Αισθητηριακός διάδρομος

Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Πολλές φορές παρουσιάζουν χαμηλό μυϊκό τόνο ή νωθρότητα ενώ άλλες στιγμές διεγείρονται και χρειάζονται παιχνίδι αποφόρτισης.

Η δημιουργία ενός αισθητηριακού διαδρόμου στο σπίτι ή στο σχολείο βοηθάει τα παιδιά που είναι στο φάσμα και τα παιδιά με ΔΕΠΥ να συγκεντρωθούν καλύτερα στη μαθησιακή διαδικαασία που θα ακολουθήσει. Είναι ανέξοδη και αρέσει σε όλα τα παιδιά.

   

     https://wasatch.provo.edu/new-sensory-paths/  https://www.youtube.com/watch?v=gDefbr7Vlro

Αισθητηριακά παιχνίδια

Πολλά παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού προσλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο από τους νευροτυπικούς τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Κάποιες υφές ή μυρωδιές μπορεί να τους είναι εξαιρετικά δυσάρεστες, ενώ άλλες μπορεί να τους αρέσουν πάρα πολύ. Δεν έχουν όλα τα παιδιά την ίδια ευαισθησία, όμως οι αισθητηριακές δραστηριότητες είναι συνήθως σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευη των αυτιστικών, καθώς επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Στο σχολείο και το σπίτι μπορούν να γίνουν διάφορα παιχνίδα αποευαισθητοποίησης, τα οποία σε βάθος χρόνου θα βοηθήσουν το παιδί να διαχειρίζεται καλύτερα τα ερεθίσματα που προσλάμβάνει μέσω των αισθήσεών του.

Ένας ευχάριστος τρόπος για να κινητοποιήσουμε τα παιδιά ή για να τα ηρεμήσουμε αντίστοιχα ειναι να φτιάξουμε ένα αισθητηριακό μονοπάτι ή έναν αισθητηριακό πίνακα για τα χέρια. Σε χαρτόνια κολλάμε υλικά διάφορων υφών και φτιάχνουμε έναν αισθητηριακό διάδρομο. Τα υλικά πρέπει να έχουν ποικιλία υφών, τραχειές, λείες, μαλακές ,σκληρές, ώστε να εναλλάσσονται. Μερικά υλικά είναι η τσόχα, το βελούδο, η άμμος, τα πετραδάκια, το velcro, το σφουγγάρι, ο αφρός ξυρίσματος, το σκληρό σφουγγάρι, κολλημένοι κύλινδροι μεταλλικοί ή πλαστικοί, όσπρια, υγρά σε πλαστικά σακουλάκια.

Ένας μικρός πίνακας με στοιχεία που αρέσουν το παιδί μπουρεί να βρίσκεται κάτω από το θρανίο για απασχόληση την ώρα του μαθήματος.

https://www.hellowonderful.co/post/12-creative-sensory-walk-activities-for-kids/        http://www.readingbrightstart.org/activities/touch-and-feel-sensory-board-baby-activities/

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Οι ιδέες για τις χριστουγεννιάτικες κατασκευές είναι πάρα πολλές. Παρακάτω δίνονται μερικές μόνο ιδέες για κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Ιδέες για κατασκευές με χριστουγεννιάτικα δέντρα:

     

 

Άλλη αγαπημένη δραστηριότητα είναι τα ζυμαροστολίδια. Χρησιμοποιώ την παρακάτω συνταγή, γιατί τα στολίδια βγαίνουν λευκά και βάφονται εύκολα μετά με νερομπογιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε λίγο χρώμα ή γκλίτερ στη ζύμη.

Χιονάνθρωπος με κάλτσα. Μπορείτε να κολλήσετε κουμπιά ή να ζωγραφίσετε με μαρκαδόρο επάνω στην κάλτσα.

Ιδέες για έλκηθρα

   

 

Ιδέες για κάρτες:

      

 

 

 

τον/των και της/τις

Τα ομόηχα άρθρα τον/των και της/τις συχνά μπερδεύουν τους μικρούς μαθητές. Παρακάτω υπάρχει υλικό για να τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν τα άρθρα.

Επεξήγηση από τη Φωτεινή Κώστα:

Παιχνίδια εξάσκησης!

         

 

 

Βρες τις διαφορές

Παιχνίδια εξάσκησης της παρατηρητικότητας. Τα παιδιά καλούνται να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ των εικόνων. Παιχνίδια τέτοιου τύπου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε παιδιά με δυσκοlίες συγκέντρωσης. Ο βαθμός δυσκολίας διαφοροποιείται ανάλογα με το παιχνίδι.

 

      

 

Για μεγαλύτερα παιδιά, παιχνίδια με περισσότερες διαφορές:

hellokids.com/…/find-the-differences-online-games

Βάζω τις λέξεις στη σωστή σειρά

Εξάσκηση για μικρά παιδιά σε παιχνίδια Γλώσσας. Σε αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τις λέξεις και να τις τοποθετήσουν στη σωστή σειρά ώστε να δημιουργηθεί μια πρόταση.

 

Αλφαβητική σειρά

Η τοποθέτηση των λέξεων σε αλφαβητική σειρά είναι δραστηριότητα που δουλεύουμε αρκετά στη Β’ τάξη.

 

Παρακάτω θα βρείτε παιχνίδι για την αλφαβητική σειρά από το εξαιρετικό Πρώτο Κουδούνι.

Παιχνίδια επίσης εδώ:

Παράλληλη στήριξη-υποστηρικτικό υλικό

Τα τελευταία χρόνια πολλοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν παιδιά με ειδικές ή ειδικές μαθησιακές ανάγκες είτε μέσω του προγράμματος της Παράλληλης Στήριξης είτε ιδιωτικά. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα επωφελούνται πολλοί μαθητές στο γενικό σχολείο βοηθώντας στην συμπερίληψή τους.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας έχει δημιοργήσει υποστηρικτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς, παρέχοντας θεωρητικές και πρακτικές κατευθύνσεις.