Κέρκυρα

Λίγα … χρήσιμα  για την Κέρκυρα

Περιήγηση στην Κέρκυρα

Με δημοτικά λεωφορεία (χρώματος μπλε) και η στάση τους βρίσκεται στην πλατεία Σαν Ρόκκο. Με τα λεωφορεία αυτά μπορείτε να μετακινηθείτε στην πρωτεύουσα και στα προάστια: ‘Αφρα, ‘Αγιος Ιωάννης, Κανόνι, Πέραμα, Αχίλλειον. Με το ΚΤΕΛ Kέρκυρας το οποίο προσφέρει μετακίνηση σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του νησιού όπως: Λευκίμμη, Κάβος, Καρουσάδες, ‘Αγιος Παντελεήμων, ‘Αγιος Γόρδιος, Γλυφάδα και πολλές άλλες. Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ είναι χρώματος μπλε και η κεντρική στάση βρίσκεται στην οδό Θεοτόκη.

Με αυτοκίνητο. Η Κέρκυρα είναι ένα μεγάλο νησί και για το λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθείτε είναι το ιδιωτικό όχημα.

Με ταξί. Υπάρχουν στάσεις ταξί , στα πιο κομβικά σημεία του νησιού όπως η πλατεία Σαν Ρόκκο και η οδός Θεοτόκη, αλλά υπάρχει επίσης και η τηλεφωνική υπηρεσία ράδιο-ταξί. Υπάρχουν προκαθορισμένες τιμές για τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, τις οποίες μπορείτε να ρωτήσετε πριν επιβιβαστείτε στο ταξί. Υπάρχουν όμως και ταξίμετρα όταν η διαδρομή δεν είναι συνηθισμένη.

Τι αξίζει να δείτε στην Κέρκυρα

Το Παλαιό Φρούριο: βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού της Κέρκυρας. Κατασκευάστηκε κατά την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ενώ ενισχύθηκε πρώτα από τους Ενετούς και αργότερα από του Άγγλους. Είχε τάφρο και κινητή γέφυρα, την οποία έχει αντικαταστήσει μια σιδερένια γέφυρα που συνδέει το φρούριο με την πόλη.

Το Νέο Φρούριο: Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1576 και ολοκληρώθηκε το 1645. Το φρούριο βρίσκεται σε λόφο πάνω απ’ το παλιό λιμάνι και θεωρείται αριστούργημα της φρουριακής αρχιτεκτονικής.

Το Αχίλλειο: ανάκτορο κτίστηκε από το 1889 έως το 1891, ως κατοικία της Πριγκίπισσας Ελισσάβετ βον Βίτελσμπαχ (γνωστή και ως Πριγκίπισσα Σίσσυ). Το όνομα Αχίλλειο προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα.

Το Ποντικονήσι: είναι ένα γραφικό νησάκι που βρίσκεται δίπλα στην Κέρκυρα.

Η Γέφυρα του Κάιζερ: χρησιμοποιήθηκε από τον Κάιζερ Βίλχελμ ΙΙ για να πηγαίνει από το Αχίλλειο στην παραλία.

Η Πλατεία Σπιανάδα και το Λιστόν: Η Σπιανάδα είναι η κεντρική πλατεία του νησιού και τόπος συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών της Κέρκυρας. Κατασκευάστηκε σύμφωνα με το στυλ των Βασιλικών Κήπων της Ευρώπης. Είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και απ’ τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Το Λιστόν είναι πάντα γεμάτο κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ, το ποτό ή το σνακ του σε κάποια από τις πολλές καφετέριες που υπάρχουν εκεί.

Η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα: Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι πολιούχος του νησιού της Κέρκυρας. Η εκκλησία κτίστηκε το 1589 και διαθέτει πολλά θαυμάσια αντικείμενα και υπέροχες εικόνες.Τα λείψανα του Αγίου Σπυρίδωνα φυλάσσονται σε μια αργυρή λάρνακα. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς και στις λιτανείες, γίνεται περιφορά της λάρνακας στην πόλη.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Παλαιόπολης: βρίσκεται κοντά στο Μον Ρεπό. Η Παλαιόπολη υπήρξε παλιά αγορά της Κέρκυρας. Τα πιο σημαντικά μνημεία του χώρου είναι η αγορά, ο δωρικός ναός του Καρδακίου, τα ρωμαϊκά λουτρά και το προ-ελληνιστικής εποχής καμπυλωτό κτίριο. Στο χώρο υπάρχει επίσης το μουσείο όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών.

Το μνημείο του Μενεκράτη: βρίσκεται στη Γαρίτσα. Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π. Χ. και ανακαλύφθηκε το 1843. Το εντυπωσιακότερο τμήμα του μνημείου είναι η αρχαϊκή επιγραφή 10 στίχων, η οποία θεωρείται μια απ’ τις αρχαιότερες επιγραφές στην Ελλάδα.

Τα Ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών στην Αχαράβη: Πιστεύεται ότι είναι μονάχα ένα μέρος ενός συγκροτήματος ρωμαϊκών κτιρίων. Ανακαλύφθηκαν το 1985.

Τα Ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών στις Μπενίτσες: διαθέτουν εξαιρετικά μωσαϊκά πατώματα.

Ο Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς: εδώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τον καλοδιατηρημένο δωρικό ναό και το μεγάλο βωμό. Κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π. Χ. και ανακαλύφθηκε το 1822.

Το Αγγελόκαστρο: βρίσκεται κοντά στην Κρήνη και κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα μ.Χ. Η είσοδος είναι καμπυλωτή, ενώ στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν ερείπια των δωματίων και των αποθηκών. Διαθέτει επίσης τις εκκλησίες των Αρχάγγελων Μιχαήλ και Γαβριήλ και της Αγίας Κυριακής, που είναι κτισμένες μέσα σε σπηλιά.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτσας: βρίσκεται σε λόφο πάνω απ’ την Παλαιοκαστρίτσα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 13ο αιώνα αλλά τα υπάρχοντα κτίρια κατασκευάστηκαν κατά το 18ο και 19ου αιώνα. Στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει ένα μικρό μουσείο όπου εκτίθενται έργα βυζαντινής και εκκλησιαστικής τέχνης, καθώς επίσης ο σκελετός ενός κήτους.

Αρχαιολογικό Μουσείο: Αρμένη–Βραΐλα 1, Κέρκυρα Τηλ: 26610 30680. Η πλειοψηφία των εντυπωσιακών εκθεμάτων του μουσείου είναι από την Αρχαϊκή, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές διαφόρων αρχαιολογικών χώρων της Κέρκυρας και της Ηπείρου.

Μουσείο Αντιβουνιώτισσας: Το Μουσείο στεγάζεται στον Ι. Ν. Παναγίας Αντιβουνιώτισσας. Ο ναός, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτησσα, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης και πιθανότατα κτίστηκε στο τέλος του 15ου αιώνα.

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης: Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου,Τηλ: 26610 30443. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης περιέχει εξαιρετικές συλλογές από χώρες της Ασίας. Το κτίριο έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία, αφού υπήρξε αρχηγείο του Αγγλικού Επιτελείου, αρχηγείο της Ιονίου Γερουσίας, καθώς επίσης καλοκαιρινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδας. Η πλειοψηφία των εκθεμάτων είναι δωρεές από διακεκριμένους Ελληνες πολίτες, το Δήμο της Κέρκυρας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μουσείο Καποδίστρια:  Ευρωπούλοι, Τηλ: 26610 39528. Τα εκθέματα του μουσείου είναι δωρεές της Μαρίας Δεσύλλα-Καποδίστρια, η οποία ήταν Δήμαρχος Κερκυραίων κατά την περίοδο 1956-1959. Το μουσείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο της οικογενειακής περιουσίας του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Μουσείο Κεραμικής Τέχνης: Το Μουσείο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό από τα διασωθέντα δείγματα Κερκυραϊκής κεραμικής, τέχνης που παλαιότερα γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση.

Μουσείο Σολωμού: Αρσενίου 1, 49100, Κέρκυρα, Τηλ: 26610 30674 Το μουσείο αποτελεί φόρο τιμής στη ζωή του Διονύσιου Σολωμού.

Μουσείο Χαρτονομισμάτων: Πλατείας Ηρώων Κυπριακού Αγώνα, Τηλ: 26610 41552. Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και απ’ τα ελάχιστα στον κόσμο. Λειτουργεί υπό την αιγίδα της Alpha Bank.

Δημοτική Πινακοθήκη: Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου, Τηλ: 26610 44606. Η Δημοτική Πινακοθήκη εκθέτει μια πολύ μεγάλη συλλογή έργων τέχνης Κερκυραίων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα, πολλά απ’ τα οποία είναι δωρεές διακεκριμένων Ελλήνων.

Μουσείο Σολωμού: Είναι γνωστό ότι ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έζησε κατά τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και μέχρι του θανάτου του (1798-1857) στην Κέρκυρα.

Σερβικό ΜουσείοΤο μουσείο εκθέτει υλικό που φαίνεται η τραγωδία των Σέρβων στρατιωτών κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης: Στην πολύπτυχη ιστορία της η Κέρκυρα κατοικήθηκε από λαούς με διαφορετικές κουλτούρες, που άφησαν πάνω της τα ίχνη τους και διαμόρφωσαν την ιδιαίτερη Κερκυραϊκή παράδοση. 

Μουσείο Θαλάσσης: Μπενίτσες, Τηλ: 26610 72227 ή 42900. Τα εκθέματα του Μουσείου Θαλάσσης περιλαμβάνουν ευρήματα από τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στο μουσείο έχει απονεμηθεί βραβείο από το Ινστιτούτο Ερευνών I.R.E.D.A. της Ιταλίας.

Παραλίες

Στις περισσότερες παραλίες υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για να νοικιάστε, καθώς επίσης και αθλητικές δραστηριότητες. Ξεχωρίζω: Κοντόγιαλος, Γλυφάδα, Μπαρμπάτι, Παλαιοκαστρίτσα, ‘Αγιος Γόρδιος, Άγιος Γεώργιος Πάγων, Κερασιά, Μαραθιάς, Canal d’ Amour, ‘Αγιος Στέφανος Αυλιωτών, Καλαμάκι, Αρίλας, Αρκουδίλας.

Διασκέδαση

Ξεκινώντας τη νυχτερινή σας έξοδο, μπορείτε πρώτα να πάτε να φάτε σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια του νησιού και να δοκιμάσετε τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στην Σπιανάδα και στην Πλατεία Λιστόν, όπου υπάρχουν πολλές καφετέριες και είναι το ιδανικότερο μέρος να πιείτε έναν καφέ πριν συνεχίσετε το βράδυ σας. Για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν τη νύχτα με πιο έντονο ρυθμό υπάρχουν πολλά bars και clubs τόσο στο κέντρο της Κέρκυρας, όσο και κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως στην Αχαράβη και στη Λευκίμμη.

Γαστρονομία της Κέρκυρας

Η κουζίνα της Κέρκυρας είναι ένας συνδυασμός ελληνικών και δυτικών γεύσεων, με στοιχεία της μεσογειακής κουζίνας και πολλά μπαχαρικά. Ενδεικτικά σας συμβουλεύω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε ορισμένα απ’ τα πιο δημοφιλή πιάτα και γλυκίσματα της Κέρκυρας:

η παστιτσάδα (μοσχάρι ή κόκορας με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια)

το σοφρίτο (μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες με σάλτσα από λευκό κρασί και σκόρδο)

το σαβόρο (ψάρι με σάλτσα από λευκό ξύδι, σκόρδο και μπαχαρικά)

το μπουρδέτο (ψάρι με πικάντικη κόκκινη σάλτσα)

η στραπατσάδα (ένα μίγμα από χτυπημένα αβγά, ντομάτα, βούτυρο, και λίγο κονιάκ)

τα χωριάτικα λουκάνικα και τα νούμπουλα

το φρούτο κουμ-κουάτ (φτιάχνεται γλυκό κουταλιού ή ποτό)

οι μάντολες (αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα)

το μαντολάτο (γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και ροδόνερο)

η τσιτσιμπύρα (αναψυκτικό με λεμόνι, τζίντζερ και σιρόπι σταφίδας)

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ ΕΘΙΜΑ

Η ιδιαιτερότητα του Κερκυραϊκού Πολιτισμού, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, οφείλονται στην επίδραση των στοιχείων του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού πάνω στη ντόπια Ελληνική πολιτιστική παράδοση. Λάτρης των παραδόσεων, μέχρι σημείου υπερβολής, ο Κερκυραίος, που δύσκολα ξενιτεύεται γιατί αγαπάει υπέρμετρα την ιδιαίτερή του πατρίδα, συμμετέχει ενεργά στην τήρηση και διαιώνιση των Κερκυραϊκών εθίμων, που φθάνουν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Κέρκυρας.

Η βαθιά θρησκευτικότητα που διακατέχει τον Κερκυραίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων που αφορούν τη θρησκευτική λατρεία. Από τον καιρό ακόμη της πρώιμης Ενετοκρατίας οι θρησκευτικές τελετές και των δύο δογμάτων στην Κέρκυρα είχαν Βενετική επιβλητικότητα και Βυζαντινή κατάνυξη.

Οι λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, τα μοναδικά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα με τους επιταφίους και τις λιτανείες, τα δεκάδες πανηγύρια στην πόλη και τα προάστια, όπου οι πιστοί συμμετέχουν με θρησκευτική ευλάβεια, μαρτυρούν την αδιάρρηκτη σχέση των Κερκυραϊκών παραδόσεων με το μακρινό παρελθόν.

Η διατήρηση των λαογραφικών παραδόσεων και εθίμων του νησιού μέσω των πολλών τοπικών εκδηλώσεων και των διαφόρων φεστιβάλ τέχνης (μουσικής, χορού, κ.α.) που υπάρχουν, συνεπικουρείται από τη διατήρηση ενδυματολογικών στοιχείων (Κερκυραϊκή φορεσιά), δημοτικών τραγουδιών και γαστρονομικών παραδόσεων.

Έτσι φθάνουν μέχρι τις μέρες μας μοναδικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, της Καθαροδευτέρας και του Πάσχα, του Αϊ Γιαννιού του Λαμπατάρη, της Μεταμόρφωσης, του Δεκαπενταύγουστου και των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η παραδοσιακή Κερκυραϊκή κεραμεική κατέχει εξέχουσα θέση και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μακραίωνη πορεία της μαζί με τη λιθογλυπτική, την ξυλογλυπτική, την υφαντική, τη Χρυσοκεντητική, την καλαθοπλεκτική και τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Μέχρι σήμερα στα προάστια και την Κερκυραϊκή ύπαιθρο επιβιώνουν έθιμα του τρύγου, του μαζέματος του ελαιοκάρπου και του γάμου συνυφασμένα με τo δημοτικό τραγούδι, τον χορό και την ντόπια μελωδία.

Μια από τις σπουδαιότερες θέσεις στην Κερκυραϊκή παράδοση κατέχει το μοναδικό, Κερκυραϊκό Καρναβάλι που διατηρεί ακόμη μέχρι σήμερα στοιχεία από την αρχαιοελληνική Διονυσιακή-Σατυρική παράδοση εμπλουτισμένα με τους Βενετσιάνικους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που ήλθαν όταν το νησί διαφεντευόταν από τους Βενετούς.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται περιφορά των επιταφίων την οποία ακολουθούν οι φιλαρμονικές, οι χορωδίες και οι πιστοί. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι πετούν κανάτεςαπ’ τα παράθυρα των σπιτιών τους. Πρώτη διεξάγεται η λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας και μετά η λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και γορτάζεται η Ανάσταση. Η λειτουργία λαμβάνει χώρα στην Πλατεία Σπιανάδα. Όταν σημάνουν οι καμπάνες, αρχίζει η γιορτή, με πυροτεχνήματα, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα γίνεται περιφορά της εικόνας της Ανάστασης απ’ όλες τις εκκλησίες.

Λιτανείες
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας έχουν μεγάλη θρησκευτική πίστη και κάθε χρόνο γίνονται λιτανείες προς τιμή των Αγίων. Η πιο σπουδαία λιτανεία είναι του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι και ο πολιούχος του νησιού. Άλλες λιτανείες στην Κέρκυρα είναι η λιτανεία την Κυριακή των Βαΐων, η λιτανεία του Πρωτοκύριακου (που διεξάγεται την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου), η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα το Μεγάλο Σάββατο και η λιτανεία της Αγ. Θεοδώρας, που γίνεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Nικόλαος Ράμμος

corfu_empiria_zwhs