γ’ 2 μαθαίνουν για τον τόπο τους

Οι μαθητές μας στο πλαίσιο του μαθήματος “Εργαστήρια Δεξιοτήτων”, περιηγήθηκαν και συγκέντρωσαν πληροφορίες για την τοπική κληρονομιά του τόπου τους, το Χαϊδάρι και σας την παρουσιάζουν.



Λήψη αρχείου