Εξιχνίαση υποθέσεων κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας

Υποθέσεις κατοχής και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας με εμπλοκή τριών ημεδαπών εξιχνίασε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Την 10/12/2011 συνελήφθη στο Κιλκίς από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 45χρονος ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Ανάλογες δικογραφίες για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού σχηματίσθηκαν και σε βάρος δύο ακόμη ημεδαπών ηλικίας 39 και 17 ετών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ύστερα από αστυνομική διαδικτυακή ψηφιακή έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαπιστώθηκε ότι εντός της ελληνικής επικράτειας μεγάλος αριθμός χρηστών, προμηθεύτηκε πλήθος αρχείων με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Σε αστυνομικές έρευνες, στους χώρους των ηλεκτρονικών ιχνών, που διενήργησαν κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Οχτώ (8) εξωτερικοί σκληροί δίσκοι Η/Υ
Τρεις (3) φορητοί Η/Υ.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα υποβληθούν για εργαστηριακή διερεύνηση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εξεταστούν και να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επίμαχων αρχείων, το είδος τους και η ημερομηνία κατά την οποία αναρτήθηκαν.

Επίσης, από την έρευνα που διενεργήθηκε στο φορητό υπολογιστή του συλληφθέντα βρέθηκαν εκατοντάδες αρχεία (βίντεο και φωτογραφίες) παιδικού πορνογραφικού υλικού πρωτοφανούς σκληρότητας, τα οποία στάλθηκαν σε διεθνή βάση ανάλυσης για περαιτέρω διερεύνηση.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 17χρονος κατηγορούμενος δημοσίευε στην ιστοσελίδα συμβουλών προς γονείς (www.parents.gr) προτροπές για βιασμούς ανηλίκων, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία και αντιδράσεις πολλών χρηστών του διαδικτύου, κυρίως γονέων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κιλκίς, ενώ το σύνολο του υλικού που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο των ερευνών, θα αποσταλεί στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.

Ενημέρωση της EUROPOL για τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρόσφατη εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με τις νιγηριανές επιστολές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Μετά την πρόσφατη εξάρθρωση (βλ. πρόσφατη ανάρτηση), από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεθνούς οργανωμένου κυκλώματος), το οποίο με τη μέθοδο των «νιγηριανών επιστολών» εξαπατούσε χρήστες του διαδικτύου και αποκόμιζε μεγάλα χρηματικά ποσά, ανακοινώνεται ότι οι πέντε συλληφθέντες παραπέμφθηκαν από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια κυρίας ανάκρισης.

Μετά το πέρας της διαδικασίας και ύστερα από σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή, οι δύο από τους κατηγορούμενους προφυλακίστηκαν, ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Συνεργασία (EUROPOL), για τα στοιχεία που προέκυψαν από την διερεύνηση της υπόθεσης.

Σκοπός ήταν να ενημερωθούν περαιτέρω και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές Αστυνομίες, σχετικά με τη δράση και τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης, καθώς από την ψηφιακή ανάλυση προέκυψε ότι τα ηλεκτρονικά ίχνη ανήκουν σε παρόχους αλλοδαπών υπηρεσιών διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι η μεθοδολογία που ακολουθούν οι εγκληματικές ομάδες μέσω των «Νιγηριανών Επιστολών» συνίσταται στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνύματων (e-mails) σε χρήστες του διαδικτύου, για την εκταμίευση υπέρογκων χρηματικών ποσών από «δήθεν» κληρονομιές ή κέρδη από συμμετοχή σε διεθνή τυχερά παιχνίδια.

Για το λόγο αυτό, οι χρήστες του διαδικτύου, παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην πείθονται από τέτοια «δελεαστικά» μηνύματα και να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας τα μηνύματα αυτά στο e-mail ccu @ cybercrimeunit. gov .gr, αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με eSafety

Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του. Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Γενικά. Ετικέτες: , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση