Προγράμματα υγείας.

«Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και πρόληψη ατυχημάτων».

Εικόνα1         ΣτΤην Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις τάξεις Δ, Ε  και ΣΤ πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα «Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και πρόληψη ατυχημάτων».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αρκετές απορίες παρακολούθησαν οι μαθητές των παραπάνω τάξεων το πρόγραμμα.  Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών και μιλήσαμε για τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στο σχολείο ή στο σπίτι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν με ποιον  τρόπο μπορούν να παρέχουν βοήθεια στους συμμαθητές τους ή  και εκτός σχολείου και πως θα πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους από διάφορα ατυχήματα .

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες  γιατί έτσι  μπορούμε  να σώσουμε μια ζωή.

Η νοσηλεύτρια του σχολείου Τσιτλακίδου Αγγελική.

 

« Οχήματα άμεσης ανάγκης και κουτί πρώτων βοηθειών ».

Εικόνα2

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις τάξεις Α και Β πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα « Οχήματα άμεσης ανάγκης και κουτί πρώτων βοηθειών ».

Μάθαμε ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης , που αντιστοιχεί το καθένα  και την σημαντικότητα τους.

Μιλήσαμε επίσης για το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών που μπορεί να έχουμε στο σπίτι ή στο σχολείο και όσα θα είναι απαραίτητο να περιέχει αυτό.

Έπειτα τα παιδιά με την σειρά τους έφτιαξαν  τα δικά τους βαλιτσάκια.

Η νοσηλεύτρια του σχολείου Τσιτλακίδου Αγγελική.

 

 

Παγκόσμια μέρα επιληψίας.

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Α τάξη πρόγραμμα αγωγής υγείας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα επιληψίας  (12 Φεβρουαρίου ), με θέμα « Δώσε το στίγμα σου, μην στιγματίζεις».

 

Εικόνα4Εικόνα3

Συζητήσαμε με τα παιδιά για το πώς αναγνωρίζουμε μια επιληπτική κρίση και  πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όταν συμβαίνει σε κάποιον συμμαθητή/τρια μας.

Τα παιδιά έφτιαξαν μια αφίσα για την Παγκόσμια ημέρα επιληψίας

Εικόνα5 Εικόνα6

Η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το θέμα είναι εξαιρετικής σημασίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα σε κάθε έκφραση της ζωής τους. Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Η νοσηλεύτρια του σχολείου Τσιτλακίδου Αγγελική.

 

«Στοματική υγιεινή ».

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στις τάξεις Α και Β πρόγραμμα αγωγής υγείας με θέμα «Στοματική υγιεινή ».

Μάθαμε με ποιον τρόπο φροντίζουμε τα δόντια μας, τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και πώς επηρεάζουν οι τροφές την στοματική μας υγιεινή.

Είδαμε ένα πρόπλασμα και πως μοιάζουν στην πραγματικότητα τα δόντια ενός ενήλικα.

Η νοσηλεύτρια του σχολείου Τσιτλακίδου Αγγελική.

Εικόνα7

 

« Το ανθρώπινο σώμα».

Την Πέμπτη 22 και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου  πραγματοποιήθηκε στην Α και Β τάξη πρόγραμμα αγωγής υγείας , με θέμα « Το ανθρώπινο σώμα».

Μάθαμε τι ορίζεται ως βιολογικό σύστημα, από ποια όργανα αποτελείται και την λειτουργία τους καθενός από αυτά στο σώμα μας.

Τα παιδιά με την σειρά τους έφτιαξαν μπλούζες με το σύστημα οργάνων του ανθρώπινου σώματος.

Εικόνα8

Η νοσηλεύτρια του σχολείου Τσιτλακίδου Αγγελική.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Αποκριάτικος χορός.

CARNIVAL PARTY poster 1        “Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, σας προσκαλεί στον Αποκριάτικο χορό την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα …

διαβάστε περισσότερα

 

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Κλιματική αλλαγή (Δ’).

Στα πλαίσια του μαθήματος των εργαστηρίων δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις ανθρώπινες δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζουν και αλλάζουν τις ισορροπίες έχοντας ως αποτέλεσμα την κλιματική αλλαγή.

Επιμέλεια: Γάτσου Αικατερίνη-Καγλάτη Αναστασία

Εικόνα στο παρακάτω βίντεο:

Κλιματική αλλαγή Δ’

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Οι θαλασσιές … (και όχι μόνο) οι χάντρες.

Μια ιδιαίτερη κατασκευή λεπτών δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην τάξη της Δ’ δημοτικού με χάντρες σιδερώματος! Οι μαθητές κατασκεύασαν το δικό τους έργο στη συνέχεια το σιδέρωσαν και το κράτησαν για τον εαυτό τους ή το χάρισαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα!!

Οργάνωση – Επιμέλεια: Καγλάτη Αναστασία -Γάτσου Αικατερίνη

Εικόνα στα παρακάτω βίντεο:

 

Χάντρες

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Σκοπεύσατε! επί στόχου …

Την Πέμπτη 22/2, το σχολείο μας υποδέχθηκε την κ. Γεωργία Γεωργιάδου, πολυνίκη στο άθλημα της σκοποβολής, σε μια προσπάθεια να φέρουμε το άθλημα κοντά στα παιδιά. Υπήρξε μια θεωρητική εισήγηση-παρουσίαση στο σχολείο και ακολούθησε στο πρακτικό κομμάτι επίσκεψη στο σκοπευτήριο Γιαννιτσών που φιλοξενείται στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μας. Εκεί τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κάνουν δοκιμαστικές βολές .

Οργάνωση – συντονισμός: Καρακάσης Μανώλης

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

1ος διαγωνισμός ορθής γραφής.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας (9 Φεβρουαρίου), το σχολείο μας πραγματοποίησε διαγωνισμό ορθογραφίας. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως το εγχείρημα πέτυχε. Τα παιδιά ήταν καλά προετοιμασμένα, υπήρξε ζωηρό ενδιαφέρον στη συμμετοχή, αγωνία και ανταγωνισμός με την άμιλλα να είναι παρούσα παντού. Κράτησε πολλή ώρα με τους διαγωνιζόμενους -ες δύσκολα να αποκλείονται. Είχαμε ανατροπές και εκπλήξεις στον τελικό, κάτι που δείχνει ότι κερδίζει αυτός -ή που προσπαθεί περισσότερο, έχει την τύχη με το μέρος του αλλά και που το θέλει πιο πολύ. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και προσπάθησαν και που κέρδισαν σίγουρα το βραβείο της συμμετοχής και βέβαια στην τελική τριάδα που ήταν: Πετρίδη Γαλάτεια (ΣΤ’), Ρωμάντζη Δήμητρα (ΣΤ’) και στην κορυφή Δομουχτσής Νικόλαος (Δ’).
Οργάνωση-επιμέλεια: Μυστρίδης Παναγιώτης.
Σημαντική η στήριξη της κ. Ελένης Πέτγαζλη, της νοσοκόμας μας Αγγελικής Τσιτλακίδου και βέβαια ένα μπράβο στις κυρίες της κριτικής επιτροπής στην επαγγελματική δουλειά που έκαναν: κ. κ. Πέτγαζλη Ελένη, Ατματζίδου Έφη και Καγλάτη Αναστασία.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά της ΣΤ΄ που έκαναν την προσπάθεια δική τους και τη  στήριξαν  μέχρι τέλους
και
βέβαια θέλουμε πάντα έτσι κοντά μας τη διεύθυνση του σχολείου, κ. Μιχόπουλο Γιάννη, να στηρίζει ουσιαστικά το όποιο εγχείρημά μας.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Διαγωνισμός ορθογραφίας

Δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό ορθογραφίας μέχρι την Παρασκευή 16/2.

 

Δήλωση συμμετοχής

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Ερπετά και μύλοι.

Την Τετάρτη 31/1, οι τάξεις Γ΄, Ε΄ και ΣΤ΄, επισκέφθηκαν την Έδεσσα με αφορμή το πρόγραμμα οι “Οι δρόμοι του νερού”. Ξεναγήθηκαν σε νερόμυλους και είδαν από κοντά πως παράγονταν παλιότερα το αλεύρι και το σουσαμέλαιο. Ακολούθησε το ερπετάριο όπου θαύμασαν την τοπική πανίδα και όχι μόνο. Όπως όλοι και όλα στην Έδεσσα καταλήξαμε στους καταρράκτες αφού ο καταπληκτικός καιρός το επέτρεψε. Στις εκκρεμότητες έμεινε ο υδροβιότοπος της λίμνης του Άγρα, κάτι που ελπίζουμε να μας “αναγκάσει” να ξαναεπισκεφθούμε τον ευλογημένο αυτό τόπο.

Εικόνα από την επίσκεψη στο παρακάτω βίντεο:

Ερπετά και μύλοι1

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

“Παναγία των Παρισίων”.

Σήμερα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στο πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών όπου παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση: “Η Παναγία των Παρισίων”. Συμμετείχαν οι τάξεις Α΄,  Β΄ και Δ΄ του δημοτικού σχολείου.

Εικόνα από την παράσταση στο παρακάτω βίντεο:

Παναγία των Παρισίων

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Τάε κβον ντο με ολυμπιακό άρωμα.

Το σχολείο μας είχε την τιμή και την χαρά να φιλοξενήσει στον χώρο μας την ολυμπιονίκη μας στους Ολυμπιακούς της Αθήνας 2004, Έλλη Μυστακίδου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν από κοντά ένα ζωντανό θρύλο που μάλιστα κατάγεται από τον τόπο μας. Αφού είδαν την παρουσίαση με τις επιτυχίες της Έλλης έκαναν ερωτήσεις στις οποίες απάντησε αγόγγυστα όπως και ο προπονητής της Γιάννης Γαβριηλίδης. Τέλος απόλαυσαν μια μικρή επίδειξη με μαθητές -ιες που έχουν επαφή με το σπορ. Ελπίζουμε η όλη εκδήλωση να παρακινήσει κάποια παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα.

Την όλη δράση επιμελήθηκε ο γυμναστής του σχολείου Καρακάσης Εμμανουήλ.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο